Vajdaság
Szabadka: Kivágják a korzón lévő hársfákat

Nagy felháborodást keltett Szabadkán, hogy a köztisztasági közvállalat munkásai szerda reggel elkezdték a korzón lévő hársfák kivágását. A közösségi oldalakat elárasztották a fotók, amelyeken már csak a facsonkok láthatóak.

Szabadka belvárosának nagy részén ostorfák találhatóak, a korzón és a színház fala mellett viszont hársakat ültettek. A virágzás idején mindenütt érezni lehet az illatot, ami szintén hozzátartozik Szabadkához.

Az illetékesek azzal magyarázták a fák eltávolítását, hogy betegek. Valóban, a fasor több példányának elszáradtak az ágai, de onnan is sejteni lehet, hogy valami nincs rendben velük, hogy nem fejlődtek ki rendesen. Ezek a fák már 30 évesek voltak, de nem érték el a kellő fejlettségi szintet, több példány is igen csenevész maradt. Méretük fele akkora sem volt, mint például a színház fala mellé ültettet hársfáké.

A korzó nem marad hársak nélkül, ígérik az illetékesek. Hétéves példányok kerülnek a most kivágott fák helyére. Ezüsthársakat ültetnek, amik jobban elviselik a belvárosi klímát, szemben a most eltávolításra kerülő kislevelű hársakkal. A szakemberek szerint a szárazság miatt nem fejlődtek kellő mértékben a fák, ezért az új csemeték ültetésekor megoldják majd a locsolás lehetőségét is, hogy az öntözővizet egészen a gyökerekhez tudják juttatni.

A szakemberek arra számítanak, hogy az új, egészséges fák néhány év alatt beérik a növekedésben a most kivágott példányokat és igazi díszei lesznek a korzónak, ahol a nyári napokon árnyékot nyújtanak majd a sétálóknak.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhelyezték a palicsi Aquapark és Wellnessközpont alapkövét - illusztráció
2018. DECEMBER 15.
[ 18:40 ]
A Belügyi Titkárság szabadkai részlegének dolgozói Kishegyesen négy marihuána mesterséges körülmények között történő termesztésére alkalmas laboratóriumot fedeztek fel. Letartóztattak az esettel kapcsolatban két személyt. A gyanúsítottak, K. T. (1986) és K. D. (1993) esetében az ügyész 30 napig terjedő vizsgálati...
2018. DECEMBER 15.
[ 17:21 ]
Amióta megkezdték a munkát az angiográfiás termek Zomborban, Szabadkán és Nagybecskereken, valamint új rendszer szerint dolgozik a szív- és érrendszeri betegségek intézete, azóta Vajdaságban nincs várólista a katéterezésre.Két évvel ezelőtt több mint 1000 vajdasági polgár várakozott hónapokig sikertelenül arra, hogy...
2018. DECEMBER 14.
[ 20:06 ]
Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere évértékelőt tartott a községben megvalósult beruházásokról, fejlesztésekről és tervekről egyaránt. Mint kiemelte, Magyarkanizsa továbbra is prioritásként tekint a község turizmusának fejlesztésére, emellett a mezőgazdaság és a vállalkozások fejlesztésére is...
2018. DECEMBER 14.
[ 19:13 ]
Beolvasás folyamatban