Vajdaság
Szabadka: Drogmegelőzés és hulladékszállítás körül robbant a vita a vkt-n
Egyre kiélezettebb a viszony a vajdasági magyar önkormányzati politikában

A szabadkai városi képviselő-testület (vkt) szerdán megtartott 15. rendes ülésén szavazattöbbséggel elfogadták mind a 17 felterjesztett napirendi pontot. A leghevesebb képviselői vita a 2018–2028-as időszakra vonatkozó hulladékgazdálkodási terv, Gordana Guberinić, a Lifka Sándor Art mozi igazgatójának kinevezése, valamint az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány idei munkaterve kapcsán alakult ki az ülésteremben.

Az ülés egyik legfontosabb témája a Szabadka mellett Topolya, Kishegyes, Zenta, Csóka, Magyarkanizsa és Törökkanizsa községet is érintő Regionális Hulladékgazdálkodási Terv volt. Az ellenzék azt nehezményezte, hogy a projekt befejezése többéves késésben van, amit nem indokolhat a forráshiány, hiszen az erre szánt uniós támogatás már megérkezett – érvelt Saša Vučinić a Demokrata Párt képviseletében. Maglai Jenő Szabadka Polgári Mozgalmának nevében a hulladékszállítás díjának előzetes meghatározását hiányolta a tervezetből, hiszen – mint mondta – nem mindegy, hogy mennyibe kerül majd a szolgáltatás. A Vajdasági Magyar Szövetség szerint a képviselői anyagból világosan kiderül, hogy a szemételszállítás díja változatlan marad. Az ülésen hangsúlyozták, hogy a felhasználók feladatai közé tartozik majd a szelektív hulladékgyűjtés is.

A szabadkai Lifka Sándor Art mozi igazgatói posztját Gordana Guberinić tölti be, aki korábban már megbízott igazgatóként vezette a művész mozit. Az ellenzék soraiból többen is kifogásolták, hogy a jelölt nem rendelkezik megfelelő tapasztalattal a kultúra terén, illetve magyar nyelvismerettel sem, a hatalmi többség viszont megbízik a közgazdász végzettségű igazgatónőben, így a többség támogatta a kinevezést.

Az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány működési terve kapcsán kialakult vitát a magyar kisebbségen belüli belső konfliktusként értékelte a helyi szerb média. A közel egyórás heves szócsata során a Vajdasági Magyar Szövetség és Szabadka Polgári Mozgalmának képviselői csaptak össze a szószéknél. Az ellenzék a drogprevenció jelentőségére hívta fel a figyelmet, amelyet szerintük akadályoz a felterjesztett programterv, amelyben nem szerepel a korábbi években több ezer látogatót vonzó Metamorphosis -drog című kiállítás. A VMSZ nevében Horvát Tímea alpolgármester érvelt, aki szerint az ellenzék táborához tartozó Joó-Horti Líviának személyes érdeke fűződött a kiállítás fennmaradásához, illetve a szerződés 2016-os lejárása és a szerződéshosszabbítás elmaradása miatt maradt ki az idei anyagból az Expecto alapkövének számító tárlat. A mozgalom azonban azt állítja, politikai leszámolás martaléka lett a középiskolásokat megszólító drogmegelőző program, hiszen a kiállítás szerzője nyitott volt a további együttműködésre.

Az ülésen a városi címeket és elismeréseket odaítélő bizottság javaslatára elfogadták az idei Bodrogvári Ferenc-díj jelöltjeinek névsorát, eszerint Brenner János magyar nyelv és irodalom szakos tanár, Berta Sonja tamburaoktató és Idić Miroslav harmonikatanár veheti át a fiatal alkotóművészeknek kijáró elismerést.

Az ülésen döntés született az Orom–Csík–Krivaja csatorna második szakaszának részletes szabályozásáról, a Tisza–Palics öntözőrendszer rendezési tervéről, illetve a Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál új összetételű tanácsának kinevezéséről is.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egyetemista Játékokat és Diáknapokat tartanak Újvidéken. A VaMaDiSz és az Európa kollégium hallgatói önkormányzata által szervezett kétnapos eseményen összesen több mint félszáz egyetemista vesz részt.A versenyeket az Európa Kollégium udvarában és más újvidéki helyszíneken tartják. Tóth Gabriella, a rendezvény...
2018. MÁJUS 24.
[ 10:28 ]
Egy fiatal lány életét vesztette, több személy súlyosan megsérült abban a balesetben, ami szerda este valamivel tíz óra előtt történt az autópálya Újvidék és Belgrád közti szakaszán Újkarlóca (Novi Karlovci) és Ópázova (Stara Pazova) között.A helyszínen, ahol több autó és egy kamion ütközött, a mentősökön...
2018. MÁJUS 24.
[ 10:21 ]
Nagy elégedetlenséget váltott ki a vajdasági gazdák körében a 2017. évre és az idei év első hónapjára szóló lecsapolási illeték megfizettetése. A végzéseket ezekben a napokban kézbesítik, írja a vajdasági kutató-elemző központ, a VOICE.A vízelvezetési díj megfizettetését a vajdasági földekre tavaly az...
2018. MÁJUS 24.
[ 10:16 ]
Beolvasás folyamatban