GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2018. március 12. [23:27]

Az 1848/49-es szabadságharcra és forradalomra emlékezett a nagybecskereki magyarság

Az 1848/49-es szabadságharcra és forradalomra emlékezett a nagybecskereki magyarság
Fotó: Kónya-Kovács Otília
Nagybecskereken Kovács Elvira mondott ünnepi beszédet

A nagybecskereki Petőfi MME nagytermében tartottak alkalmi műsort az 1848/49-es szabadságharcra és forradalomra emlékezve, az ünnepség ezúttal is a nemzeti imánkkal, a himnusszal kezdődött.

Azt követően Jenovay Lajos elnök köszöntötte az egybegyűlteket, majd ünnepi beszédet mondott Kovács Elvira parlamenti képviselő, a VMSZ alelnöke. Hangsúlyozta, hogy immár 170 esztendeje március idusán őseink erejére, a magyar nemzet erejére emlékezik a magyarság szerte a világban.
- lyenkor arra emlékezünk, hogy közös hittel és akarattal, közös célok megfogalmazásával és közös cselekvéssel bármire képesek vagyunk. Ahogyan elődeink 170 évvel ezelőtt, képesek voltak önmaguk kezébe venni sorsukat, nekünk is ma, vajdasági magyaroknak, kezünkbe kell tartanunk saját sorsunkat, hiszen csak így építhetjük jövőnket. Akkori elődeink tudtak és mertek cselekedni, akkor is, amikor a kezdeti biztató körülményeket felváltották a kedvezőtlenek. Nem adták fel, nem hátráltak meg, összefogtak, s együtt próbáltak meg változtatni. Őseink akkori függetlenségi harca ugyan elbukott, de az áldozat nem volt hiábavaló, a küzdelem meghozta gyümölcsét, ha később is, a kiegyezés alkalmával. Ez a forradalom tanúbizonysága annak, hogy a magyar nemzet méltó a fennmaradásra. Méltó volt erre akkor, és méltó erre ma is. Nekünk, a ma itt élő magyaroknak is hasonló elszántságra és a jövőbe vetett töretlen hitre, bizalomra van szükségünk. Nincs más dolgunk, mint erőt meríteni akkori elődeink elszántságából és kitartásából - hangzott el a többek között Kovács Elvira ünnepi beszédében.

Az est keretében Tabacski Edit könyvtáros a 170 évvel ezelőtti időket idézve, azokra a nőkre emlékezett, akik hozzájárultak a szabadságharchoz és forradalomhoz, szót ejtett Lebstück Mária honvéd főhadnagyról, Bányai Júliáról, a szabadságharc századosáról, Kossuth Zsuzsannáról, Kossuth Lajos legfiatalabb húgáról, Szendrei Júliáról, Petőfi feleségéről és másokról.

Az est keretében Balázs József alkalmi szavalatát is hallhatta a közönség. A rendezvényen közreműködött az Emmanuel kamarakórus Dutina Vilma karnagy vezényletével.

Kónya-Kovács Otília


Ikszelj! - Választási banner
2018. március 18. [11:38]

A Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat egyik legnépszerűbb estjét tartották meg, a hagyományos hármas Torda-találkozót, vagyis a három Kárpát-medence Torda nevű... >>

2018. március 17. [19:19]

Szombaton este rendezték meg a Vedd el a nyugtát és nyerj! elnevezésű, az egész Szerbiát megmozgató nyereményjáték harmadik fordulóját és a szerencse a bácsföldvári... >>

2018. március 16. [20:26]

Zsúfolásig megtelt a topolyai Művelődési Ház moziterme, ahol a Prosperitati Alapítvány ötödik körének kiírásait ismertették. Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta, hogy... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.35 dinár
1 dollár 96.10 dinár
100 forint 37.98 dinár
100 dinár 263.27 forint
Heti kérdés
A magyarokat különösebben nem érinti, mert számunkra Nagybecskerek Nagybecskerek marad, mégis megkérdezzük: támogatja-e a város hivatalos szerb nevének megváltóztatását Zrenjaninról Petrovgradra.
Legyen Petrovgrad
Maradjon Zrenjanin
Állítsák vissza a város eredeti nevét

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Szerbia: A harmadik gyermek után 12.000, a negyedik után 18.000 dinár havonta
(Szerbia)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány