Vajdaság
Szabadka: A méhnyakrák megelőzésének hete

Ma kezdődött Szabadkán az a programsorozat melynek célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a méhnyakrák megelőzésének fontosságára, illetve annak gyógymódjára.

Szerbia egyike azon európai országoknak, melyekben a legmagasabb a méhnyakrák által kiváltott elhalálozások száma, tudtuk meg Dr. Zorica V. Dragaš népegészségügyi szakorvostól a mai sajtótájékoztatón.

- Ez a betegség nagy problémát jelent országunkban. Évente körülbelül 45-50 nő veszíti életét emiatt. Fontos, hogy évente legalább egy alkalommal megvizsgáltassuk magunkat a szakorvosnál, mivel a rák kialakulásának korai szakaszában nagy esély van annak teljes kigyógyítására – mondta Dr. Zorica V. Dragaš.

Dr. Vera Kovačević, a Szabadkai Egészségház Nőgyógyászati Szakrendelőjének szülész-nőgyógyász szakorvosa a nőgyógyászati vizsgálat menetéről ismertette a jelenlévőket.

- A rendszeres vizsgálat segítségével figyelemmel tudjuk kísérni, hogy van-e elváltozás a méhnyakon. Amennyiben a vizsgálatok rossz eredményt mutatnak, a nőgyógyász mindent megtesz annak helyrehozása érdekében – fejtette ki Dr. Vera Kovačević.

Dr. Nebojša Buhucki, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványtani szakorvosa a HPV vírus terjedéséről beszélt.

- Ez a vírus terjed a leggyakrabban nemi kapcsolat által. Fontos tudni, hogy nem csak a nőkre jelent veszélyt, hanem mindkét nemre. A HPV vírus elleni védőoltás nem kötelező, viszont ajánlott, mivel a vírus meghatározott típusai ellen védelmet nyújt – nyilatkozta Dr. Nebojša Buhucki.

A gyógykezelés fontosságáról Dr. Goran Mavrak, a Szabadkai Közkórház szülész-nőgyógyász szakorvosa beszélt.

- A szabadkai nőgyógyászok képzettek, többféle ezzel kapcsolatos műtétet is el tudnak végezni. Abban az esetben, ha a páciensnél megjelenik ez a betegség, minden terápiát végig kell csinálni – hívta fel a jelenlévők figyelmét Dr. Goran Mavrak.

Számos nő évekig nem vesz részt nőgyógyászati vizsgálaton, mivel nem jelentkeznek náluk semmilyen tünetek. Azonban a rákot kizárólag a szakorvos tudja felfedezni, ezért fontos a rendszeres vizsgálat. A 2017-es adatok alapján Észak-Bácskában 11 nő halt meg méhnyakrákban.

Engi Ksenia

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Eltűnt a 61 éves muzslyai Bakos Illés, a nagybecskereki felsőbíróság bírája.A csendőrség búváregységének a tagjai a mai nap folyamán a Bega folyóban keresték, mert nagy a valószínűsége, hogy a vízbe fulladt, szombaton ugyanis horgászni ment, ami a kedvenc hobbijának számított. Időnként járt horgászni a Begára, nem...
2018. AUGUSZTUS 19.
[ 21:29 ]
Az új kenyér ünnepe jegyében tartottak istentiszteletet a nagybecskereki református templomban. Nemrégen üresedett meg a lelkészi állás, és kissé elhagyatottan érzik, érezhetik magukat a gyülekezet tagjai, ezért Szilágyi Zoltán, református lelkész ismeretségi körét bevetve mindent megtett annak érdekében, hogy ne így...
2018. AUGUSZTUS 19.
[ 20:03 ]
Szent István mellszobrát avatták fel vasárnap a katolikus templom kertjében. A felszentelést megelőzően misét tartottak a településen, tudósít a Pannon RTV.A Szent István-napi mise ünnepélyes bevonulással kezdődött, majd az eseményen megszentelték az új kenyeret, ezt követően pedig a hívők részvételével leleplezték...
2018. AUGUSZTUS 19.
[ 17:20 ]
Beolvasás folyamatban