Vajdaság
Szabadka: A méhnyakrák megelőzésének hete

Ma kezdődött Szabadkán az a programsorozat melynek célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a méhnyakrák megelőzésének fontosságára, illetve annak gyógymódjára.

Szerbia egyike azon európai országoknak, melyekben a legmagasabb a méhnyakrák által kiváltott elhalálozások száma, tudtuk meg Dr. Zorica V. Dragaš népegészségügyi szakorvostól a mai sajtótájékoztatón.

- Ez a betegség nagy problémát jelent országunkban. Évente körülbelül 45-50 nő veszíti életét emiatt. Fontos, hogy évente legalább egy alkalommal megvizsgáltassuk magunkat a szakorvosnál, mivel a rák kialakulásának korai szakaszában nagy esély van annak teljes kigyógyítására – mondta Dr. Zorica V. Dragaš.

Dr. Vera Kovačević, a Szabadkai Egészségház Nőgyógyászati Szakrendelőjének szülész-nőgyógyász szakorvosa a nőgyógyászati vizsgálat menetéről ismertette a jelenlévőket.

- A rendszeres vizsgálat segítségével figyelemmel tudjuk kísérni, hogy van-e elváltozás a méhnyakon. Amennyiben a vizsgálatok rossz eredményt mutatnak, a nőgyógyász mindent megtesz annak helyrehozása érdekében – fejtette ki Dr. Vera Kovačević.

Dr. Nebojša Buhucki, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványtani szakorvosa a HPV vírus terjedéséről beszélt.

- Ez a vírus terjed a leggyakrabban nemi kapcsolat által. Fontos tudni, hogy nem csak a nőkre jelent veszélyt, hanem mindkét nemre. A HPV vírus elleni védőoltás nem kötelező, viszont ajánlott, mivel a vírus meghatározott típusai ellen védelmet nyújt – nyilatkozta Dr. Nebojša Buhucki.

A gyógykezelés fontosságáról Dr. Goran Mavrak, a Szabadkai Közkórház szülész-nőgyógyász szakorvosa beszélt.

- A szabadkai nőgyógyászok képzettek, többféle ezzel kapcsolatos műtétet is el tudnak végezni. Abban az esetben, ha a páciensnél megjelenik ez a betegség, minden terápiát végig kell csinálni – hívta fel a jelenlévők figyelmét Dr. Goran Mavrak.

Számos nő évekig nem vesz részt nőgyógyászati vizsgálaton, mivel nem jelentkeznek náluk semmilyen tünetek. Azonban a rákot kizárólag a szakorvos tudja felfedezni, ezért fontos a rendszeres vizsgálat. A 2017-es adatok alapján Észak-Bácskában 11 nő halt meg méhnyakrákban.

Engi Ksenia

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Falunapot ünnepelt Orom - illusztráció
2018. NOVEMBER 17.
[ 15:19 ]
A szabadkai városi tanács két közvállalat élére új igazgató kinevezését javasolja, míg több személy esetében az igazgatói mandátum meghosszabbítását indítványozzák.A Stadion Közvállalat élére Tamara Dimitrioski közgazdászt javasolják, míg a Szabadkai piacok Közvállalat új igazgatója Dejan Ljubisavljević...
2018. NOVEMBER 17.
[ 11:47 ]
December 3-ig lehet betekinteni a Holt-Tisza – Gyöngysziget Természeti Park védelméről szóló tartományi képviselőházi rendelet tervezetébe.A rendelet tervezetét Óbecse, Törökbecse és Zsablya községi szolgálatainál lehet megnézni, mivel ez a természeti park ennek a három községnek a területén, pontosabban a...
2018. NOVEMBER 16.
[ 18:34 ]
A tartományi képviselőház képviselői támogatták a Vajdaság díjainak megalapításáról szóló javaslatot, amelyeket november 25-én, Bánát, Bácska és Baranya Szerb Királysághoz való csatolásának napja, május 15-én, a Májusi Közgyűlés napja és december 10-én, az emberi jogok nemzetközi napja alkalmából ítélnek...
2018. NOVEMBER 16.
[ 13:29 ]
Beolvasás folyamatban