GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2018. január 13. [16:05]

Melence: Törlik a műemlékek jegyzékéből a Kiss-szélmalmot

Melence: Törlik a műemlékek jegyzékéből a Kiss-szélmalmot
Fotó: zrenjaninski.com
A Bosnyák-szélmalom ma Közép-Bánát egyik értékes jelképe

A melencei Kiss féle szélmalom, amely 1962-ben került a védett műemlékek közé, a nagybecskereki műemlékvédelmi intézet terve szerint megszűnik védett lenni. A dolgot nem lesz nehéz nyélbe ütni, hiszen a szélmalom már a valóságban több mint három évtizede nem is létezik, mert a falu szélén csak egy gazzal benőtt halom árulkodik arról, hogy itt valamikor egy szebb napokat megélt szélmalom vitorláit feszítette a szél.

A zrenjaninski.com portál cikke szerint ennek a szélmalomnak a sorsa nem sokban különbözik a többi vajdasági szélmaloménál, amelyek ugyancsak elhanyagoltak, romosak, sorsukra hagyottak.

A melencei Kiss-szélmalmot 1962-ben helyezték védelem alá, 1968-ban eladták a belgrádi Néprajzi Múzeumnak, “az Avala alatti etnopark kiépítésére”. Az etnopark soha nem épült fel, a szélmalom néhány év múlva pedig már csak papíron létezett.

A portál emlékeztet arra is, hogy ezt a szélmalmot nem kell összekeverni azzal a, térségben elsőként épülttel, amelyet Eleméren emeltetett 1792-ben Kiss Ágoston, aki hollandiai gyógykezelésén figyelt fel a malmokra, amelyek a szél erejét használva őrlik a gabonát. Úgy gondolta, ezek Bánátban is jó szolgálatot tennének. Idehívta hát a holland mestereket, akik fél éven belül csodát csináltak Elemér központjában. De ez a szélmalom sem létezik már.

Már csak kettő van, a Bosnyék féle Melencén, a basahídi út felé és az erzsébetlaki, a nádas közepén. Ez utóbbi megmentésére egy évtizeddel ezelőtt akció indult, de a végzés a mai napig nem született meg, hiszen egy magánkézben lévő vállalat területén van és semmiféle célt nem szolgál.

Melencén valamikor nyolc szélmalom működött, ebből mára csak egy maradta, az amelyik 1991-től az állam védelme alatt áll. A Bosnyák-szélmalom ma Közép-Bánát egyik értékes jelképe. (zrenjaninski.com)


2018. január 22. [20:12]

A Tijana Jurić Alapítvány elnöke, a szabadkai Igor Jurić kapta az Év személyisége díjat, amelyet a belgrádi NIN hetilap ítél oda minden évben.Az átadó ünnepségen... >>

2018. január 22. [18:48]

Tankönyvcsomagot osztottak ma a roma származású gyerekek megsegítésére a szabadkai Matko Vuković Általános Iskolában.- Szabadka város költségvetéséből 300.000 dinár lett... >>

2018. január 22. [17:36]

Ma kezdődött Szabadkán az a programsorozat melynek célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a méhnyakrák megelőzésének fontosságára, illetve annak gyógymódjára.Szerbia... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.50 dinár
1 dollár 96.93 dinár
100 forint 38.30 dinár
100 dinár 261.06 forint
Heti kérdés
Hogyan értékeli Donald Trump elnökösködésének első évét? (Az 5-ös a legjobb.)
5
4
3
2
1

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka