Vajdaság
Zenta: Megkezdődtek a városnapi programok
Betűméret:             

Szeptember 11-én van Zenta város a napja, az emlékezetes csata évfordulója, melynek alkalmából minden évben rendezvénysorozattal várnak minden korosztályt. Előadások, zenés produkciók, hőlégballon találkozó, táncbemutatók várják a közönséget. A programokat kedden a zentai képviselő-testületének ünnepi ülésére zárja, ahol kitüntetik a település eminens polgárait.

Az ünnepi programsorozat csütörtöki érdekessége a XV. Nemzetközi Hőlégballon Találkozó, a hőlégballonok látványshowja, vagy másként a ballonfáklyázás. Ezt 20 órától a Vásártéren tekinthetik meg.

Szeptember 7-én, pénteken 16 órától a Fő tér nagyszínpadán formációs táncbemutató nyújt szórakozást. A zentai Merkur-Midnight tánccsoport és a Thurzó Lajos Általános Iskola gyermektánccsoportja lép majd fel.

17 órakor a nagyszínpadon mazsorett kavalkáddal folytatják a táncos előadásokat. A Flamenco Táncklub felvonulása és gálaműsora a Zentai Fúvószenekar közreműködésével zajlik. 18 órától szintén a nagyszínpadon az M Dance Stúdió táncosai szerepelnek.

Másik helyszínen, a Vásártéren 18 órától folytatódnak a hőlégballon találkozó eseményei. Kötött ballonos repülés vár a bátor gyerekekre és szülőkre.

19 órai kezdettel a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központban Irodalmi találkozások címmel az est vendége lesz Dejan Atanacković NIN-díjas prózaíró és dr. Mihajlo Pantić irodalmár.

A Városnapi nagykoncert 21 órától indul, melyen először a Frajle együttes lép fel.

23 órától a nagyszínpadon láthatják az Afterburn együttest, majd éjfél után pedig a Sin Seekas együttest.

Szeptember 8-án, szombaton 9 órától a városháza dísztermében A tudás hatalom elnevezéssel, az általános és középiskolás Vuk-díjas tanulók vehetnek részt egy ünnepi fogadáson. Köszöntőt Czegledi Rudolf polgármester mond. Fellép a Zentai Gimnázium kórusa.

Úgyszintén 9 órától a Népkertben a teniszpályákon rendezik meg A zentai és hódmezővásárhelyi teniszezők XXXI. találkozóját.

10 órától folytatódnak a sporthoz kapcsolódó események, a Népkert ad otthont a Sporttal a kábítószer ellen elnevezésű tájfutóbajnokságnak. A verseny szervezője a Zentai Rendőrség Független Szakszervezete.

A szökőkút környékén 10 órától startol a Városnapi kincskereső, melyet a Zentai Ifjúsági Szervezet tervezett meg és a szórakoztató, játékos, a város különféle pontjain zajló helyismereti vetélkedőt a 15-30 éves fiatalok részére hirdették meg.

Szombaton 17 órai kezdettel a Zentai Városi Múzeum kiállításmegnyitója Hunyadi Mátyás életterei címmel mutatja be a reneszánsz uralkodót. A tizenhat pannó azokat az épületeket sorakoztatja fel Brassótól Pozsonyig, amelyekben Mátyás király élt, meglátogatott, vagy valamilyen köze volt hozzá.

A megnyitó keretében hallható majd a Mátyás király Zentán címmel, Tari László helytörténész és dr. Almási Tibor történész, tanszékvezető egyetemi tanár közös kiadványának bemutatója is.

16 órakor a Fő téri nagyszínpadon a Zenta községbeli hagyományőrző csoportok városnapi bemutatkozása várható. A műsorban fellép a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Ispiláng gyermektánccsoportja, a Kéz a kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete, a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ népi tánccsoportja, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ népzenei szakosztálya, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusa és tamburazenekara, a tornyosi Csiribiri és Szarkaláb néptánccsoport, a Tópart Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa, a bogarasi Búzavirág asszonykórus és citerazenekar, a bogarasi Kis Piros Pipacsok gyermekcsoport, a tornyosi Romano Drom Egyesület tánccsoportja, a kevi Móra István Művelődési Egyesület Bazsarózsa asszonykórusa és Jóbarátok tamburazenekara, a Pöndöly asszonykórus, a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa, a felsőhegyi Népdalbarátok Klubja vegyes kórusa és a Sarkantyú tamburazenekar.

18 órakor a Népkertben a Tisza-parti töltésnél ismét felszállnak a hőlégballonok.

19.30 órai kezdéssel lesz az ünnepségsorozat egyik fő érdekessége a Zenta, 1697 című rockopera bemutatója a Zentai sportcsarnokban. Amely egyben a Zentai Magyar Kamaraszínház ősbemutatója és koprodukciós partnerük a Soproni Petőfi Színház, Szarka Gyula és Szálinger Balázs közreműködésével. Közel 1800 nézőt várnak a Zentai Sportcsarnokba.

Ezt követi 22.30 órától a Tisza-parton a tűzijáték. Majd a fáklyás motoros felvonulás.

Szombaton este sem marad zenei program nélkül a nagyszínpad, 23 órától játszik a Paddy and the Rats együttes. Hajnali fél egytől pedig, aki még folytatni kívánja a zenei kavalkádot, részt vehet az as fm partyn, DJ Groover jóvoltából.

Vasárnap a gyermekek szórakoztatása körül forog majd. Már 09.30 órától a Művelődési Ház kamaratermében várja a kicsiket a Színes mesék című program, 0-36 hónapos korosztály számára, a Szabadkai Gyermekszínház előadásában.

Egy másik helyszínen, a Népkertben, 10 órától Nemzetközi Örömíjászversenyt hirdettek. A találkozó főszervezője a zentai Arcus Íjászszövetség.

Ugyanakkor, 10 órától az Emlékiskolában Kispályás Labdarúgó Torna várja a gyereket.

10.30 órai kezdéssel a Művelődési Házban fellép a Zentai Magyar Kamaraszínház színésze, Virág György a Jancsi apród című mesemonológgal. 12 órától viszont a kamarateremben a Szabadkai Gyermekszínház szerb nyelvű előadása lesz, 3–11 éves gyerekek számára. S ott kiderül majd, hogy Mi van a tojásban?

13 óra a kezdő időpontja A rút kiskacsa című bábos előadásnak. Ezt a produkciót Művelődési Ház kamarateremében adja elő a zentai Dárika bábcsoport.

16 órától a Kölyökkuckóban kézműves-foglalkozások: arcfestés, lufihajtogató bohóc, környezetismereti vetélkedő, körhinta, bébitotyogó fogadja a legkisebbeket.

A gyermekkoncert 18 órakor veszi kezdetét a Művelődési Házban. Tompeti és Barátai együttes szórakoztatja majd a hallgatóságot.

Vasárnapi zenei programként 19.30 órától a Városháza dísztermében kóruszenei esten vehetnek részt az érdeklődők, fellép a zentai Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ vegyes kórusa, a temesvári Új Ezredév Kórus, a petrőci Musica Viva vegyes kar és a zentai Cor Jesu Városi Kamarakórus.

Szeptember 10-én, hétfőn a Szent Mihály arkangyal-templomban tartják a parasztoszt, vagyis gyászmisét a zentai csata 321. évfordulója alkalmából. A hívek 17 órától gyülekezhetnek.

Kedden reggel fél kilenctől Fő tér zenei pavilonjában fellép a Zentai Fúvószenekar , vezényel Masa Tibor karnagy.

A községi képviselő-testület városnapi díszülése 10 órakor lesz, mely alkalomból a Városházán átadják a város legrangosabb kitüntetéseit.

Ezt követi 12 órától az emlékharang megkongatása és koszorúzás a Tisza-parti emlékhelyen, valamint 17 órakor a Kis Szent Teréz templomban a városnapi Te Deum, hálaadó szentmise a zentai csata 321. évfordulója alkalmából.

Rúzsa Mária

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban