Vajdaság
Szabadka: Tankönyvtámogatás a roma származású gyermekek részére

Tankönyvcsomagot osztottak ma a roma származású gyerekek megsegítésére a szabadkai Matko Vuković Általános Iskolában.

- Szabadka város költségvetéséből 300.000 dinár lett elkülönítve a roma származású gyermekek támogatására. Az iskoláktól kapott adatok alapján 738 roma nemzetiségű gyermek él Szabadkán, akik főként a Matko Vuković, a Széchényi István és a Đulo Salaj Általános Iskolába járnak – nyilatkozta Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára.

Mirjana Stevanović, az iskola igazgatónője elmondta, ezek az intézkedések az oktatás fejlődését segítik.

- A következő fontos lépés az, hogy elérjük, minél több roma származású fiatal iratkozzon be a középiskolák valamelyikébe – részletezte Mirjana Stevanović.

Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemmel megbízott tagja köszönetét fejezte ki a pedagógusoknak és mindazoknak, aki segítettek abban, hogy ez az akció létrejöhessen.

- 2016-ban a Naša radost óvodában osztottunk ki csomagot, és már erre az évre is megvannak a terveink. Újdonság az, hogy Szabadka a roma nemzetiségű személyek támogatásáról írt alá szerződést, s ezt a tervet többek között az Európai Unió is támogatja - mondta Ilija Đukanović.

- Véleményem szerint a tankönyvtámogatás igen fontos intézkedés. A tanulók a második félévtől fogják használni az itt kapott könyveket – fejtette ki Nataša Aleksić, a Városi Tanács oktatással megbízott tagja.

Az önkormányzat 2018. évi költségvetésében 2,3 millió dinárt különített el a roma koordinátorok munkájára, amelynek célja a roma származású gyerekek gazdasági megsegítése és a korai iskolaelhagyás megelőzése.

Engi Ksenia

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Szerbiában élő nemzeti kisebbségeket érintő idei törvényekről és az év végi országos nemzeti tanácsi választásokról egyeztetett a szabadkai székhelyű kisebbségi önkormányzatok képviselőivel Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter szerdán a Magyar Nemzeti Tanács (MNT)...
2018. MÁJUS 23.
[ 15:13 ]
A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar (MTTK) hatvanöt hallgatója kapott diplomát ma ünnepség keretében.Ahogy Josip Ivanović dékán mondta, egy pedagógus akkor lehet jó, ha egyben jó ember is.- Egyetemünk a kitartást, a céltudatosságot, a bölcsességet és a tudományt képviseli. A pedagógushivatás válságos időket...
2018. MÁJUS 22.
[ 19:08 ]
Nyilván a rendőrök sem akartak hinni a szemüknek, amikor az elmúlt héten megszondáztattak egy 72 éves újvidéki sofőrt és a “fújás” eredménye azt mutatta, hogy a férfi vérében 4,05 ezrelék alkohol van. A férfit átadták a szabálysértési bíróságnak. Az esetében kimutatott véralkoholszint fele is súlyos...
2018. MÁJUS 22.
[ 12:41 ]
Beolvasás folyamatban