Vajdaság
Az 1848/49-es szabadságharcra és forradalomra emlékezett a nagybecskereki magyarság

A nagybecskereki Petőfi MME nagytermében tartottak alkalmi műsort az 1848/49-es szabadságharcra és forradalomra emlékezve, az ünnepség ezúttal is a nemzeti imánkkal, a himnusszal kezdődött.

Azt követően Jenovay Lajos elnök köszöntötte az egybegyűlteket, majd ünnepi beszédet mondott Kovács Elvira parlamenti képviselő, a VMSZ alelnöke. Hangsúlyozta, hogy immár 170 esztendeje március idusán őseink erejére, a magyar nemzet erejére emlékezik a magyarság szerte a világban.
- lyenkor arra emlékezünk, hogy közös hittel és akarattal, közös célok megfogalmazásával és közös cselekvéssel bármire képesek vagyunk. Ahogyan elődeink 170 évvel ezelőtt, képesek voltak önmaguk kezébe venni sorsukat, nekünk is ma, vajdasági magyaroknak, kezünkbe kell tartanunk saját sorsunkat, hiszen csak így építhetjük jövőnket. Akkori elődeink tudtak és mertek cselekedni, akkor is, amikor a kezdeti biztató körülményeket felváltották a kedvezőtlenek. Nem adták fel, nem hátráltak meg, összefogtak, s együtt próbáltak meg változtatni. Őseink akkori függetlenségi harca ugyan elbukott, de az áldozat nem volt hiábavaló, a küzdelem meghozta gyümölcsét, ha később is, a kiegyezés alkalmával. Ez a forradalom tanúbizonysága annak, hogy a magyar nemzet méltó a fennmaradásra. Méltó volt erre akkor, és méltó erre ma is. Nekünk, a ma itt élő magyaroknak is hasonló elszántságra és a jövőbe vetett töretlen hitre, bizalomra van szükségünk. Nincs más dolgunk, mint erőt meríteni akkori elődeink elszántságából és kitartásából - hangzott el a többek között Kovács Elvira ünnepi beszédében.

Az est keretében Tabacski Edit könyvtáros a 170 évvel ezelőtti időket idézve, azokra a nőkre emlékezett, akik hozzájárultak a szabadságharchoz és forradalomhoz, szót ejtett Lebstück Mária honvéd főhadnagyról, Bányai Júliáról, a szabadságharc századosáról, Kossuth Zsuzsannáról, Kossuth Lajos legfiatalabb húgáról, Szendrei Júliáról, Petőfi feleségéről és másokról.

Az est keretében Balázs József alkalmi szavalatát is hallhatta a közönség. A rendezvényen közreműködött az Emmanuel kamarakórus Dutina Vilma karnagy vezényletével.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az újvidéki Városi Közlekedési Közvállalat (GSP) több mint 1500 autóbusza a 10 legforgalmasabb városi és peremvárosi útvonalon egyáltalán nem a tervezett menetrend szerint közlekedett az idén.A városi autóbuszokkal közlekedő újvidéki polgárok már hónapok óta panaszkodnak amiatt, hogy a buszok nem a menetrend szerint...
2018. DECEMBER 18.
[ 14:51 ]
Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója és Juhász András, a csongrádi református egyházmegye esperese, a szegedi Kálvin téri református gyülekezet lelkésze ma Nagybecskerekre látogatott, akik a református gyülekezetnek hoztak szeretetcsomagokat.Az adománycsomagok egy része tartós...
2018. DECEMBER 17.
[ 19:24 ]
A topolyai önkormányzat különböző formában támogatja a felsőfokú oktatási intézményekben tanuló fiatalokat. Az idei évi ösztöndíj-pályázaton pontosan száz beadványt hagyott jóvá az illetékes bizottság. Közülük hiányszakmát tanuló 12 egyetemista kiemelt ösztöndíjban részesül.Azok az egyetemisták és...
2018. DECEMBER 17.
[ 18:09 ]
Beolvasás folyamatban