Vajdaság
Szabadka: Tankönyvtámogatás a roma származású gyermekek részére

Tankönyvcsomagot osztottak ma a roma származású gyerekek megsegítésére a szabadkai Matko Vuković Általános Iskolában.

- Szabadka város költségvetéséből 300.000 dinár lett elkülönítve a roma származású gyermekek támogatására. Az iskoláktól kapott adatok alapján 738 roma nemzetiségű gyermek él Szabadkán, akik főként a Matko Vuković, a Széchényi István és a Đulo Salaj Általános Iskolába járnak – nyilatkozta Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára.

Mirjana Stevanović, az iskola igazgatónője elmondta, ezek az intézkedések az oktatás fejlődését segítik.

- A következő fontos lépés az, hogy elérjük, minél több roma származású fiatal iratkozzon be a középiskolák valamelyikébe – részletezte Mirjana Stevanović.

Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemmel megbízott tagja köszönetét fejezte ki a pedagógusoknak és mindazoknak, aki segítettek abban, hogy ez az akció létrejöhessen.

- 2016-ban a Naša radost óvodában osztottunk ki csomagot, és már erre az évre is megvannak a terveink. Újdonság az, hogy Szabadka a roma nemzetiségű személyek támogatásáról írt alá szerződést, s ezt a tervet többek között az Európai Unió is támogatja - mondta Ilija Đukanović.

- Véleményem szerint a tankönyvtámogatás igen fontos intézkedés. A tanulók a második félévtől fogják használni az itt kapott könyveket – fejtette ki Nataša Aleksić, a Városi Tanács oktatással megbízott tagja.

Az önkormányzat 2018. évi költségvetésében 2,3 millió dinárt különített el a roma koordinátorok munkájára, amelynek célja a roma származású gyerekek gazdasági megsegítése és a korai iskolaelhagyás megelőzése.

Engi Ksenia

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az óbecsei Egészségház szakorvosainak csapata a közeljövőben nőgyógyásszal, pszichiáterrel és radiológussal bővül. Áprilistól fog működni a házi gyógykezeléssel foglalkozó szolgálat is. Ez utóbbit kibővítendő, a hat általános orvos mellé felvették a hetediket. "A helyi Egészségházban, ahogyan az országban...
2019. FEBRUÁR 22.
[ 18:32 ]
A Magyar Nemzeti Tanács pénteki ülésén megválasztották az új összetételű szakmai bizottságok elnökeit és tagjait. Az elkövetkező időszakban az oktatási bizottságot Baráth Gábor Gergely pedagógus irányítja majd. A kulturális bizottság élére Sárközi István közművelődési szakember került. A tájékoztatási...
2019. FEBRUÁR 22.
[ 18:30 ]
A mitrovicai, a zombori, a szabadkai, a nagykikindai és a verseci kórház után a Verbászi Közkórház is új CT-berendezést kapott. A verbászi kórházban tett látogatása alkalmával Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár kijelentette, miután az új CT-berendezést üzembe helyezik, a következő egy hónapban, teljesen...
2019. FEBRUÁR 22.
[ 16:58 ]
Beolvasás folyamatban