Vajdaság
Bemutatták a Magyar Mozgalom jelöltlistáját: "Vissza kell adni a szabadságot!"
Zsoldos Ferenc: A Magyar Mozgalom nem a polgárok bizalmát akarja elsősorban megszerezni, hanem elérni azt, hogy a közösségünk visszaszerezze önbizalmát
Betűméret:             

A vajdasági magyarság hitét vissza kell adni, hogy valóban történhetnek változások; közös dolgainkat együtt kell irányítani – ezek a Magyar Mozgalom (MM) legfőbb célkitűzései. A 35 fős listán olyan emberek neve szerepel, akik már sokat tettek a délvidéki magyar közösségért - hangoztatta Zsoldos Ferenc listavezető, aki a programot ismertette a szabadkai sajtótájékoztatóján, amelyen néhány, a listán szereplő jelölt is megjelent.

A Magyar Mozgalom azon célok megvalósításáért indult a nemzeti tanácsi választásokon és azért indított saját listát, amiért megalakulása óta küzd, illetve amiért a mozgalmat létrehozó emberek már a szervezet megalakulása előtt is küzdöttek, hogy ez a közösség visszanyerje szabadságát a döntéshozatalban, jelentette be a Magyar Mozgalom választási programjának ismertetésekor Zsoldos Ferenc listavezető szabadkai sajtótájékoztatóján.

- A Magyar Mozgalom nem oka a délvidéki közösség kettészakadásának, hanem valójában a kettészakadás következménye – mondta Zsoldos Ferenc. - A szervezetet azok hozták létre 2015. augusztus 20-án, akik úgy gondolták, hogy káros az a két-három személy által egyre erőteljesebben irányított központosítás, ami 2012. óta volt tapasztalható a közösségen belül. Mi úgy látjuk, hogy egy kisebbségi közösségben nem jó az, ha két-három ember dönt mindenben és uralja az adott közösséget és szinte megbéklyózza az embereket.

A Magyar Mozgalom listavezetője emlékeztetett, hogy csupán két lista indul a magyar nemzeti tanácsi választásokon:

- Leegyszerűsítve azt is mondhatnám: zsarnokság kontra szabadság, ezt jelenti a választás. Van egy lista, ami a meglévő, két-három személy által uralt rendszert jelenti, mi pedig pont az ellenkezőjét szeretnénk. Azt szeretnénk, hogy újra becsülete legyen a magyar embereknek, hogy újra szabadok legyenek, mindenki nyerje el szakmai szabadságát, és hogy közösen dönthessünk a lényegi kérdésekben.

A Magyar Mozgalom is teljes listát indított, 35 név szerepel rajta.

- Nagyon sok ismert ember nevét tartalmazza a listánk. Az elmúlt években ők már nagyon sok mindent leraktak a délvidéki magyarság asztalára és nagyon szomorú, hogy ezen a listán kell, hogy legyenek, ahelyett, hogy aktívan tudnák a közösségüket fejleszteni. Csupán azért szorították ki őket a közösségi tevékenységből, mert azt a rendszert, ami kiépült, nem tartották jónak, mondta a listavezető.

Zsoldos Ferenc kijelentette, nem akar senkit sem kiemelni a listáról, de van rajta volt MNT elnök, vannak volt nemzeti tanácsosok, volt polgármester, vannak rajta volt újságírók, főszerkesztők, egyetemi tanárok. Nem lehet azt mondani, hogy ez csak egy innen-onnan összeszedett lista, mondta Zsoldos. Olyan személyek vállalták, hogy szerepeljenek a listán, akik hisznek a változásban és elég bátrak ahhoz, hogy a nevüket is vállalják, tette hozzá.

Zsoldos Ferenc két nevet mégis kiemelt: Tomek Viktor, a Hét Nap hetilap volt főszerkesztője már nem a Délvidéken él, de azért szerepel a listán. Ő azokat a személyeket képviseli, akik már elmentek innen, de lehet, hogy vissza szeretnének térni, csak a rendszer kiszorította őket. Nagyon sok olyan ember van, akik emiatt külföldön kénytelenek élni, mutatott rá az MM politikusa, aki másodikként Novák Anikó docens nevét említette.

- Ő valójában már Szeged mellett él egy településen, de még mindig dolgozik a Délvidéken is, ő azokat képviseli, akik kétlakiak, akik ingáznak. Nagyon sokan vannak olyanok, akik nem adtak itt fel még mindent, de már nem itt dolgoznak - fejezte be a lista ismertetését Zsoldos Ferenc.

A programról szólva Zsoldos elmondta, hogy mind a négy alapterülettel kapcsolatban megvannak az elképzeléseik.

- Egy mondatban úgy fogalmazhatnék: szeretnénk a szabadságot visszaadni azoknak, akik ezeken a területeken dolgoznak. Szeretnénk visszaadni a kultúrában, a közművelődésben dolgozó embereknek a szabadságát, szabad érvényesülését, szeretnénk visszaadni a tanárok szabadságát és a sajtó szabadságát. Alapjában véve a 2010. és 2014. közti MNT-nek a programjait szeretnénk folytatni, amit nagyrészt folytatott az 2014. és 2018. közti MNT is, ami pozitív dolog, viszont nagyon szomorú, hogy nem folytatta az összes programot, hanem lesöpörte az asztalról a civil szférával kapcsolatos stratégiát, a felnőttképzéssel kapcsolatos stratégiát, a felsőoktatásban a magyar egyetemnek az ügyét. A hivatalos nyelvhasználat terén egyértelmű a visszaszorulás, a sajtónk pedig továbbra sem szabad, ami hatalmas hiányosság – fogalmazott Zsoldos Ferenc.

A tervezett kampányukról elmondta, hogy mivel a Magyar Mozgalom egy kis szervezet, önkéntesekkel dolgoznak, nincs egyetlen hivatásos, főállású politikusuk sem. Nem is akarnak ilyen. A MM minden tagja önkéntes munkát végez.

- Nincs hatalmas hálózatunk, nem fogjuk az embereket zaklatni, nem fogjuk őket telefonon felhívni, nem fogunk hozzájuk visszamenni és nem fogunk csomagokat osztani. Nem megvásárolni akarjuk az embereket, hanem szeretnénk újra elnyerni a bizalmukat. Nem is az a legfontosabb, hogy a Magyar Mozgalomban higgyenek, hanem hogy higgyenek újra a délvidéki magyar jövőben. Ez a legnagyobb kihívásunk, mert a délvidéki magyar embereknél elveszett a jövőben való hit. Ezért mentek el nagyon sokan. A kampányunk szolid lesz, nem akarunk nagy rendezvényeket csinálni, sem rátelepedni a meglévő rendezvényekre. Mi az emberekkel fogunk találkozni, elbeszélgetni velük, de a közösségi oldalakon is eljuttatjuk hozzájuk az üzeneteinket.

Zsoldos Ferenc szerint a választásokon három célcsoport lesz.

- Lesznek egyrészt azok, akik valamilyen módon függnek a rendszertől. Nekik azt üzenem, hogy a voksoláskor merjenek szabadok lenni! Azt is elfogadja a Magyar Mozgalom, hogy a másik listát választják, de akkor is valóban a lelkiismeretük szerint szavazzanak! Viszont azok vannak a legtöbben, akik már ki sem mennek szavazni, akik már mindenben és mindenkiben csalódtak, már nem hisznek semmiben. Nekik azt üzenem, hogy higgyenek a jövőben! Nem adhatják föl! Amíg itt élünk, addig hinnünk kell a délvidéki magyarságban, a közösségünkben!

Zsoldos Ferenc szerint a jelenlegi rendszer nem akarja aktivizálni az embereket, sőt az elmúlt években inkább megpróbálta altatni őket. A céljuk csak az, hogy akik választanak, azok rájuk szavazzanak. Nem érdekli őket, hogy mekkora ez a szám.

- A harmadik célcsoport pedig, akik már elmentek. Nekik azt üzenném, hogy akár kényszerből vagy csalódottságból mentek is el, de amikor a halottak napjára hazatérnek, tegyenek az itthon maradottakért, és segítsenek abban, hogy a változás elindulhasson a Délvidéken – üzente a Magyar Mozgalom listavezetője, majd programismertetőjét így fejezte be:

- A Magyar Mozgalom egy lázadás egy rossz rendszer ellen. Mozgalmunkat ez a rossz rendszer minden erejével, minden hatalmával megpróbálta eltaposni. A mozgalomhoz tartozó személyeket megpróbálta anyagilag ellehetetleníteni. De nem sikerült neki, hiszen itt vagyunk! Én azt hiszem, hogy a Magyar Mozgalom a délvidéki magyarság lelkiismerete. Ezek az emberek még hisznek a változásban és a délvidéki magyar demokratikus jövőben.

Akik szeretnék támogatni a Magyar Mozgalom jelöltjeit, november 4-én a kettes számot karikázzák majd be a szavazólapon.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Sándor a mozsori
2018. OKTÓBER 25. [ 22:21 ]

A Magyar Mozgalom kampányszlogenje: Veled Uram de nélküled pásztorom! Hiányzik ebben még valami?


Pece
2018. OKTÓBER 24. [ 10:25 ]

Ezért hozták létre az MM holdudvarába tartozó - független, szabad és pártatlan (khm!) - médiumokat is. A képen is látszik.


München
2018. OKTÓBER 24. [ 10:17 ]

Zsarnokság kontra szabadság? Ugyan-ugyan. Személy szerint szeretnék már normális, reális, higgadt, életszagú beszédet hallani az MM-től az ilyen hangzatos jelszavak helyett.


Garai László
2018. OKTÓBER 22. [ 22:53 ]

(Szerintem Pásztor izgul leginkább, hogy végre egy ellenzéki is bejusson a Nemzeti Tanácsba... De ezt még ő sem tudja kicsinálni - annyira kicsinálták magukat.)


Branko Ćurčić, a tartományi kormány alelnöke és Nenad Ivanišević tartományi gazdasági titkár ma összesen 7,3 millió dinár értékben adott át szerződést 40 kedvezményezett női vállalkozónak, ebből 6 millió dinárt a beruházásokra és 1,3 millió dinárt a folyó költségekre, közölte a tartományi kormány. A...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:34 ]
Halálosan megfenyegették a közösségi oldalakon Christopher Hill amerikai nagykövetet és Dinko Gruhonjić professzort, miután a nagykövet tegnap ellátogatott az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karára. Amint arról az Autonomija portál beszámolt, a közösségi oldalakon azt írták, hogy „Golyót mindkettőnek” és...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:03 ]
Szerdától Szabadkán egy hétre lezárják a forgalom elől a Rudics utca egy részét. A Matko Vuković utcai körforgalomtól a gimnázium előtti körforgalomig lesz az utca lezárva az ivóvízhálózaton folyó javítási munkálatok miatt. A közelmúltban csőtörés volt az utcában, az egyik fővezeték sérült meg. A kiömlő víz...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 13:53 ]
Beolvasás folyamatban