Vajdaság
Folytatódik a pedagógusok továbbképzése a szabadkai VM4K-ban
Dr. Grezsa Ferenc: „A konfliktus lehetőség a felek közti együttműködés fejlesztésére”
Betűméret:             

A Vajdasági Pedagógiai Intézet által akkreditált, egynapos, ingyenes továbbképzést szervezett szombaton Fejlesztő tréning – konfliktuskezelés, kommunikáció az oktatásban címmel általános iskolában oktató pedagógusok részére a szabadkai székhelyű Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ.

Úgy az elméleti, mint a gyakorlati jellegű képzést dr. Grezsa Ferenc pszichiáter, mentálhigiénés szakember, a budapesti székhelyű Károli Gáspár Református Egyetem tanára, az egyetem Pszichológiai Továbbképző Központjának intézetvezetője tartotta. Rövid interjút kértünk tőle a képzés céljáról.

- Az iskolai konfliktushelyzetekről szól a program. Alapvetően olyan csoportmunkát csinálunk a mai napon, amelyen mindenki meg tudja osztani saját tapasztalatait a kollégákkal. A pedagógus tulajdonképpen konfliktusok kereszttüzében dolgozik. Ezek nagyon sokrétűek lehetnek. Nemcsak ő állhat konfliktusban diákkal, kollégával, szülővel, vezetőséggel, iskolafenntartóval, hanem a pedagógus tanúja mások között zajló konfliktusoknak is. Például diákok között zajló konfliktusoknak is. Ennek a mai programnak két alapüzenete van. Régen a konfliktusok fogalmát egyoldalúan negatívan ítéltük meg, miközben lélektani értelemben egy lehetőség is arra, hogy fejlesszük az egymással konfliktusban álló személyek együttműködését. Lehetőséget nyújt számunkra a személyes fejlődésre. A másik fontos üzenet, hogy minden konfliktushelyzetben igazából önmagunkkal kell foglalkoznunk. Éppen ebből ered nagyon sok konfliktus, vagy nagyon sok ezért mélyül el vagy válik tartóssá. A benne lévő személyek ugyanis egymás álláspontját akarják megváltoztatni, nem értik annak érveit, de ez nem vezet eredményre. Mindenkinek azonban lehetősége van saját magában változásokat generálni. A másik üzenet tehát, hogy a konfliktushelyzetben próbáljuk magunk álláspontját átgondolni, s ha ezt egy jó önismerettel képesek vagyunk megtenni, akkor várható az, hogy fel fogjuk ismerni, hogy a mi valódi érdekeink valójában hasonlóak azokéhoz, akikkel konfliktusban vagyunk.

- Nem ez az első előadása Szabadkán a VM4K-ban. Hogyan fog folytatódni ez az együttműködés?

- Úgy kerültem ide Szabadkára, hogy a Károli Gáspár Református Egyetemnek van egy mentálhigiéné szaka, amit én vezetek és ennek a képzési programja nemcsak Budapesten zajlik, hanem szerte a Kárpát-medencében. Erdélyben már 18 éve van évfolyamunk, 10 éve van a Felvidéken, 3 éve van a Kárpátalján. Magától értetődik, hogy itt a Délvidéken is elindíthatnánk a képzésünket. Ezt már évek óta szorgalmazzuk az egyetem részéről, s úgy néz ki, hogy Szabadkán is elindulhat majd az oktatás. Mivel Hódmezővásárhelyen élek, közel van Szabadka, felvetődött az ötlet, hogy addig is, amíg nem kezdődik el az egyetemi program, bekapcsolódhatnék a tanárok továbbképzésébe. Ezt örömmel vállaltam, elsősorban azért, hogy talán ezen közreműködésemmel is el tudom érni, hogy a szak minél hamarább elindulhasson itt.

Barsi Anita Zentáról érkezett a továbbképzésre, a helybeli Stevan Sremac Általános Iskolában tanít.

- Azért jöttem el a képzésre, mert volt alkalmam dr. Grezsa Ferencet megismerni a Nyári Akadémián, ő vezette a neveléstudományi szakcsoportot, s most is nagyon kíváncsi voltam az előadására. Nagyon fontos, hogy a konfliktusainkat hatékonyan tudjuk megoldani, ez mindenféleképpen hasznos és fontos az oktatásban.

- Mit gondol, milyen jellegű képzésekre lenne még szükségük a pedagógusoknak?

- Nagyon fontos olyan stratégiai módszereket adni a tanárok kezében, hogy hatékonyabban tudjanak működni az oktatásban. A technológiának is köszönhetően nagy változásokat tapasztalunk. A gyerekek ma már egészen másként gondolkodnak, mint mi. A csapatmunkára, a projektmódszerre, az élményen alapuló oktatásra kellene alapozni, és ilyen típusú képzéseket kellene sokkal többet tartani.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Magyarkanizsán ma megrendezték a községi közlekedési versenyt, amelyen az iskolaelőkészítős óvodai csapatok, valamint az 1. és a 2. osztályos iskolai csapatok versenyeztek. A rendezvény helyszíne a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola központi épülete volt. Magyarkanizsa Község Közlekedésbiztonsági Tanácsa a község...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 13:54 ]
Az egészségház napját ünnepelték Topolyán. Dr. Hadzsy János a topolyai egészségház névadója 173 évvel ezelőtt, 1851 áprilisában született. 2005 óta ezen a napon ünneplik az egészségügyi intézmény napját. Dr. Illés Csilla, az intézmény igazgatónője az egészségház udvarában található Hadzsy-szobornál...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 12:27 ]
Topoly község önkormányzata ebben az évben támogatást irányzott elő a költségvetésben a civil szervezeteknek és sportegyesületeknek. Összesen 119 benyújtott projektet támogatnak, a teljes keret 34,4 millió dinárt tesz ki. A kultúra területén 55 projekt, összesen 15,5 millió dináros támogatásban részesül, a...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 11:49 ]
Beolvasás folyamatban