Vajdaság
Szabadka: Drogmegelőzés és hulladékszállítás körül robbant a vita a vkt-n
Egyre kiélezettebb a viszony a vajdasági magyar önkormányzati politikában

A szabadkai városi képviselő-testület (vkt) szerdán megtartott 15. rendes ülésén szavazattöbbséggel elfogadták mind a 17 felterjesztett napirendi pontot. A leghevesebb képviselői vita a 2018–2028-as időszakra vonatkozó hulladékgazdálkodási terv, Gordana Guberinić, a Lifka Sándor Art mozi igazgatójának kinevezése, valamint az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány idei munkaterve kapcsán alakult ki az ülésteremben.

Az ülés egyik legfontosabb témája a Szabadka mellett Topolya, Kishegyes, Zenta, Csóka, Magyarkanizsa és Törökkanizsa községet is érintő Regionális Hulladékgazdálkodási Terv volt. Az ellenzék azt nehezményezte, hogy a projekt befejezése többéves késésben van, amit nem indokolhat a forráshiány, hiszen az erre szánt uniós támogatás már megérkezett – érvelt Saša Vučinić a Demokrata Párt képviseletében. Maglai Jenő Szabadka Polgári Mozgalmának nevében a hulladékszállítás díjának előzetes meghatározását hiányolta a tervezetből, hiszen – mint mondta – nem mindegy, hogy mennyibe kerül majd a szolgáltatás. A Vajdasági Magyar Szövetség szerint a képviselői anyagból világosan kiderül, hogy a szemételszállítás díja változatlan marad. Az ülésen hangsúlyozták, hogy a felhasználók feladatai közé tartozik majd a szelektív hulladékgyűjtés is.

A szabadkai Lifka Sándor Art mozi igazgatói posztját Gordana Guberinić tölti be, aki korábban már megbízott igazgatóként vezette a művész mozit. Az ellenzék soraiból többen is kifogásolták, hogy a jelölt nem rendelkezik megfelelő tapasztalattal a kultúra terén, illetve magyar nyelvismerettel sem, a hatalmi többség viszont megbízik a közgazdász végzettségű igazgatónőben, így a többség támogatta a kinevezést.

Az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány működési terve kapcsán kialakult vitát a magyar kisebbségen belüli belső konfliktusként értékelte a helyi szerb média. A közel egyórás heves szócsata során a Vajdasági Magyar Szövetség és Szabadka Polgári Mozgalmának képviselői csaptak össze a szószéknél. Az ellenzék a drogprevenció jelentőségére hívta fel a figyelmet, amelyet szerintük akadályoz a felterjesztett programterv, amelyben nem szerepel a korábbi években több ezer látogatót vonzó Metamorphosis -drog című kiállítás. A VMSZ nevében Horvát Tímea alpolgármester érvelt, aki szerint az ellenzék táborához tartozó Joó-Horti Líviának személyes érdeke fűződött a kiállítás fennmaradásához, illetve a szerződés 2016-os lejárása és a szerződéshosszabbítás elmaradása miatt maradt ki az idei anyagból az Expecto alapkövének számító tárlat. A mozgalom azonban azt állítja, politikai leszámolás martaléka lett a középiskolásokat megszólító drogmegelőző program, hiszen a kiállítás szerzője nyitott volt a további együttműködésre.

Az ülésen a városi címeket és elismeréseket odaítélő bizottság javaslatára elfogadták az idei Bodrogvári Ferenc-díj jelöltjeinek névsorát, eszerint Brenner János magyar nyelv és irodalom szakos tanár, Berta Sonja tamburaoktató és Idić Miroslav harmonikatanár veheti át a fiatal alkotóművészeknek kijáró elismerést.

Az ülésen döntés született az Orom–Csík–Krivaja csatorna második szakaszának részletes szabályozásáról, a Tisza–Palics öntözőrendszer rendezési tervéről, illetve a Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál új összetételű tanácsának kinevezéséről is.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tömeges állatpusztulás Versecnél - illusztráció
2018. OKTÓBER 19.
[ 22:57 ]
Zenta: Meghirdették a Fábri Géza Biológiaversenyt és a Máriás Vilmos Kémiaversenyt - illusztráció
2018. OKTÓBER 19.
[ 21:03 ]
Tegnap este fél Szerémség több mint egy órára áram nélkül maradt a Belgrádtól Újvidék felé húzódó, 110. számú távvezetékben keletkezett károk miatt.Az áramkimaradás 19 óra 30 perc körül történt, az Elektrodistribucija vállalat csapata azonnal kiment a helyszínre, elhárította a kárt, s 21 óra körül visszaállt...
2018. OKTÓBER 19.
[ 9:48 ]
Csütörtök este zárult a XIV. Biofesztivál a szabadkai Szabadegyetemen, amelyen az organikus termelést népszerűsítették, illetve a vegyszermentesen termesztett növényeket, a mesterséges adalékok nélkül készült termékeket. A fesztivál két napja alatt a vásárlók azt tapasztalhatták, hogy biotermeléssel is termeszthető...
2018. OKTÓBER 18.
[ 23:19 ]
Kedden került vissza az alma és a kereszt a nagybecskereki székesegyház tornyának tetejére - hallottuk dr. Német László megyéspüspöktől, aki ma sajtótájékoztatón számolt be az eddig elvégzett munkálatokról és a további tervekről."Százötven éve, 1868. november 24-én áldották meg az akkori templomot, amely még nem...
2018. OKTÓBER 18.
[ 15:56 ]
Beolvasás folyamatban