Vajdaság
Magyarkanizsa: Magyarul tanulnak a köztisztviselők
Betűméret:             

A Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben (Cnesa OMI) két hónap múlva véget ér az a magyar nyelvtanfolyam, amelyen néhány szerb ajkú, magyarul nem beszélő községi tisztségviselő illetve orvos is részt vesz, annak érdekében, hogy könnyebben tudjanak kommunikálni a polgárokkal, magyar ajkú kollégáikkal illetve a páciensekkel. Nem az első ilyen jellegű magyar nyelvtanfolyam a Cnesában, korábban már a belügyi szerveknél dolgozóknak is megszervezték.

A hatvannégy órás nyelvtanfolyamon, amelyet az intézmény a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával valósít meg, heti két alkalommal 2-2 iskolai órát töltenek el a résztvevők, akikkel a nagy tapasztalattal rendelkező, a szerbet és a magyart is környezetnyelvként régóta oktató Farkas Ibolya tanárnő igyekszik megismertetni a magyar nyelv alapjait.

A nyolc hallgató között van Miloš Kravić, a községi képviselő testület elnöke is, aki elmondta, hogy az előadások érdekesek, minden alkalommal tudnak valami újat tanulni, ők pedig igyekeznek állni a sarat és februárig, a kurzus végéig elsajátítani a legalapvetőbb magyar szavakat, kifejezéseket.

„A hallgatók természetesen nem egyformán ismerik a magyar nyelvet. Akad közöttük olyan, aki most találkozott vele először, de olyan is, aki Magyarkanizsán vagy a környéken, tehát többségében magyar közegben él, a nyelvet azonban mindeddig nem sajátította el még alapjaiban sem. Ennek ellenére nekik nem annyira idegen a magyar nyelv, hiszen ha nem is beszélik, nap mint nap hallják, találkoznak vele. Ezen a kurzuson a magyar nyelv alapjaival foglalkozunk, a cél pedig, hogy a hallgatók átérezzék a nyelv rendszerét és pulzusát, ami a későbbiekben megkönnyíti számukra a magyar nyelv magasabb szintű elsajátítását” - mondta a tanárnő.

A Cnesa OMI természetesen nem csak magyar nyelvtanfolyamot, hanem a tanfolyamok egész sorát szervezi minden évben. A német, angol, szerb és magyar nyelvtanfolyamok valamint a számítástechnikai tanfolyamok mellett már várja a jelentkezéseket a hamarosan kezdődő spanyol nyelvtanfolyamra is. Ezzel kapcsolatosan az érdeklődők a 024/875-410-es telefonszámon juthatnak bővebb információkhoz, írásban pedig az edukacija@cnesa.rs címen fordulhatnak tájékoztatásért az intézményhez.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nagybecskereken a városháza előtti Szabadság téren gyűltek össze a környék motorosai, hogy hivatalosan is megnyissák számukra az idényt. A cél az, hogy felhívják magukra a közlekedésben szereplő autósok figyelmét, hogy a szép időnek köszönhetően megnő a motorosok száma az utakon, és a közlekedés résztvevői legyenek...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 15:13 ]
A közlekedési rendőrök szombaton este Bácskossuthfalván, a szokásos közlekedési ellenőrzés keretében megállítottak egy tehergépjárművet. A sofőrről hamarosan kiderült, hogy erősen ittas állapotban van. Ezt erősítette meg az alkoholszonda is, ami 2,18 ezrelékes véralkoholszintet mutatott ki. A teherautót azonnal...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 11:33 ]
A szabadkai rendőrség egy 17 éves fiút vett őrizetbe, miután marihuánát és amfetamint talált nála, de a házkutatás során egy hangtompítóval ellátott maroklőfegyver is előkerült. A rendőrök a fiú lakásának átkutatása során kb. 1 kilogram marihuánát, kisebb mennyiségű amfetamint és négy digitális, a...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban