Vajdaság
Eltűnt babák vajdasági egyesülete: Mintegy hatvanezer újszülött tűnt el négy évtized alatt

Megalapították a Vajdasági Eltűnt Babák Egyesületét azok a szülők, akik azt gyanítják, gyerekük eltűnt valamelyik tartományi kórházból vagy szülőotthonból.

Az egyesület becslései szerint a tartományban a hatvanas évektől 2000-ig körülbelül hatvanezer baba tűnt el, írja a Novosti. A hivatalos statisztika szerint a jelzett időszakban 240.912 újszülöttet nyilvánítottak halottnak Szerbia-szerte, feléről azt gyanítják, hogy eltűnt, ennek legalább fele pedig Vajdaság területéről tűnt el.

A vajdasági szülők 2002 óta sikertelenül harcolnak azért, hogy megtudják, mi történt gyerekeikkel. Milana Radisavljević, az új egyesület tagja elmondta, az ügyészség minden bűnvádi feljelentésüket elutasította. Szavai szerint az újvidéki Betanija szülőotthonban és Mitrovicán a legrosszabb a helyzet. A Betanijában a dokumentumokba való betekintésre vonatkozó kérvényekre azt válaszolták, hogy az iratok megsemmisültek az árvízben.

„Még, ha hozzájutnak is a dokumentumokhoz, azok rossz minőségűek, hanyagul vezették be, aláírás nélkül. A boncolási jegyzőkönyvekben mindig ugyanaz szerepel a halál okaként, mintha átírták volna – főleg tüdőproblémákat és vérmérgezést említenek. Egyes jegyzőkönyveket ellenőriztünk az Egészségügyi Intézetben, s kiderült, hogy negatívak voltak vérmérgezésre” – mesélte a Novostinak Radisavljević.

Vannak olyan anyakönyvi szolgálatok, ahol a gyerekeket kereszt- és vezetéknév nélkül írták be, de személyi számmal együtt, habár állítólag meghaltak.

„A dokumentumokból kiderült, hogy a gyerekek valahol a szülőotthon vagy a kórház és a temetkezési vállalat közötti úton tűntek el, mert egyik temetőbe se érkezett meg holttestük. A legfigyelemreméltóbb eset a közelmúltban történt, amikor az ügyészség egy anyának, akinek a babája állítólag 1999-ben meghalt, azt válaszolta, hogy nincs ok vizsgálatot indítani, mert a testet 2007-ben elhamvasztották” – mondta Radisavljević. (Novosti)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Óbecse
2018. AUGUSZTUS 7. [ 10:14 ]

Péter biztos nem érintett a babák külföldi értékesítésében. Külömben nem venné túlzásnak a 60 ezer baba eltünését. Sajnos az emberek szomorú tényeket közölnek. A babák értekesítése nem hazai találmány ugyanezt csinálták a románok is a német kisebbséggel. Betanijában az iratokat elvitte az árvíz. Tudja valaki, hogy Betánijában mikor volt árvíz?


Pece
2018. AUGUSZTUS 6. [ 22:01 ]

Ha csak kis része igaz, az is rettenetes.


Péter
2018. AUGUSZTUS 6. [ 21:59 ]

Azt gondolja, hogy a szálak a jugoszláv politika szférájáig vezettek? Nem valószínű. Még az sem biztos, hogy minden híresztelés megfelelne az valóságnak. Túl sok a mendemonda, túl sok a túlzás.


Nemérintett
2018. AUGUSZTUS 6. [ 13:24 ]

Elképesztő mit művelt a jugoszláv politikai hatalom devíza éhsége.


Az alapkő elhelyezésével szombaton megkezdődött a palicsi Aquapark és Wellnessközpont építése. A befektetés értéke több mint egymilliárd dinár. A köztársasági és a tartományi kormány, valamint Szabadka város önkormányzata finanszírozza.A tervek szerint a palicsi Aquapark és Wellnessközpont több mint 4 hektáron terül...
2018. DECEMBER 15.
[ 18:40 ]
A Belügyi Titkárság szabadkai részlegének dolgozói Kishegyesen négy marihuána mesterséges körülmények között történő termesztésére alkalmas laboratóriumot fedeztek fel. Letartóztattak az esettel kapcsolatban két személyt. A gyanúsítottak, K. T. (1986) és K. D. (1993) esetében az ügyész 30 napig terjedő vizsgálati...
2018. DECEMBER 15.
[ 17:21 ]
Amióta megkezdték a munkát az angiográfiás termek Zomborban, Szabadkán és Nagybecskereken, valamint új rendszer szerint dolgozik a szív- és érrendszeri betegségek intézete, azóta Vajdaságban nincs várólista a katéterezésre.Két évvel ezelőtt több mint 1000 vajdasági polgár várakozott hónapokig sikertelenül arra, hogy...
2018. DECEMBER 14.
[ 20:06 ]
Beolvasás folyamatban