Vajdaság
Vajdasági Szabadegyetem: Középpontban a közösségi média
A VIFÓ újjáépítené a kapcsolatot a VaMaDiSz-szal

Közösségi élet és élő közösség címmel hirdették meg szerdán a XVI. Vajdasági Szabadegyetemet, amelyet július 3-8. tartanak a kishegyesi Kátai-tanyán. A Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ) idén is elismert szaktekintélyekkel és nívós előadásokkal várja a vajdasági magyar fiatalokat – hangzott el a szabadkai sajtótájékoztatón.

Közkívánatra választott témát 2018-ban a VIFÓ annak érdekében, hogy minél több fiatal töltse a nyarat szellemi felfrissülés mellett a nagy múltú ifjúsági találkozón – mondta Berkó Szilárd, a szervezet elnöke. Ezért januárban közvélemény-kutatást végeztek, amely azt mutatja, hogy a fiatalok többségét a közösségi médiával és a személyes kapcsolatokkal összefüggő témakörök érdeklik leginkább – ismertette az eredményeket a VIFÓ elnöke.

Az idei Szabadegyetem kiemelt előadói között szerepel dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus, aki a jó párkapcsolatok receptjét adja meg a fiataloknak, Tari Annamária klinikai pszichológus, az Y és a Z generáció elismert kutatója, valamint Nyíri Zoltán közgazdász, üzleti író és kommunikációs tréner, aki a közösségi csapdák és önismereti problémák kelepcéit világítja meg a személyiségtípusok tükrében.

A hatnapos rendezvény a korábbi években megszokott beosztás szerint zajlik: délelőttönként két előadás, délután pedig egy előadás és workshop keretében ismerkednek a közösségi élet és az élő közösség témakörével a résztvevők. Az első nap borkóstolóval zárul, a hét hátralévő részében a rendezvény partnerfesztiválja, a Dombos Fest koncertjeit és programjait látogathatják kedvezményes áron a bérletesek. A kishegyesi zenei fesztivál bérletével pedig a Szabadegyetem előadásait is meghallgathatják a fesztiválozók.

Napijegy és bérlet is váltható a szabadegyetemre, amely étkezést is tartalmaz, szállást azonban csak a bérleteseknek biztosítanak. A napijegy 799 dinár, a hatnapos bérlet pedig május végéig 2799, június végéig 3211 dinár, a helyszínen pedig 3999 dináros áron váltható. Jegyvásárlás és regisztráció a www.vifo.rs/xvisze weboldalon, ahol a részletes program is elérhető. A sikeres regisztrációról válasz e-mailben értesítik a jelentkezőket – tájékoztatott Csikós Tibor, a Vajdasági Szabadegyetem másik főszervezője.

Először kap hivatalos „himnuszt” is a fesztivál, a szervezők az adai Phrenia zenekart kérték fel a XVI. Vajdasági Szabadegyetem dalának megírására, amellyel a közösségi oldalakon népszerűsítik az ifjúsági rendezvényt.

Egy évig tarthat a mosolyszünet az ifjúsági szervezetek között

Ideiglenesen felfüggesztette az együttműködést a VIFÓ és a VaMaDiSZ (Vajdasági Magyar Diákszövetség), ahogyan erről korábban az újvidéki székhelyű ifjúsági szervezet képviselői már tájékoztatták a közvéleményt. A szabadkai VIFÓ székházban csak most reagáltak a márciusi sajtóhírekre.

Berkó Szilárd, a VIFÓ elnöke szerint a két szervezet közötti együttműködés olyan, mint amikor az ember egy göröngyös úton halad: időnként meg kell állni és kiszórni a cipőben összegyűlt kavicsokat – mondta. A VIFÓ és a VaMaDiSz közötti ellentétek miatt egy évre felfüggesztették az operatív együttműködést a két szervezet között, hogy később gördülékenyen folytatódhasson a közös munka. A hatékonyabb együttműködés érdekében csapatépítő programokat szerveznek – ebben a két szervezet közös elnökségi ülésen egyezett meg.

A VIFÓ szerint mindkét fél részéről megvan a nyitottság a további együttműködés iránt, folyamatos lesz a kapcsolattartás az elkövetkező időszakban is, a kényszerszünet pedig nem lesz hatással a Szabadegyetem vagy a további programok minőségi lebonyolítására – tette hozzá Csikós Tibor szervező, a VIFÓ korábbi vezetője. Hozzátette: Semmilyen kommentárt nem fűznek a VaMaDiSz korábbi sajtónyilatkozataihoz, megpróbálják konstruktívan megoldani a helyzetet, felnőtt emberek módjára a tárgyalóasztal mellett, nem pedig a sajtón keresztül üzengetve teremtenék meg a jövőbeli közös stratégiai együttműködés alapjait.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egyetemista Játékokat és Diáknapokat tartanak Újvidéken. A VaMaDiSz és az Európa kollégium hallgatói önkormányzata által szervezett kétnapos eseményen összesen több mint félszáz egyetemista vesz részt.A versenyeket az Európa Kollégium udvarában és más újvidéki helyszíneken tartják. Tóth Gabriella, a rendezvény...
2018. MÁJUS 24.
[ 10:28 ]
Egy fiatal lány életét vesztette, több személy súlyosan megsérült abban a balesetben, ami szerda este valamivel tíz óra előtt történt az autópálya Újvidék és Belgrád közti szakaszán Újkarlóca (Novi Karlovci) és Ópázova (Stara Pazova) között.A helyszínen, ahol több autó és egy kamion ütközött, a mentősökön...
2018. MÁJUS 24.
[ 10:21 ]
Nagy elégedetlenséget váltott ki a vajdasági gazdák körében a 2017. évre és az idei év első hónapjára szóló lecsapolási illeték megfizettetése. A végzéseket ezekben a napokban kézbesítik, írja a vajdasági kutató-elemző központ, a VOICE.A vízelvezetési díj megfizettetését a vajdasági földekre tavaly az...
2018. MÁJUS 24.
[ 10:16 ]
Beolvasás folyamatban