Vajdaság
Tisztelet a bátraknak! címmel tartottak megemlékezést Zentán

Csak úgy lehet eredményeket elérni és tetteket véghezvinni, ha a jobbító szándék mögé állva összefogunk, és közösen, egységesen cselekszünk, amikor arra szükség van, hangsúlyozta Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere ma este a zentai Művelődési Házban az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Tisztelet a bátraknak! címmel megtartott ünnepi megemlékezésen.

A rendezvény kezdetén a zentai Cor Jesu Városi Kamarakórus adta elő a Himnuszt, majd Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott köszöntőt, amelyben hangsúlyozta, a nemzet összetartozásának tudata 1848 óta a leggazdagabb erkölcsi, szellemi és érzelmi erőforrásunk, éppen ezért március közepén minden évben átgondoljuk elődeink tetteit, a forradalom pedig újra és újra megszületik a szívünkben.

– Egységesen és meghatározó erővel csak a nemzet léphet fel, nemzetté pedig a közös haza szeretete és a közös anyanyelv kovácsol. Ne egymásnak legyünk ellenségei, hiszen olyan időket élünk, amikor egyre fogyatkozunk! Tanulnunk kell az őseinktől elszántságot, elhivatottságot és okulnunk kell a múlt buktatóiból. Csak úgy lehet eredményeket elérni és tetteket véghezvinni, ha a jobbító szándék mögé állva összefogunk, és közösen, egységesen cselekszünk, amikor arra szükség van – hangsúlyozta köszöntőjében Ceglédi Rudolf.

– Mi már örökségbe kaptuk a szabadságot, de tudjuk, mekkora felelősség megőrizni azt, ami annyi drága életet követelt. De a szabadság kötelesség is a család, a haza és a közösségünk felé, hiszen mindenkinek a legjobb tudása szerint kell munkálkodnia a jövőért, a boldogulásért, a megmaradásért. Az ünnepünk akkor lesz igaz, ha átérezzünk azt a felelősséget és adósságot, amivel 1848 hőseinek tartozunk, hogy ne legyen hiábavaló akkori szent áldozatuk – tette hozzá Zenta község polgármestere.

Az ünnepi műsorban a Cor Jesu Városi Kamarakórus a Gábor Áron rézágyúja című népdalt adta elő, Krnács Erika előadóművész és Zsoldos Ervin verséneklő az Itt az idő, most vagy soha! című összeállítással tisztelgett a forradalom és szabadságharc emléke előtt, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ Ispiláng Gyermektánccsoportjának tagjai Szivárványos! címmel szatmári táncokat mutattak be, a Dabasi Tilinkó Néptáncegyüttes tagjai pedig az Engem anyám úgy szeretett… című produkciójukkal léptek színpadra. A műsor zárásaként az egybegyűltek a Cor Jesu Városi Kamarakórus tagjaival együtt énekelték el a Szózatot.

Az ünnepi rendezvény főszervezője Zenta község önkormányzata és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ voltak.

H. A.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az újvidéki Városi Közlekedési Közvállalat (GSP) több mint 1500 autóbusza a 10 legforgalmasabb városi és peremvárosi útvonalon egyáltalán nem a tervezett menetrend szerint közlekedett az idén.A városi autóbuszokkal közlekedő újvidéki polgárok már hónapok óta panaszkodnak amiatt, hogy a buszok nem a menetrend szerint...
2018. DECEMBER 18.
[ 14:51 ]
Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója és Juhász András, a csongrádi református egyházmegye esperese, a szegedi Kálvin téri református gyülekezet lelkésze ma Nagybecskerekre látogatott, akik a református gyülekezetnek hoztak szeretetcsomagokat.Az adománycsomagok egy része tartós...
2018. DECEMBER 17.
[ 19:24 ]
A topolyai önkormányzat különböző formában támogatja a felsőfokú oktatási intézményekben tanuló fiatalokat. Az idei évi ösztöndíj-pályázaton pontosan száz beadványt hagyott jóvá az illetékes bizottság. Közülük hiányszakmát tanuló 12 egyetemista kiemelt ösztöndíjban részesül.Azok az egyetemisták és...
2018. DECEMBER 17.
[ 18:09 ]
Beolvasás folyamatban