Vajdaság
Óbecse: Nem maradhat meg a Petőfi Sándor iskola?

A Petőfi Sándor Általános Iskola bezárását javasolta tegnapi ülésén az új községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport Óbecsén. A javaslatról hamarosan közvitát fognak tartani, tudósít a Pannon RTV.

Nem maradhat meg az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola – szavazattöbbséggel így döntött csütörtöki ülésén az új községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport. Az iskolának jelenleg a minimumként meghatározott 480 helyett csak 253 - nyolcvan százalékban magyarul tanuló - diákja van, és ha a miniszter ezt a javaslatot elfogadja, ők a következő tanévtől másik iskolába lesznek kénytelenek járni. Bár az iskolában az elvárt minimumnál több tagozat működik, Suzana Đukić, a munkacsoport elnöke szerint ezek nem felelnek meg az előírásoknak.

„A tanulók száma annyi, hogy csak egy osztályt kellene létrehozni. Ehelyett például két osztályunk van, az egyikben 11, a másikban 12 tanulóval, de a törvény szerint ennek egy osztálynak kellene lennie. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan tagozatok, amelyek nincsenek összhangban a törvénnyel”, nyilatkozta a Pannon RTV-nek Suzana Đukić, a munkacsoport elnöke.

A javaslatról hamarosan közvitát fognak tartani, majd a Magyar Nemzeti Tanács és a Tartományi Oktatási Titkárság véleményezése után az oktatási miniszter mondja ki a végső ítéletet az iskola felett.

Pásztor: Elfogadhatatlan az iskola bezárása

Elfogadhatatlannak tartja az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola bezárását a Vajdasági Magyar Szövetség - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Pásztor István. A VMSZ elnöke kijelentette, elhamarkodott és károkat okozó döntésnek tartja az új községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport és a községi tanács döntését. Pásztor István leszögezte, a VMSZ nem támogatja az általános iskola bezárását, és mindent megtesznek a döntés felülvizsgálatáért.

„Azt gondolom, hogy iskolát és templomot csak végső esetben csukunk be, és ez messze nem az az eset. Szeretném elmondani azt, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség, illetve én személy szerint mindent megteszek annak érdekében, hogy ez a kérdés felülvizsgálásra kerüljön. Ehhez a feladathoz már a mai nap folyamán, közvetlenül azt követően, hogy az információnak a birtokába jutottam, hozzáfogtam. Remélem, hogy ez az erőfeszítés sikeres lesz. Szeretném megnyugtatni az óbecseieket, szeretném megnyugtatni a közvéleményt, azt gondolom, hogy ez az eset például, amikor elmondható, hogy nem eszik a kását olyan forrón, mint amilyen forrón megfőzik”, nyilatkozta Pásztor István a Pannon RTV-nek.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2019. FEBRUÁR 8. [ 17:25 ]

Az iskola bezárás csak egy jó ürügy, hogy az épületet "átvegye" egy "haladó" gondolkodású érdekcsoport. Mindehhez a VMSZ egy kis szájtátogatással asszisztálni fog és a végén még "támogatni" is fogja. Várjuk ki a végét.


Karlóca: Három gyerek sérült meg kutyatámadás következtében - illusztráció
2019. ÁPRILIS 19.
[ 16:48 ]
A köztársasági parlament – a kulisszák mögött címmel tartott nagysikerű ismeretterjesztő előadást csütörtökön este a zentai BeeHome Közösségi Házban a községbeli középiskolák diákjai számára Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselő, aki a BeeHome Közéleti fórum című rendezvénysorozatának...
2019. ÁPRILIS 19.
[ 9:25 ]
A csokoládéból és magas minőségű kakaóból készülő termékeket gyártó Barry Callebaut csoport megállapodást írt alá a szerb kormánnyal és Újvidék várossal, amelynek értelmében Délkelet-Európában az első gyárat a tartományi székvárosban építik fel. Aleksandar Vučić szerb elnök azt mondta, a Barry Callebaut...
2019. ÁPRILIS 19.
[ 8:27 ]
A húsvéti ünnepek miatt nagypénteken és húsvéthétfőn Szabadkán több intézményben is csak ügyeletet tartanak. A városháza alatti gyógyszertár megszakítás nélküli ügyeletet tart. Pénteken és szombaton a Harcosok sorakozója lakótelepen lévő, a csantavéri és bajmoki patika 8-tól 13 óráig dolgozik. A Szegedi úton...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 21:59 ]
Beolvasás folyamatban