Vajdaság
Melence: Törlik a műemlékek jegyzékéből a Kiss-szélmalmot

A melencei Kiss féle szélmalom, amely 1962-ben került a védett műemlékek közé, a nagybecskereki műemlékvédelmi intézet terve szerint megszűnik védett lenni. A dolgot nem lesz nehéz nyélbe ütni, hiszen a szélmalom már a valóságban több mint három évtizede nem is létezik, mert a falu szélén csak egy gazzal benőtt halom árulkodik arról, hogy itt valamikor egy szebb napokat megélt szélmalom vitorláit feszítette a szél.

A zrenjaninski.com portál cikke szerint ennek a szélmalomnak a sorsa nem sokban különbözik a többi vajdasági szélmaloménál, amelyek ugyancsak elhanyagoltak, romosak, sorsukra hagyottak.

A melencei Kiss-szélmalmot 1962-ben helyezték védelem alá, 1968-ban eladták a belgrádi Néprajzi Múzeumnak, “az Avala alatti etnopark kiépítésére”. Az etnopark soha nem épült fel, a szélmalom néhány év múlva pedig már csak papíron létezett.

A portál emlékeztet arra is, hogy ezt a szélmalmot nem kell összekeverni azzal a, térségben elsőként épülttel, amelyet Eleméren emeltetett 1792-ben Kiss Ágoston, aki hollandiai gyógykezelésén figyelt fel a malmokra, amelyek a szél erejét használva őrlik a gabonát. Úgy gondolta, ezek Bánátban is jó szolgálatot tennének. Idehívta hát a holland mestereket, akik fél éven belül csodát csináltak Elemér központjában. De ez a szélmalom sem létezik már.

Már csak kettő van, a Bosnyék féle Melencén, a basahídi út felé és az erzsébetlaki, a nádas közepén. Ez utóbbi megmentésére egy évtizeddel ezelőtt akció indult, de a végzés a mai napig nem született meg, hiszen egy magánkézben lévő vállalat területén van és semmiféle célt nem szolgál.

Melencén valamikor nyolc szélmalom működött, ebből mára csak egy maradta, az amelyik 1991-től az állam védelme alatt áll. A Bosnyák-szélmalom ma Közép-Bánát egyik értékes jelképe. (zrenjaninski.com)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Testvértelepülési összefogással székelykaput állítottak Gomboson - illusztráció
2018. OKTÓBER 21.
[ 16:56 ]
Zentán eltűnt a 9 éves Csordás Erika, aki bármit tud róla, azonnal jelentse, áll a szerbiai belügyminisztérium vasárnap kiadott közleményében.A kislány eltűnését az édesapja jelentette be, azt mondta, lánya ismeretlen irányba távozott az 56 éves T.A.-val és azóta nem tud róla. Az apa elmondása szerint T.A. náluk...
2018. OKTÓBER 21.
[ 11:13 ]
A szerbiai belügyminisztérium szabadkai kirendeltségének munkatársai a nagykikindai rendőrséggel karöltve rajtaütésszerű akció során őrizetbe vették H.Z. (1981) zentai lakost, aki a gyanú szerint kábítószert állított elő és forgalmazott.A gyanúsított lakásának átkutatásakor a rendőrök zacskókban és üvegekben több...
2018. OKTÓBER 21.
[ 9:44 ]
Pénteken éjfélkor lejárt a választási listák átadásának a határideje. A várakozásokkal ellentétben a Magyar Nemzeti Tanács következő összetételének megválasztására csak két listát nyújtottak be. A Vajdasági Magyar Szövetség listájának az elnevezése most is Magyar Összefogás. A harmincöt jelölt között...
2018. OKTÓBER 20.
[ 22:18 ]
Beolvasás folyamatban