Vajdaság
Melence: Törlik a műemlékek jegyzékéből a Kiss-szélmalmot

A melencei Kiss féle szélmalom, amely 1962-ben került a védett műemlékek közé, a nagybecskereki műemlékvédelmi intézet terve szerint megszűnik védett lenni. A dolgot nem lesz nehéz nyélbe ütni, hiszen a szélmalom már a valóságban több mint három évtizede nem is létezik, mert a falu szélén csak egy gazzal benőtt halom árulkodik arról, hogy itt valamikor egy szebb napokat megélt szélmalom vitorláit feszítette a szél.

A zrenjaninski.com portál cikke szerint ennek a szélmalomnak a sorsa nem sokban különbözik a többi vajdasági szélmaloménál, amelyek ugyancsak elhanyagoltak, romosak, sorsukra hagyottak.

A melencei Kiss-szélmalmot 1962-ben helyezték védelem alá, 1968-ban eladták a belgrádi Néprajzi Múzeumnak, “az Avala alatti etnopark kiépítésére”. Az etnopark soha nem épült fel, a szélmalom néhány év múlva pedig már csak papíron létezett.

A portál emlékeztet arra is, hogy ezt a szélmalmot nem kell összekeverni azzal a, térségben elsőként épülttel, amelyet Eleméren emeltetett 1792-ben Kiss Ágoston, aki hollandiai gyógykezelésén figyelt fel a malmokra, amelyek a szél erejét használva őrlik a gabonát. Úgy gondolta, ezek Bánátban is jó szolgálatot tennének. Idehívta hát a holland mestereket, akik fél éven belül csodát csináltak Elemér központjában. De ez a szélmalom sem létezik már.

Már csak kettő van, a Bosnyék féle Melencén, a basahídi út felé és az erzsébetlaki, a nádas közepén. Ez utóbbi megmentésére egy évtizeddel ezelőtt akció indult, de a végzés a mai napig nem született meg, hiszen egy magánkézben lévő vállalat területén van és semmiféle célt nem szolgál.

Melencén valamikor nyolc szélmalom működött, ebből mára csak egy maradta, az amelyik 1991-től az állam védelme alatt áll. A Bosnyák-szélmalom ma Közép-Bánát egyik értékes jelképe. (zrenjaninski.com)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A melencei Rusanda szakkórházba és gyógyfürdőbe látogatott kedden egy iráni küldöttség, amelyet Szaid Hosszeini, a balkáni régióval megbízott iráni kereskedelmi központ elnöke vezetett. Szaid Hosszeini találkozott a létesítmény igazgatónőjével, Zorica Ćulibrkkel, valamint a város elöljáróival, Saša Santovaccal,...
2018. JÚLIUS 18.
[ 0:08 ]
A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége a idei évben is meghirdette Vajdaságban a Magyarok Kenyere programot. A felhívás a médiának és közösségi portáloknak köszönhetően sok helyre eljutott. Minden évben népszerűbb lett a mezőgazdasági termelők körében. Nyolc évvel ezelőtt körülbelül 400 kg búzaadománnyal...
2018. JÚLIUS 17.
[ 13:14 ]
A nagykikindai regionális hulladéktárolóból vett minták vizsgálatának eredményei egy hónap múlva lesznek ismertek, de Goran Trivan környezetvédelemmel megbízott miniszter azt állítja: nyilvánvaló, hogy sem a lakosságot, sem a környezetet nem fenyegeti veszély.Július elején a Biztonsági-Információs Ügynökség, a...
2018. JÚLIUS 17.
[ 12:32 ]
Beolvasás folyamatban