GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing
Szavazási levélcsomag átvétele Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán banner
Levélszavazat leadása Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán banner

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. november 21. [13:47]

Tartományi támogatás: 27 millió dinár a fenntartható fejlődésre

Tartományi támogatás: 27 millió dinár a fenntartható fejlődésre
Zoran Milošević szaktitkàr és munkatàrsai

Huszonhét millió dinárral támogatja a vajdasági egyetemek fenntartható fejlődését célzó projektumait a tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatásügyi Titkárság. A szerződéseket ma írták alá Újvidéken.

A pályázatok a tudományos kutatásra, magas fokú képzésre, a tudomány és a technológia fejlesztésére irányulnak, a nyerteseknek Zoran Milošević, illetékes szaktitkár nyújtotta át a szerződéseket.

Az eseményen elhangzott, az első pályázati ciklusban már 25 millió dinárt kiosztottak, most 27 milliót irányoztak elő, összesen 135 kutatócsoport jelentkezett, de mindössze harminckét rövidlejáratú projektum részesült sikeres elbírálásban.

A nyertesek egyike az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karának mechatronikai, robotikai és automatikai tanszéke. Tarján László, docens elmondta, az Internet of Things, vagyis a tárgyak internete áll a kutatás középpontjában, jelenleg az alacsony áramellátású berendezések használatát kutatják vészhelyzetek esetén, valamint olyan körülmények között, ahol nincs áramellátás: - Szenzorhálózatól, gépekről van szó, rengeteg adat van, amit be lehet gyűjteni. Ez valójában egy vezérlőegység, ami egy adott helyzetben segítséget tud nyújtani az embereknek. Egy esetleges árvíz esetén drón segítségével fel tudna emelkedni a levegőbe, és néhány órán lehetőséget biztosítana arra, hogy kijussanak az elzárt területről.- tette hozzá a kutató.

A pályázatok nyolc területet ölelnek fel. Halasi Szabolcs tartományi segédtitkár ennek kapcsán hangsúlyozta, vannak olyan pályázatok, amelyek a levegő minőségét, a biomassza felhasználását, fizikai aktivitás szempontjából az életminőséget vizsgálják, de akad olyan kutatómunka is, amely a gyermekeknél hirtelen jelentkező szívbetegségek megelőzésére irányul.

A szerződés aláíráson elhangzott, a legtöbb támogatás elsődleges célja a felsőoktatás segítése, hiszen ez hosszú távon további társadalmi és gazdasági fejlődéshez is vezethet.

Ádám Csilla


Ikszelj! - Választási banner
2018. március 22. [0:17]

Muzslyán végzett ma szűrést a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának Határon túli magyarokért projektum koordinátora, Csuka Pál, aki a Kárpát-medencei... >>

2018. március 21. [21:57]

Ma este a zentai Városháza dísztermében tartották meg a Magyar Nemzeti Tanács idei első tájékoztató jellegű szülői értekezletét az Egészségügyi Középiskola, a... >>

2018. március 21. [12:44]

Aláírták a tartományi kormányban a vajdasági székhellyel rendelkező, összesen 15 nemzeti tanács támogatásáról szóló szerződéseket. A rendezvényen megjelent Igor Mirović,... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.60 dinár
1 dollár 96.04 dinár
100 forint 38.03 dinár
100 dinár 262.92 forint
Heti kérdés
Az utóbbi években valamilyen módon korlátozni akarják az interneten megjelenő közösségi véleményeket a bevándorlással vagy a bevándorlók viselkedésével kapcsolatban. Ön egyetért-e azzal, hogy e kérdésben a jelenleginél is szigorúbb ellenőrzés alá vonják az internetet?
Igen
Nem

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány