Vajdaság
Maurer Oszkár lett az újonnan alakult Külhoni Magyar Borászok Egyesületének elnöke
Betűméret:             

(A Kárpát-medence rovatból átvett hír)

2018. január 20-a fontos fordulópont lehet a Kárpát-medence magyar borászai, borvidékei számára. A Budafoki Borvárosban 12 alapító taggal megalakult a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete, melynek célja a jelenlegi Magyarország államhatárain kívül eső magyarlakta borvidékek szőlő- és borkultúrájának, a hozzá kapcsolódó szakmai közösségeknek a fejlesztése, az évszázados hagyományok felkutatása és megőrzése.

Tagjaink a határ túloldalára került egykori magyar borvidékek meghatározó borászai. A szőlő- és borkultúrára a magyarság megmaradásának egyik fontos eszközeként tekintünk, ennek érdekében szorosabbra kívánjuk fűzni a kapcsolatot a Kárpát-medence borászai és borkedvelő közösségei között, tekintet nélkül az államhatárokra. Mindehhez elengedhetetlennek tartjuk a szigorúan vett szakmai fejlesztéseken felül gazdasági, turisztikai, kulturális és oktatási eszközök bevonását. A Kárpát-medence borvidékeinek, borászati vállalkozásainak megerősödése, önfenntartóvá válása erősíti a lokálpatriotizmust, a magyar identitást, elősegíti a külhoni magyarság életerejét és önbecsülését.

Az Egyesület bejegyzésével jogi személyként tudunk partneri viszonyt létesíteni minden olyan állami, társadalmi szervezettel, más egyesülettel, szövetséggel, vállalattal, amelyek segítik céljainak megvalósítását. Szándékaink komolyságát jelzi, hogy alapító okiratunk aláírását követően azonnal megkezdtük munkánkat a II. Borszerződés aláírásával, melynek egyik legfontosabb pontja a Kárpát-medence borvidékeinek fejlesztését célzó Schams Ferenc terv kidolgozása.

A Külhoni Magyar Borászok Egyesülete elnöknek Maurer Oszkár délvidéki borászt választotta meg. A szervezet főtitkára a felvidéki Geönczeöl Attila. A három tagú elnökség tagja még az aradi dr. Balla Géza is. Az Egyesület alapításakor cél volt, hogy minden határon túlra szakadt országrész képviseltetve legyen. Az alapító borászok listája:

Dr. Balla Géza, Arad-Hegyalja

Bereczky István, Kárpátalja

Bott Frigyes, Felvidék

Cuk Lajos, Lendva-hegyalja

Dujmovics László, Délvidék

Geönczeöl Attila, Felvidék

Heit Lóránd, Érmellék

Maurer Oszkár, Délvidék

Pinkert Krisztina, Dél-Baranya

Rozsman István, Lendva-hegyalja

Sass Károly, Kárpátalja

Sütő Zsolt, Felvidék

A tervezés, egyeztetések megkezdődtek, a bejegyzés jogi formalitásainak végeztével pedig tovább szeretnénk bővülni, a közös munkába bevonva a Kárpát-medence meghatározó külhoni borászait, egyesületeit, szakmai műhelyeit. (Sajtóközlemény)

Együttműködés a borvidékek és borkultúra fejlesztéséért

Hazai és határon túli magyar borászok erősítették meg együttműködésüket a II. Kárpát-medencei borszerződés keretében Budapesten. A borszerződés a Földművelésügyi Minisztérium, Budafok-Tétény Önkormányzata, valamint a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete között jött létre azzal a céllal, hogy támogassa a határon túli magyar borvidékek és borkultúra fejlesztését, továbbá erősítse a magyarországi és külhoni magyar borászok együttműködését.

Az eseményen tartott beszédében Gál Péter a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára a szerződés aláírásának kapcsán a közösségépítés jelentőségét hangsúlyozta. Mint mondta, a dokumentum aláírásával a szakemberek az összefogás és az együttműködés mellett tették le a voksukat.

A borászokat képviselő Maurer Oszkár arról beszélt, hogy 2018. január 20-a nemcsak a II. Borszerződés aláírása miatt lehet fontos fordulópont a Kárpát-medence magyar borászok életében, hanem a 12 alapító taggal megalakult Külhoni Magyar Borászok Egyesülete miatt is. Kiemelte, hogy a frissen alapított egyesület célja a jelenlegi Magyarország államhatárain kívül eső magyarlakta borvidékek szőlő- és borkultúrájának, a hozzá kapcsolódó szakmai közösségek fejlesztése, az évszázados hagyományok felkutatása és megőrzése.

A II. Kárpát - medencei Borszerződés aláírói: Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára; Szabolcs Attila, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke; Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke; Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke; Dr. Balla Géza, arad-hegyaljai borász; Heit Lóránd, érmelléki borász; Bereczky István, Sass Károly, kárpátaljai borászok; Geönczeöl Attila, Bott Frigyes, Sütő Zsolt, felvidéki borászok; Cuk Lajos; Rozsman István, lendva-hegyaljai borászok; Pinkert Krisztina, dél-baranyai borász; Dujmovics László és Maurer Oszkár, délvidéki borászok. (FM Sajtóiroda)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Április 16. és június 13. között a Beodra (Karlova)-Zenta-Szabadka vasútvonalon a szerelvények csak Csókáig közlekednek. A Csóka-Szabadka-Csóka vonalon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, közli a szerb vasúti társaság. A változás érinti a 10.40-kor Nagybecskerekről Szabadkára induló járatot, illetve a...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 11:21 ]
Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikáért, demográfiáért és a nemek közötti egyenlőségért felelős titkár ma 30 nőnek adott át szerződést, akik sikeresen szerepeltek az ingatlanvásárlásra kiírt pályázaton, melynek összértéke 54 millió dinár volt. A pályázat célja a nők helyzetének javítása és gazdasági...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 19:19 ]
Kedden további 15 energiahatékonysági szerződést kötöttek meg a topolyai önkormányzattal a kedvezményezettek. Szatmári Adrián községi elnök további 15 támogatási szerződést írt alá a tavaly kiírt pályázatra jelentkező polgárokkal. Az energiahatékonysági pályázat legutóbbi körében olyan háztartások is...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:48 ]
Beolvasás folyamatban