GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. november 17. [19:38]

Demokrácia 1x1 – Középdöntő Vajdaságban

Jerasz Anikó: A versenyen megszerzett tudás egy életre szól

Demokrácia 1x1 – Középdöntő Vajdaságban
A verseny megnyitóján részt vett Jerasz Anikó, dr. Pálffy Ilona és dr. Babity János főkonzul

Szabadkán és Zentán tartják a Nemzeti Választási Iroda és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Demokrácia 1x1 2017 című Kárpát-medencei vetélkedőjének regionális középdöntőit.

A vetélkedőn 14-18 éves erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, horvátországi és muravidéki magyar tanítási nyelvű középiskolába járó diákok, négyfős csapatokkal vesznek részt, három fordulóban. Az első forduló, helyi szinten a jelentkező diákok középiskolájában került megrendezésre, a legfelkészültebb csapatok jutottak be a középdöntőbe, amelyet Vajdaságban pénteken és szombaton rendeznek meg.

A szabadkai rendezvényt dr. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte az eszéki csapatot, mivel Horvátországból egyetlen csapat képviseltette magát a vetélkedőn. Minden várakozást felülmúlt a határon túli iskolák befogadó készsége, hiszen 159 csapat jelentkezett a vetélkedőre – ismertette a versenyszervező. Dr. Pálffy Ilona bízik benne, hogy a vetélkedő felkészíti a középiskolásokat arra, hogy később aktívan részt vegyenek a demokrácia alakításában, de a felnőtt választók és pártok is tanulhatnak a fiataloktól, akik nagyon tudatosan és kreatívan építik fel a prezentációikat.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke köszönetet mondott a felkészítő tanároknak, akik fáradságot nem kímélve adták át tudásuk legjavát a tanulóknak. Közel háromszáz diák mérte össze tudását az iskolai megmérettetések során, a második fordulóba 88 tanuló jutott tovább. Mindazok akik idáig eljutottak, már győztesek – mondta Jerasz Anikó –, mert egy lépéssel előrébb jutottak a felnőtté válás útján. Azok a tapasztalatok, amelyeket a verseny során a tanulók megszereznek, egész életükben segíti majd őket a helyes döntések meghozatalában – hangzott el a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán megtartott versenyen, ahol 11 csapat mérte össze tudását.

A vetélkedő szombaton a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában folytatódik,ahol a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola hat csapattal, a Zentai Gimnázium két csapattal, a helyi Egészségügyi Középiskola egy csapattal, a nagybecskereki Nikola Tesla Elektrotechnikai és Építészeti Középiskola egy csapattal, az Óbecsei Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola egy csapattal, a Nagybecskereki Gimnázium pedig szintén egy csapattal mutatkozik be a zsűri előtt.

A két legsikeresebb vajdasági csapat december közepén a budapesti döntőn bizonyítja tudását a demokratikus intézmények működéséről, a választási rendszer alapvető szabályairól, valamint olyan egyéb témakörökről, mint az emberi jogok, állampolgárság, választási rendszer és a nemzetközi intézmények.

Basity Gréta


2017. december 17. [12:27]

(A Kárpát-medence rovatból átvett hír)A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében átadták tegnap a Magyar Örökség díjakat. A díjazottak között van Bogdán József papköltő... >>

2017. december 17. [11:07]

A Vajdasági Közegézségügyi Intézet járványügyi szakorvosai szerint a tartományban kimutatható a B-típusú influenzavírus, több beteget regisztráltak.A fertőzést egyelőre... >>

2017. december 16. [19:19]

(A Kárpát-medence rovatból átvett hír)Politikai nemzetünk egységét ünnepeljük - hangoztatta Áder János köztársasági elnök szombaton Budapesten, a Sándor-palotában, az... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.29 dinár
1 dollár 101.22 dinár
100 forint 37.92 dinár
100 dinár 263.67 forint
Heti kérdés
Ön szerint mekkora jövedelem kell családtagonként a tisztességes megélhetéshez Szerbiában?
5-10 ezer
10-15 ezer
15-20 ezer
20-25 ezer
25-30 ezer
30 ezernél több

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka