Vajdaság
Melence: Törlik a műemlékek jegyzékéből a Kiss-szélmalmot

A melencei Kiss féle szélmalom, amely 1962-ben került a védett műemlékek közé, a nagybecskereki műemlékvédelmi intézet terve szerint megszűnik védett lenni. A dolgot nem lesz nehéz nyélbe ütni, hiszen a szélmalom már a valóságban több mint három évtizede nem is létezik, mert a falu szélén csak egy gazzal benőtt halom árulkodik arról, hogy itt valamikor egy szebb napokat megélt szélmalom vitorláit feszítette a szél.

A zrenjaninski.com portál cikke szerint ennek a szélmalomnak a sorsa nem sokban különbözik a többi vajdasági szélmaloménál, amelyek ugyancsak elhanyagoltak, romosak, sorsukra hagyottak.

A melencei Kiss-szélmalmot 1962-ben helyezték védelem alá, 1968-ban eladták a belgrádi Néprajzi Múzeumnak, “az Avala alatti etnopark kiépítésére”. Az etnopark soha nem épült fel, a szélmalom néhány év múlva pedig már csak papíron létezett.

A portál emlékeztet arra is, hogy ezt a szélmalmot nem kell összekeverni azzal a, térségben elsőként épülttel, amelyet Eleméren emeltetett 1792-ben Kiss Ágoston, aki hollandiai gyógykezelésén figyelt fel a malmokra, amelyek a szél erejét használva őrlik a gabonát. Úgy gondolta, ezek Bánátban is jó szolgálatot tennének. Idehívta hát a holland mestereket, akik fél éven belül csodát csináltak Elemér központjában. De ez a szélmalom sem létezik már.

Már csak kettő van, a Bosnyék féle Melencén, a basahídi út felé és az erzsébetlaki, a nádas közepén. Ez utóbbi megmentésére egy évtizeddel ezelőtt akció indult, de a végzés a mai napig nem született meg, hiszen egy magánkézben lévő vállalat területén van és semmiféle célt nem szolgál.

Melencén valamikor nyolc szélmalom működött, ebből mára csak egy maradta, az amelyik 1991-től az állam védelme alatt áll. A Bosnyák-szélmalom ma Közép-Bánát egyik értékes jelképe. (zrenjaninski.com)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

2018. ÁPRILIS 25.
[ 15:24 ]
Muzslyán, a központhoz közel, a Magyar Kommün utca 65-ös szám alatt továbbra is éjjel-nappal a helyszínen tartózkodnak a rendőrök. Ebből arra következtetnek a helybeliek, hogy a valami gyanús történhetett a 73 éves Barna Ilonka halála kapcsán. Mint arról már írtunk, a lánya talált rá a megégett asszonyra, a mentőket is...
2018. ÁPRILIS 24.
[ 18:26 ]
Április 26-án és 27-én, este nyolc órától kullancs- és szúnyogirtás lesz Zenta területén, a Tisza-parton, a Halászcsárdánál.A tervezett két napokon gépjárműből való földi permetezést végeznek, repülőgéppel is irtják majd a bosszantó rovarokat, de csak később - tájékoztatta az újságírókat ma délelőtt a város...
2018. ÁPRILIS 24.
[ 16:30 ]
Aleksandar Antić energiaügyi miniszter kijelentette: az egészségügyi vizsgálatok megállapították, hogy nem kaptak mérgezést a NIS pancsovai kőolaj-finomítójában dolgozó munkások.Antić elmondta, hogy az egyik berendezés meghibásodása miatt a dolgozók erős szagot éreztek, amely rosszullétet okozott.„Több mint egy...
2018. ÁPRILIS 24.
[ 13:02 ]
Beolvasás folyamatban