Vajdaság
Szabadka: Egynapos, akkreditált továbbképzés általános iskolákban oktató pedagógusok számára
A segítő kommunikáció alapismereteivel ismerkedtek a pedagógusok a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban

A segítő kommunikáció alapismereti készségei az oktatásban címmel, a Vajdasági Pedagógiai Intézet által akkreditált, egynapos továbbképzést tartottak általános iskolákban oktató pedagógusok részére szombaton a szabadkai székhelyű Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban. A lehetőséggel 15 tanító, tanár élt, akik elsősorban Észak-Bácska különböző településeiről érkeztek.

- Elégedettek vagyunk az érdeklődéssel. A képzés a kommunikációt helyezi középpontba. Úgy gondoltuk, hogy ez nagyon fontos témakör, mert az itt megszerzett tudást nemcsak egy tantárgy keretében lehet alkalmazni, hisz kommunikálni kell magyar órán is, biológia órán is, tornaórán is – mondta Kosányi Tamás, a VM4K képzési referense.

Az elméleti és gyakorlati jellegű képzést Dr. Grezsa Ferenc pszichiáter, mentálhigiénés szakember, a budapesti székhelyű Károli Gáspár Református Egyetem tanára, az egyetem Pszichológiai Továbbképző Központjának intézetvezetője tartotta, aki a programról ezt mondta:

- A segítő kommunikáció alapismeretei az oktatásban címet viseli a továbbképzési program. Egy ilyen kis óraszámban zajló programnak a hatásai is persze csak korlátozottak lehetnek, de mindenképpen nagyon fontos szempontokra hívhatjuk fel egymás figyelmét a foglalkozás során. Alapvetően az ún. személyközpontú kommunikáció alapértékeire és megvalósulásának bizonyos követelményeire helyezzük a hangsúlyt, amit a résztvevők részben a szokványos hivatásszerepükben, az oktatásban jól tudnak majd használni, de akár a kollégáikkal való kapcsolatban, sőt a magánéletükben is. Ennek a megközelítésnek van egy olyan alapállítása, hogy létezik az emberi kapcsolatokban egy olyan kommunikációs légkör, amit ha sikerül kialakítani, akkor abban mindenki személyében is képes fejlődni. Ha ezt a segítő hivatású személyek, mint például a pedagógusok, tudatosan is próbálják kialakítani, létrehozni az iskolában, az osztályteremben, akkor az nagymértékben segíti a diákok fejlődését, egyúttal pedig a tanár-diák kapcsolatok fejlődését is.

Aranyos Ágoston Klára Magyarkanizsáról érkezett a képzésre, aki nagyon fontosnak tartja a témát és érdekesnek az előadást.

- Változnak az idők, változnak a gyerekek, ahogyan a világ is. Újdonságokkal, új módszerekkel kell hozzájuk közelíteni, mert egyre nehezebb a figyelmüket lekötni – mondja, és hozzáteszi, hogy reméli, hogy a nap végére újabb ismereteket szerez majd ezzel kapcsolatban.

Dr. Grezsa Ferenc beszámolt arról is, hogy egy mentálhigiéné segítő szakirányú továbbképzést is terveznek Szabadkán. Ez négy félévig tartó egyetemi program volna. Reméli, sikerül megvalósítani és nagy lesz majd iránta az érdeklődés.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Három új szobrot kap Szabadka - illusztráció
2020. MÁJUS 28.
[ 15:57 ]
A városi közlekedési vállalat elárusító helyein mától, május 27-étől kezdik a kedvezményes éves bérletek kiadását az arra jogosultak számára. A bérlet ára változatlanul 1650 dinár, míg a kártya kidolgozása 375 dinárba kerül. Arról, hogy kik jogosultak a kedvezményes bérletre, ITT olvasható bővebb...
2020. MÁJUS 27.
[ 10:15 ]
Az online zárókonferenciát követő sajtótájékoztatóval ért véget Pacséron a Helyi ízek – helyi értékek elnevezésű Iterreg – IPA CBC projektum, melynek kedvezményezettjei a magyarországi, Bácsalmási Önkormányzati Közszolgáltatási Közhasznú Nonprofit Kft., és a szerbiai, helybeli Mezőgazdasági Termelők Egyesülete....
2020. MÁJUS 26.
[ 17:37 ]
A jövendőbeli együttműködésről írt alá kedden szándéknyilatkozatot a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola és a Regionális Hulladéktároló Kft., tudósít a Subotica.com portál. Hulladékfeldolgozás Szerbiában is mind nagyobb figyelmet kap. A szabadkai hulladéktároló országosan is az egyik legmodernebb. A szemét...
2020. MÁJUS 26.
[ 15:18 ]
Beolvasás folyamatban