GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2018. február 10. [14:52]

Vasárnap helyi közösségi választásokat tartanak Törökkanizsán

Vasárnap helyi közösségi választásokat tartanak Törökkanizsán
Fotó: GOLDMAN
Törökkanizsa szépen rendezett központja

Vasárnap helyi közösségi választásokat tartanak Törökkanizsán

A törökkanizsai község kilenc települését öt helyi közösség fogja össze. A választópolgárok holnap 7 és 20 óra között adhatják le szavazataikat a helyi közösségek új összetételű tanácsaira. Törökkanizsán hét, Szerbkeresztúron és Gyálán egy-egy, Oroszlámoson három, Majdány-Rábé helyi közösségben pedig két szavazóhely várja a voksolókat.

Törökkanizsa helyi közösségben 6.010 szavazópolgár neve szerepel a választási listán, akik a Szerb Haladó Párt (SNS) Brži – jači – bolji Novi Kneževac és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) – Orosz Urbán Csilla nevet viselő listákra szavazhatnak. Az 1.038 szerbkeresztúri szavazópolgár a SNS listája és az 5 biztos szavazat nevet viselő, polgárok csoportja által felállított lista közül választhat. Gyálán 629-en szerepelnek a választási listán, ők a SNS listájára voksolhatnak. Oroszlámoson 1.357-en járulhatnak az urnák elé, és dönthetnek a SNS vagy a Vajdasági Magyar Szövetség – Csejtei Dezső nevű listája között. A legkisebb, Majdány-Rábé helyi közösségben élő 254 választópolgár a VMSZ Együtt Majdány – Rábéért nevű listáján lévő jelöltekre szavazhat.

Törökkanizsán a helyi közösség elnöki tisztjét az elmúlt időszakban Orosz Urbán Csilla töltötte be, aki a városban most is a VMSZ listavezetője.

„Az elmúlt esztendőkben helyi közösségünk az esővízeévezető csatornák tisztítását végezte el, járdát építtetett a temetőben, de például a mezőőrszolgálatot is a helyi közösség keretében szerveztük meg. Ezeket a munkálatokat folytatni kell a jövőben is, különösen a mezőőrszolgálatra van nagy szükségünk, hiszen a lakosság nagy hányada mezőgazdaságból él. Mivel vezetésem alatt a helyi közösségben nem volt helyi járulék, és úgy tűnik, hogy a jelen állapotok közepette nincs is mód annak újbóli bevezetésére, csak a mintegy egymillió dinárnyi saját bevételünkből és a községi önkormányzat juttatásából tudtunk és tudunk a jövőben is gazdálkodni, amihez azonban igyekszünk pályázati forrásokat is találni. Természetesen szükség lenne a helyi járulék eszközeire, hiszen abból kizárólag a helyi közösség tudna gazdálkodni és jóval több gondot megoldani, mint eddig – nyilatkozta a listavezető.

Törökkanizsán több komolyabb beruházás is megvalósult az elmúlt néhány év során. Ezek közül a legjelentősebb a városi szennyvízhálózat kiépítése, ami valamivel több mint 500 millió dinárba került, megemlíthető továbbá a vízvezeték-hálózat felújítása, a központ járdáinak korszerűsítése, de jelentős beruházások történtek a művelődési és oktatási intézmények vonalán is.

„A legutóbbi helyi közösségi választások után a törökkanizsai helyi közösség tanácsában a VMSZ-nek és az SNS-nek három-három, a Demokrata Pártnak egy mandátuma volt. A tanácstagok között, politikai hovatartozásuktól függetlenül kiváló volt az összhang, valamennyien kizárólag a polgárok érdekeiben fejtették ki tevékenységüket. A holnapi választáson a Vajdasági Magyar Szövetség abban a három helyi közösségben állított listát, ahol a magyarság nagyobb számban él, ezek pedig Törökkanizsa, Oroszlámos és Majdány-Rábé helyi közösségek” - hallottuk Újhelyi Nándortól, a VMSZ törökkanizsai községi szervezetének elnökétől.

Ami a küszöbönálló fejlesztéseket illeti, a magyar állam támogatásából hamarosan felújítják a városi színházat, amely a nyáron a Gyöngyösbokrétának és a Durindónak ad majd otthont, és megújul a temetőben lévő Tallián-kápolna is. Tartományi eszközökből folytatják a vízvezeték-hálózat felújítását, a településeken pedig önkormányzati támogatással folynak majd beruházások, mint amilyen a rábéi művelődési otthon felújítása, de több más kisebb beruházás is, ugyanakkor nem feledkeznek el a falvak oktatási feltételeinek javításáról, a lakosság megfelelő szociális és egészségügyi ellátásáról sem, tette hozzá Újhelyi Nándor.

Bödő Sándor


2018. február 21. [7:52]

Nincs bűn bűnös nélkül, és ahhoz, hogy méltóképpen emlékezzünk, a bűnösöket is néven kell nevezni és miközben a kommunista diktatúrák miatti veszteségeinket vesszük... >>

2018. február 20. [22:27]

A Magyarkanizsai Egészségház ma megtartott nyílt napján annyian jelentkeztek be az ingyenes ultrahangos vizsgálatokra, hogy sorszámot kellett osztani az embereknek, de... >>

2018. február 20. [15:06]

A Kübekháza és Rábé közötti útszakasz kiépítése, valamint az új határátkelő megnyitása infrastrukturális és gazdasági szempontból is jelentős, hangzott el a... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.17 dinár
1 dollár 95.85 dinár
100 forint 37.83 dinár
100 dinár 264.28 forint
Heti kérdés
Ön szerint enged-e Szerbia Koszovó kérdésében az uniós csatlakozása érdekében?
Igen
Nem

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Magyarkanizsa: Nagy érdeklődés az ingyenes ultrahangos vizsgálatok iránt
(Vajdaság)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány