Vajdaság
Vasárnap helyi közösségi választásokat tartanak Törökkanizsán

Vasárnap helyi közösségi választásokat tartanak Törökkanizsán

A törökkanizsai község kilenc települését öt helyi közösség fogja össze. A választópolgárok holnap 7 és 20 óra között adhatják le szavazataikat a helyi közösségek új összetételű tanácsaira. Törökkanizsán hét, Szerbkeresztúron és Gyálán egy-egy, Oroszlámoson három, Majdány-Rábé helyi közösségben pedig két szavazóhely várja a voksolókat.

Törökkanizsa helyi közösségben 6.010 szavazópolgár neve szerepel a választási listán, akik a Szerb Haladó Párt (SNS) Brži – jači – bolji Novi Kneževac és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) – Orosz Urbán Csilla nevet viselő listákra szavazhatnak. Az 1.038 szerbkeresztúri szavazópolgár a SNS listája és az 5 biztos szavazat nevet viselő, polgárok csoportja által felállított lista közül választhat. Gyálán 629-en szerepelnek a választási listán, ők a SNS listájára voksolhatnak. Oroszlámoson 1.357-en járulhatnak az urnák elé, és dönthetnek a SNS vagy a Vajdasági Magyar Szövetség – Csejtei Dezső nevű listája között. A legkisebb, Majdány-Rábé helyi közösségben élő 254 választópolgár a VMSZ Együtt Majdány – Rábéért nevű listáján lévő jelöltekre szavazhat.

Törökkanizsán a helyi közösség elnöki tisztjét az elmúlt időszakban Orosz Urbán Csilla töltötte be, aki a városban most is a VMSZ listavezetője.

„Az elmúlt esztendőkben helyi közösségünk az esővízeévezető csatornák tisztítását végezte el, járdát építtetett a temetőben, de például a mezőőrszolgálatot is a helyi közösség keretében szerveztük meg. Ezeket a munkálatokat folytatni kell a jövőben is, különösen a mezőőrszolgálatra van nagy szükségünk, hiszen a lakosság nagy hányada mezőgazdaságból él. Mivel vezetésem alatt a helyi közösségben nem volt helyi járulék, és úgy tűnik, hogy a jelen állapotok közepette nincs is mód annak újbóli bevezetésére, csak a mintegy egymillió dinárnyi saját bevételünkből és a községi önkormányzat juttatásából tudtunk és tudunk a jövőben is gazdálkodni, amihez azonban igyekszünk pályázati forrásokat is találni. Természetesen szükség lenne a helyi járulék eszközeire, hiszen abból kizárólag a helyi közösség tudna gazdálkodni és jóval több gondot megoldani, mint eddig – nyilatkozta a listavezető.

Törökkanizsán több komolyabb beruházás is megvalósult az elmúlt néhány év során. Ezek közül a legjelentősebb a városi szennyvízhálózat kiépítése, ami valamivel több mint 500 millió dinárba került, megemlíthető továbbá a vízvezeték-hálózat felújítása, a központ járdáinak korszerűsítése, de jelentős beruházások történtek a művelődési és oktatási intézmények vonalán is.

„A legutóbbi helyi közösségi választások után a törökkanizsai helyi közösség tanácsában a VMSZ-nek és az SNS-nek három-három, a Demokrata Pártnak egy mandátuma volt. A tanácstagok között, politikai hovatartozásuktól függetlenül kiváló volt az összhang, valamennyien kizárólag a polgárok érdekeiben fejtették ki tevékenységüket. A holnapi választáson a Vajdasági Magyar Szövetség abban a három helyi közösségben állított listát, ahol a magyarság nagyobb számban él, ezek pedig Törökkanizsa, Oroszlámos és Majdány-Rábé helyi közösségek” - hallottuk Újhelyi Nándortól, a VMSZ törökkanizsai községi szervezetének elnökétől.

Ami a küszöbönálló fejlesztéseket illeti, a magyar állam támogatásából hamarosan felújítják a városi színházat, amely a nyáron a Gyöngyösbokrétának és a Durindónak ad majd otthont, és megújul a temetőben lévő Tallián-kápolna is. Tartományi eszközökből folytatják a vízvezeték-hálózat felújítását, a településeken pedig önkormányzati támogatással folynak majd beruházások, mint amilyen a rábéi művelődési otthon felújítása, de több más kisebb beruházás is, ugyanakkor nem feledkeznek el a falvak oktatási feltételeinek javításáról, a lakosság megfelelő szociális és egészségügyi ellátásáról sem, tette hozzá Újhelyi Nándor.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az óbecsei Egészségház szakorvosainak csapata a közeljövőben nőgyógyásszal, pszichiáterrel és radiológussal bővül. Áprilistól fog működni a házi gyógykezeléssel foglalkozó szolgálat is. Ez utóbbit kibővítendő, a hat általános orvos mellé felvették a hetediket. "A helyi Egészségházban, ahogyan az országban...
2019. FEBRUÁR 22.
[ 18:32 ]
A Magyar Nemzeti Tanács pénteki ülésén megválasztották az új összetételű szakmai bizottságok elnökeit és tagjait. Az elkövetkező időszakban az oktatási bizottságot Baráth Gábor Gergely pedagógus irányítja majd. A kulturális bizottság élére Sárközi István közművelődési szakember került. A tájékoztatási...
2019. FEBRUÁR 22.
[ 18:30 ]
A mitrovicai, a zombori, a szabadkai, a nagykikindai és a verseci kórház után a Verbászi Közkórház is új CT-berendezést kapott. A verbászi kórházban tett látogatása alkalmával Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár kijelentette, miután az új CT-berendezést üzembe helyezik, a következő egy hónapban, teljesen...
2019. FEBRUÁR 22.
[ 16:58 ]
Beolvasás folyamatban