Vajdaság
Folytatódnak az infrastrukturális fejlesztések Magyarkanizsa községben
Jelenleg Horgoson és Martonoson folynak a munkálatok

Horgoson több mezei útszakasz kap új zúzottköves burkolatot, amely karbantartása Magyarkanizsa községben a Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat hatáskörébe tartozik, így a zúzottkővel történő feltöltését is a vállalat felügyeli.

A helyszínen Pálfi Ervin, a közvállalat igazgatója számolt be a tevékenységről.

- Tíz centiméter vastagságban leszedik a felső réteget, amit később zúzottkővel pótolnak, és ezt lehengerelik, tehát tömörítik, és ez által kapunk egy tartósabb felső felületet. Ami a munkálatokat illeti, minden, így az időjárási viszonyok is nagyon kedvezőek számunkra, tehát idejében be fogják fejezni a horgosi munkálatokat - ismertette az igazgató.

Magyarkanizsa önkormányzata az állami földek bérbeadásából származó mintegy 24,5 millió dinár jövedelmet arra fordította, hogy még az idei évben két nagy tételű beruházást megvalósítson, mégpedig a horgosi mezei utak zúzottkővel történő feltöltése mellett a Martonos-Horgos réti főcsatorna tisztítását.

Huzsvár Ervin, a magyarkanizsai képviselő-testület mezőgazdasággal megbízott tagja szerint mind a két tétel esetében az idei évben duplájára tudták növelni a keretösszeget.

- A földes utak esetében 13,4 millió dinárt fogunk elkölteni, ebből 9 millió dinár a község saját befektetése, míg a fennmaradó részt a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság folyósítja. Ebből az összegből Orom, Magyarkanizsa, Martonos, Kispiac és Horgos kataszteri községekben fogunk földes utakat javítani, zúzottkővel ellátni őket, mintegy 6 kilométernyi szakaszon. Emellett fontos a kanálisrendszer karbantartása, ahol szintén megemeltük az összeget. A keretösszeg, amelyet az idei évben erre fel fogunk használni, 11,4 millió dinár, ebből 9 kilométernyi szakaszt tisztítanak meg az iszaptól és a nádtól - mondta Huzsvár Ervin.

Magyarkanizsa község mintegy 200 kilométernyi csatornahálózattal rendelkezik, a most tisztított főcsatorna pedig lecsapoló-, illetve öntözőcsatornaként is funkcionál.

- A szivattyúteleptől a Kender-tóig folynak majd a munkák, mintegy 30 ezer köbméter iszapot emelnek ki, ezenkívül itt folynak taruppozási munkák is a közös finanszírozás keretében. Amennyiben nem lennének ezek a munkálatok, abban az esetben a lecsapolás és az öntözés is nehézkesen menne. Jelenleg két munkagép dolgozik a területen, de a szűkös határidő miatt tervben van még egy kotrógép munkába állítása. Martonos mellett jelenleg is hasonló munkálatok folynak Oromhegyesnél, ott is iszapkotrást végeznek, amelyet a tervek szerint a héten be is fejezünk - nyilatkozta a helyszínen Szilágyi Gábor, a zentai DTD Vízgazdálkodási Vállalat műszaki igazgatója. Hozzátette, hogy a főcsatorna legutóbb 2007-ben volt iszaptalanítva.

Bartok Zsófia

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Két lista indul az  MNT-választáson - illusztráció
2018. OKTÓBER 20.
[ 22:18 ]
Tömeges állatpusztulás Versecnél - illusztráció
2018. OKTÓBER 19.
[ 22:57 ]
Zenta: Meghirdették a Fábri Géza Biológiaversenyt és a Máriás Vilmos Kémiaversenyt - illusztráció
2018. OKTÓBER 19.
[ 21:03 ]
Megújult a magyarkanizsai Sport- és szabadidőközpont, vagyis a valamikori Partizan községi szabadidős sportszövetség épülete. Az új épületen végzett munkálatokat a NIS Együtt a közösségért elnevezésű programja keretein belül valósították meg.Magyarkanizsa község 10 éve részese a NIS Együtt a közösségért...
2018. OKTÓBER 19.
[ 15:33 ]
In memoriam dr. Rajki Márton címmel tartanak megemlékezést október 20-án, szombaton 17.30-tól a zentai Városháza oszlopcsarnokában, ahol az egybegyűltek megkoszorúzzák dr. Rajki Márton zentai mártír emléktábláját, valamint megemlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulójáról.A rendezvény...
2018. OKTÓBER 19.
[ 13:31 ]
Tegnap este fél Szerémség több mint egy órára áram nélkül maradt a Belgrádtól Újvidék felé húzódó, 110. számú távvezetékben keletkezett károk miatt.Az áramkimaradás 19 óra 30 perc körül történt, az Elektrodistribucija vállalat csapata azonnal kiment a helyszínre, elhárította a kárt, s 21 óra körül visszaállt...
2018. OKTÓBER 19.
[ 9:48 ]
Beolvasás folyamatban