Vajdaság
Szabadka: Egynapos, akkreditált továbbképzés általános iskolákban oktató pedagógusok számára
A segítő kommunikáció alapismereteivel ismerkedtek a pedagógusok a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban

A segítő kommunikáció alapismereti készségei az oktatásban címmel, a Vajdasági Pedagógiai Intézet által akkreditált, egynapos továbbképzést tartottak általános iskolákban oktató pedagógusok részére szombaton a szabadkai székhelyű Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban. A lehetőséggel 15 tanító, tanár élt, akik elsősorban Észak-Bácska különböző településeiről érkeztek.

- Elégedettek vagyunk az érdeklődéssel. A képzés a kommunikációt helyezi középpontba. Úgy gondoltuk, hogy ez nagyon fontos témakör, mert az itt megszerzett tudást nemcsak egy tantárgy keretében lehet alkalmazni, hisz kommunikálni kell magyar órán is, biológia órán is, tornaórán is – mondta Kosányi Tamás, a VM4K képzési referense.

Az elméleti és gyakorlati jellegű képzést Dr. Grezsa Ferenc pszichiáter, mentálhigiénés szakember, a budapesti székhelyű Károli Gáspár Református Egyetem tanára, az egyetem Pszichológiai Továbbképző Központjának intézetvezetője tartotta, aki a programról ezt mondta:

- A segítő kommunikáció alapismeretei az oktatásban címet viseli a továbbképzési program. Egy ilyen kis óraszámban zajló programnak a hatásai is persze csak korlátozottak lehetnek, de mindenképpen nagyon fontos szempontokra hívhatjuk fel egymás figyelmét a foglalkozás során. Alapvetően az ún. személyközpontú kommunikáció alapértékeire és megvalósulásának bizonyos követelményeire helyezzük a hangsúlyt, amit a résztvevők részben a szokványos hivatásszerepükben, az oktatásban jól tudnak majd használni, de akár a kollégáikkal való kapcsolatban, sőt a magánéletükben is. Ennek a megközelítésnek van egy olyan alapállítása, hogy létezik az emberi kapcsolatokban egy olyan kommunikációs légkör, amit ha sikerül kialakítani, akkor abban mindenki személyében is képes fejlődni. Ha ezt a segítő hivatású személyek, mint például a pedagógusok, tudatosan is próbálják kialakítani, létrehozni az iskolában, az osztályteremben, akkor az nagymértékben segíti a diákok fejlődését, egyúttal pedig a tanár-diák kapcsolatok fejlődését is.

Aranyos Ágoston Klára Magyarkanizsáról érkezett a képzésre, aki nagyon fontosnak tartja a témát és érdekesnek az előadást.

- Változnak az idők, változnak a gyerekek, ahogyan a világ is. Újdonságokkal, új módszerekkel kell hozzájuk közelíteni, mert egyre nehezebb a figyelmüket lekötni – mondja, és hozzáteszi, hogy reméli, hogy a nap végére újabb ismereteket szerez majd ezzel kapcsolatban.

Dr. Grezsa Ferenc beszámolt arról is, hogy egy mentálhigiéné segítő szakirányú továbbképzést is terveznek Szabadkán. Ez négy félévig tartó egyetemi program volna. Reméli, sikerül megvalósítani és nagy lesz majd iránta az érdeklődés.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szüleik munkáltatói igazolásával kell rendelkezniük azoknak a gyerekeknek, akiket óvodába akarnak vinni Szabadkán. Az intézkedés csütörtöktől lép életbe. A járványügyi helyzet romlása miatt utasította erre a Naša radost iskoláskor előtti intézményt a szabadkai városi közigazgatás. A gyermekkel egy háztartásban...
2020. NOVEMBER 25.
[ 11:19 ]
Ma érkezett meg Zentára magyar kormány egészségügyi berendezéseket tartalmazó adománya. Tíz betegkövető monitorból álló adomány érkezett ma Zentai Közkórházba a magyar kormány jóvoltából. Csallóközi Eszter, a szabadkai magyar főkonzulátus főkonzulja a csomagok átadásánál elmondta, hogy a járvány második...
2020. NOVEMBER 25.
[ 11:18 ]
Ahogyan országszerte, úgy Topolyán is romlott a járványügyi helyzet, de egyelőre nem drasztikusan. Hétfőn a jelentés 36 aktív fertőzöttről szólt, ehhez jött még az utóbbi egy napban regisztrált 13 új fertőzött. A válságtörzs Szatmári Adrián parancsnok által aláírt határozata értelmében itt is bevezették az...
2020. NOVEMBER 24.
[ 18:56 ]
Beolvasás folyamatban