Vajdaság
Tartományi támogatás: 27 millió dinár a fenntartható fejlődésre

Huszonhét millió dinárral támogatja a vajdasági egyetemek fenntartható fejlődését célzó projektumait a tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatásügyi Titkárság. A szerződéseket ma írták alá Újvidéken.

A pályázatok a tudományos kutatásra, magas fokú képzésre, a tudomány és a technológia fejlesztésére irányulnak, a nyerteseknek Zoran Milošević, illetékes szaktitkár nyújtotta át a szerződéseket.

Az eseményen elhangzott, az első pályázati ciklusban már 25 millió dinárt kiosztottak, most 27 milliót irányoztak elő, összesen 135 kutatócsoport jelentkezett, de mindössze harminckét rövidlejáratú projektum részesült sikeres elbírálásban.

A nyertesek egyike az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karának mechatronikai, robotikai és automatikai tanszéke. Tarján László, docens elmondta, az Internet of Things, vagyis a tárgyak internete áll a kutatás középpontjában, jelenleg az alacsony áramellátású berendezések használatát kutatják vészhelyzetek esetén, valamint olyan körülmények között, ahol nincs áramellátás: - Szenzorhálózatól, gépekről van szó, rengeteg adat van, amit be lehet gyűjteni. Ez valójában egy vezérlőegység, ami egy adott helyzetben segítséget tud nyújtani az embereknek. Egy esetleges árvíz esetén drón segítségével fel tudna emelkedni a levegőbe, és néhány órán lehetőséget biztosítana arra, hogy kijussanak az elzárt területről.- tette hozzá a kutató.

A pályázatok nyolc területet ölelnek fel. Halasi Szabolcs tartományi segédtitkár ennek kapcsán hangsúlyozta, vannak olyan pályázatok, amelyek a levegő minőségét, a biomassza felhasználását, fizikai aktivitás szempontjából az életminőséget vizsgálják, de akad olyan kutatómunka is, amely a gyermekeknél hirtelen jelentkező szívbetegségek megelőzésére irányul.

A szerződés aláíráson elhangzott, a legtöbb támogatás elsődleges célja a felsőoktatás segítése, hiszen ez hosszú távon további társadalmi és gazdasági fejlődéshez is vezethet.

Ádám Csilla

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

XVIII. Apáczai Nyári Akadémia: Történelmünkről és magyarságunkról - illusztráció
2018. JÚLIUS 16.
[ 8:22 ]
Ma ért véget a Selo, to smo mi – A falu mi vagyunk – Wir sind das Dorf elnevezésű falunapi rendezvénysorozat Pacséron, amelyet XIII. alkalommal tartottak meg. A falunapra mindig a pravoszláv Péter-Pál napi búcsúhoz legközelebb eső hétvégén kerül sor, amikor változatos programmal várják a helybelieket és a...
2018. JÚLIUS 15.
[ 20:38 ]
Az Exit zenei fesztivál időtartama alatt Újvidéken négy kilogramm kábítószert koboztak el, jelentette ki Nebojša Stefanović belügyminiszter, hozzátéve, magán a fesztiválon belül nem találtak nagyobb mennyiségű drogot.A belügyminiszter a közszolgálati RTS-nek nyilatkozva elmondta, főként szintetikus drogot koboztak el....
2018. JÚLIUS 15.
[ 11:16 ]
A Délvidéki Háló Mozgalom szervezésében szombaton mintegy 70 fős csapat zarándokolt az aracsi pusztatemplomhoz, amely szent gyülekezőhelyként ismert nemcsak Vajdaságban, hanem a határon túl is, tudósít a Pannon RTV.Tizenharmadik alkalommal ünnepelték az aracsi romtemplomot azok, akik felkeresték a középkori emléket. Volt, aki...
2018. JÚLIUS 14.
[ 18:22 ]
Beolvasás folyamatban