Vajdaság
Szabadka: Kivágják a korzón lévő hársfákat

Nagy felháborodást keltett Szabadkán, hogy a köztisztasági közvállalat munkásai szerda reggel elkezdték a korzón lévő hársfák kivágását. A közösségi oldalakat elárasztották a fotók, amelyeken már csak a facsonkok láthatóak.

Szabadka belvárosának nagy részén ostorfák találhatóak, a korzón és a színház fala mellett viszont hársakat ültettek. A virágzás idején mindenütt érezni lehet az illatot, ami szintén hozzátartozik Szabadkához.

Az illetékesek azzal magyarázták a fák eltávolítását, hogy betegek. Valóban, a fasor több példányának elszáradtak az ágai, de onnan is sejteni lehet, hogy valami nincs rendben velük, hogy nem fejlődtek ki rendesen. Ezek a fák már 30 évesek voltak, de nem érték el a kellő fejlettségi szintet, több példány is igen csenevész maradt. Méretük fele akkora sem volt, mint például a színház fala mellé ültettet hársfáké.

A korzó nem marad hársak nélkül, ígérik az illetékesek. Hétéves példányok kerülnek a most kivágott fák helyére. Ezüsthársakat ültetnek, amik jobban elviselik a belvárosi klímát, szemben a most eltávolításra kerülő kislevelű hársakkal. A szakemberek szerint a szárazság miatt nem fejlődtek kellő mértékben a fák, ezért az új csemeték ültetésekor megoldják majd a locsolás lehetőségét is, hogy az öntözővizet egészen a gyökerekhez tudják juttatni.

A szakemberek arra számítanak, hogy az új, egészséges fák néhány év alatt beérik a növekedésben a most kivágott példányokat és igazi díszei lesznek a korzónak, ahol a nyári napokon árnyékot nyújtanak majd a sétálóknak.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Április 24-én nyitják meg az Idea szupermarketet Óbecsén - illusztráció
2019. ÁPRILIS 23.
[ 20:28 ]
A tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre. A Pannon televízió rövidhíre szerint feltehetően a Városi Stadion körüli erdős részben valaki meggyújtotta a lehullott száraz leveleket és gallyakat, a tűz pedig a szárazság és a szél miatt gyorsan átterjedt a közlekedési rendőrség telephelyére, ahol több autó is...
2019. ÁPRILIS 22.
[ 20:19 ]
Jelentős torlódás alakult ki a magyar-szerb határátkelőhelyek magyarországi oldalán az európai iskolai szünetek, valamint a szabadságukra hazatérő vendégmunkások miatt. A húsvéti ünnepek miatt tömegesen jönnek Szerbia felé a külföldön dolgozó vendégmunkások. A Röszke-Horgos nemzetközi autópálya-átkelőnél is...
2019. ÁPRILIS 19.
[ 21:17 ]
A Szerb Haladó Párt (SNS) és a vele koalícióban lévő pártok tagjai több mint száz busszal indultak el a Szerbia jövője kampány keretében tartandó nagygyűlésre Belgrádba. A 021.rs hírportál riporterei Újvidék több pontján is látták a haladók és koalíciós partnereik szimpatizánsait szállító buszokat. A legtöbb...
2019. ÁPRILIS 19.
[ 17:26 ]
Beolvasás folyamatban