Vajdaság
Véget ért a XXIII. Vajdasági Magyar Óvodás Színjátszó Találkozó Kishegyesen

Tizenkét óvodai csoport tagjaként, mintegy 250 kisgyermek vett részt a XXIII. Vajdasági Magyar Óvodás Színjátszó Találkozón, Kishegyesen. Az óvodások színpadi produkcióit szakmai zsűri értékelte, de helyezéseket nem osztottak, hiszen innen mindenki csak győztesként térhetett haza. Idén a színház előtti téren nem tartottak kézműves foglalkozásokat, helyette a Kátai-tanyán szórakozhattak, játszhattak a gyerekek.

Dr. Szőke Anna, a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének az elnöke elmondta, hogy a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete az év elején vette fel Brunszvik Teréz nevét és a továbbiakban így folytatja működését. 190 évvel ezelőtt, 1828-ban Budán az ő kezdeményezésére nyitotta meg kapuit az első magyarországi óvoda, a kisdedóvó, amely Angyalkertként vált ismertté. Az egyesület a tiszteletére vette fel ezt a nevet. Az idei találkozóról elmondta, hogy a színvonal ezúttal is kiemelkedően magas volt, nagy öröm, hogy ez a rendezvény huszonharmadszor is bizonyíthatta létjogosultságát, a fejlődés pedig szép ívben kirajzolódott az évek során. Az anyaországi vendégek is mindig elismerően nyilatkoznak a rendezvény, illetve a bemutatott produkciók színvonaláról. Az óvónők is sokat tapasztaltak, tanultak az elmúlt 23 évben. Ma már mesterien tudják pl. a magyar néphagyományokat beépíteni a produkciókba. Sajnálatosnak nevezte viszont azt a tényt, hogy itt is érzékelhető, hogy egyre kevesebb a gyermek. „Ezzel nem szeretnék ünneprontó lenni, de ki kell mondani, itt is érzékeljük azt, hogy évről-évre kevesebb a gyermek”, fogalmazott. Tíz évvel ezelőtt még több mint 400-an voltak az óvodás színjátszók, azóta mindig kevesebben. Ehhez Szőke Anna szerint hozzájárul az is, hogy sajnos az adaiak pár éve már nem jönnek el, az újvidékiek pedig azért nem, mert ott vegyes, többnemzetiségű csoportok vannak. Velük talán idén is el lehetett volna érni, hogy legyen 300 résztvevője a találkozónak. Kiemelte a magyarkanizsaiak teljesítményét, akik a mintegy 50 gyermekből álló csoportot úgy alakították ki, hogy a vegyes csoportokból kiszedték a végzős óvodásokat, így minden idén még elsőbe induló óvodás eljöhetett a szemlére. Ez komoly szervezést, fáradságos munkát jelent, hiszen a csoportokat alkotó gyerekek sok esetben nem egy óvodaépületbe járnak, de mégis megoldották. Kiemelte azt is, hogy nagy-nagy köszönet jár a kishegyesi óvónőknek, Becskei Kornéliának, Janó Marikának, Dudás Angélának és Talpai Zsanának, akik ezúttal oroszlánrészt vállaltak a szervezésből. Dr. Szőke elmondta, ők a tanítványai voltak és a jövőben teljes bizalommal át tudja majd adni nekik a szervezést, nagyon büszke rájuk.

A találkozó ezúttal sem volt versenyjellegű. Célja a tapasztalatcsere, a pedagógiai segítségnyújtás, anyanyelvünk és hagyományaink ápolása.

A Magyar Nemzeti Tanács fontosnak tartja, hogy a magyar gyerekek már az óvodát anyanyelvükön kezdjék meg. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke ezúttal is megjelent a találkozón.

Az MNT mellett a Szekeres László Alapítvány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alap, a kishegyesi önkormányzat és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság is támogatta. Ez utóbbinak köszönhetően kaphatott minden résztvevő kisgyermek és a felkészítőik is ebédet a Kátai-tanyán, ami dr. Szőke Anna szerint külön említést érdemel.

Tóth Péter

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Balesethez hívták a mentőszolgálat munkatársait szerda délben, a Thurzó Lajos Általános Iskolában egy kilencéves gyermek leesett a lépcsőről.Tegnap délben a zentai iskola első emeleti lépcsőjéről esett le az egyik tanuló. Nem hivatalos értesülések szerint egy kilencéves fiúval történt a súlyos baleset. A gyermeket a...
2019. JANUÁR 17.
[ 8:23 ]
Az eddigi jó együttműködés erősítése a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai között, illetve a nemzeti tanácsok egymás közötti együttműködése elengedhetetlen a Vajdaságban élő kisebbségek érdekeinek...
2019. JANUÁR 16.
[ 18:40 ]
Számos beruházás és terv valósult meg tavaly Magyarkanizsa község településein. Martonos, Horgos és Kispiac is jól teljesített, ám a tanácselnökök szerint a 2019-es évre is bőven akad még tennivaló.Martonos helyi közössége a tavalyi évben több fontos beruházást is megvalósított. Többek között 370 ezer forint...
2019. JANUÁR 16.
[ 14:08 ]
Beolvasás folyamatban