Vajdaság
Szabadka: Drogmegelőzés és hulladékszállítás körül robbant a vita a vkt-n
Egyre kiélezettebb a viszony a vajdasági magyar önkormányzati politikában

A szabadkai városi képviselő-testület (vkt) szerdán megtartott 15. rendes ülésén szavazattöbbséggel elfogadták mind a 17 felterjesztett napirendi pontot. A leghevesebb képviselői vita a 2018–2028-as időszakra vonatkozó hulladékgazdálkodási terv, Gordana Guberinić, a Lifka Sándor Art mozi igazgatójának kinevezése, valamint az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány idei munkaterve kapcsán alakult ki az ülésteremben.

Az ülés egyik legfontosabb témája a Szabadka mellett Topolya, Kishegyes, Zenta, Csóka, Magyarkanizsa és Törökkanizsa községet is érintő Regionális Hulladékgazdálkodási Terv volt. Az ellenzék azt nehezményezte, hogy a projekt befejezése többéves késésben van, amit nem indokolhat a forráshiány, hiszen az erre szánt uniós támogatás már megérkezett – érvelt Saša Vučinić a Demokrata Párt képviseletében. Maglai Jenő Szabadka Polgári Mozgalmának nevében a hulladékszállítás díjának előzetes meghatározását hiányolta a tervezetből, hiszen – mint mondta – nem mindegy, hogy mennyibe kerül majd a szolgáltatás. A Vajdasági Magyar Szövetség szerint a képviselői anyagból világosan kiderül, hogy a szemételszállítás díja változatlan marad. Az ülésen hangsúlyozták, hogy a felhasználók feladatai közé tartozik majd a szelektív hulladékgyűjtés is.

A szabadkai Lifka Sándor Art mozi igazgatói posztját Gordana Guberinić tölti be, aki korábban már megbízott igazgatóként vezette a művész mozit. Az ellenzék soraiból többen is kifogásolták, hogy a jelölt nem rendelkezik megfelelő tapasztalattal a kultúra terén, illetve magyar nyelvismerettel sem, a hatalmi többség viszont megbízik a közgazdász végzettségű igazgatónőben, így a többség támogatta a kinevezést.

Az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány működési terve kapcsán kialakult vitát a magyar kisebbségen belüli belső konfliktusként értékelte a helyi szerb média. A közel egyórás heves szócsata során a Vajdasági Magyar Szövetség és Szabadka Polgári Mozgalmának képviselői csaptak össze a szószéknél. Az ellenzék a drogprevenció jelentőségére hívta fel a figyelmet, amelyet szerintük akadályoz a felterjesztett programterv, amelyben nem szerepel a korábbi években több ezer látogatót vonzó Metamorphosis -drog című kiállítás. A VMSZ nevében Horvát Tímea alpolgármester érvelt, aki szerint az ellenzék táborához tartozó Joó-Horti Líviának személyes érdeke fűződött a kiállítás fennmaradásához, illetve a szerződés 2016-os lejárása és a szerződéshosszabbítás elmaradása miatt maradt ki az idei anyagból az Expecto alapkövének számító tárlat. A mozgalom azonban azt állítja, politikai leszámolás martaléka lett a középiskolásokat megszólító drogmegelőző program, hiszen a kiállítás szerzője nyitott volt a további együttműködésre.

Az ülésen a városi címeket és elismeréseket odaítélő bizottság javaslatára elfogadták az idei Bodrogvári Ferenc-díj jelöltjeinek névsorát, eszerint Brenner János magyar nyelv és irodalom szakos tanár, Berta Sonja tamburaoktató és Idić Miroslav harmonikatanár veheti át a fiatal alkotóművészeknek kijáró elismerést.

Az ülésen döntés született az Orom–Csík–Krivaja csatorna második szakaszának részletes szabályozásáról, a Tisza–Palics öntözőrendszer rendezési tervéről, illetve a Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál új összetételű tanácsának kinevezéséről is.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Balesethez hívták a mentőszolgálat munkatársait szerda délben, a Thurzó Lajos Általános Iskolában egy kilencéves gyermek leesett a lépcsőről.Tegnap délben a zentai iskola első emeleti lépcsőjéről esett le az egyik tanuló. Nem hivatalos értesülések szerint egy kilencéves fiúval történt a súlyos baleset. A gyermeket a...
2019. JANUÁR 17.
[ 8:23 ]
Az eddigi jó együttműködés erősítése a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai között, illetve a nemzeti tanácsok egymás közötti együttműködése elengedhetetlen a Vajdaságban élő kisebbségek érdekeinek...
2019. JANUÁR 16.
[ 18:40 ]
Számos beruházás és terv valósult meg tavaly Magyarkanizsa község településein. Martonos, Horgos és Kispiac is jól teljesített, ám a tanácselnökök szerint a 2019-es évre is bőven akad még tennivaló.Martonos helyi közössége a tavalyi évben több fontos beruházást is megvalósított. Többek között 370 ezer forint...
2019. JANUÁR 16.
[ 14:08 ]
Beolvasás folyamatban