Vajdaság
Egyre népszerűbb a vajdasági termelők körében a Magyarok Kenyere program

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége a idei évben is meghirdette Vajdaságban a Magyarok Kenyere programot. A felhívás a médiának és közösségi portáloknak köszönhetően sok helyre eljutott. Minden évben népszerűbb lett a mezőgazdasági termelők körében.

Nyolc évvel ezelőtt körülbelül 400 kg búzaadománnyal kapcsolódtak a Kárpát-medence területén gyűjtött közös gabonához, ezután minden évben megduplázódott ez a mennyiség, mára pedig meghaladta 12 tonnát. Várhatóan az akció befejezéséig az idei adomány 14 tonna körül lesz majd.

A búzát a valkaisori malomba szállítják és a megőrölt liszttel a VASZ elnökségének határozata alapján a gyermekeket segítő intézményeket, civil szervezeteket, a diákkollégiumokat, lurkóházakat, a sérült gyerekekkel foglalkozó szervezeteket, a nagycsaládos egyesületeket, és azon belül a családokat támogatják, amelyek erre rászorulnak – tudtuk meg Nagy Miklóstól, a Vajdasági Agráregyesületetek Szövetségének elnökétől.

A program folytatásában pedig a közös búzamintát viszik majd Magyarországra. Augusztus 4-én, az összeöntés ünnepén egyesítik az összes gabonamennyiséget a magyarlakta területekről. Végül az összegyűlt búzából ott is liszt készül, s ebből Szent István ünnepére sütik ki a nemzet kenyerét. A kenyerekből és cipókból természetesen visznek a Kárpát-medence minden területére, az adományozó gazdáknak.

A vajdaságiak nyolcadik évben vesznek részt a Magyarok Kenyere programban, tavaly több mint 270 termelő adta át a zsák búzáját, idén ez a szám meghaladhatja a 350-at is.

Rúzsa Mária

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ünnepélyes keretek között adták át pénteken Ludason azt a pihenőhelyet, ami a tervek szerint a kerékpárosok rendelkezésére áll majd, hogy a Ludasi tó partján kerekezve megpihenhessenek és felfrissüljenek. Egy kilátó teszi teljessé a komplexumot, ahonnan remek rálátás nyílik a Ludasi tóra. A pihenőhely az EcoVelo Tour...
2020. OKTÓBER 30.
[ 17:36 ]
Megtartotta negyedik rendes ülését az augusztusban megalakult új községi képviselő-testület. A jelenlevő 27 tag összesen 25 napirendi pontról döntött. Az ülés egy perces csenddel kezdődött Sóti Ferenc, a Zentai Gazdakör közelmúltban elhunyt elnökének tiszteletére és emlékére. A napirendi pontok közül az elsők...
2020. OKTÓBER 30.
[ 17:12 ]
A Vajdasági Klinikai Központban rohamosan nő az ambuláns vizsgálatok és a kórházi kezelést igénylő koronavírusos páciensek száma, tájékoztatott az intézmény. Mint közölték, nagyon gyors tempóban telnek meg a Vajdasági Klinikai Központ kapacitásai, amely megterheli eszközforrásait. Minden arra utal, hogy Szerbia...
2020. OKTÓBER 30.
[ 9:49 ]
Beolvasás folyamatban