Vajdaság
VM4K: A nemzethet való tartozás és Európa ma feszültségben áll egymással
A kalocsai-kecskeméti érsek szerint az, hogy Európa elvesztette gyökereit, a nemzetek identitástudatának összeomlását okozhatja

Hazaszeretet a mai Európában címmel tartott szombat kora délután előadást dr. Bábel Balázs főpásztor, kalocsai-kecskeméti érsek és metropolita a szabadkai VM4Köz.Klubban.

Dr. Bábel Balázs áttanulmányozta az elmúlt száz év vonatkozó irodalmát, s a nagy gondolkodók írásaira hivatkozva beszélt Európa kultúrájának megjövendölt hanyatlásáról, amit már száz évvel ezelőtt megjósoltak. Ugyancsak megjövendölték a világvárosok kialakulását, amely ellentéte a hagyományos kultúrának, mert a nép azokban szervetlen tömeggé változik. A pénz absztrakt uralkodó lesz, a demokrácia pedig látszatdemokráciává torul.

Az érsek úr rámutatott a középkori és a jelenkori világ gondolkodásmódjának a különbségeire: a középkori ember vertikálisan próbált építkezni, fel a magasba, Isten felé, a jelen kor hatalomtartói viszont horizontálisan terjeszkedve, területeiket akarják gyarapítani.

A művészetek és a filozófia háttérbe szorul, a technika pedig nagyobb teret hódít magának jelenünkben.

A 2008-as gazdasági válság megrázkódtatta a világot, majd 2010 óta a bevándorlási válság tette ugyanezt. Ezt a nagyhatalmak által kiváltott háborúk okozták, az Európai Unió pedig nem tudta kezelni a válságot.

Erkölcsi és értékválság alakul ki, egyes emberek egy óra alatt több pénzhez jutnak, mint mások egy egész élet munkájával, mutatott rá dr. Bábel Balázs.

Előadása után rövid interjút kértünk tőle portálunk számára.

- Mi történik ma Európában?

- Európában élünk és egy nemzethet tartozunk. A kettő sokszor feszültségben áll egymással, különösen a maiban, hiszen az európai trend az, hogy szűnjenek meg a nemzetek, azok az értékek, amik egy népet, egy közösséget azzá tettek, amik. Arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy bár van ilyen irányzat, s Európa elveszítette hitvallását, gyökerei megszakadtak, különösen a keresztény gyökerei, de nem szabad feladni, mert különben a nemzetek is összeomlanak a maguk identitásában. A feladatunk a következő: úgy legyünk egy nemzetnek a tagjai, hogy vállaljuk múltunkat, egy nemzethez való tartozásunkat. Európában pedig úgy foglaljunk helyet, hogy ne zárjuk ki a másik nemzetet, hanem vele együttesen, értékeket megvalósítva, folytassuk mindazt, ami jó értelemben vett európaiság, ami azt az erkölcsiséget hordozza magában, ami az antik kultúrán, a keresztény továbbfejlődésen, az újkori szellemi gyümölcsökön megteremtette azt a világot, amiből a modern civilizáció szétáradt.

- Trianon után száz évig tartotta magát a délvidéki magyarság, most azonban megtörni látszik. Egyre többen vándorolnak el, hagyják itt szülőföldjüket. Ön hogyan látja ezt a kérdést?

- Ez nagy baj. Van ennek egy praktikus oka is, kettős állampolgárként ugyanis könnyebben útra tudnak kelni. Valójában az lenne az értelme a kettős állampolgárságnak, hogy ha kell, akkor szabadon elmehessen, de ne menjen el véglegesen, hanem térjen vissza, mint annak idején a céhek mesterei megszerezve a tudományt visszatértek, vagy akár a papok is a külföldi tanulmány után visszatértek saját népükhöz. Ehhez azonban kell egy olyan belső tartás és egy olyan nemzethez való tartozás tudat, hogy itt élned-halnod kell!

- Lelkében mennyire maradt egységes a szétdarabolt magyar nemzet? Egyre gyakrabban megtörténik, hogy lerománozzák, leszerbezik a külhoniakat.

- Az tudatlanság! Akik ismerik a történelmünket, a múltunkat, azok nem mondnak ilyet. Fel kell világosítani az embereket arról, hogy mi is történt 100 éve, s erre való az oktatás és a nevelés.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szüleik munkáltatói igazolásával kell rendelkezniük azoknak a gyerekeknek, akiket óvodába akarnak vinni Szabadkán. Az intézkedés csütörtöktől lép életbe. A járványügyi helyzet romlása miatt utasította erre a Naša radost iskoláskor előtti intézményt a szabadkai városi közigazgatás. A gyermekkel egy háztartásban...
2020. NOVEMBER 25.
[ 11:19 ]
Ma érkezett meg Zentára magyar kormány egészségügyi berendezéseket tartalmazó adománya. Tíz betegkövető monitorból álló adomány érkezett ma Zentai Közkórházba a magyar kormány jóvoltából. Csallóközi Eszter, a szabadkai magyar főkonzulátus főkonzulja a csomagok átadásánál elmondta, hogy a járvány második...
2020. NOVEMBER 25.
[ 11:18 ]
Ahogyan országszerte, úgy Topolyán is romlott a járványügyi helyzet, de egyelőre nem drasztikusan. Hétfőn a jelentés 36 aktív fertőzöttről szólt, ehhez jött még az utóbbi egy napban regisztrált 13 új fertőzött. A válságtörzs Szatmári Adrián parancsnok által aláírt határozata értelmében itt is bevezették az...
2020. NOVEMBER 24.
[ 18:56 ]
Beolvasás folyamatban