Vajdaság
Szabadka: Élményalapú vizuális programozás
A VM4K Téli informatikai tábort szervezett

A különböző programozási nyelvek alapjaival ismerkedhetnek meg a héten a gyerekek a szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban. A téli vakáció utolsó hetében szervezték meg ugyanis a téli informatikai tábort. Erről elsőként Kosányi Tamás képzési referenst kérdeztük.

– A nyáron szerveztük meg először az informatikai tábort, s már akkor is nagyon népszerű volt. Most picit más a tematikája, de mindenképpen kitér a programozásra, a programozási alapnyelvekre. Úgy is mondhatnám, hogy a programozás előszobájába vezetjük be a gyerekeket. Vannak olyan érdekességek, mint a programozható napocska vagy bűvös kocka.

– Most mekkora volt az érdeklődés? Azok jöttek ismét, akik nyáron is itt voltak, vagy vannak újabb gyerekek is?

– Vannak régiek is és újak is. Nagyjából 60:40 százalék az arányuk. Most is túljelentkezés van. Nagyon jó azt látni, hogy jól érzik itt magukat a gyerekek.

A foglalkozáson részt vevő gyerekek egy-egy számítógép előtt ülnek. Kovács Barnabás egy logikai játékot készít. Azt mondja, nem könnyű feladat.

– Ezt a robotot el kell juttatni az energiaműhöz, hogy feltöltődjön. Utána mehet tovább az űrhajójával. Ez elég nehéz játék, mert itt már van wi-fi, meg előre-hátra fordulás. Ez már a 3. pálya, egyre nehezebb.

– Tanulni is szoktál az interneten, a számítógépen?

– Szoktam. Amikor kapunk egy olyan házi feladatot, amit nem értek, akkor utánanézek. Volt olyan is, hogy kaptunk egy olyan feladatot, hogy meg kellett nézni az interneten egy előadást, amikor egy bácsi beszélt a növényekről.

– Mennyire érdekel az informatika? A pályaválasztásodat befolyásolja-e majd?

– Igen, arra gondoltam, hogy informatikus leszek, persze ez még változhat, de ez az életcélom.

Hajagos Roland is éppen a robotot programozta. Azt mondja, ezen az alkalmazáson keresztül csak a programozás kezdő lépéseit lehet megtanulni.

– Nagyjából ezt már mind megtanultam. Elég sokat foglalkozom otthon is a számítógéppel. Legtöbbször játszok, vagy videókat nézek a Youtube-on.

– Tanulni szoktál-e az internet segítségével?

– Igen. A múltkor például a magyar várakról kerestem információkat a Wikipédián. A legjobban a dombóvári vár tetszett.

Vörös Csaba informatikus vezeti a foglalkozásokat. Azt mondja, részben a nyáron tanultakra építkeznek most.

– Persze új ismeretekkel is szolgálunk a gyerekek számára. Az első feladat is már egy új logikai sort tartalmazott és a további feladatok is olyanok lesznek, amelyek előtudást nem követelnek, de mégis újat nyújtanak a számukra.

– Tulajdonképpen a programozás alapjaival ismerkednek a gyerekek?

– Valójában a kódolás alapjaival ismerkedhetnek meg. A kettő nem ugyanaz, a kettő külön fogalom. A kódolás folyamán nincs szükség előtudásra és nem kell felkészülni rá. A programozás viszont olyan, mint a nyelvtanulás, programnyelv-tanulásnak is mondják sokszor. Az egy hosszabb folyamatnak a része és komplexebb feladat.

– Meg lehet a játékon keresztül tanulni az alapokat és utána jöhetnek a komolyabb feladatot?

– Biztos vagyok benne, hogy igen, hisz a kódolásban olyan egyszerű parancsok szerepelnek, amik azután a programozás során is felhasználásra kerülnek. Tehát a kódolás pont az ő korosztályuk számára lett kitalálva. Ez egy nagyon biztos alap arra, hogy a jövőben programozást vagy hasonló szakmát válasszanak maguknak.

– Mennyire jellemző az, hogy a gyerekek nemcsak játszanak a számítógépen, hanem tanulnak is?

– Ezt nem tudom megítélni, remélem, hogy tanulnak is. Nyilván a játék is tartalmaz bizonyos logikai lépéseket, és én üdvözlöm ezt a részét a játéknak. Például most is a kívülállók azt látják, hogy a gyerekek játszanak itt, de valójában kódolási, azaz logikai feladatok sorozatával tudnak eljutni a célig. Számtalan ilyen feladatsort találnak az interneten, tehát olyan játékokat, amelyek az ő korosztályuknak szólnak, viszont logikai feladatsorokat tartalmaznak.

– A szerbiai iskolákban milyen szinten van az informatikai oktatás?

– Mint Szerbia programozási nagykövete meg tudom ítélni, hogy más országokhoz képest hogyan áll Szerbia ezen a téren. Úgy vélem, hogy kielégítő és biztató pozícióban vagyunk más országokhoz vagy a volt jugoszláv tagköztársaságokhoz képest. Például nagyon üdvözlendő az, hogy már az 5. osztályban szerepel a kódolás az informatikai tantárgy keretében. Ilyen és hasonló feladatokat tudnak elsajátítani, például a Scratch programozási nyelvet, vagy később, a 7. osztályban már a Python nyelvet. Tehát jó úton haladunk.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pecze József Kishegyes díszpolgára - illusztráció
2019. MÁRCIUS 24.
[ 8:20 ]
Kézimunka kiállítással folytatódott a falunapi rendezvénysorozat Kishegyesen, mely ezúttal egyben a falu újratelepítésének 250. évfordulójának a megünneplése is. A most már a parókiához tartozó egykori ifjúsági otthon épületében sok száz kézimunkát állítottak ki. Szügyi István, a községi képviselő-testület...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 10:22 ]
Az 1 az 5 millióból tiltakozás sorozat keretében pénteken este Szerbia több városában, közöttük Újvidéken, Nišben, Užiceben, Valjevóban is tüntettek. Újvidéken a tegnap esti, immár tizedik tüntetés a Szabad sajtó – szabad társadalom címet viselte. Az egybegyűltekhez a Szerb Nemzeti Színház előtti téren Milorad...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 7:51 ]
A topolyai községi képviselő-testület ülésén, napirenden szerepelt a község új statútumának elfogadása is. Ez szavazattöbbséggel meg is történt, ami azt jelenti, hogy a következő önkormányzati választások alkalmával már a jelenlegi 41 képviselői hely helyett 35 mandátumra pályázhatnak majd a jelöltek. Az...
2019. MÁRCIUS 22.
[ 22:08 ]
Beolvasás folyamatban