Vajdaság
Zenta: Több pályázattal megoldható a civil szervezetek és a sportklubok működtetése

A zentai civil szervezeteknek és sportkluboknak maguknak kell fizetniük bérleti díjat és rezsiköltségeket az önkormányzati tulajdonban levő ingatlanok használatáért. Az önkormányzat viszont, ahogyan eddig is, támogatja ezeket a működési költségeket, s egy külön pályázat formájában igényelhetik az összeget az önkormányzattól.

- A programalapú pályázási mód bevezetése óta, vagyis már több éve a civil szervezeteknek lehetőségük van a rezsiköltségek támogatására – emelte ki Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja a szerdai sajtótájékoztatón. - Tehát nem teljesen új dologgal kerültek szembe a civil szervezetek. A szóban forgó, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok esetében a bérleti díj minimális lesz. A városban négy zónára osztották az üzlethelyiségeket, illetve épületeket, ami négyféle tarifát is jelent. A képviselő-testület decemberi utolsó ülésen elfogadott határozat alapján a kiszabott összegnek mindössze 5 százalékát kell majd kifizetniük a „bérlőknek”.

A Közvagyonról szóló törvény 2011-ben lépett életbe, vagyis már ettől az évtől kezdve kellett volna bérleti díjat felszámolni a civil szervezeteknek az önkormányzat tulajdonában levő ingatlanok használatakor, azonban ez eddig nem történt meg. A állami számvevőszék legutolsó jelentését követően, most 90 nap áll rendelkezésükre, hogy rendezzék ezt a helyzetet a városban. Ennek értelmében elkezdték a szervezetek felmérését, vagyis egy adatbázisban rögzítik a tevékenységük részleteit. Hol működnek, mekkora teremben, milyen gyakorisággal igénylik a helységet, milyen létszámban tartják összejöveteleiket? Az adatbázis létrehozása igen nagy munkát igényel, hiszen Zentán több mint 90 bejegyzett civil szervezet található. Terveik szerint az adatok rendezését követően értesítik a szervezeteket, egyeztetnek velük, új szerződést kötnek, majd kiírják az új pályázatokat is.

Danilo Popov, a községi tanács sporttal és ifjúsággal megbízott tagja kiegészítve az információkat, a sportszervezetekkel kapcsolatban elmondta, hogy számukra is ugyanezek lesznek a feltételek, a fenntartási költségeiket és a programjaikat is hivatalos pályázatok útján alakíthatják majd.

Szalai Teodóra, a Ci-Fi Civil Központ információs munkatársa viszont hiányosnak nevezte a szervezetek tájékoztatását, szerinte a civilek körében inkább kósza hírek terjednek. Az önkormányzat illetékesei nem tartottak külön egyeztetést, megbeszélést a szervezetek vezetőivel. A rezsi és a terembérlet fizetése a biztos, amit már tudnak, de a részletek még homályosak. Sokan attól tartanak, hogy a várostól kapott csekélyke összegeket is a fenntartásra kell majd költeniük.

Rúzsa Mária

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

2018. ÁPRILIS 25.
[ 15:24 ]
Muzslyán, a központhoz közel, a Magyar Kommün utca 65-ös szám alatt továbbra is éjjel-nappal a helyszínen tartózkodnak a rendőrök. Ebből arra következtetnek a helybeliek, hogy a valami gyanús történhetett a 73 éves Barna Ilonka halála kapcsán. Mint arról már írtunk, a lánya talált rá a megégett asszonyra, a mentőket is...
2018. ÁPRILIS 24.
[ 18:26 ]
Április 26-án és 27-én, este nyolc órától kullancs- és szúnyogirtás lesz Zenta területén, a Tisza-parton, a Halászcsárdánál.A tervezett két napokon gépjárműből való földi permetezést végeznek, repülőgéppel is irtják majd a bosszantó rovarokat, de csak később - tájékoztatta az újságírókat ma délelőtt a város...
2018. ÁPRILIS 24.
[ 16:30 ]
Aleksandar Antić energiaügyi miniszter kijelentette: az egészségügyi vizsgálatok megállapították, hogy nem kaptak mérgezést a NIS pancsovai kőolaj-finomítójában dolgozó munkások.Antić elmondta, hogy az egyik berendezés meghibásodása miatt a dolgozók erős szagot éreztek, amely rosszullétet okozott.„Több mint egy...
2018. ÁPRILIS 24.
[ 13:02 ]
Beolvasás folyamatban