Vajdaság
Szabadka: Kivágják a korzón lévő hársfákat

Nagy felháborodást keltett Szabadkán, hogy a köztisztasági közvállalat munkásai szerda reggel elkezdték a korzón lévő hársfák kivágását. A közösségi oldalakat elárasztották a fotók, amelyeken már csak a facsonkok láthatóak.

Szabadka belvárosának nagy részén ostorfák találhatóak, a korzón és a színház fala mellett viszont hársakat ültettek. A virágzás idején mindenütt érezni lehet az illatot, ami szintén hozzátartozik Szabadkához.

Az illetékesek azzal magyarázták a fák eltávolítását, hogy betegek. Valóban, a fasor több példányának elszáradtak az ágai, de onnan is sejteni lehet, hogy valami nincs rendben velük, hogy nem fejlődtek ki rendesen. Ezek a fák már 30 évesek voltak, de nem érték el a kellő fejlettségi szintet, több példány is igen csenevész maradt. Méretük fele akkora sem volt, mint például a színház fala mellé ültettet hársfáké.

A korzó nem marad hársak nélkül, ígérik az illetékesek. Hétéves példányok kerülnek a most kivágott fák helyére. Ezüsthársakat ültetnek, amik jobban elviselik a belvárosi klímát, szemben a most eltávolításra kerülő kislevelű hársakkal. A szakemberek szerint a szárazság miatt nem fejlődtek kellő mértékben a fák, ezért az új csemeték ültetésekor megoldják majd a locsolás lehetőségét is, hogy az öntözővizet egészen a gyökerekhez tudják juttatni.

A szakemberek arra számítanak, hogy az új, egészséges fák néhány év alatt beérik a növekedésben a most kivágott példányokat és igazi díszei lesznek a korzónak, ahol a nyári napokon árnyékot nyújtanak majd a sétálóknak.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Halálos kimenetelű közúti szerencsétlenség történt szombat reggel valamivel 6 óra után Szabadkán Szentkút közelében. Egy BMW személygépkocsi lesodródott az útról, majd valószínűleg több perdülés után egy szántón állt meg. Az anyósülésen helyet foglaló D.M. (1998) a helyszínen életét vesztette, a sofőr, L.G....
2019. FEBRUÁR 16.
[ 11:28 ]
Valamennyivel kevesebben tüntettek péntek kora este Szabadkán, mint egy héttel ezelőtt. Most is 18 órakor volt a gyülekező a Jadrannál, és ismét ugyanazon az útvonalon sétáltak, amelyen első alkalommal. A szervezők nevében Szűcs Dávid elmondta, hogy nagyon sokan feltették nekik a kérdést az első tiltakozó séta után,...
2019. FEBRUÁR 15.
[ 19:55 ]
A szerb kormány mai döntése értelmében, amelyet az egészségügyi minisztérium javaslatára hozott, február 18-a és 24-e között a vajdasági iskolákban sem lesz tanítás az influenzajárvány miatt. A diákok február 25-én, hétfőn ülnek újra az iskolapadba, közölte a tartományi kormány. Egy héttel tovább tart a téli...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 18:18 ]
Beolvasás folyamatban