Vajdaság
Tartományi támogatás: 27 millió dinár a fenntartható fejlődésre

Huszonhét millió dinárral támogatja a vajdasági egyetemek fenntartható fejlődését célzó projektumait a tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatásügyi Titkárság. A szerződéseket ma írták alá Újvidéken.

A pályázatok a tudományos kutatásra, magas fokú képzésre, a tudomány és a technológia fejlesztésére irányulnak, a nyerteseknek Zoran Milošević, illetékes szaktitkár nyújtotta át a szerződéseket.

Az eseményen elhangzott, az első pályázati ciklusban már 25 millió dinárt kiosztottak, most 27 milliót irányoztak elő, összesen 135 kutatócsoport jelentkezett, de mindössze harminckét rövidlejáratú projektum részesült sikeres elbírálásban.

A nyertesek egyike az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karának mechatronikai, robotikai és automatikai tanszéke. Tarján László, docens elmondta, az Internet of Things, vagyis a tárgyak internete áll a kutatás középpontjában, jelenleg az alacsony áramellátású berendezések használatát kutatják vészhelyzetek esetén, valamint olyan körülmények között, ahol nincs áramellátás: - Szenzorhálózatól, gépekről van szó, rengeteg adat van, amit be lehet gyűjteni. Ez valójában egy vezérlőegység, ami egy adott helyzetben segítséget tud nyújtani az embereknek. Egy esetleges árvíz esetén drón segítségével fel tudna emelkedni a levegőbe, és néhány órán lehetőséget biztosítana arra, hogy kijussanak az elzárt területről.- tette hozzá a kutató.

A pályázatok nyolc területet ölelnek fel. Halasi Szabolcs tartományi segédtitkár ennek kapcsán hangsúlyozta, vannak olyan pályázatok, amelyek a levegő minőségét, a biomassza felhasználását, fizikai aktivitás szempontjából az életminőséget vizsgálják, de akad olyan kutatómunka is, amely a gyermekeknél hirtelen jelentkező szívbetegségek megelőzésére irányul.

A szerződés aláíráson elhangzott, a legtöbb támogatás elsődleges célja a felsőoktatás segítése, hiszen ez hosszú távon további társadalmi és gazdasági fejlődéshez is vezethet.

Ádám Csilla

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Topolya: Rendezik a városközpontot - illusztráció
2018. OKTÓBER 17.
[ 16:09 ]
(Belgrádi tudósítónktól) Zsoldos Ferenc listavezetővel az élen a Magyar Mozgalom küldöttsége ma átadta Belgrádban a Magyar Mozgalom – Zsoldos Ferenc nevű jelöltlistát és a támogatói aláírásokat az idén november 4-ére meghirdetett nemzeti tanácsi választásokra. A mozgalom 1385 aláírást nyújtott át a Köztársasági...
2018. OKTÓBER 16.
[ 20:33 ]
Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete Brunszvik Teréz Emlékkonferenciát szervezett Kishegyesen abból az alkalomból, hogy Angyalkert néven 190 évvel ezelőtt nyílt meg Magyarországon az első kisdedóvó intézet. Ez alkalommal jelentették be hivatalosan is, hogy a korábban Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok...
2018. OKTÓBER 16.
[ 14:50 ]
A vakcina már megérkezett a szabadkai központi egészségházba. A hét folyamán osztják szét a városban és a településeken lévő rendelők között.Az Észak-Bácskai Körzetbe összesen 5.600 védőoltás érkezett, ebből 3.900 jutott Szabadkának. Azok a polgárok, akik védettséget szeretnének az influenza ellen, október...
2018. OKTÓBER 16.
[ 14:15 ]
Beolvasás folyamatban