Vajdaság
Funchesstic: Szombaton nyit Vajdaság legnagyobb „szellemi vidámparkja”
A legszórakoztatóbb sakkfesztivál idei sztárvendége Krisz Rudolf lesz

Egész napos szórakoztató sakkos játékok, értékes nyeremények, koncertek, akkreditált továbbképzés és sok más meglepetés várja szombaton a Funchesstic! fesztivál látogatóit. A családi rendezvény legnépszerűbb száma a Sakk-Tesz-Vesz, de lesz sakkzsákfitnesz, sakkszimultán, csillagsakk és ereklyevadászat is.

A fesztivál idei újítása a Helló Felség! elnevezésű műveltségi sakkvetélkedő show, amelynek csapatkapitányai Csík Mónika meseíró, Szerda Zsófia újságíró, Krisz Rudolf magyarországi énekes és DJ Fejes lesznek.

Harmadik alkalommal rendezik meg Palicson az évről évre komplexebb sakkeseményt, amely továbbra is öt pillérre épül: művészi, szórakoztató, versenyjellegű, oktatási és jótékonysági programokkal várják a látogatókat a tóparti Vigadóban – tudtuk meg Rózsa Zsombor sakkaktivistától, a fesztivál főszervezőjétől. „Minden programunk azt a célt szolgálja, hogy népszerűsítsük a sakkot, minél szélesebb körben elterjesszük ezt a fajta intellektuális szabadidőprogramot, egyben pedig valódi közösséget kovácsoljunk mindazokból, akik szeretnék megismerni a játékot” – nyilatkozta a szervező a Vajdaság Mának.

A fesztivál jelmondata: Szabad utat a tehetségnek! Csupa olyan gyermeket és fiatalt kért fel a szervezőbizottság a különféle játékok és programok élére, akikből remények szerint a jövő nagy emberei válhatnak. A fesztivál reggel 9 órakor kezdődik a Sakksétánnyal, amelyen aszfaltrajz készül Süge Réka 6. osztályos tanuló vezetésével. Bárki krétát ragadhat és csatlakozhat a graffitikészítőkhöz vagy jelentkezhet a többi játékra – bíztatja az érdeklődőket Rózsa Zsombor. A legtöbb feladat nem igényel komoly sakktudást, kicsik és nagyobbak egyaránt megtalálhatják a számukra legszórakoztatóbb programokat. Szintén reggel kezdődik a népszerű Sakk-Tesz-Vesz, ahol ügyességi feladatok és a helyszínen beváltható tallérok várják a gyermekeket.

A művészi programok Bognár Nóra Chess n’ Soul című fotó és lélekkép kiállításával folytatódnak, majd Bíró Tímea Chess-Press elnevezésű újságszerkesztő reality-jével, amelynek cikkeit, beszámolóit a nap végére hatalmas újság formájában el is olvashatják a résztvevők. Az Ereklyevadász logisztikai sakkvetélkedőn a kincses térkép elemeit gyűjthetik össze a versenyzők, a kincs természetesen a győztes csapat nyereménye.

A szimultán sakktornán Vajdaság legnagyobb tehetségei mérkőznek meg Berényi Nikolett fiatal sakkozóval. A Chess Pinhata Show újabb érdekesség a 2018-as fesztiválon, a résztvevők sakklépésben üthetik szét az édességgel megrakott bábufigurát. A Sakk-Klikken a számítógéppel küzdhetnek meg az ifjú sakkozók értékes nyeremények reményében.

„Óriási öröm számunkra, hogy újabb világcég állt a fesztivál mögé, idén csatlakozott a támogatók táborába a LEGO, így a Superstar Quiz játékunkon a LEGO főnyereményeiért indulhatnak a játékosok” – emelte ki a főszervező. Idén is átadják az Aragóniai Beatrix Sakkdíjat annak a közéleti személyiségnek, akik a legtöbbet tette a játék népszerűsítéséért az elmúlt egy év alatt, hogy ki a díjazott, az a Szabad utat a tehetségnek! gálán derül ki 11 órakor. A jótékonysági árverésen egyebek mellett Polgár Judit ereklyéiért és egy közös sakkozásért is licitálhatnak a résztvevők, amelyet az októberi Világsakkfesztiválon játszhatnak le a nemzetközi sakknagymesterrel Budapesten. A Funchesstic! fesztivált este 19 órai kezdettel Krisz Rudolf szuperkoncertje és DJ Fejes fellépése zárja.

Rózsa Zsombor kiemelte, hogy a rendezvény résztvevői, segítői mind-mind önkéntesen járulnak hozzá a közösségépítő sakkfesztiválhoz, külön köszönetet mondott a palicsi gyerekeknek, akik nem csupán résztvevői és élvezői a fesztiválnak, de a szervezésben is kiveszik a részüket.

A rendezvény ötletadója bízik abban, hogy hamarosan újabb sakkos programokkal bővülhet a már így is gazdag palicsi kínálat, a Sakktivity mellett akár az új Helló Felség! játék is önálló fesztivált kaphat, jövőre pedig a Funchesstic! is tovább bővülhet. „Pillanatnyilag a vajdasági sakkmozgalom valamiféle partizánharcnak tűnhet a részemről” – mondta Rózsa Zsombor, aki mindenek ellenére bízik abban, hogy egyre szélesebb körű társadalmi összefogásra számíthat a mozgalom. „Gondok vannak a közösségünkben, ezért szükség van az összetartó rendezvényekre. A gyermekek folyton megélik a kettős mércét, hiába is beszélhetünk a legmagasabb politikai szinteken rendezett körülményekről, a mindennapokban ez közel sincs még így.” – fogalmazott a sakkoktató és aktivista. A fejlődéshez mindenképpen szükség van további támogatókra is, akik önzetlenül segítenek – mondta. A közösségnek óriási szüksége van az olyan rendezvényekre, ahol a gyermekeink sikereket élhetnek át, élményeket szerezhetnek és teljes értékűnek érezhetik magukat.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tömeges állatpusztulás Versecnél - illusztráció
2018. OKTÓBER 19.
[ 22:57 ]
Zenta: Meghirdették a Fábri Géza Biológiaversenyt és a Máriás Vilmos Kémiaversenyt - illusztráció
2018. OKTÓBER 19.
[ 21:03 ]
Tegnap este fél Szerémség több mint egy órára áram nélkül maradt a Belgrádtól Újvidék felé húzódó, 110. számú távvezetékben keletkezett károk miatt.Az áramkimaradás 19 óra 30 perc körül történt, az Elektrodistribucija vállalat csapata azonnal kiment a helyszínre, elhárította a kárt, s 21 óra körül visszaállt...
2018. OKTÓBER 19.
[ 9:48 ]
Csütörtök este zárult a XIV. Biofesztivál a szabadkai Szabadegyetemen, amelyen az organikus termelést népszerűsítették, illetve a vegyszermentesen termesztett növényeket, a mesterséges adalékok nélkül készült termékeket. A fesztivál két napja alatt a vásárlók azt tapasztalhatták, hogy biotermeléssel is termeszthető...
2018. OKTÓBER 18.
[ 23:19 ]
Kedden került vissza az alma és a kereszt a nagybecskereki székesegyház tornyának tetejére - hallottuk dr. Német László megyéspüspöktől, aki ma sajtótájékoztatón számolt be az eddig elvégzett munkálatokról és a további tervekről."Százötven éve, 1868. november 24-én áldották meg az akkori templomot, amely még nem...
2018. OKTÓBER 18.
[ 15:56 ]
Beolvasás folyamatban