Vajdaság
Magyarittabé: A falunap alkalmával átadták a felújított kultúrotthont

Magyarittabén ma kezdődött a XIII. Falunapi rendezvénysorozat, amely alkalmával egy méltó eseménnyel indítottak, ugyanis átadták rendeltetésének a felújított kultúrotthon épületét.

Kerekes József, Magyarittabé tanácselnöke köszöntötte az egybegyűlteket, és örömmel nyugtázta, hogy a mostani falunapok alkalmával tudják átadni rendeltetésének a szépen megújult épületet. Mint elmondta, az épület felújításához legnagyobbrészt Begaszentgyörgy község járult hozzá, mintegy 65 százalékban, a többi részt pedig a Gazdasági Minisztérium biztosította. A különféle kísérő eszközöket, kellékeket egy határon átívelő projektumból valósították meg, ugyanis a nagyterem így kapott új világítást, és ebből kifolyólag sikerült új székeket is biztosítani a színházterembe.

Mitar Vučurević, Begaszentgyörgy község elnöke kihangsúlyozta, hogy örömmel támogatták ezt a beruházást, hiszen a magyarittabéi közösség mindig is aktív volt, és egyben abban bízik, hogy a jövőben is belakják majd ezt a kultúrotthont.

A rendezvényen Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott köszöntőt, aki kihangsúlyozta, hogy ez az ünnepség azokat köszönti, akik nemcsak tenni akartak, hanem tenni is mertek és tudtak közösségükért, hagyományaikért, fiataljaikért, jövőjükért.
"Új dolgot tervezni, alkotni és építeni nagyszerű dolog. Ennél csak nagyszerűbb dolog lehet, ha valami régit varázsolunk újjá. Ilyenkor egyszerre megszabadulunk valami rossztól és fölöslegestől, és létrehozunk a helyén valami jót és hasznosat. Ma, amikor átadásra kerül a felújított kultúrotthon, valójában Önök arról tesznek tanúbizonyságot, hogy eltökéltek közösségi tereik átalakításában, hogy azok méltók legyenek egy ezeréves keresztény magyar múlthoz, és egyúttal olyan korszerűek is legyenek, ahogy az a XXI. században egy modern, de hagyományéltető közösségben elvárható. Ehhez szeretne a Magyar Nemzeti Tanács is a jövőben kiemelt nemzeti jelentőségű programjaival és Magyarország Kormányának hathatós támogatásával még inkább hozzájárulni " - mondta beszédében Hajnal Jenő.

Ünnepélyes, alkalmi műsorral kedveskedtek az egybegyűlteknek, a kultúrotthon előtti téren mutatkoztak be a helybeli Búzavirág Hagyományápoló Egyesület néptáncosai, valamint a szerbittabéi Zora egyesület néptáncegyüttese. A felújított épület átadóján a szalagot Kerekes József és Mitar Vučurević vágta át.

A nagytermet már ma ki is használták, hiszen "tábori egészségházzá" alakították, ugyanis a helyszínen leellenőrizhették az egészségi állapotukat a polgárok, emellett véradási akciót is tartottak. A folytatásban még ma este élőzene várja a szórakozni vágyókat a sátorban, illetve diszkó is lesz a fiatalok részére. Holnap ünnepi istentiszteletet tartanak a református templomban, majd leleplezik Mester Péter emléktábláját, aki nagyban hozzájárult, hogy Magyarittabé és Békés testvértelepüléssé váljon. Délután kultúrműsorral kedveskednek a műkedvelők, majd pörköltfőző versenyt tartanak, este pedig diszkó lesz, éjfélkor pedig tűzijátékra kerül sor. Vasárnap főleg a sporttevékenységek kerülnek előtérbe, lesz sakktorna, pikádóverseny, és a pionír sporthorgászok is megmérettetik magukat. Este szabadtéri filmvetítésre kerül sor, majd este diszkóba várják a szórakozókat.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Épül a Kúla–Kishegyes-csatorna - illusztráció
2019. MÁRCIUS 19.
[ 17:29 ]
Négy férfit és egy nőt terhelnek azzal, hogy a hétvégén összesen 15 sírkövet rongáltak meg a zombori nagy katolikus temetőben. Az öt illetőt a videokamerák felvételeinek segítségével leplezték le, azokon ugyanis világosan kivezető az arcuk, és az is látható, hogy mit követtek el. A bűncselekmény elkövetéséért egy...
2019. MÁRCIUS 19.
[ 12:24 ]
A köztársasági pénzügyi bizottság megvitatta a Vajdaság pénzeléséről szóló törvényjavaslatot, amelyet Nenad Čanak, Olena Papuga és Nada Lazić képviselők nyújtottak be. Aleksandra Tomić, a pénzügyi bizottság elnöke közölte: a szerb kormány megvitatta a törvényjavaslatot, és továbbította véleményét a...
2019. MÁRCIUS 19.
[ 11:13 ]
Csak a parancsnoksági épület és a hálószobáknak helyet adó három épület marad meg az egykori szabadkai Kosta Nađ kaszárnya komplexumából – írja a subotica.com portál. A város meghirdette a közbeszerzési pályázatot, vállalkozót keresnek a felesleges objektumok lebontásra. Az egykori katonai egészségügyi rendelőt, a...
2019. MÁRCIUS 19.
[ 10:54 ]
Beolvasás folyamatban