Vajdaság
Az 1848/49-es szabadságharcra és forradalomra emlékezett a nagybecskereki magyarság

A nagybecskereki Petőfi MME nagytermében tartottak alkalmi műsort az 1848/49-es szabadságharcra és forradalomra emlékezve, az ünnepség ezúttal is a nemzeti imánkkal, a himnusszal kezdődött.

Azt követően Jenovay Lajos elnök köszöntötte az egybegyűlteket, majd ünnepi beszédet mondott Kovács Elvira parlamenti képviselő, a VMSZ alelnöke. Hangsúlyozta, hogy immár 170 esztendeje március idusán őseink erejére, a magyar nemzet erejére emlékezik a magyarság szerte a világban.
- lyenkor arra emlékezünk, hogy közös hittel és akarattal, közös célok megfogalmazásával és közös cselekvéssel bármire képesek vagyunk. Ahogyan elődeink 170 évvel ezelőtt, képesek voltak önmaguk kezébe venni sorsukat, nekünk is ma, vajdasági magyaroknak, kezünkbe kell tartanunk saját sorsunkat, hiszen csak így építhetjük jövőnket. Akkori elődeink tudtak és mertek cselekedni, akkor is, amikor a kezdeti biztató körülményeket felváltották a kedvezőtlenek. Nem adták fel, nem hátráltak meg, összefogtak, s együtt próbáltak meg változtatni. Őseink akkori függetlenségi harca ugyan elbukott, de az áldozat nem volt hiábavaló, a küzdelem meghozta gyümölcsét, ha később is, a kiegyezés alkalmával. Ez a forradalom tanúbizonysága annak, hogy a magyar nemzet méltó a fennmaradásra. Méltó volt erre akkor, és méltó erre ma is. Nekünk, a ma itt élő magyaroknak is hasonló elszántságra és a jövőbe vetett töretlen hitre, bizalomra van szükségünk. Nincs más dolgunk, mint erőt meríteni akkori elődeink elszántságából és kitartásából - hangzott el a többek között Kovács Elvira ünnepi beszédében.

Az est keretében Tabacski Edit könyvtáros a 170 évvel ezelőtti időket idézve, azokra a nőkre emlékezett, akik hozzájárultak a szabadságharchoz és forradalomhoz, szót ejtett Lebstück Mária honvéd főhadnagyról, Bányai Júliáról, a szabadságharc századosáról, Kossuth Zsuzsannáról, Kossuth Lajos legfiatalabb húgáról, Szendrei Júliáról, Petőfi feleségéről és másokról.

Az est keretében Balázs József alkalmi szavalatát is hallhatta a közönség. A rendezvényen közreműködött az Emmanuel kamarakórus Dutina Vilma karnagy vezényletével.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Helyreigazítás - illusztráció
2018. JÚNIUS 22.
[ 12:54 ]
Már május elején beteltek a helyek a jubiláris 10. Vajdaság Vizei regattára, amelyet június 22-e és július 1-je között tartanak meg.Nagyon nagy az érdeklődés a hajósok körében a regatta iránt, amelyet a Vajdaság Vizei közvállalat szervez, hogy népszerűsítse a tartomány vízi útjait, de a szervezők technikai okokból nem...
2018. JÚNIUS 21.
[ 8:53 ]
Újvidéken szerdán megnyitották a sürgősségi szolgálat új épületét, amelynek értéke 410 millió dinár, kiépítését pedig a tartományi kormány és Újvidék város önkormányzata közösen pénzelte.Igor Mirović tartományi kormányfő kijelentette, hogy a sürgősségi központ új épületével jelentős mértékben fejlődik...
2018. JÚNIUS 21.
[ 8:51 ]
Vajdaság magyarsága számára nem lehet ünnep az az esemény, amellyel 1918-ban Újvidéken, a déli végek szláv lakosságának döntése következtében elszakították államától és a magyar nemzet többségétől. Ugyanakkor az ünnepléshez való jogot az itt élő szerbségtől sem vitathatjuk el, hiszen küldötteinek döntése és a...
2018. JÚNIUS 20.
[ 22:11 ]
Beolvasás folyamatban