GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. november 10. [19:57]

Nagybecskerek: Nyelv és nemzeti identitás

Nagybecskerek: Nyelv és nemzeti identitás
Fotó: Kónya-Kovács Otília
Nyelv és nemzeti identitás elnevezéssel tartott kibővített testületi ülést Nagybecskereken a tartományi jogvédő

Zoran Pavlović tartományi polgári jogvédő vezetésével ma Nagybecskereken tartottak kibővített testületi ülést, amelynek a Nyelv és nemzeti identitás - tapasztalatok és gondok a gyakorlatban volt a témája. Az összejövetel során elemezték, hogyan valósul meg a gyakorlatban a nyelvhasználat, milyen gondokkal találkoznak az önkormányzatokban dolgozók a kisebbségi jogok megvalósítása terén.

Mint az ombudsman elmondta, ez a harmadik ilyen alkalom, amikor kihelyezett összejövetelt tartanak, elsőként a nemi egyenjogúsággal foglalkoztak, majd nemrégen Zomborban értekeztek a gyermekek jogairól, és most Nagybecskereken a nyelv, a nyelvhasználat, a nemzeti identitás volt a téma. Azzal a szándékkal szerveznek ilyen kibővített testületi üléseket, hogy a beszámolókból merítve megoldást is találnak, ebben az esetben a törvény adta lehetőségek gyakorlása terén.

Orosz János, kisebbségi ügyekkel megbízott ombudsman-helyettes elmondta, hogy ezeket a testületi üléseket úgy képzelték el, hogy véleményt cserélnek a szakemberekkel, meghívják a köztársasági szervek képviselőit, a helyi önkormányzatok illetékeseit, és a problemakörök ecsetelése után vitát nyitnak, majd meghallgatják, hogy mi az, ami nehézségekbe ütközik a kisebbségi jogok megvalósítása terén, illetve, hogy hol tudnak segíteni,vagy esetleg egy közös állásfoglalást tudnak megalapozni.

Pozsár István több helységben dolgozik anyakönyvvezetőként, és - mint kifejtette - a polgárok nagyon kis hányada él a törvény adta lehetőséggel, ami a kisebbségek nyelvhasználatát illeti, talán ötven alatti azoknak a száma a községben, akiknek a neve két nyelven van anyakönyveztetve. Talán ennek az egyik oka az, hogy amikor hivatalos dokumentumokat adnak ki az anyakönyvvezetők, csak a nevet írják két nyelven, a többi adat, pl. a születési hely már szerb nyelven van beírva a hivatalos okmányban. Másik ok - ami a magyarságot illeti -, hogy már szinte mindannyian kérvényezték a kettős állampolgárságot, és eddig főleg ők kérték a nevük anyakönyveztetését magyar nyelven is, viszont mind kevesebben kérnek ilyen dokumentumot. A házasságkötések esetében, ha a pár magyar anyanyelvű, akkor magyar nyelven történik a hivatalos eskettetés.

Az összejövetelen Orosz János ombudsman-helyettes a jövő évre szóló programot is ismertette, a téma kapcsán értekezett Biljana Sikimić a Balkanológiai Intézetből, Maja Matić arról szólt mi a helyzet a szerb nyelv használata terén Horvátországban, Marija Aleksandrović főiskolai tanár a romák oktatásáról számolt be, Ivana Janić tanácsos pedig a gyakorlati szempontok alapján elemezte a nyelvhasználat problematikáját.

Az egybegyűlteket a házigazdák nevében Saša Santovac, alpolgármester is köszöntötte, aki elmondta, hogy Nagybecskerek területén 22 nemzeti közösség él, és négy nyelv számít hivatalosnak az önkormányzatban.

Kónya-Kovács Otília


2018. január 22. [20:12]

A Tijana Jurić Alapítvány elnöke, a szabadkai Igor Jurić kapta az Év személyisége díjat, amelyet a belgrádi NIN hetilap ítél oda minden évben.Az átadó ünnepségen... >>

2018. január 22. [18:48]

Tankönyvcsomagot osztottak ma a roma származású gyerekek megsegítésére a szabadkai Matko Vuković Általános Iskolában.- Szabadka város költségvetéséből 300.000 dinár lett... >>

2018. január 22. [17:36]

Ma kezdődött Szabadkán az a programsorozat melynek célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a méhnyakrák megelőzésének fontosságára, illetve annak gyógymódjára.Szerbia... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.50 dinár
1 dollár 96.93 dinár
100 forint 38.30 dinár
100 dinár 261.06 forint
Heti kérdés
Hogyan értékeli Donald Trump elnökösködésének első évét? (Az 5-ös a legjobb.)
5
4
3
2
1

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka