Vajdaság
Vajdasági Szabadegyetem: Középpontban a közösségi média
A VIFÓ újjáépítené a kapcsolatot a VaMaDiSz-szal

Közösségi élet és élő közösség címmel hirdették meg szerdán a XVI. Vajdasági Szabadegyetemet, amelyet július 3-8. tartanak a kishegyesi Kátai-tanyán. A Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ) idén is elismert szaktekintélyekkel és nívós előadásokkal várja a vajdasági magyar fiatalokat – hangzott el a szabadkai sajtótájékoztatón.

Közkívánatra választott témát 2018-ban a VIFÓ annak érdekében, hogy minél több fiatal töltse a nyarat szellemi felfrissülés mellett a nagy múltú ifjúsági találkozón – mondta Berkó Szilárd, a szervezet elnöke. Ezért januárban közvélemény-kutatást végeztek, amely azt mutatja, hogy a fiatalok többségét a közösségi médiával és a személyes kapcsolatokkal összefüggő témakörök érdeklik leginkább – ismertette az eredményeket a VIFÓ elnöke.

Az idei Szabadegyetem kiemelt előadói között szerepel dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus, aki a jó párkapcsolatok receptjét adja meg a fiataloknak, Tari Annamária klinikai pszichológus, az Y és a Z generáció elismert kutatója, valamint Nyíri Zoltán közgazdász, üzleti író és kommunikációs tréner, aki a közösségi csapdák és önismereti problémák kelepcéit világítja meg a személyiségtípusok tükrében.

A hatnapos rendezvény a korábbi években megszokott beosztás szerint zajlik: délelőttönként két előadás, délután pedig egy előadás és workshop keretében ismerkednek a közösségi élet és az élő közösség témakörével a résztvevők. Az első nap borkóstolóval zárul, a hét hátralévő részében a rendezvény partnerfesztiválja, a Dombos Fest koncertjeit és programjait látogathatják kedvezményes áron a bérletesek. A kishegyesi zenei fesztivál bérletével pedig a Szabadegyetem előadásait is meghallgathatják a fesztiválozók.

Napijegy és bérlet is váltható a szabadegyetemre, amely étkezést is tartalmaz, szállást azonban csak a bérleteseknek biztosítanak. A napijegy 799 dinár, a hatnapos bérlet pedig május végéig 2799, június végéig 3211 dinár, a helyszínen pedig 3999 dináros áron váltható. Jegyvásárlás és regisztráció a www.vifo.rs/xvisze weboldalon, ahol a részletes program is elérhető. A sikeres regisztrációról válasz e-mailben értesítik a jelentkezőket – tájékoztatott Csikós Tibor, a Vajdasági Szabadegyetem másik főszervezője.

Először kap hivatalos „himnuszt” is a fesztivál, a szervezők az adai Phrenia zenekart kérték fel a XVI. Vajdasági Szabadegyetem dalának megírására, amellyel a közösségi oldalakon népszerűsítik az ifjúsági rendezvényt.

Egy évig tarthat a mosolyszünet az ifjúsági szervezetek között

Ideiglenesen felfüggesztette az együttműködést a VIFÓ és a VaMaDiSZ (Vajdasági Magyar Diákszövetség), ahogyan erről korábban az újvidéki székhelyű ifjúsági szervezet képviselői már tájékoztatták a közvéleményt. A szabadkai VIFÓ székházban csak most reagáltak a márciusi sajtóhírekre.

Berkó Szilárd, a VIFÓ elnöke szerint a két szervezet közötti együttműködés olyan, mint amikor az ember egy göröngyös úton halad: időnként meg kell állni és kiszórni a cipőben összegyűlt kavicsokat – mondta. A VIFÓ és a VaMaDiSz közötti ellentétek miatt egy évre felfüggesztették az operatív együttműködést a két szervezet között, hogy később gördülékenyen folytatódhasson a közös munka. A hatékonyabb együttműködés érdekében csapatépítő programokat szerveznek – ebben a két szervezet közös elnökségi ülésen egyezett meg.

A VIFÓ szerint mindkét fél részéről megvan a nyitottság a további együttműködés iránt, folyamatos lesz a kapcsolattartás az elkövetkező időszakban is, a kényszerszünet pedig nem lesz hatással a Szabadegyetem vagy a további programok minőségi lebonyolítására – tette hozzá Csikós Tibor szervező, a VIFÓ korábbi vezetője. Hozzátette: Semmilyen kommentárt nem fűznek a VaMaDiSz korábbi sajtónyilatkozataihoz, megpróbálják konstruktívan megoldani a helyzetet, felnőtt emberek módjára a tárgyalóasztal mellett, nem pedig a sajtón keresztül üzengetve teremtenék meg a jövőbeli közös stratégiai együttműködés alapjait.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Két halálos áldozata és két súlyos sérültje van a vasárnap reggel a Belgrád-Újvidék közötti autópálya Kabol (Kovilj) melletti szakaszán történt szerencsétlenségnek, írja a Večernje novosti.A lapnak nyilatkozó dr. Mirjana Bursać, az újvidéki sürgősségi szolgálat szóvivője elmondta, a baleset helyszínén életét...
2018. AUGUSZTUS 12.
[ 11:22 ]
Az I Love Fesztivál keretében péntektől vasárnapig hat testvérváros küldöttsége tartózkodik Zentán, akik a Europe for Citizens elnevezésű programban mutatkoztak be a helybelieknek, illetve ismerkedtek a lakosokkal. A delegációkat a városháza dísztermében fogadták a szervezők.A testvérvárosok polgárait ünnepélyes keretek...
2018. AUGUSZTUS 12.
[ 6:27 ]
Szombaton hajnalban Újvidéken ismeretlen tettesek felgyújtották a készenléti rendőrség helyettes vezetőjének, Marina Jovanovićnak a szolgálati autóját, tudósít a 021 hírportál.A tűzhöz hajnali négy óra körül riasztották a tűzoltókat az Ilija Birčanin utcába, a rendőrség pedig lezárta a Heréskert városrészben...
2018. AUGUSZTUS 11.
[ 15:29 ]
Beolvasás folyamatban