Vajdaság
Szabadka: Jövő hétfőtől vehető fel az influenza elleni védőoltás
Betűméret:             

A vakcina már megérkezett a szabadkai központi egészségházba. A hét folyamán osztják szét a városban és a településeken lévő rendelők között.

Az Észak-Bácskai Körzetbe összesen 5.600 védőoltás érkezett, ebből 3.900 jutott Szabadkának. Azok a polgárok, akik védettséget szeretnének az influenza ellen, október 22-étől jelentkezhetnek saját rendelőikben. A 65 évnél idősebb személyek ingyenesen megkapják az oltást, de azok is, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, például asztmájuk, bronchitisük vagy cukorbetegségük van. nekik csak a betegkönyvüket kell felmutatniuk, s megkaphatják a vakcinát.

Az idei oltás az úgynevezett Vaxigrip vakcina, amely három vírustörzstől véd, ezek: A H1N1, A H3N2 és a B vírus. Az elkövetkező hónapokban ez a három vírus okozza majd a várakozások szerint a legtömegesebb megbetegedéseket. Fontos tudni, hogy más influenza törzsek ellen nem véd meg, így elméletileg egy negyedik fajta vírus okozhat influenzás megbetegedést még azoknál is, akik felvették a védőoltást, de erre kicsi az esély.

A vakcina felvétele után el kell múlnia 2-3 hétnek, mire a szervezetben kialakul a védettség. Ezért érdemes minél hamarabb beoltatni magunkat, hogy mire megérkezik a vírus, védettek legyünk.

Magyarországon a tájékoztatási eszközök információi szerint már sok az influenzaszerű megbetegedés. Főleg diákok keresik fel emiatt az orvost. Várhatóan hamarosan vidékünkön is terjedni kezd a járvány, főleg miután elmúlik a napsütéses idő, s beköszönt az igazi ősz.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Magyar Egység Párt elnökével egyeztetett Szabadkán. A VMSZ elnöke, dr. Pásztor Bálint azt írta közösségi oldalán, hogy a magyar pártok továbbra is együtt! A bejegyzésben úgy fogalmazott, minden erőnket a lehető legerősebb helyi képviselet...
2024. ÁPRILIS 25.
[ 9:36 ]
A vajdasági képviselőházba bejutott ellenzéki képviselőcsoportok nem jelölnek alelnököt a tartományi parlamentbe. Két és fél hónapos szünet után holnap, április 25-én folytatódik a tartományi parlament alakuló ülése. Az ellenzék több ízben felhívta a figyelmet arra, hogy a Szerb Haladó Párt „jogi erőszakot”...
2024. ÁPRILIS 24.
[ 18:24 ]
További 100 ezer dináros támogatás az önkéntes tűzoltó testületeknek, melyek a topolyai község területén működnek. Szatmári Adrián, Topolya község elnöke 100 ezer dinárról szóló támogatási szerződést írt alá a községi önkéntes tűzoltó egyesületek képviselőjével. A polgári védelemre vonatkozó...
2024. ÁPRILIS 24.
[ 16:23 ]
Beolvasás folyamatban