Vajdaság
Egyre népszerűbb a vajdasági termelők körében a Magyarok Kenyere program

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége a idei évben is meghirdette Vajdaságban a Magyarok Kenyere programot. A felhívás a médiának és közösségi portáloknak köszönhetően sok helyre eljutott. Minden évben népszerűbb lett a mezőgazdasági termelők körében.

Nyolc évvel ezelőtt körülbelül 400 kg búzaadománnyal kapcsolódtak a Kárpát-medence területén gyűjtött közös gabonához, ezután minden évben megduplázódott ez a mennyiség, mára pedig meghaladta 12 tonnát. Várhatóan az akció befejezéséig az idei adomány 14 tonna körül lesz majd.

A búzát a valkaisori malomba szállítják és a megőrölt liszttel a VASZ elnökségének határozata alapján a gyermekeket segítő intézményeket, civil szervezeteket, a diákkollégiumokat, lurkóházakat, a sérült gyerekekkel foglalkozó szervezeteket, a nagycsaládos egyesületeket, és azon belül a családokat támogatják, amelyek erre rászorulnak – tudtuk meg Nagy Miklóstól, a Vajdasági Agráregyesületetek Szövetségének elnökétől.

A program folytatásában pedig a közös búzamintát viszik majd Magyarországra. Augusztus 4-én, az összeöntés ünnepén egyesítik az összes gabonamennyiséget a magyarlakta területekről. Végül az összegyűlt búzából ott is liszt készül, s ebből Szent István ünnepére sütik ki a nemzet kenyerét. A kenyerekből és cipókból természetesen visznek a Kárpát-medence minden területére, az adományozó gazdáknak.

A vajdaságiak nyolcadik évben vesznek részt a Magyarok Kenyere programban, tavaly több mint 270 termelő adta át a zsák búzáját, idén ez a szám meghaladhatja a 350-at is.

Rúzsa Mária

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tovább emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma Újvidéken, de Vajdaságban is, így a Mišelukon lévő covid-kórház kapacitásának most már a több mint fele megtelt. Az egészségügyi intézmény valamivel több mint 600 pácienst képes ellátni. Ma 339 koronavírusos beteget kezelnek, vagyis tízzel többet, mint...
2021. SZEPTEMBER 21.
[ 10:30 ]
Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda névvel kezdte meg hétfőn a munkáját Szabadkán a helyi Caritas péksége, illetve cukrászdája az egykori Zvezda mozi épületében. A többféle kenyér mellett édes és sós süteményeket is vásárolhatnak a polgárok, de mára már elfeledett helyi specialitások is szerepelnek a...
2021. SZEPTEMBER 20.
[ 16:21 ]
Balázs G. Árpád (Felsőtőkés, 1887 – Szeged, 1981) festő- és grafikusművész meghatározó, úgymond ikonikus alakja nemcsak a vajdasági, de az összmagyar képzőművészeti világnak. 1947-1957 között Szegeden rajztanárként, újságillusztrátorként dolgozott, majd 1957-ben hazatért Jugoszláviába, Horgoson és Szabadkán élt....
2021. SZEPTEMBER 19.
[ 15:47 ]
Beolvasás folyamatban