Vajdaság
Szabadka: Tankönyvtámogatás a roma származású gyermekek részére

Tankönyvcsomagot osztottak ma a roma származású gyerekek megsegítésére a szabadkai Matko Vuković Általános Iskolában.

- Szabadka város költségvetéséből 300.000 dinár lett elkülönítve a roma származású gyermekek támogatására. Az iskoláktól kapott adatok alapján 738 roma nemzetiségű gyermek él Szabadkán, akik főként a Matko Vuković, a Széchényi István és a Đulo Salaj Általános Iskolába járnak – nyilatkozta Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára.

Mirjana Stevanović, az iskola igazgatónője elmondta, ezek az intézkedések az oktatás fejlődését segítik.

- A következő fontos lépés az, hogy elérjük, minél több roma származású fiatal iratkozzon be a középiskolák valamelyikébe – részletezte Mirjana Stevanović.

Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemmel megbízott tagja köszönetét fejezte ki a pedagógusoknak és mindazoknak, aki segítettek abban, hogy ez az akció létrejöhessen.

- 2016-ban a Naša radost óvodában osztottunk ki csomagot, és már erre az évre is megvannak a terveink. Újdonság az, hogy Szabadka a roma nemzetiségű személyek támogatásáról írt alá szerződést, s ezt a tervet többek között az Európai Unió is támogatja - mondta Ilija Đukanović.

- Véleményem szerint a tankönyvtámogatás igen fontos intézkedés. A tanulók a második félévtől fogják használni az itt kapott könyveket – fejtette ki Nataša Aleksić, a Városi Tanács oktatással megbízott tagja.

Az önkormányzat 2018. évi költségvetésében 2,3 millió dinárt különített el a roma koordinátorok munkájára, amelynek célja a roma származású gyerekek gazdasági megsegítése és a korai iskolaelhagyás megelőzése.

Engi Ksenia

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Falunapot ünnepelt Orom - illusztráció
2018. NOVEMBER 17.
[ 15:19 ]
A szabadkai városi tanács két közvállalat élére új igazgató kinevezését javasolja, míg több személy esetében az igazgatói mandátum meghosszabbítását indítványozzák.A Stadion Közvállalat élére Tamara Dimitrioski közgazdászt javasolják, míg a Szabadkai piacok Közvállalat új igazgatója Dejan Ljubisavljević...
2018. NOVEMBER 17.
[ 11:47 ]
December 3-ig lehet betekinteni a Holt-Tisza – Gyöngysziget Természeti Park védelméről szóló tartományi képviselőházi rendelet tervezetébe.A rendelet tervezetét Óbecse, Törökbecse és Zsablya községi szolgálatainál lehet megnézni, mivel ez a természeti park ennek a három községnek a területén, pontosabban a...
2018. NOVEMBER 16.
[ 18:34 ]
A tartományi képviselőház képviselői támogatták a Vajdaság díjainak megalapításáról szóló javaslatot, amelyeket november 25-én, Bánát, Bácska és Baranya Szerb Királysághoz való csatolásának napja, május 15-én, a Májusi Közgyűlés napja és december 10-én, az emberi jogok nemzetközi napja alkalmából ítélnek...
2018. NOVEMBER 16.
[ 13:29 ]
Beolvasás folyamatban