Vajdaság
Folytatódnak az infrastrukturális fejlesztések Magyarkanizsa községben
Jelenleg Horgoson és Martonoson folynak a munkálatok

Horgoson több mezei útszakasz kap új zúzottköves burkolatot, amely karbantartása Magyarkanizsa községben a Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat hatáskörébe tartozik, így a zúzottkővel történő feltöltését is a vállalat felügyeli.

A helyszínen Pálfi Ervin, a közvállalat igazgatója számolt be a tevékenységről.

- Tíz centiméter vastagságban leszedik a felső réteget, amit később zúzottkővel pótolnak, és ezt lehengerelik, tehát tömörítik, és ez által kapunk egy tartósabb felső felületet. Ami a munkálatokat illeti, minden, így az időjárási viszonyok is nagyon kedvezőek számunkra, tehát idejében be fogják fejezni a horgosi munkálatokat - ismertette az igazgató.

Magyarkanizsa önkormányzata az állami földek bérbeadásából származó mintegy 24,5 millió dinár jövedelmet arra fordította, hogy még az idei évben két nagy tételű beruházást megvalósítson, mégpedig a horgosi mezei utak zúzottkővel történő feltöltése mellett a Martonos-Horgos réti főcsatorna tisztítását.

Huzsvár Ervin, a magyarkanizsai képviselő-testület mezőgazdasággal megbízott tagja szerint mind a két tétel esetében az idei évben duplájára tudták növelni a keretösszeget.

- A földes utak esetében 13,4 millió dinárt fogunk elkölteni, ebből 9 millió dinár a község saját befektetése, míg a fennmaradó részt a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság folyósítja. Ebből az összegből Orom, Magyarkanizsa, Martonos, Kispiac és Horgos kataszteri községekben fogunk földes utakat javítani, zúzottkővel ellátni őket, mintegy 6 kilométernyi szakaszon. Emellett fontos a kanálisrendszer karbantartása, ahol szintén megemeltük az összeget. A keretösszeg, amelyet az idei évben erre fel fogunk használni, 11,4 millió dinár, ebből 9 kilométernyi szakaszt tisztítanak meg az iszaptól és a nádtól - mondta Huzsvár Ervin.

Magyarkanizsa község mintegy 200 kilométernyi csatornahálózattal rendelkezik, a most tisztított főcsatorna pedig lecsapoló-, illetve öntözőcsatornaként is funkcionál.

- A szivattyúteleptől a Kender-tóig folynak majd a munkák, mintegy 30 ezer köbméter iszapot emelnek ki, ezenkívül itt folynak taruppozási munkák is a közös finanszírozás keretében. Amennyiben nem lennének ezek a munkálatok, abban az esetben a lecsapolás és az öntözés is nehézkesen menne. Jelenleg két munkagép dolgozik a területen, de a szűkös határidő miatt tervben van még egy kotrógép munkába állítása. Martonos mellett jelenleg is hasonló munkálatok folynak Oromhegyesnél, ott is iszapkotrást végeznek, amelyet a tervek szerint a héten be is fejezünk - nyilatkozta a helyszínen Szilágyi Gábor, a zentai DTD Vízgazdálkodási Vállalat műszaki igazgatója. Hozzátette, hogy a főcsatorna legutóbb 2007-ben volt iszaptalanítva.

Bartok Zsófia

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Magyar Levente, Külgazdasági és Külügyminiszter-helyettes és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ünnepélyes keretek között adta át Topolyán az Ipari Park területén az EM Commerce Kft. új, a legmodernebb technológiával felszerelt digitális bútorgyárát. Magyar Levente előzőleg Adán avatott fel egy...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 15:42 ]
A kedvező időjárási viszonyok, a járható utak és a közelgő állami ünnep miatt már a kora délutáni órákban várhatóan megnövekszik a forgalom Szerbia főbb útvonalain, főként azokon, amelyek a téli üdülőközpontok felé vezetnek, közölte a Szerbiai Motorosszövetség (AMSS). A Szerbia Útjai közvállalat és a...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 10:46 ]
Nem zárják be az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolát – ezt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nyilatkozta a Vajdasági RTV magyar szerkesztőségének, és azt üzente az óbecsei polgároknak, hogy megnyugodhatnak, megmarad a szóban forgó iskola.
2019. FEBRUÁR 14.
[ 7:10 ]
Beolvasás folyamatban