GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. november 14. [21:24]

A magyar szórvány napját ünneplik Vajdaságban

Az MNT kerekasztalt tartott a vajdasági kisközösségek helyzetéről

A magyar szórvány napját ünneplik Vajdaságban
A közösség egyedüli vértje az anyanyelv és a kultúra - mondta Hajnal Jenő

November 15-e Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napja egyben a magyar szórvány napja is 2015 óta. A Magyar Nemzeti Tanács az ünnepet beemelte a vajdasági magyarság jeles napjainak sorába, és másodízben szervez a VMMSZ-szel közös kerekasztalt a szórványközösségek megtartására és megerősítésére irányuló stratégiákról.

Az ünnepséget idén a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban rendezték meg kedden délután. A program keretében felléptek a hosszú idő után újból megszervezett Dél-bánsági Tábor kis táncosai, így Udvarszállás, Székelykeve, Torontálvásárhely és Hertelendyfalva fiataljai, továbbá a doroszlói hagyományőrző néptáncegyüttes és a gombosi Szent László kórus.

Ünnepi köszöntőt mondott mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. A politikus beszédében kiemelte, az MNT célja, hogy a délvidéki magyarság újra megtalálja és megerősítse önmagát a szülőföldön, ebben az otthonkeresésben pedig a közösség egyedüli vértje az anyanyelv és a kultúra.

Nemzeti közösségünk megújhodásában az egyedüli járható utat a közös feladatok megtalálásában, a közmegegyezés kialakításában találhatjuk meg – fogalmazott a magyar szórvány napja alkalmából mondott beszédében Hajnal Jenő. Hozzátette: kisebbségi létünk romlásának egyik alapvető oka a fiatalok tömeges elvándorlása és a pénztelenség, ami szórványban még inkább érezteti hatását. A délvidéki magyarság jövője intézményeiben, mindenekelőtt az iskolában dől el – jelentette ki az MNT elnöke. A nemzeti tanács éppen ezért hozta létre ösztöndíjprogramjait, beiskoláztatási és iskolabusz projektjeit és fektet egyre nagyobb hangsúlyt a szórványtelepülések óvodáinak és iskoláinak korszerűsítésére és támogatására.

A műsort kerekasztal-beszélgetés követte, amelynek témája a szórványközösségek megtartására és megerősítésére irányuló stratégiák, cselekvési tervek: a közoktatás, a tájékoztatás, a művelődés és az anyanyelvhasználat egymást erősítő, kiegészítő komplex programjai voltak. Bevezető előadást tartott dr. Bodó Barna neves erdélyi szórványkutató, aki szerint a szórványlét nem jelenthet csökkentértékűséget, a szórványban élők nem szorulnak gondoskodásra, de nemzettársaik felelőssége az intézményi háttér fejlesztése, hogy lehetőséget teremtsenek az identitás megőrzésre az otthonteremtésre.

A kerekasztal további részvevői: Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Nyilas Leonov Anita, a Tanács alelnöke, dr. Szőke Anna néprajz- és szórványkutató, óvodapedagógus, Bodzsoni István, a Pannon Rádió és Televízió igazgatója, Talpai Sándor, a Kisoroszi Szórványközpont vezetője, valamint a Petőfi Sándor Program vajdasági ösztöndíjasai képviseletében Cs. Tóth Gabriella és Varga Anett. A beszélgetést Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke vezette.

Basity Gréta


2018. január 22. [20:12]

A Tijana Jurić Alapítvány elnöke, a szabadkai Igor Jurić kapta az Év személyisége díjat, amelyet a belgrádi NIN hetilap ítél oda minden évben.Az átadó ünnepségen... >>

2018. január 22. [18:48]

Tankönyvcsomagot osztottak ma a roma származású gyerekek megsegítésére a szabadkai Matko Vuković Általános Iskolában.- Szabadka város költségvetéséből 300.000 dinár lett... >>

2018. január 22. [17:36]

Ma kezdődött Szabadkán az a programsorozat melynek célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a méhnyakrák megelőzésének fontosságára, illetve annak gyógymódjára.Szerbia... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.63 dinár
1 dollár 96.73 dinár
100 forint 38.28 dinár
100 dinár 261.21 forint
Heti kérdés
Hogyan értékeli Donald Trump elnökösködésének első évét? (Az 5-ös a legjobb.)
5
4
3
2
1

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka