Vajdaság
Vajdaság: Hamarosan újabb házvásárlási pályázatot írnak ki házaspárok részére

Hamarosan ismét pályázhatnak falusi házak vásárlására a vajdasági házaspárok, illetve azon személyek, akik hosszabb ideje élnek élettársi kapcsolatban.

A Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet pályázatáról van szó, amelyre 2015 óta minden évben több százan jelentkeznek. A márciusban nyíló pályázat a negyedik az elmúlt években, a pályázat összértéke 30 millió dinár, amelyre 30 pár jelentkezhet.

„Tavaly a falusi házak vásárlását támogató pályázatunkra 283 pár jelentkezett, ami arról árulkodik, hogy az érdeklődés továbbra is hatalmas. Minden érdeklődőt arra kérünk, hogy írásos formában tegyék fel kérdésüket, két hónap áll ugyanis rendelkezésükre a jelentkezésre”, közölte Diana Milović, a Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet igazgatója.

A pályázat célja a falusi közösségek fellendítése és a nők gazdasági helyzetének megerősítése, hiszen a pályázaton nyert összegből vásárolt házat egyenlő arányban jegyezhetik be a házastársak nevére.

Leginkább a bácskai házak iránt van érdeklődés, írja a 021.rs hírportál.

A Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet idén útjára indít egy kísérleti programot is azokban a falvakban, amelyekben nem létezik adekvát egészségügyi ellátás. Az intézet ugyanis megállapította, hogy vannak olyan közegek, amelyekben a nők nem tudnak megfelelően tájékozódni és nem tudják gyógyíttatni magukat. A kerekasztal-beszélgetésektől azt várják, hogy az segít majd a nőknek abban, hogy megosszák problémáikat és nagyobb figyelmet fordítsanak saját egészségükre.

A kerekasztal-beszélgetésen nőgyógyász szakorvos is részt vesz, a kezdetben pedig három településen, Kucorán, Sóvén (Ravno Selo) és Kiskéren (Bačko Dobro Polje) szervezik meg a beszélgetést.

Az intézet március 8-a, a nemzetközi nőnap alkalmából könyvbemutatót szervez Nagybecskereken, március 9-én a palánkai Veljko Petrović Könyvtárban pedig átadják a nemi egyenjogúsággal foglalkozó irodalom részlegét.

Február 22-éig nyitva áll az a pályázat, amellyel azon egyesületek projektjeit támogatják, amelyek a nemzeti kisebbségekben szeretnének javítani a nők helyzetén. Erre a pályázatra összesen 2,5 millió dinárt biztosítottak, írja a 021.rs.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Falunapot ünnepelt Orom - illusztráció
2018. NOVEMBER 17.
[ 15:19 ]
A szabadkai városi tanács két közvállalat élére új igazgató kinevezését javasolja, míg több személy esetében az igazgatói mandátum meghosszabbítását indítványozzák.A Stadion Közvállalat élére Tamara Dimitrioski közgazdászt javasolják, míg a Szabadkai piacok Közvállalat új igazgatója Dejan Ljubisavljević...
2018. NOVEMBER 17.
[ 11:47 ]
December 3-ig lehet betekinteni a Holt-Tisza – Gyöngysziget Természeti Park védelméről szóló tartományi képviselőházi rendelet tervezetébe.A rendelet tervezetét Óbecse, Törökbecse és Zsablya községi szolgálatainál lehet megnézni, mivel ez a természeti park ennek a három községnek a területén, pontosabban a...
2018. NOVEMBER 16.
[ 18:34 ]
A tartományi képviselőház képviselői támogatták a Vajdaság díjainak megalapításáról szóló javaslatot, amelyeket november 25-én, Bánát, Bácska és Baranya Szerb Királysághoz való csatolásának napja, május 15-én, a Májusi Közgyűlés napja és december 10-én, az emberi jogok nemzetközi napja alkalmából ítélnek...
2018. NOVEMBER 16.
[ 13:29 ]
Beolvasás folyamatban