Vajdaság
Vajdaság: Hamarosan újabb házvásárlási pályázatot írnak ki házaspárok részére

Hamarosan ismét pályázhatnak falusi házak vásárlására a vajdasági házaspárok, illetve azon személyek, akik hosszabb ideje élnek élettársi kapcsolatban.

A Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet pályázatáról van szó, amelyre 2015 óta minden évben több százan jelentkeznek. A márciusban nyíló pályázat a negyedik az elmúlt években, a pályázat összértéke 30 millió dinár, amelyre 30 pár jelentkezhet.

„Tavaly a falusi házak vásárlását támogató pályázatunkra 283 pár jelentkezett, ami arról árulkodik, hogy az érdeklődés továbbra is hatalmas. Minden érdeklődőt arra kérünk, hogy írásos formában tegyék fel kérdésüket, két hónap áll ugyanis rendelkezésükre a jelentkezésre”, közölte Diana Milović, a Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet igazgatója.

A pályázat célja a falusi közösségek fellendítése és a nők gazdasági helyzetének megerősítése, hiszen a pályázaton nyert összegből vásárolt házat egyenlő arányban jegyezhetik be a házastársak nevére.

Leginkább a bácskai házak iránt van érdeklődés, írja a 021.rs hírportál.

A Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet idén útjára indít egy kísérleti programot is azokban a falvakban, amelyekben nem létezik adekvát egészségügyi ellátás. Az intézet ugyanis megállapította, hogy vannak olyan közegek, amelyekben a nők nem tudnak megfelelően tájékozódni és nem tudják gyógyíttatni magukat. A kerekasztal-beszélgetésektől azt várják, hogy az segít majd a nőknek abban, hogy megosszák problémáikat és nagyobb figyelmet fordítsanak saját egészségükre.

A kerekasztal-beszélgetésen nőgyógyász szakorvos is részt vesz, a kezdetben pedig három településen, Kucorán, Sóvén (Ravno Selo) és Kiskéren (Bačko Dobro Polje) szervezik meg a beszélgetést.

Az intézet március 8-a, a nemzetközi nőnap alkalmából könyvbemutatót szervez Nagybecskereken, március 9-én a palánkai Veljko Petrović Könyvtárban pedig átadják a nemi egyenjogúsággal foglalkozó irodalom részlegét.

Február 22-éig nyitva áll az a pályázat, amellyel azon egyesületek projektjeit támogatják, amelyek a nemzeti kisebbségekben szeretnének javítani a nők helyzetén. Erre a pályázatra összesen 2,5 millió dinárt biztosítottak, írja a 021.rs.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar (MTTK) hatvanöt hallgatója kapott diplomát ma ünnepség keretében.Ahogy Josip Ivanović dékán mondta, egy pedagógus akkor lehet jó, ha egyben jó ember is.- Egyetemünk a kitartást, a céltudatosságot, a bölcsességet és a tudományt képviseli. A pedagógushivatás válságos időket...
2018. MÁJUS 22.
[ 19:08 ]
Nyilván a rendőrök sem akartak hinni a szemüknek, amikor az elmúlt héten megszondáztattak egy 72 éves újvidéki sofőrt és a “fújás” eredménye azt mutatta, hogy a férfi vérében 4,05 ezrelék alkohol van. A férfit átadták a szabálysértési bíróságnak. Az esetében kimutatott véralkoholszint fele is súlyos...
2018. MÁJUS 22.
[ 12:41 ]
Lemondott a Szabad Polgárok Mozgalma (PSG) tartományi bizottságának vezetősége a hétvégén megtartott közgyűlésen, írja a Večernje novosti. A lap állítása szerint lemondásukat azzal indokolták, hogy nem egyeznek a PSG vezetőjének, Saša Jankovićnak az álláspontjával, aki nem akar csatlakozni a Dragan Đilas vezette...
2018. MÁJUS 22.
[ 9:12 ]
Beolvasás folyamatban