Vajdaság
Babity János: A magyar állam 2018-tól két családtámogatási lehetőséget nyújt a határon túli magyaroknak
Magyarország szabadkai főkonzulátusa segítséget nyújt a választási regisztrációban

2018. január elsejétől a határon túli magyar állampolgároknak is jár a magyar kormány családtámogatási programjának keretében az anyasági támogatás és a fiatalok életkezdési támogatása, ami korábban babakötvény néven volt ismert.

„Természetesen már a külképviseleteken is benyújthatók a kérelmek ezekre a támogatásokra, mi is egy telefonszámon várjuk az érdeklődőket, ez pedig Szerbiából tárcsázva a 062/766-494-es telefonszám, de természetesen Magyarországon az Államkincstárhoz közvetlenül postai úton, illetve a magyarországi kormányhivataloknál is benyújthatók ezek a kérelmek”, nyilatkozta Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja a Pannon RTV-nek.

Az anyasági támogatást az édesanya igényelheti, akkor is, ha maga az édesanya még nem magyar állampolgár, viszont a 2017. június 30-a után született gyermeke már igen, közölte Babity.

A támogatások kérelmezéséhez honosítási okirat és lakcímkártya szükséges, illetve ha a szülők igényeltek egyéb dokumentumokat a magyar államtól, mint amilyen az elektronikus személyazonosító igazolvány és az útlevél, akkor azokat is be kell mutatni.

„Amennyiben a gyermek magyarországi anyakönyvezése nem történt még meg, mert Szerbiában született, akkor a gyermek részéről kérjük a szerbiai születési anyakönyvi kivonat bemutatását is”, mondta Magyarország szabadkai főkonzulja.

Az anyasági támogatásnál és a fiatalok életkezdési támogatásánál is a kezdő időpont a 2017. június 30., vagyis az ez után a dátum után született gyermekek részére igényelhetők ezek a támogatások.

„Az anyasági támogatásnál alapesetben a gyermek születését követő hat hónapon belül kell igényelni a támogatást, illetve ha valamilyen okból kifolyólag erre nem volt lehetőségük a szülőknek, akkor legfeljebb egy évvel a születést követően nyújthatják be a kérelmet. A fiatalok életkezdési támogatásának, vagyis a babakötvénynek nincs kérelmezési záróhatárideje”, nyilatkozta a főkonzul.

A szabadkai magyar főkonzulátus segít a választási regisztrációban

Március 24-ig kell felvetetniük magukat a központi névjegyzékbe a Nemzeti Választási Irodánál azoknak a külhoni magyaroknak, akik részt szeretnének venni az április 8-i országgyűlési választáson.

A regisztráció végéig Magyarország szabadkai főkonzulátusa segítséget nyújt minden magyar állampolgársággal rendelkező személynek- mondta Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja a Pannon RTV-nek adott nyilatkozatában.

„Aki már levélszavazóként regisztrált, de az előző választások óta a személyes adataiban változások történtek, például anyakönyvi ügyek, házasság utáni névváltozás, hasonló jellegű ügyek, vagy lakcíme megváltozott, ezekben az esetekben pedig módosítási segítséget nyújtunk, hogy ezt követően adatai már hitelesen szerepeljenek a levélszavazók névjegyzékében” - közölte a főkonzul.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Eltűnt a 61 éves muzslyai Bakos Illés, a nagybecskereki felsőbíróság bírája.A csendőrség búváregységének a tagjai a mai nap folyamán a Bega folyóban keresték, mert nagy a valószínűsége, hogy a vízbe fulladt, szombaton ugyanis horgászni ment, ami a kedvenc hobbijának számított. Időnként járt horgászni a Begára, nem...
2018. AUGUSZTUS 19.
[ 21:29 ]
Az új kenyér ünnepe jegyében tartottak istentiszteletet a nagybecskereki református templomban. Nemrégen üresedett meg a lelkészi állás, és kissé elhagyatottan érzik, érezhetik magukat a gyülekezet tagjai, ezért Szilágyi Zoltán, református lelkész ismeretségi körét bevetve mindent megtett annak érdekében, hogy ne így...
2018. AUGUSZTUS 19.
[ 20:03 ]
Szent István mellszobrát avatták fel vasárnap a katolikus templom kertjében. A felszentelést megelőzően misét tartottak a településen, tudósít a Pannon RTV.A Szent István-napi mise ünnepélyes bevonulással kezdődött, majd az eseményen megszentelték az új kenyeret, ezt követően pedig a hívők részvételével leleplezték...
2018. AUGUSZTUS 19.
[ 17:20 ]
Beolvasás folyamatban