Vajdaság
Deli Andor a szerbiai országjelentés kapcsán: A kisebbségi jogok tiszteletben tartása az EU-tagság feltétele

,,A nemzeti kisebbségeket, így a vajdasági magyarságot is érintő kérdések megfelelő helyet kaptak az Európai Parlament Külügyi Bizottsága által elfogadott 2018-as szerb országjelentésben. A cél továbbra is az, hogy a vajdasági magyarság a csatlakozási folyamatok végére egy, a jogaiban és helyzetében megerősödött közösségé váljon” - mondta Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő a megszavazott szerb országjelentés kapcsán.

„A jelentéstervezet jó alapként szolgált a módosító indítványok benyújtásához. Sok olyan megfogalmazás és témakör volt megtalálható az eredeti szövegtervezetben, amit az elmúlt évek során sikerült elfogadtatnunk a jelentéstevővel. Idén elértük, hogy a dokumentum üdvözölje a kisebbségi jogokra vonatkozó törvények elfogadását, továbbá az oktatás, nyelvhasználat és a média mellett a kultúra is belekerült, mint a nemzeti kisebbségek számára kiemelkedően fontos terület. Módosító javaslatom nyomán az igazságszolgáltatás is bekerült a jelentésbe a közigazgatás mellé, mint olyan terület, ahol a részarányos foglalkoztatásnak meg kell valósulnia. Összességében egy kiegyensúlyozott dokumentumot fogadtunk el, mely elismeri az elmúlt másfél év eredményeit, továbbá kellő figyelmet kaptak benne a nemzeti kisebbségek, ugyanakkor rámutat a hiányosságokra is” - mondta el a néppárti politikus.

„A jelentés hangsúlyozza, hogy a kisebbségi jogok védelme és tiszteletben tartása az uniós tagság előfeltétele. Úgy gondolom, hogy ez nagyon fontos üzenet Szerbia és minden tagjelölt nyugat-balkáni állam részére. Habár a szerbiai jogi háttér sok esetben kedvezőbb, mint egyes uniós tagállamokban, mindig fontos kiemelni a nemzeti kisebbségek jogait, különösen azok megvalósításának fontosságát a mindennapi gyakorlatban” - tette hozzá Deli. (Sajtóközlemény)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2018. OKTÓBER 10. [ 20:02 ]

A "kisebbségek" problémája meg van oldva, pl. Martonoson is jól él a kisebbség, Pecellón is a betelepített kisebbségnek megannyi jogai vannak, stb. becsén a falunapon már nincs is kisebbség, csak a mennyei nép nótáit lehet hallani, a bemondó is szerbül szövegel, pedig a falu lakosságának 80 %-a magyar. Tehát, már csak a magyaroknak kellene megadni minden jogot, ami megilletne minket. A többi kisebbséggel nincs gond.


Garai László
2018. OKTÓBER 10. [ 11:59 ]

Papíron már 1945 óta minden megadatott, most már csupán a mindennapok gyakorlatát kell hozzá igazítani.


Magyar Levente, Külgazdasági és Külügyminiszter-helyettes és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ünnepélyes keretek között adta át Topolyán az Ipari Park területén az EM Commerce Kft. új, a legmodernebb technológiával felszerelt digitális bútorgyárát. Magyar Levente előzőleg Adán avatott fel egy...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 15:42 ]
A kedvező időjárási viszonyok, a járható utak és a közelgő állami ünnep miatt már a kora délutáni órákban várhatóan megnövekszik a forgalom Szerbia főbb útvonalain, főként azokon, amelyek a téli üdülőközpontok felé vezetnek, közölte a Szerbiai Motorosszövetség (AMSS). A Szerbia Útjai közvállalat és a...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 10:46 ]
Nem zárják be az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolát – ezt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nyilatkozta a Vajdasági RTV magyar szerkesztőségének, és azt üzente az óbecsei polgároknak, hogy megnyugodhatnak, megmarad a szóban forgó iskola.
2019. FEBRUÁR 14.
[ 7:10 ]
Beolvasás folyamatban