Vajdaság
Szabadkán megnyílt a 16. SISY 2018 Nemzetközi Mérnök Konferencia
„Nálunk is van egy tégla, amely talán hiányozna a nemzetközi tudomány falából”

Az intelligens mérnöki rendszerek témájában rendezték meg idén Szabadkán a hagyományos konferenciasorozatot, amiről méltán állítható, hogy a határokon átnyúló nemzetközi tudományos együttműködés példaértékű rendezvénye.

A hivatalos nevén SISY 2018 - 16th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON INTELLIGENT SYSTEMS konferencián hét országból 60-an vesznek részt. A legtöbben Magyarországról jöttek, 27-en, Romániából 13-an érkeztek, Szerbiából 12-en vannak jelen, Szlovákiából 5 előadó jelezte részvételi szándékát, Észtországból, Kínából és Kanadából pedig egy-egy résztvevő van jelen. A szervezők a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola és az Óbudai Egyetem, szakmai támogatója pedig az IEEE nemzetközi mérnökszövetség. A hivatalos, csütörtök délutáni megnyitó előtt beszélgettünk a szervezőkkel a nyitóceremónia helyszínén, a szabadkai városháza dísztermében.

A szabadkai konferencia jórészt a fiatal kutatók rendezvénye, mondja Dr. Takács Márta, a szervezőbizottság elnöke.

- A fő téma továbbra is az intelligens rendszerek, az előadások zöme erről szól, de ezen belül nagyon sokszínűek lesznek a prezentációk a robotirányítástól kezdve az orvosmérnöki alkalmazásokon keresztül, a matematikai modelleken át a különféle informatikai területekig, ahol már alkalmazzák ezeket az eredményeket. Nagyon jól haladnak az orvosmérnöki kutatások, egyrészt azért, mert az Óbudai Egyetem támogatja ezeket, másrészt pedig egy népszerű terület mostanában. Ilyen témában is lesznek előadások.

- A vajdasági fiatalok a különböző világversenyeken újításaikkal figyelemre méltó eredményeket érnek el. Ön hogyan látja, milyen nálunk a fiatalok újítókedve?

- A konferencia elindulása óta a rendezők mindig nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy elsősorban fiatalok vegyenek részt rajta. Amikor a 2000-es évek elején elindult a konferencia, valóban sokuknak ez volt az egyedüli publikálási lehetőségük. Ma már meg tudják nemzetközi versenyeken is mérettetni magukat az ifjú szakemberek, de akkor ez még nem volt olyan egyszerű, de azért ma sem az, különösen mérnöki körben minőséges konferenciákon részt venni és minőséges folyóiratokban publikálni. Egyrészt mert kevés van belőlük az országban, másrészt mert a részvételi díjak igen magasak. Úgyhogy ez a konferencia a fiataloknak még ma is nagyon kedvező, és ha megnézzük a résztvevőket, akkor azonnal kitűnik, hogy az átlagéletkor viszonylag alacsony, állandóan megújul a résztvevők csapata.

- Mely tudományterületeken jeleskedünk mi vajdaságiak?

- Az informatikusok minden évben nagy számban szerepelnek és szép eredményeket mutatnak be. Emellett vannak olyan eredmények, amelyek a mezőgazdasági alkalmazásokra alapulnak, az újvidéki kollégák pedig egy nagyon erős matematikusi csapattal jönnek, akik a modellezésben jeleskednek.

Rudas Imre, az Óbudai Egyetem professzora, a konferencia alapítója szerint egyelőre az anyagiak még határt szabnak a hazai kutatási lehetőségeknek, de az igazán jó szakembereink nemzetközi viszonylatban is állják a sarat. Azt kérdeztük elsőként tőle, hogyan látja, mennyire vagyunk versenyképesek mi itt Közép-Európában?

- Ha igazán őszinte akarok lenni, akkor mi követő lépéstartásban vagyunk, tehát anyagiakban nem tudunk versenyezni, Nyugaton a komoly egyetemeknek akkora a költségvetése, mint az egész magyar felsőoktatásnak. Ha azt mondom, hogy a tudomány egy épület, amit közösen építünk a világon, akkor mi téglákat tudunk csak hozzátenni, de ha egy épületbe a téglák nem kerülnek be, abból nagy baj lehet. Tehát hozzájárulunk a világ tudományos eredményeihez, de az áttörés nem tőlünk várható, mert ehhez lényegesen nagyobb anyagi erőforrások kellenek. Ma már lejárt a magányos tudósok időszaka, ma már csapatok vannak, óriási laborháttérrel, eszközháttérrel, amit meg kell finanszírozni. Ha viszont a robotlaboratóriumunkat nézzük, akkor Közép-Európában igen fejlett és nagyon jó színvonalú.

- A fiatal tudósok hol tudnak jobban érvényesülni? Itthon a szegényesebb körülmények között vagy inkább Nyugaton, ahol viszont hatalmas a konkurencia?

- Az igazán tehetséges fiatalok külföldön tudnak érvényesülni. Ők a nagy konkurencia ellenére is be tudnak illeszkedni, sőt komoly eredményeket tudnak elérni. Ezeket kellene megpróbálni itthon tartani, és ez most igaz Magyarországra, igaz Szerbiára, az egész Kárpát-medencére. Erre vannak kezdeményezések Magyarországon, és ahogyan tudom, a többi országban is próbálkoznak. Ezek az emberek azok, akik vezéregyéniséggé válhatnak. Amit talán tudnánk tenni, hogy amikor ott elérnek a 35-40 éves korba, visszahozni őket, mert akkor már tudunk profitálni az eredményeikből, a tapasztalataikból. A középszerűeknek viszont jobb itthon maradni.

A konferencia házigazdája és társszervezője a szabadkai Műszaki Szakfőiskola. Fürsztner Igor igazgató elégedetten állapítja meg, hogy zökkenőmentes volt a szervezés, hisz már egy bejáródott csapat dolgozik rajta.

- A résztvevők számszerűen most többen vannak, mint tavaly. Voltak évek, amikor még a mostaninál is többen voltak, de stabil létszám ez a 60-as, ezért azt gondoljuk, hogy ez a konferencia megmarad.

- A vajdasági magyar nyelvű műszaki képzés központja az Önök intézménye. Az intézmény működése is ilyen zökkenőmentes?

- Az elmúlt két évtizedben voltak finanszírozási problémák, de az utóbbi két-három évben olyan európai , magyarországi és szerbiai forrásokhoz is jutottunk, amiből a laborfelszerelésünket sokkal magasabb szintre hoztuk, de infrastrukturális fejlesztések is voltak. Remélem, ez azt fogja eredményezni, hogy a mostani hallgatóink, a leendő mérnökök sokkal nagyobb tudással fognak kijutni a munkaerőpiacra.

Sulyok Csaba, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem doktorandusza kis csapatot kísért Szabadkára.

- Nagyon sok olyan dolgozatban benne van a kezem, amit itt a diákok be fognak most mutatni. Igazából vezető tanári, mentori szerepet töltök itt be. Nagyon sok tematikánk van, például gépi tanulásos, ami érdekesebb akadémiai szempontból, de vannak praktikusabb tematikáink, ilyen-olyan mobilalkalmazások, web-alkalmazások.

- Mennyire jellemző az, hogy bombázzák az ötletekkel a tanítványok?

- Sajnos nem annyira, mint amennyire szeretnénk. Próbálkoznak, de sajnos sokszor ismétlődnek az ötletek. Egyelőre még nincs meg bennük az a tudat, hogy előbb kutassanak, hogy mi létezik már, s mi nem, s csak utána jöjjenek az ötletek. Nézzenek előbb szét, hogy esetleg megvalósult-e már az, amiről ők is álmodnak.

- Tehát nehezebb eredeti ötletet találni, mint azt azután megvalósítani?

- Igen, így van. Ha az alapötlet megvan, akkor az megfelelő mentori segítséggel megvalósítható minden terv.

Fábri Zalán lesz az egyik résztvevő Kolozsvárról, aki bemutatja találmányukat.

- A prezentációm egy kutyafajta felismerő alkalmazás. Mesterséges intelligenciát használtunk benne. Elkészítettünk egy mobilalkalmazást. Készíthetünk egy képet egy kutyáról, amit az alkalmazás kiértékel, hogy legvalószínűbben milyen fajtájú a kutya, pontosabban milyen keverék. Vannak új terveink is, de hogy mit valósíthatunk meg, az majd még később dől el.

A szabadkai tanácskozáson a plenáris előadásokat csütörtökön tartották, pénteken lesznek a szekció előadások, szombaton délben pedig a záró rendezvény.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Karlóca: Három gyerek sérült meg kutyatámadás következtében - illusztráció
2019. ÁPRILIS 19.
[ 16:48 ]
A köztársasági parlament – a kulisszák mögött címmel tartott nagysikerű ismeretterjesztő előadást csütörtökön este a zentai BeeHome Közösségi Házban a községbeli középiskolák diákjai számára Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselő, aki a BeeHome Közéleti fórum című rendezvénysorozatának...
2019. ÁPRILIS 19.
[ 9:25 ]
A csokoládéból és magas minőségű kakaóból készülő termékeket gyártó Barry Callebaut csoport megállapodást írt alá a szerb kormánnyal és Újvidék várossal, amelynek értelmében Délkelet-Európában az első gyárat a tartományi székvárosban építik fel. Aleksandar Vučić szerb elnök azt mondta, a Barry Callebaut...
2019. ÁPRILIS 19.
[ 8:27 ]
A húsvéti ünnepek miatt nagypénteken és húsvéthétfőn Szabadkán több intézményben is csak ügyeletet tartanak. A városháza alatti gyógyszertár megszakítás nélküli ügyeletet tart. Pénteken és szombaton a Harcosok sorakozója lakótelepen lévő, a csantavéri és bajmoki patika 8-tól 13 óráig dolgozik. A Szegedi úton...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 21:59 ]
Beolvasás folyamatban