Vajdaság
Babity János: A magyar állam 2018-tól két családtámogatási lehetőséget nyújt a határon túli magyaroknak
Magyarország szabadkai főkonzulátusa segítséget nyújt a választási regisztrációban

2018. január elsejétől a határon túli magyar állampolgároknak is jár a magyar kormány családtámogatási programjának keretében az anyasági támogatás és a fiatalok életkezdési támogatása, ami korábban babakötvény néven volt ismert.

„Természetesen már a külképviseleteken is benyújthatók a kérelmek ezekre a támogatásokra, mi is egy telefonszámon várjuk az érdeklődőket, ez pedig Szerbiából tárcsázva a 062/766-494-es telefonszám, de természetesen Magyarországon az Államkincstárhoz közvetlenül postai úton, illetve a magyarországi kormányhivataloknál is benyújthatók ezek a kérelmek”, nyilatkozta Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja a Pannon RTV-nek.

Az anyasági támogatást az édesanya igényelheti, akkor is, ha maga az édesanya még nem magyar állampolgár, viszont a 2017. június 30-a után született gyermeke már igen, közölte Babity.

A támogatások kérelmezéséhez honosítási okirat és lakcímkártya szükséges, illetve ha a szülők igényeltek egyéb dokumentumokat a magyar államtól, mint amilyen az elektronikus személyazonosító igazolvány és az útlevél, akkor azokat is be kell mutatni.

„Amennyiben a gyermek magyarországi anyakönyvezése nem történt még meg, mert Szerbiában született, akkor a gyermek részéről kérjük a szerbiai születési anyakönyvi kivonat bemutatását is”, mondta Magyarország szabadkai főkonzulja.

Az anyasági támogatásnál és a fiatalok életkezdési támogatásánál is a kezdő időpont a 2017. június 30., vagyis az ez után a dátum után született gyermekek részére igényelhetők ezek a támogatások.

„Az anyasági támogatásnál alapesetben a gyermek születését követő hat hónapon belül kell igényelni a támogatást, illetve ha valamilyen okból kifolyólag erre nem volt lehetőségük a szülőknek, akkor legfeljebb egy évvel a születést követően nyújthatják be a kérelmet. A fiatalok életkezdési támogatásának, vagyis a babakötvénynek nincs kérelmezési záróhatárideje”, nyilatkozta a főkonzul.

A szabadkai magyar főkonzulátus segít a választási regisztrációban

Március 24-ig kell felvetetniük magukat a központi névjegyzékbe a Nemzeti Választási Irodánál azoknak a külhoni magyaroknak, akik részt szeretnének venni az április 8-i országgyűlési választáson.

A regisztráció végéig Magyarország szabadkai főkonzulátusa segítséget nyújt minden magyar állampolgársággal rendelkező személynek- mondta Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja a Pannon RTV-nek adott nyilatkozatában.

„Aki már levélszavazóként regisztrált, de az előző választások óta a személyes adataiban változások történtek, például anyakönyvi ügyek, házasság utáni névváltozás, hasonló jellegű ügyek, vagy lakcíme megváltozott, ezekben az esetekben pedig módosítási segítséget nyújtunk, hogy ezt követően adatai már hitelesen szerepeljenek a levélszavazók névjegyzékében” - közölte a főkonzul.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az óbecsei Egészségház szakorvosainak csapata a közeljövőben nőgyógyásszal, pszichiáterrel és radiológussal bővül. Áprilistól fog működni a házi gyógykezeléssel foglalkozó szolgálat is. Ez utóbbit kibővítendő, a hat általános orvos mellé felvették a hetediket. "A helyi Egészségházban, ahogyan az országban...
2019. FEBRUÁR 22.
[ 18:32 ]
A Magyar Nemzeti Tanács pénteki ülésén megválasztották az új összetételű szakmai bizottságok elnökeit és tagjait. Az elkövetkező időszakban az oktatási bizottságot Baráth Gábor Gergely pedagógus irányítja majd. A kulturális bizottság élére Sárközi István közművelődési szakember került. A tájékoztatási...
2019. FEBRUÁR 22.
[ 18:30 ]
A mitrovicai, a zombori, a szabadkai, a nagykikindai és a verseci kórház után a Verbászi Közkórház is új CT-berendezést kapott. A verbászi kórházban tett látogatása alkalmával Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár kijelentette, miután az új CT-berendezést üzembe helyezik, a következő egy hónapban, teljesen...
2019. FEBRUÁR 22.
[ 16:58 ]
Beolvasás folyamatban