GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2018. január 22. [17:36]

Szabadka: A méhnyakrák megelőzésének hete

Szabadka: A méhnyakrák megelőzésének hete
Az előadók

Ma kezdődött Szabadkán az a programsorozat melynek célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a méhnyakrák megelőzésének fontosságára, illetve annak gyógymódjára.

Szerbia egyike azon európai országoknak, melyekben a legmagasabb a méhnyakrák által kiváltott elhalálozások száma, tudtuk meg Dr. Zorica V. Dragaš népegészségügyi szakorvostól a mai sajtótájékoztatón.

- Ez a betegség nagy problémát jelent országunkban. Évente körülbelül 45-50 nő veszíti életét emiatt. Fontos, hogy évente legalább egy alkalommal megvizsgáltassuk magunkat a szakorvosnál, mivel a rák kialakulásának korai szakaszában nagy esély van annak teljes kigyógyítására – mondta Dr. Zorica V. Dragaš.

Dr. Vera Kovačević, a Szabadkai Egészségház Nőgyógyászati Szakrendelőjének szülész-nőgyógyász szakorvosa a nőgyógyászati vizsgálat menetéről ismertette a jelenlévőket.

- A rendszeres vizsgálat segítségével figyelemmel tudjuk kísérni, hogy van-e elváltozás a méhnyakon. Amennyiben a vizsgálatok rossz eredményt mutatnak, a nőgyógyász mindent megtesz annak helyrehozása érdekében – fejtette ki Dr. Vera Kovačević.

Dr. Nebojša Buhucki, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványtani szakorvosa a HPV vírus terjedéséről beszélt.

- Ez a vírus terjed a leggyakrabban nemi kapcsolat által. Fontos tudni, hogy nem csak a nőkre jelent veszélyt, hanem mindkét nemre. A HPV vírus elleni védőoltás nem kötelező, viszont ajánlott, mivel a vírus meghatározott típusai ellen védelmet nyújt – nyilatkozta Dr. Nebojša Buhucki.

A gyógykezelés fontosságáról Dr. Goran Mavrak, a Szabadkai Közkórház szülész-nőgyógyász szakorvosa beszélt.

- A szabadkai nőgyógyászok képzettek, többféle ezzel kapcsolatos műtétet is el tudnak végezni. Abban az esetben, ha a páciensnél megjelenik ez a betegség, minden terápiát végig kell csinálni – hívta fel a jelenlévők figyelmét Dr. Goran Mavrak.

Számos nő évekig nem vesz részt nőgyógyászati vizsgálaton, mivel nem jelentkeznek náluk semmilyen tünetek. Azonban a rákot kizárólag a szakorvos tudja felfedezni, ezért fontos a rendszeres vizsgálat. A 2017-es adatok alapján Észak-Bácskában 11 nő halt meg méhnyakrákban.

Engi Ksenia


2018. február 21. [7:52]

Nincs bűn bűnös nélkül, és ahhoz, hogy méltóképpen emlékezzünk, a bűnösöket is néven kell nevezni és miközben a kommunista diktatúrák miatti veszteségeinket vesszük... >>

2018. február 20. [22:27]

A Magyarkanizsai Egészségház ma megtartott nyílt napján annyian jelentkeztek be az ingyenes ultrahangos vizsgálatokra, hogy sorszámot kellett osztani az embereknek, de... >>

2018. február 20. [15:06]

A Kübekháza és Rábé közötti útszakasz kiépítése, valamint az új határátkelő megnyitása infrastrukturális és gazdasági szempontból is jelentős, hangzott el a... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.17 dinár
1 dollár 95.85 dinár
100 forint 37.83 dinár
100 dinár 264.28 forint
Heti kérdés
Ön szerint enged-e Szerbia Koszovó kérdésében az uniós csatlakozása érdekében?
Igen
Nem

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Magyarkanizsa: Nagy érdeklődés az ingyenes ultrahangos vizsgálatok iránt
(Vajdaság)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány