GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. november 21. [13:47]

Tartományi támogatás: 27 millió dinár a fenntartható fejlődésre

Tartományi támogatás: 27 millió dinár a fenntartható fejlődésre
Zoran Milošević szaktitkàr és munkatàrsai

Huszonhét millió dinárral támogatja a vajdasági egyetemek fenntartható fejlődését célzó projektumait a tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatásügyi Titkárság. A szerződéseket ma írták alá Újvidéken.

A pályázatok a tudományos kutatásra, magas fokú képzésre, a tudomány és a technológia fejlesztésére irányulnak, a nyerteseknek Zoran Milošević, illetékes szaktitkár nyújtotta át a szerződéseket.

Az eseményen elhangzott, az első pályázati ciklusban már 25 millió dinárt kiosztottak, most 27 milliót irányoztak elő, összesen 135 kutatócsoport jelentkezett, de mindössze harminckét rövidlejáratú projektum részesült sikeres elbírálásban.

A nyertesek egyike az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karának mechatronikai, robotikai és automatikai tanszéke. Tarján László, docens elmondta, az Internet of Things, vagyis a tárgyak internete áll a kutatás középpontjában, jelenleg az alacsony áramellátású berendezések használatát kutatják vészhelyzetek esetén, valamint olyan körülmények között, ahol nincs áramellátás: - Szenzorhálózatól, gépekről van szó, rengeteg adat van, amit be lehet gyűjteni. Ez valójában egy vezérlőegység, ami egy adott helyzetben segítséget tud nyújtani az embereknek. Egy esetleges árvíz esetén drón segítségével fel tudna emelkedni a levegőbe, és néhány órán lehetőséget biztosítana arra, hogy kijussanak az elzárt területről.- tette hozzá a kutató.

A pályázatok nyolc területet ölelnek fel. Halasi Szabolcs tartományi segédtitkár ennek kapcsán hangsúlyozta, vannak olyan pályázatok, amelyek a levegő minőségét, a biomassza felhasználását, fizikai aktivitás szempontjából az életminőséget vizsgálják, de akad olyan kutatómunka is, amely a gyermekeknél hirtelen jelentkező szívbetegségek megelőzésére irányul.

A szerződés aláíráson elhangzott, a legtöbb támogatás elsődleges célja a felsőoktatás segítése, hiszen ez hosszú távon további társadalmi és gazdasági fejlődéshez is vezethet.

Ádám Csilla


2017. december 17. [12:27]

(A Kárpát-medence rovatból átvett hír)A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében átadták tegnap a Magyar Örökség díjakat. A díjazottak között van Bogdán József papköltő... >>

2017. december 17. [11:07]

A Vajdasági Közegézségügyi Intézet járványügyi szakorvosai szerint a tartományban kimutatható a B-típusú influenzavírus, több beteget regisztráltak.A fertőzést egyelőre... >>

2017. december 16. [19:19]

(A Kárpát-medence rovatból átvett hír)Politikai nemzetünk egységét ünnepeljük - hangoztatta Áder János köztársasági elnök szombaton Budapesten, a Sándor-palotában, az... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.29 dinár
1 dollár 101.22 dinár
100 forint 37.92 dinár
100 dinár 263.67 forint
Heti kérdés
Ön szerint mekkora jövedelem kell családtagonként a tisztességes megélhetéshez Szerbiában?
5-10 ezer
10-15 ezer
15-20 ezer
20-25 ezer
25-30 ezer
30 ezernél több

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka