Vajdaság
Szabadka: Kivágják a korzón lévő hársfákat

Nagy felháborodást keltett Szabadkán, hogy a köztisztasági közvállalat munkásai szerda reggel elkezdték a korzón lévő hársfák kivágását. A közösségi oldalakat elárasztották a fotók, amelyeken már csak a facsonkok láthatóak.

Szabadka belvárosának nagy részén ostorfák találhatóak, a korzón és a színház fala mellett viszont hársakat ültettek. A virágzás idején mindenütt érezni lehet az illatot, ami szintén hozzátartozik Szabadkához.

Az illetékesek azzal magyarázták a fák eltávolítását, hogy betegek. Valóban, a fasor több példányának elszáradtak az ágai, de onnan is sejteni lehet, hogy valami nincs rendben velük, hogy nem fejlődtek ki rendesen. Ezek a fák már 30 évesek voltak, de nem érték el a kellő fejlettségi szintet, több példány is igen csenevész maradt. Méretük fele akkora sem volt, mint például a színház fala mellé ültettet hársfáké.

A korzó nem marad hársak nélkül, ígérik az illetékesek. Hétéves példányok kerülnek a most kivágott fák helyére. Ezüsthársakat ültetnek, amik jobban elviselik a belvárosi klímát, szemben a most eltávolításra kerülő kislevelű hársakkal. A szakemberek szerint a szárazság miatt nem fejlődtek kellő mértékben a fák, ezért az új csemeték ültetésekor megoldják majd a locsolás lehetőségét is, hogy az öntözővizet egészen a gyökerekhez tudják juttatni.

A szakemberek arra számítanak, hogy az új, egészséges fák néhány év alatt beérik a növekedésben a most kivágott példányokat és igazi díszei lesznek a korzónak, ahol a nyári napokon árnyékot nyújtanak majd a sétálóknak.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az államalapító Szent István tiszteletére tartott ma este ünnepi megemlékezést Temerinben a TAKT és a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület. Köszöntőt Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke mondott. Beszédében felidézte a történelmi eseményeket, majd a jelenkori társadalmi és politikai...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 2:17 ]
A Muzslai Petőfi Sándor MME karöltve a helyi plébániával mintegy másfél évtizede közösen rendezi meg Szent István napját, és egyben az új kenyér ünnepét. Immár ötödik éve a rendezvény koszorúzással kezdődik a templom melletti parkban, ugyanis ennyi ideje áll Szent István szobra, ahol az emlékezés virágait...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 22:07 ]
Mintegy 250 termelő vett részt a Horgosi Termelők Klubjának Szent István-napi rendezvényén. A Családi- és Sportnapra, amit a helybeli Túrú tanyán rendeztek, nemcsak Vajdaságból, hanem Magyarország több településéről és Szlovákiából is érkeztek vendégek. Az idő egy kicsit megtréfálta a szervezőket. Jóval melegebb...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 22:04 ]
Beolvasás folyamatban