Vajdaság
Topolya: Az egészségház munkajelentéséről vitáztak

Az egészségház munkajelentése váltotta ki a legtöbb vitát a topolyai községi képviselő-testület ülésén. Napirenden szerepelt a Regionális Hulladéktároló Kft. tíz évre szóló programterve is és kinevezték a Nemzeti Közösségek Közötti Viszonyügyi Tanácsot is.

A Szabadkai Történelmi Levéltár 2017. évi munkájától szóló beszámoló is a topolyai községi képviselő-testület csütörtöki ülésének napirendjén szerepelt. Stevan Mačković, a levéltár igazgatója elmondta, hogy ez alatt az egy év alatt 1470 esetben kértek a levéltárból valamilyen dokumentumot, a legtöbb esetben a vagyon-visszaszármaztatási kérelem beadásához. Ezek egy jó része a topolyai községbeli polgároknak lett kiadva. A Szabadkai Történelmi Levéltár egy olyan kultúrintézmény, amelynek feladata a levéltári anyag és gyűjtőterületéhez tartozó Szabadka, Topolya és Kishegyes községek irattári anyagának a védelme. Tevékenységének kezdeteitől a mai napig a levéltár olyan intézménnyé fejlődött, amely 484 gyűjteménnyel rendelkezik, ami 6547 m levéltári anyagot tesz ki. Az intézmény fejlődésével párhuzamosan növekedett a raktár- és irodahelyiségek mennyisége, a levéltári dolgozók szakképzettsége. Azt is elmondta, hogy a levéltári központ 70 éves fennállása alkalmából a Szabadkai Történelmi Levéltár egy visszaemlékező kiadványt adott ki négy nyelven, Első 70 évünk (Naših prvih 70 godina) címen. Általa ismerhető meg a levéltár mai keresztmetszete, illetve a mögöttünk álló hét évtized története is. A hagyományos könyv alak mellett ugyan ezen a néven a virtuális kiállítást is összeállítottak. A levéltárban most fellelhető legrégibb eredeti dokumentum a Szenczy család címeres nemeslevele 1658-ból.

A topolyai egészségház tavalyi évi munkájáról szóló jelentés is napirenden szerepelt. Ez váltotta ki a legtöbb vitát, az ellenzéki képviselők szerint a jelentés olyan stílusban íródott, hogy csak a pozitív dolgok kerültek be. Azok a problémák, melyek nem csak a topolyai intézményt, hanem esetenként a rendszerbeli megoldások miatt az ország szinte valamennyi egészségügyi intézményét érinti, nincsenek kellően kihangsúlyozva. Dr. Lestár Kálóczi Dóra, az intézmény igazgatónője ismertette azokat a törekvéseket is, melyekkel a gondok ellenére igyekeznek javítani az egészségügyi ellátás színvonalán.

A Regionális Hulladéktároló Kft. tíz évre szóló programterve is napirenden szerepelt. Mint ismeretes, Szabadka Város, illetve további hat község, Topolya, Kishegyes, Zenta, Csóka, Magyarkanizsa és Törökkanizsa egy közös hulladékgazdálkodási régióhoz tartozik, amelynek hulladékgazdálkodásáról az elkövetkező időszakban a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft. dönt. Az Orom és Békova közötti regionális hulladéktároló kiépítése azonban késik. Góli Csilla, a Kft. igazgatója elmondta, hogy a depónia kiépítésére az Európai Unió kötött szerződést, így ez a téma az ő illetékességükbe tartozik. Az érintett önkormányzatok mindegyike teljesítette vállalt kötelezettségeit, a késés a kivitelező, egy olasz cég vezette konzorcium számlájára írható. Reményének adott azonban hangot, hogy akár már heteken belül megkezdődhet a próbaüzem az uniós szabványoknak megfelelő korszerű létesítményben. A jövőben az állampolgárok feladata lesz majd az is, hogy szelektálják a háztartási hulladékot, és a polgárok részéről ehhez szükség van a környezettudatos gondolkodásmódra, viszont ezt megelőzően a helyi önkormányzatnak is lépéseket kell tenni ez irányba. Elismerően nyilatkozott a Komgrad tevékenységéről, hiszen ez a Topolya község területén illetékes kommunális közvállalat saját szervezésben kezdte meg Topolyán az óvodáskorúak környezettudatos gondolkodásmódra nevelését.

Az ülésen négy éves mandátummal kinevezték a Nemzetek Közötti Viszonyügyi Tanácsot, melynek tagjai Jablan Anikó (elnök), Milorad Teslić, Marko Radović, Marko Nović, Tatjana Dudaš és Daniel Sakal. A tanács feladata többi között a nemzeti egyenjogúság érvényesítésének védelme és fejlesztése, valamint az etnikai és nemzeti közösségek jogait érintő határozatok véleményezése, a község alapszabályzatával összhangban.

Tóth Péter

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Balesethez hívták a mentőszolgálat munkatársait szerda délben, a Thurzó Lajos Általános Iskolában egy kilencéves gyermek leesett a lépcsőről.Tegnap délben a zentai iskola első emeleti lépcsőjéről esett le az egyik tanuló. Nem hivatalos értesülések szerint egy kilencéves fiúval történt a súlyos baleset. A gyermeket a...
2019. JANUÁR 17.
[ 8:23 ]
Az eddigi jó együttműködés erősítése a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai között, illetve a nemzeti tanácsok egymás közötti együttműködése elengedhetetlen a Vajdaságban élő kisebbségek érdekeinek...
2019. JANUÁR 16.
[ 18:40 ]
Számos beruházás és terv valósult meg tavaly Magyarkanizsa község településein. Martonos, Horgos és Kispiac is jól teljesített, ám a tanácselnökök szerint a 2019-es évre is bőven akad még tennivaló.Martonos helyi közössége a tavalyi évben több fontos beruházást is megvalósított. Többek között 370 ezer forint...
2019. JANUÁR 16.
[ 14:08 ]
Beolvasás folyamatban