Vajdaság
Demokrácia 1x1 – Középdöntő Vajdaságban
Jerasz Anikó: A versenyen megszerzett tudás egy életre szól

Szabadkán és Zentán tartják a Nemzeti Választási Iroda és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Demokrácia 1x1 2017 című Kárpát-medencei vetélkedőjének regionális középdöntőit.

A vetélkedőn 14-18 éves erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, horvátországi és muravidéki magyar tanítási nyelvű középiskolába járó diákok, négyfős csapatokkal vesznek részt, három fordulóban. Az első forduló, helyi szinten a jelentkező diákok középiskolájában került megrendezésre, a legfelkészültebb csapatok jutottak be a középdöntőbe, amelyet Vajdaságban pénteken és szombaton rendeznek meg.

A szabadkai rendezvényt dr. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte az eszéki csapatot, mivel Horvátországból egyetlen csapat képviseltette magát a vetélkedőn. Minden várakozást felülmúlt a határon túli iskolák befogadó készsége, hiszen 159 csapat jelentkezett a vetélkedőre – ismertette a versenyszervező. Dr. Pálffy Ilona bízik benne, hogy a vetélkedő felkészíti a középiskolásokat arra, hogy később aktívan részt vegyenek a demokrácia alakításában, de a felnőtt választók és pártok is tanulhatnak a fiataloktól, akik nagyon tudatosan és kreatívan építik fel a prezentációikat.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke köszönetet mondott a felkészítő tanároknak, akik fáradságot nem kímélve adták át tudásuk legjavát a tanulóknak. Közel háromszáz diák mérte össze tudását az iskolai megmérettetések során, a második fordulóba 88 tanuló jutott tovább. Mindazok akik idáig eljutottak, már győztesek – mondta Jerasz Anikó –, mert egy lépéssel előrébb jutottak a felnőtté válás útján. Azok a tapasztalatok, amelyeket a verseny során a tanulók megszereznek, egész életükben segíti majd őket a helyes döntések meghozatalában – hangzott el a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán megtartott versenyen, ahol 11 csapat mérte össze tudását.

A vetélkedő szombaton a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában folytatódik,ahol a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola hat csapattal, a Zentai Gimnázium két csapattal, a helyi Egészségügyi Középiskola egy csapattal, a nagybecskereki Nikola Tesla Elektrotechnikai és Építészeti Középiskola egy csapattal, az Óbecsei Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola egy csapattal, a Nagybecskereki Gimnázium pedig szintén egy csapattal mutatkozik be a zsűri előtt.

A két legsikeresebb vajdasági csapat december közepén a budapesti döntőn bizonyítja tudását a demokratikus intézmények működéséről, a választási rendszer alapvető szabályairól, valamint olyan egyéb témakörökről, mint az emberi jogok, állampolgárság, választási rendszer és a nemzetközi intézmények.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nagybecskereken a napokban három helyszínen a legaktívabban az útkarbantartók. A vasárnap mivel kevésbé forgalmas, így ezt a napot kihasználták, és új aszfaltburkolattal látták el a város és Elemér közötti útszakaszt, ahol szüneteltették a forgalmat a munkálatok idején. Egy kilométernyi útrész kapott új burkolatot,...
2018. JÚLIUS 16.
[ 18:58 ]
Befejeződött Újvidéken a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében megtartott XVIII. Apáczai Nyári Akadémia (ANYA) tanári továbbképzés első hete.Orosz Attila esperes áhítata, egy rövid kulturális műsor és Nagy Margit elnök asszony megnyitó szavai után a Történelem és magyarság című továbbképzés egy...
2018. JÚLIUS 16.
[ 8:22 ]
Ma ért véget a Selo, to smo mi – A falu mi vagyunk – Wir sind das Dorf elnevezésű falunapi rendezvénysorozat Pacséron, amelyet XIII. alkalommal tartottak meg. A falunapra mindig a pravoszláv Péter-Pál napi búcsúhoz legközelebb eső hétvégén kerül sor, amikor változatos programmal várják a helybelieket és a...
2018. JÚLIUS 15.
[ 20:38 ]
Beolvasás folyamatban