Vajdaság
Megkezdődött a Kübekháza és Rábé közötti közútfejlesztésre irányuló határon átnyúló együttműködési program

A Kübekháza és Rábé közötti útszakasz kiépítése, valamint az új határátkelő megnyitása infrastrukturális és gazdasági szempontból is jelentős, hangzott el a magyar–szerb határon átnyúló együttműködési program mai újvidéki nyitórendezvényén.

A projektumban kiépülő közutak a határon átívelő vállalkozások és gazdasági kapcsolatok ösztönzéséhez és az új üzleti lehetőségek megteremtéséhez járulnak hozzá, de zavartalan közúti forgalmat biztosítanának és fokozatosan csökkentenék a Horgos-Röszke és Kelebia-Tompa határátkelő leterheltségét.

Az Európai Unió által támogatott közel öt és fél millió euró értékű előcsatlakozási programot tavaly februárban fogadták el, októberben már alá is írták a támogatási szerződést. Vezető partner ebben a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Részvénytársaság, de részt vesz a Szerbia Útjai Közvállalat és a Vajdasági Urbanisztikai Közvállalat is.

Kern Imre közlekedésügyi államtitkár kifejtette, az illetékes minisztérium számára nagyon fontosak az IPA projektumok, elmondása szerint az autópályák és gyorsvasútvonal kiépítése mellett a helyi programokat is fel kell karolni. - Ez egy nagyon fontos program Kelet- és Északkelet-Bánság körzete, illetve Vajdaság számára, hiszen az a körzet Trianon óta gyakorlatilag el van vágva a külvilágtól. A határátkelő megnyitásával azt hiszem, hogy megélénkül a forgalom, másrészt pedig a gazdaság és a falvak is fejlődésnek indulnak – emelte ki az államtitkár.

Kiss-Parciu Péter, magyar határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, a projektum része annak a nagy átfogó infrastruktúra fejlesztő programnak, amit a magyar kormány indított el, amelynek az a célja, hogy Magyarország összes határszakaszán minél több új határátkelő hely nyíljon meg. Úgy fogalmazott, az új közúti összeköttetés létrehozása mindkét ország számára fontos. - A szomszédos országok közül Szerbiával a legjobb az együttműködés, egy egészen konkrét szintet ért el az infrastruktúra fejlesztési program. Noha itt egy rövid útszakasz épül meg, jelenleg ahhoz, hogy eljussunk az egyik településről a másikra egy 50 km-es távolságot kell megtenni, ami határátkeléssel együtt több mint egy órát vesz igénybe. A most megépülő rövid útszakasszal és a várhatóan hamarosan megépülő határátkelő hellyel, ez lerövidülhet a tizedére is – tette hozzá.

Több évtizedes szándék és reménykedés valósul meg a programmal, fogalmazott Pásztor István, a Vajdsági Képviselőház elnöke. - Az elmúlt tíz évben nagyon sokat tettünk azért, hogy a döntéshozókat meggyőzzük arról, hogy valóban fontos egy ilyen határátkelő megnyitása. Ez nem csak a környékben lakók számára jelentős, látjuk, hogy mekkora a nyomás az összes többi határátkelőre. Bánát északi részének, Törökkanizsának viszont egy kitörési lehetőséget nyújt. Ott ahol határátkelő van, ahol utat fejlesztenek, ahol mozgás van, ott esély és lehetőség van arra, hogy az elöregedés, elvándorlás, ami azt a környéket jellemzi, meg tudjon állni és vissza tudjon fordulni – mondta Pásztor.

Szerbiában 1365 méteren újítják fel az utat, Magyarországon pedig 2309 méteren építenek ki új útszakaszt.

A személyforgalmi határátkelő, amely minden bizonnyal majd csak nap közben tart nyitva, és ahol egy helyben lehet majd elvégezni az útlevél és a vámellenőrzést, várhatóan 2019-ben nyílik meg.

Ádám Csilla

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az újvidéki Városi Közlekedési Közvállalat (GSP) több mint 1500 autóbusza a 10 legforgalmasabb városi és peremvárosi útvonalon egyáltalán nem a tervezett menetrend szerint közlekedett az idén.A városi autóbuszokkal közlekedő újvidéki polgárok már hónapok óta panaszkodnak amiatt, hogy a buszok nem a menetrend szerint...
2018. DECEMBER 18.
[ 14:51 ]
Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója és Juhász András, a csongrádi református egyházmegye esperese, a szegedi Kálvin téri református gyülekezet lelkésze ma Nagybecskerekre látogatott, akik a református gyülekezetnek hoztak szeretetcsomagokat.Az adománycsomagok egy része tartós...
2018. DECEMBER 17.
[ 19:24 ]
A topolyai önkormányzat különböző formában támogatja a felsőfokú oktatási intézményekben tanuló fiatalokat. Az idei évi ösztöndíj-pályázaton pontosan száz beadványt hagyott jóvá az illetékes bizottság. Közülük hiányszakmát tanuló 12 egyetemista kiemelt ösztöndíjban részesül.Azok az egyetemisták és...
2018. DECEMBER 17.
[ 18:09 ]
Beolvasás folyamatban