Vajdaság
Pro Scientia Naturae Alapítvány: Várják a képzésekre jelentkezőket
Betűméret:             

A zentai székhelyű alapítvány júniusban is indít tanfolyamokat, agrár innovációs versenyt szervez és folytatja az eddig is sikeresen működő szakirányú képzéseit. A kertészmérnöki- és mezőgazdasági mérnökképzéseikre még június 15-ig várják a jelentkezőket.

A Szent István Egyetem ebben az évben sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériumánál a fejlesztési operatív program keretében, így megvalósíthatja az idei programjait – tájékoztatott Kulcsár Sarolta, a Pro Scientia Naturae ​Alapítvány programkoordinátora. Munkájukat részletezve elmondta továbbá, hogy - képzéseik között vannak tanfolyamok és szakirányú továbbképzések, ezeket a következő három évben valósítják meg öt témakörben: méhészképzés, a klímaváltozás hatásai, kistermelői termék-előállítás, precíziós gazdálkodás, és a gyógynövénytermesztés. A rövid tanfolyamaik 40 órás képzések, vagyis kétnapos elméleti oktatás, illetve egy szakmai gyakorlat tartozik egybe. A gyakorlati rész egy utazást jelent a résztvevőknek, ahol magyarországi jó példákat tekinthetnek meg, melyeket itthon hasznosíthatnak.

A szakirányú továbbképzések 2 féléves, vagy 4 féléves tanulási időszakot ölel fel. Az egyik szakon a gazdasági szakértőket képzik magyar-szerb vonalon, a másikon pedig a kertészeti vállalkozókat. A rövidebb tanfolyamokra 8 általános iskolai végzettség után jelentkezhetnek, a többéves szakokra viszont az egyetemi alap-, vagy mesterképzés után. A képzések teljesen ingyenesek.

Májusban már elkezdődött a méhészképzés, amit a Tisza-Meddel karöltve valósítottak meg, hiszen ők segítettek a méhészek toborzásában. Ennek a tanfolyamnak a gyakorlati része június elején zárul egy szarvasi úttal. Ott szerzik ugyanis a gyakorlati tapasztalatot, ott záróvizsgáznak és kapják a tanúsítványt. Ezen az első képzésen 30 méhész vett részt, a haladó csoportban. Júniusban indul egy kezdő csoport is a méhészeknek, ennek az időpontja június 9-e és 16-a, elméleti oktatással és gyakorlati résszel.

A Szent István Egyetem Kertészettudományi Kara Zentai Konzultációs Központjában a 2018-19-es tanévben is két alapszakon indul az oktatás, ezek a kertészmérnök- és a mezőgazdasági mérnők alapszakok. Ide még jelentkezhetnek július 15-éig, a zentai konzultációs központban. A kertészmérnöki szak iránt a megindítása óta töretlen az érdeklődés, mindig elegendő hallgatójuk volt. Tavaly azonban, a mezőgazdasági szak bevezetése óta ez az új szak népszerűbb lett, mivel sokkal nyitottabb, széleskörű képzést nyújt, nemcsak a növénytermesztésre összpontosítanak, hanem az állattenyésztéssel, a termékké formálással is foglalkozhatnak az ide iratkozók a többéves képzés során. Ez a szak sokkal inkább felkészít az egyéni vállalkozások indítására, s ehhez még hozzájárulnak a Prosperitati Alapítvány pályázatai is.

A felsoroltakon kívül hallgatói igényre szervezett virágkötő tanfolyamot indítottak május 12-én. Ezen a képzésen a végzős hallgatóik és főként gyakorló kertészek vettek részt. Terveik szerint őszre, mindenszentek ünnepe előtt, ismét szerveznek majd ilyen tanfolyamot.

A Pro Scientia Naturae Alapítvány másik nagy vállalkozása az Ötletből valóság! elnevezésű II. Agrár Vállalkozói Innovációs Verseny megszervezése. Ebben a versenyben 6 csapat jelentkezett, a mentori napot május 12-én már megtartották. Idén egy meghatározott témakört kaptak a résztvevők, ez pedig a „smart farming” vagyis az „okos farmer” gazdálkodás. Erre a témára kellett üzleti terveket kidolgozniuk a résztvevő csapatoknak. Az ötlettervek beadási határideje június 2., ez a verseny döntője, amikor a 2 vagy 3 fős középiskolás és egyetemista csapatok prezentálják munkáikat.

A határon átívelő pályázatok közül mostanában egyet nyert az alapítvány, melyet a munkatársaik a következő két évre dolgoznak ki különböző képzésekre épülő programban. A Kertészek Egyesületével karöltve pedig olyan előadásokat indítanak, amivel az alternatív növények elterjesztését célozzák meg.

Az alapítvány célkitűzése ezekkel a pályázatokkal és programokkal, hogy színes, változatos képzéseket nyújtson, valamint a 21. század elvárásaihoz zárkóztassa fel a vállalkozókat. A mezőgazdaság jelenkori technológiai változásai új kihívások elé állítják mind az egyetemeket, mind a vállalkozókat. A 2015 óta működő dr. Berényi János Agrárinnovációs Iroda minden évben megemlékezik névadójáról, így idén is, június 23-án, 16 órától a dr. Berényi János Emlékkonferencia keretében Az alternatív növények az egészséges táplálkozásban címmel tartanak majd szakmai előadást és termékbemutatót.

Rúzsa Mária

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban