Vajdaság
Az 1848/49-es szabadságharcra és forradalomra emlékezett a nagybecskereki magyarság

A nagybecskereki Petőfi MME nagytermében tartottak alkalmi műsort az 1848/49-es szabadságharcra és forradalomra emlékezve, az ünnepség ezúttal is a nemzeti imánkkal, a himnusszal kezdődött.

Azt követően Jenovay Lajos elnök köszöntötte az egybegyűlteket, majd ünnepi beszédet mondott Kovács Elvira parlamenti képviselő, a VMSZ alelnöke. Hangsúlyozta, hogy immár 170 esztendeje március idusán őseink erejére, a magyar nemzet erejére emlékezik a magyarság szerte a világban.
- lyenkor arra emlékezünk, hogy közös hittel és akarattal, közös célok megfogalmazásával és közös cselekvéssel bármire képesek vagyunk. Ahogyan elődeink 170 évvel ezelőtt, képesek voltak önmaguk kezébe venni sorsukat, nekünk is ma, vajdasági magyaroknak, kezünkbe kell tartanunk saját sorsunkat, hiszen csak így építhetjük jövőnket. Akkori elődeink tudtak és mertek cselekedni, akkor is, amikor a kezdeti biztató körülményeket felváltották a kedvezőtlenek. Nem adták fel, nem hátráltak meg, összefogtak, s együtt próbáltak meg változtatni. Őseink akkori függetlenségi harca ugyan elbukott, de az áldozat nem volt hiábavaló, a küzdelem meghozta gyümölcsét, ha később is, a kiegyezés alkalmával. Ez a forradalom tanúbizonysága annak, hogy a magyar nemzet méltó a fennmaradásra. Méltó volt erre akkor, és méltó erre ma is. Nekünk, a ma itt élő magyaroknak is hasonló elszántságra és a jövőbe vetett töretlen hitre, bizalomra van szükségünk. Nincs más dolgunk, mint erőt meríteni akkori elődeink elszántságából és kitartásából - hangzott el a többek között Kovács Elvira ünnepi beszédében.

Az est keretében Tabacski Edit könyvtáros a 170 évvel ezelőtti időket idézve, azokra a nőkre emlékezett, akik hozzájárultak a szabadságharchoz és forradalomhoz, szót ejtett Lebstück Mária honvéd főhadnagyról, Bányai Júliáról, a szabadságharc századosáról, Kossuth Zsuzsannáról, Kossuth Lajos legfiatalabb húgáról, Szendrei Júliáról, Petőfi feleségéről és másokról.

Az est keretében Balázs József alkalmi szavalatát is hallhatta a közönség. A rendezvényen közreműködött az Emmanuel kamarakórus Dutina Vilma karnagy vezényletével.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Sofőrhiány Észak-Bácskában - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 19.
[ 23:51 ]
Szeptember elején hét fiatal érkezett a Kárpát-medence különböző területeiről Szabadkára, hogy egy rövid képzés után a hét délvidéki szórványközpontban állomáshelyeiket elfoglalva a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaiként teljesítsenek szolgálatot.„A program alapvető célja, hogy a szórványterületeken...
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 18:33 ]
Együttműködésre készül a magyarkanizsai önkormányzat és a magyarországi Accent hotellánc az idegenforgalmi és turisztikai fejlesztések céljából. A hotellánc képviselői elsőként megtekintették Magyarkanizsa adottságait, és tárgyalásokat folytattak a lehetséges fejlesztésekről az önkormányzat képviselőivel.Az Accent...
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 18:19 ]
Az idei év végéig elkészül Mórahalmon a szerb kulturális központ. A projekt értéke 3,7 millió euró, amelyet európai alapokból biztosítottak, a projekt szerbiai vezetője pedig a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság.A projekt a Duna-Körös-Maros-Tisza...
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 14:59 ]
Beolvasás folyamatban