Vajdaság
Kuvaszok szemléje Kishegyesen

A korábbi sikeres rendezvényeket követően idén már hatodszor szerveztek speciális Kuvasz-fajtakiállítást Kishegyesen. A nevezett kutyák között sok volt a fiatal eb, ami azt bizonyítja, hogy újra népszerűvé kezd válni ez a fajta.

A fajtagyőztes ezúttal Homokpusztai Haramia Citerás, Isidora Miljković tenyészetéből. A legszebb felnőtt szuka ugyanebből a tenyészetből került ki, Homokpusztai Haramia Gita. A legszebb fiatal szuka Bácskai Betyár Mesés, Lóránd Júlián tenyészetének büszkesége, a legszebb fiatal kan pedig Halasi Pásztor Nádor, Varga Zoltán Kiskunhalas környéki tenyészetből, aki a legszebb tenyészcsoportot is bemutatta.

Szebbnél szebb kutyák kerültek felvezetésre a kishegyesi labdarúgópályán. Idén összesen 29 ebet neveztek be, jórészt Szerbiából és Magyarországról, de német nevező is volt. Varga Zoltán Kiskunhalas melletti tenyészetének büszkesége, Halasi Pásztor Bátor idén is itt volt, akárcsak a leszármazottjai. Zoltán és Bátor eddig mind a hat kishegyesi fajtakiállításon megjelentek. Külön osztályokban korcsoportonként bírálták a kanokat és a szukákat, a tenyészpárokat és a fiatal egyedeket. A fajtagyőztes címet azonban a szabályoknak megfelelően csak egyetlen kutyának ítélték oda.

A szervezők közül Kotlaš Sarnyai Zita elmondta, hogy Szerbiában évente egy alkalommal szerveznek csupán a kuvaszok tenyésztői számára önálló fajtakiállítást. Az idén Antal Ferenc ismert küllembíró osztályozta az egyedeket, aki maga is ismert tenyésztő, a Ludas Matyi kennel tulajdonosa.

Szerbiában is egyre népszerűbb ez a hungarikumnak számító magyar fajta. A kishegyesi kiállításon itt volt a világelső Homokpusztai Haramia Gádzsó tulajdonosa és tenyésztője. A kutya a szabadkai Sinkovics Miljković Isidora kenneléből származik, Apró István tulajdona. Gádzsó sokszor versenyzett már Szerbiában és Magyarországon is, mindig szép eredménnyel. Szerbiai győztesként került ki Lipcsébe, és ott lett világgyőztes 2017 őszén. Kotlaš Sarnyai azt is elmondta, hogy a specializált rendezvény már eddig is nagyon sikeres volt, a tenyésztőkön kívül pedig idén is nagyon sokan jöttek el megcsodálni az impozáns küllemű ebeket. Egyre népszerűbb Szerbiában is ez a fajta, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy sikerült jó néhány támogatót is találni a rendezvény megszervezéséhez.

A rendezvény ezúttal is a Szerbiai Kuvaszklub és a kishegyesi Canis Ebtenyésztő Klub szervezésében zajlott, megszervezését az önkormányzat mellett a Big Chick, a Gebi, a Patos Kft., valamint az ebtenyésztők országos és tartományi szövetsége is támogatta.

A régészeti leletek tanúbizonysága szerint a kuvaszok ősei még honfoglalás kori őseinkkel együtt jöttek a Kárpát-medencébe. Később előszeretettel alkalmazták őket vadászkutyaként is, medve, bölény és őstulok vadászatánál. A 19. században ezeknek a kutyáknak még egymaguknak kellett akár több hektáros területeket megvédeni a tolvajoktól, de a vadállatoktól is a nyájat vagy a gulyát. A 21. században már ritkán látnak el ilyen feladatokat, de tenyésztésük ismét egyre népszerűbb.

Tóth Péter

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Julián Lóránd
2018. MÁJUS 14. [ 20:36 ]

Azzal egészíteném ki, hogy a végén Bácskai Betyár Mesés fiatal szuka nyerte meg a BOS (Best of Sex), vagyis az összes szuka közül első lett.


Egyetemista Játékokat és Diáknapokat tartanak Újvidéken. A VaMaDiSz és az Európa kollégium hallgatói önkormányzata által szervezett kétnapos eseményen összesen több mint félszáz egyetemista vesz részt.A versenyeket az Európa Kollégium udvarában és más újvidéki helyszíneken tartják. Tóth Gabriella, a rendezvény...
2018. MÁJUS 24.
[ 10:28 ]
Egy fiatal lány életét vesztette, több személy súlyosan megsérült abban a balesetben, ami szerda este valamivel tíz óra előtt történt az autópálya Újvidék és Belgrád közti szakaszán Újkarlóca (Novi Karlovci) és Ópázova (Stara Pazova) között.A helyszínen, ahol több autó és egy kamion ütközött, a mentősökön...
2018. MÁJUS 24.
[ 10:21 ]
Nagy elégedetlenséget váltott ki a vajdasági gazdák körében a 2017. évre és az idei év első hónapjára szóló lecsapolási illeték megfizettetése. A végzéseket ezekben a napokban kézbesítik, írja a vajdasági kutató-elemző központ, a VOICE.A vízelvezetési díj megfizettetését a vajdasági földekre tavaly az...
2018. MÁJUS 24.
[ 10:16 ]
Beolvasás folyamatban