GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2018. február 20. [15:06]

Megkezdődött a Kübekháza és Rábé közötti közútfejlesztésre irányuló határon átnyúló együttműködési program

Megkezdődött a Kübekháza és Rábé közötti közútfejlesztésre irányuló határon átnyúló együttműködési program
Kern Imre: Ez egy nagyon fontos program Kelet- és Északkelet-Bánság körzete, illetve Vajdaság számára, hiszen az a körzet Trianon óta gyakorlatilag el van vágva a külvilágtól

A Kübekháza és Rábé közötti útszakasz kiépítése, valamint az új határátkelő megnyitása infrastrukturális és gazdasági szempontból is jelentős, hangzott el a magyar–szerb határon átnyúló együttműködési program mai újvidéki nyitórendezvényén.

A projektumban kiépülő közutak a határon átívelő vállalkozások és gazdasági kapcsolatok ösztönzéséhez és az új üzleti lehetőségek megteremtéséhez járulnak hozzá, de zavartalan közúti forgalmat biztosítanának és fokozatosan csökkentenék a Horgos-Röszke és Kelebia-Tompa határátkelő leterheltségét.

Az Európai Unió által támogatott közel öt és fél millió euró értékű előcsatlakozási programot tavaly februárban fogadták el, októberben már alá is írták a támogatási szerződést. Vezető partner ebben a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Részvénytársaság, de részt vesz a Szerbia Útjai Közvállalat és a Vajdasági Urbanisztikai Közvállalat is.

Kern Imre közlekedésügyi államtitkár kifejtette, az illetékes minisztérium számára nagyon fontosak az IPA projektumok, elmondása szerint az autópályák és gyorsvasútvonal kiépítése mellett a helyi programokat is fel kell karolni. - Ez egy nagyon fontos program Kelet- és Északkelet-Bánság körzete, illetve Vajdaság számára, hiszen az a körzet Trianon óta gyakorlatilag el van vágva a külvilágtól. A határátkelő megnyitásával azt hiszem, hogy megélénkül a forgalom, másrészt pedig a gazdaság és a falvak is fejlődésnek indulnak – emelte ki az államtitkár.

Kiss-Parciu Péter, magyar határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, a projektum része annak a nagy átfogó infrastruktúra fejlesztő programnak, amit a magyar kormány indított el, amelynek az a célja, hogy Magyarország összes határszakaszán minél több új határátkelő hely nyíljon meg. Úgy fogalmazott, az új közúti összeköttetés létrehozása mindkét ország számára fontos. - A szomszédos országok közül Szerbiával a legjobb az együttműködés, egy egészen konkrét szintet ért el az infrastruktúra fejlesztési program. Noha itt egy rövid útszakasz épül meg, jelenleg ahhoz, hogy eljussunk az egyik településről a másikra egy 50 km-es távolságot kell megtenni, ami határátkeléssel együtt több mint egy órát vesz igénybe. A most megépülő rövid útszakasszal és a várhatóan hamarosan megépülő határátkelő hellyel, ez lerövidülhet a tizedére is – tette hozzá.

Több évtizedes szándék és reménykedés valósul meg a programmal, fogalmazott Pásztor István, a Vajdsági Képviselőház elnöke. - Az elmúlt tíz évben nagyon sokat tettünk azért, hogy a döntéshozókat meggyőzzük arról, hogy valóban fontos egy ilyen határátkelő megnyitása. Ez nem csak a környékben lakók számára jelentős, látjuk, hogy mekkora a nyomás az összes többi határátkelőre. Bánát északi részének, Törökkanizsának viszont egy kitörési lehetőséget nyújt. Ott ahol határátkelő van, ahol utat fejlesztenek, ahol mozgás van, ott esély és lehetőség van arra, hogy az elöregedés, elvándorlás, ami azt a környéket jellemzi, meg tudjon állni és vissza tudjon fordulni – mondta Pásztor.

Szerbiában 1365 méteren újítják fel az utat, Magyarországon pedig 2309 méteren építenek ki új útszakaszt.

A személyforgalmi határátkelő, amely minden bizonnyal majd csak nap közben tart nyitva, és ahol egy helyben lehet majd elvégezni az útlevél és a vámellenőrzést, várhatóan 2019-ben nyílik meg.

Ádám Csilla


Ikszelj! - Választási banner
2018. március 18. [11:38]

A Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat egyik legnépszerűbb estjét tartották meg, a hagyományos hármas Torda-találkozót, vagyis a három Kárpát-medence Torda nevű... >>

2018. március 17. [19:19]

Szombaton este rendezték meg a Vedd el a nyugtát és nyerj! elnevezésű, az egész Szerbiát megmozgató nyereményjáték harmadik fordulóját és a szerencse a bácsföldvári... >>

2018. március 16. [20:26]

Zsúfolásig megtelt a topolyai Művelődési Ház moziterme, ahol a Prosperitati Alapítvány ötödik körének kiírásait ismertették. Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta, hogy... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.35 dinár
1 dollár 96.10 dinár
100 forint 37.98 dinár
100 dinár 263.27 forint
Heti kérdés
A magyarokat különösebben nem érinti, mert számunkra Nagybecskerek Nagybecskerek marad, mégis megkérdezzük: támogatja-e a város hivatalos szerb nevének megváltóztatását Zrenjaninról Petrovgradra.
Legyen Petrovgrad
Maradjon Zrenjanin
Állítsák vissza a város eredeti nevét

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Szerbia: A harmadik gyermek után 12.000, a negyedik után 18.000 dinár havonta
(Szerbia)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány