Vajdaság
Topolya: Az egészségház munkajelentéséről vitáztak

Az egészségház munkajelentése váltotta ki a legtöbb vitát a topolyai községi képviselő-testület ülésén. Napirenden szerepelt a Regionális Hulladéktároló Kft. tíz évre szóló programterve is és kinevezték a Nemzeti Közösségek Közötti Viszonyügyi Tanácsot is.

A Szabadkai Történelmi Levéltár 2017. évi munkájától szóló beszámoló is a topolyai községi képviselő-testület csütörtöki ülésének napirendjén szerepelt. Stevan Mačković, a levéltár igazgatója elmondta, hogy ez alatt az egy év alatt 1470 esetben kértek a levéltárból valamilyen dokumentumot, a legtöbb esetben a vagyon-visszaszármaztatási kérelem beadásához. Ezek egy jó része a topolyai községbeli polgároknak lett kiadva. A Szabadkai Történelmi Levéltár egy olyan kultúrintézmény, amelynek feladata a levéltári anyag és gyűjtőterületéhez tartozó Szabadka, Topolya és Kishegyes községek irattári anyagának a védelme. Tevékenységének kezdeteitől a mai napig a levéltár olyan intézménnyé fejlődött, amely 484 gyűjteménnyel rendelkezik, ami 6547 m levéltári anyagot tesz ki. Az intézmény fejlődésével párhuzamosan növekedett a raktár- és irodahelyiségek mennyisége, a levéltári dolgozók szakképzettsége. Azt is elmondta, hogy a levéltári központ 70 éves fennállása alkalmából a Szabadkai Történelmi Levéltár egy visszaemlékező kiadványt adott ki négy nyelven, Első 70 évünk (Naših prvih 70 godina) címen. Általa ismerhető meg a levéltár mai keresztmetszete, illetve a mögöttünk álló hét évtized története is. A hagyományos könyv alak mellett ugyan ezen a néven a virtuális kiállítást is összeállítottak. A levéltárban most fellelhető legrégibb eredeti dokumentum a Szenczy család címeres nemeslevele 1658-ból.

A topolyai egészségház tavalyi évi munkájáról szóló jelentés is napirenden szerepelt. Ez váltotta ki a legtöbb vitát, az ellenzéki képviselők szerint a jelentés olyan stílusban íródott, hogy csak a pozitív dolgok kerültek be. Azok a problémák, melyek nem csak a topolyai intézményt, hanem esetenként a rendszerbeli megoldások miatt az ország szinte valamennyi egészségügyi intézményét érinti, nincsenek kellően kihangsúlyozva. Dr. Lestár Kálóczi Dóra, az intézmény igazgatónője ismertette azokat a törekvéseket is, melyekkel a gondok ellenére igyekeznek javítani az egészségügyi ellátás színvonalán.

A Regionális Hulladéktároló Kft. tíz évre szóló programterve is napirenden szerepelt. Mint ismeretes, Szabadka Város, illetve további hat község, Topolya, Kishegyes, Zenta, Csóka, Magyarkanizsa és Törökkanizsa egy közös hulladékgazdálkodási régióhoz tartozik, amelynek hulladékgazdálkodásáról az elkövetkező időszakban a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft. dönt. Az Orom és Békova közötti regionális hulladéktároló kiépítése azonban késik. Góli Csilla, a Kft. igazgatója elmondta, hogy a depónia kiépítésére az Európai Unió kötött szerződést, így ez a téma az ő illetékességükbe tartozik. Az érintett önkormányzatok mindegyike teljesítette vállalt kötelezettségeit, a késés a kivitelező, egy olasz cég vezette konzorcium számlájára írható. Reményének adott azonban hangot, hogy akár már heteken belül megkezdődhet a próbaüzem az uniós szabványoknak megfelelő korszerű létesítményben. A jövőben az állampolgárok feladata lesz majd az is, hogy szelektálják a háztartási hulladékot, és a polgárok részéről ehhez szükség van a környezettudatos gondolkodásmódra, viszont ezt megelőzően a helyi önkormányzatnak is lépéseket kell tenni ez irányba. Elismerően nyilatkozott a Komgrad tevékenységéről, hiszen ez a Topolya község területén illetékes kommunális közvállalat saját szervezésben kezdte meg Topolyán az óvodáskorúak környezettudatos gondolkodásmódra nevelését.

Az ülésen négy éves mandátummal kinevezték a Nemzetek Közötti Viszonyügyi Tanácsot, melynek tagjai Jablan Anikó (elnök), Milorad Teslić, Marko Radović, Marko Nović, Tatjana Dudaš és Daniel Sakal. A tanács feladata többi között a nemzeti egyenjogúság érvényesítésének védelme és fejlesztése, valamint az etnikai és nemzeti közösségek jogait érintő határozatok véleményezése, a község alapszabályzatával összhangban.

Tóth Péter

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tömeges állatpusztulás Versecnél - illusztráció
2018. OKTÓBER 19.
[ 22:57 ]
Zenta: Meghirdették a Fábri Géza Biológiaversenyt és a Máriás Vilmos Kémiaversenyt - illusztráció
2018. OKTÓBER 19.
[ 21:03 ]
Tegnap este fél Szerémség több mint egy órára áram nélkül maradt a Belgrádtól Újvidék felé húzódó, 110. számú távvezetékben keletkezett károk miatt.Az áramkimaradás 19 óra 30 perc körül történt, az Elektrodistribucija vállalat csapata azonnal kiment a helyszínre, elhárította a kárt, s 21 óra körül visszaállt...
2018. OKTÓBER 19.
[ 9:48 ]
Csütörtök este zárult a XIV. Biofesztivál a szabadkai Szabadegyetemen, amelyen az organikus termelést népszerűsítették, illetve a vegyszermentesen termesztett növényeket, a mesterséges adalékok nélkül készült termékeket. A fesztivál két napja alatt a vásárlók azt tapasztalhatták, hogy biotermeléssel is termeszthető...
2018. OKTÓBER 18.
[ 23:19 ]
Kedden került vissza az alma és a kereszt a nagybecskereki székesegyház tornyának tetejére - hallottuk dr. Német László megyéspüspöktől, aki ma sajtótájékoztatón számolt be az eddig elvégzett munkálatokról és a további tervekről."Százötven éve, 1868. november 24-én áldották meg az akkori templomot, amely még nem...
2018. OKTÓBER 18.
[ 15:56 ]
Beolvasás folyamatban