Vajdaság
Magyarittabé: A falunap alkalmával átadták a felújított kultúrotthont

Magyarittabén ma kezdődött a XIII. Falunapi rendezvénysorozat, amely alkalmával egy méltó eseménnyel indítottak, ugyanis átadták rendeltetésének a felújított kultúrotthon épületét.

Kerekes József, Magyarittabé tanácselnöke köszöntötte az egybegyűlteket, és örömmel nyugtázta, hogy a mostani falunapok alkalmával tudják átadni rendeltetésének a szépen megújult épületet. Mint elmondta, az épület felújításához legnagyobbrészt Begaszentgyörgy község járult hozzá, mintegy 65 százalékban, a többi részt pedig a Gazdasági Minisztérium biztosította. A különféle kísérő eszközöket, kellékeket egy határon átívelő projektumból valósították meg, ugyanis a nagyterem így kapott új világítást, és ebből kifolyólag sikerült új székeket is biztosítani a színházterembe.

Mitar Vučurević, Begaszentgyörgy község elnöke kihangsúlyozta, hogy örömmel támogatták ezt a beruházást, hiszen a magyarittabéi közösség mindig is aktív volt, és egyben abban bízik, hogy a jövőben is belakják majd ezt a kultúrotthont.

A rendezvényen Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott köszöntőt, aki kihangsúlyozta, hogy ez az ünnepség azokat köszönti, akik nemcsak tenni akartak, hanem tenni is mertek és tudtak közösségükért, hagyományaikért, fiataljaikért, jövőjükért.
"Új dolgot tervezni, alkotni és építeni nagyszerű dolog. Ennél csak nagyszerűbb dolog lehet, ha valami régit varázsolunk újjá. Ilyenkor egyszerre megszabadulunk valami rossztól és fölöslegestől, és létrehozunk a helyén valami jót és hasznosat. Ma, amikor átadásra kerül a felújított kultúrotthon, valójában Önök arról tesznek tanúbizonyságot, hogy eltökéltek közösségi tereik átalakításában, hogy azok méltók legyenek egy ezeréves keresztény magyar múlthoz, és egyúttal olyan korszerűek is legyenek, ahogy az a XXI. században egy modern, de hagyományéltető közösségben elvárható. Ehhez szeretne a Magyar Nemzeti Tanács is a jövőben kiemelt nemzeti jelentőségű programjaival és Magyarország Kormányának hathatós támogatásával még inkább hozzájárulni " - mondta beszédében Hajnal Jenő.

Ünnepélyes, alkalmi műsorral kedveskedtek az egybegyűlteknek, a kultúrotthon előtti téren mutatkoztak be a helybeli Búzavirág Hagyományápoló Egyesület néptáncosai, valamint a szerbittabéi Zora egyesület néptáncegyüttese. A felújított épület átadóján a szalagot Kerekes József és Mitar Vučurević vágta át.

A nagytermet már ma ki is használták, hiszen "tábori egészségházzá" alakították, ugyanis a helyszínen leellenőrizhették az egészségi állapotukat a polgárok, emellett véradási akciót is tartottak. A folytatásban még ma este élőzene várja a szórakozni vágyókat a sátorban, illetve diszkó is lesz a fiatalok részére. Holnap ünnepi istentiszteletet tartanak a református templomban, majd leleplezik Mester Péter emléktábláját, aki nagyban hozzájárult, hogy Magyarittabé és Békés testvértelepüléssé váljon. Délután kultúrműsorral kedveskednek a műkedvelők, majd pörköltfőző versenyt tartanak, este pedig diszkó lesz, éjfélkor pedig tűzijátékra kerül sor. Vasárnap főleg a sporttevékenységek kerülnek előtérbe, lesz sakktorna, pikádóverseny, és a pionír sporthorgászok is megmérettetik magukat. Este szabadtéri filmvetítésre kerül sor, majd este diszkóba várják a szórakozókat.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Két halálos áldozata és két súlyos sérültje van a vasárnap reggel a Belgrád-Újvidék közötti autópálya Kabol (Kovilj) melletti szakaszán történt szerencsétlenségnek, írja a Večernje novosti.A lapnak nyilatkozó dr. Mirjana Bursać, az újvidéki sürgősségi szolgálat szóvivője elmondta, a baleset helyszínén életét...
2018. AUGUSZTUS 12.
[ 11:22 ]
Az I Love Fesztivál keretében péntektől vasárnapig hat testvérváros küldöttsége tartózkodik Zentán, akik a Europe for Citizens elnevezésű programban mutatkoztak be a helybelieknek, illetve ismerkedtek a lakosokkal. A delegációkat a városháza dísztermében fogadták a szervezők.A testvérvárosok polgárait ünnepélyes keretek...
2018. AUGUSZTUS 12.
[ 6:27 ]
Szombaton hajnalban Újvidéken ismeretlen tettesek felgyújtották a készenléti rendőrség helyettes vezetőjének, Marina Jovanovićnak a szolgálati autóját, tudósít a 021 hírportál.A tűzhöz hajnali négy óra körül riasztották a tűzoltókat az Ilija Birčanin utcába, a rendőrség pedig lezárta a Heréskert városrészben...
2018. AUGUSZTUS 11.
[ 15:29 ]
Beolvasás folyamatban