Vajdaság
Pásztor István a Duna-díj idei kitüntetettje

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke vehette át kedden Budapesten a Duna Televízió által alapított, az idén hatodik alkalommal odaítélt Duna-díjat, amelyet az egy nemzetben gondolkodás előmozdításában partner személyeknek, szervezeteknek ítélnek oda.

Ez a díj a magyarság érdekében, a nemzet ügyében végzett szolgálatot állítja példaképül a világ magyarsága elé - mondta méltatásában Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, kiemelve, hogy közéleti pályája során Pásztor István mindvégig kiemelt figyelmet fordított a Vajdaság politikai és gazdasági helyzetének javítására, "mert a célja a szülőföld megerősítése volt", és ebben szerb partnereivel is konstruktívan működik együtt.

Felidézte: egy évtizede, Pásztor István pártelnökké választása után a VMSZ megerősödött, nyitott a többi vajdasági magyar párt és szervezet felé; ezek a szervezetek rövid időn belül korábban nem tapasztalt együttműködésre léptek.

Pásztor Istvánnak volt ereje és bátorsága ahhoz, hogy a VMSZ szerb politikai kapcsolatrendszerét is átstrukturálja - mondta Semjén Zsolt, megjegyezve, hogy a korábbi koalíciós partner, a Demokrata Párt "mintegy évtizedes, mind szorítóbbá váló öleléséből kilépve" újra az önálló vajdasági politizálás útjára lépett.

Eközben - hangsúlyozta - a VMSZ egyszerre nézett szembe a történelmi múlttal és tett a megbékélésért, amiben kiemelkedő Pásztor István szerepvállalása. Hozzátette, a tavalyi parlamenti választások eredményeként négy, a magyarok számára meghatározó területen delegálhatott államtitkárt a párt.

A kárpátaljai és az erdélyi magyarsággal szemben a vajdaságiak jogai az utóbbi években nem szűkültek, ugyanakkor a magyar kormánnyal közösen sikeres gazdaságfejlesztési program működik a területen, és a vajdasági az egyik legszervezettebb magyar közösség a Kárpát-medencében.

Semjén Zsolt szerint az teszi Pásztor Istvánt a délvidéki magyarság meghatározó vezetőjévé, hogy "volt és van elképzelése arról, hogy az ott élőknek mire van szükségük a megmaradáshoz, a fejlődéshez, a gazdagodáshoz", politikailag éleslátó, szókimondó, határozott vezetőként, napjaink egyik legkarizmatikusabb Kárpát-medencei vezetőjeként említve őt.

A díjazott az eseményen azt mondta: mindig magyarnak érezte és vallotta magát, és az elmúlt kilenc évtizedben először fordul elő, hogy ez Vajdaságban nem hátrányt jelent.

Magyarnak lenni ma a Vajdaságban előnyt, megbecsültséget jelent, mert sikerült elérni, hogy a szerb társadalomban "elfogadnak, megbecsülnek bennünket", közösségileg és egyénileg is - mondta Pásztor István, mindezt a szülőföldön boldogulás alapfeltételeként említve.

Hozzátette: ez egy csaknem hét éve, a magyar kormánnyal közösen tett erőfeszítés eredménye, mert "meggyőződésünk, hogy a nemzet akkor tud épülni és erősödni, hogyha a nemzet minden egyes része épül és erősödik, és ezt a feladatot mindenkinek saját magának kell ellátnia".

Mint mondta, az ehhez szükséges koordinált együttműködés az utóbbi években olyan szerteágazóvá és gazdaggá vált, amiről korábban nem is álmodtak, így az ott élő mintegy kétszázezer magyar meggyőződéssel vallja, hogy boldogulni tud a szülőföldjén.

Pásztor István nagyrabecsülésének adott hangot a határon túliak számára "a közmédiát megkerülhetetlen hírforrássá és intellektuális táplálékká" tevő munkával kapcsolatban, jelezve, hogy ezek a közösségek megtalálták a helyüket ebben a struktúrában, és részei lehetnek a nemzet közös terének.

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: az a negyedszázada elindult Duna Televízió hozta létre ezt az elismerést, amelynek feladata, hogy "a 20. században szétszabdalt területeket összekösse édes anyanyelvünkkel és a magyar kultúrával".

Mint mondta, ma is szükség van olyan szervezetekre és hétköznapi hősökre, akik a nemzet összetartásának áldozatos munkáját elvégzik.

Az elismerést hatodik alkalommal ítélték oda; először Csoóri Sándor író, költő, a Duna Televízió egyik alapítója vehette át. Őt követte Sára Sándor, a Duna Televízió első elnöke, majd Tőkés László református lelkész, európai parlamenti képviselő. 2015-ben a Csemadok, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, tavaly pedig a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) volt a díjazott.

A díjat jelképező szobor Kun Éva keramikusművész alkotása, Szűz Máriát, a magyarok nagyasszonyát ábrázolja, ezzel is a magyar nemzet egységét szeretnék szimbolizálni. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

2018. ÁPRILIS 25.
[ 15:24 ]
Muzslyán, a központhoz közel, a Magyar Kommün utca 65-ös szám alatt továbbra is éjjel-nappal a helyszínen tartózkodnak a rendőrök. Ebből arra következtetnek a helybeliek, hogy a valami gyanús történhetett a 73 éves Barna Ilonka halála kapcsán. Mint arról már írtunk, a lánya talált rá a megégett asszonyra, a mentőket is...
2018. ÁPRILIS 24.
[ 18:26 ]
Április 26-án és 27-én, este nyolc órától kullancs- és szúnyogirtás lesz Zenta területén, a Tisza-parton, a Halászcsárdánál.A tervezett két napokon gépjárműből való földi permetezést végeznek, repülőgéppel is irtják majd a bosszantó rovarokat, de csak később - tájékoztatta az újságírókat ma délelőtt a város...
2018. ÁPRILIS 24.
[ 16:30 ]
Aleksandar Antić energiaügyi miniszter kijelentette: az egészségügyi vizsgálatok megállapították, hogy nem kaptak mérgezést a NIS pancsovai kőolaj-finomítójában dolgozó munkások.Antić elmondta, hogy az egyik berendezés meghibásodása miatt a dolgozók erős szagot éreztek, amely rosszullétet okozott.„Több mint egy...
2018. ÁPRILIS 24.
[ 13:02 ]
Beolvasás folyamatban