Vajdaság
Mesekönyv és ajándékkoncert szabadkai óvodásoknak
Arra kérik a szülőket, hogy magyar iskolába írassák gyerekeiket

Gyermekkoncertet szervezett a szabadkai Majsai Úti Általános Iskolában a Magyar Nemzeti Tanács és a Rákóczi Szövetség, amelyre meghívót kapott Szabadka város minden iskoláskor előtti korú gyermeke, aki magyar óvodába jár. A talpalávalót a Juhász zenekar húzta, s a kicsiket nem is kellett bíztatni, hogy táncra perdüljenek, vagy a zenekar tagjaival énekeljék az ismerős gyermek- és népdalokat. A legnagyobb meglepetés azonban a koncert után várta a gyerekeket, amikor ajándékba kaptak egy-egy Mátyás királyról szóló mesekönyvet.

A program célja az volt, hogy felhívják a szülők figyelmét, akik a kicsiket a koncertre elkísérték, hogy mennyire fontos az, hogy magyar iskolába írassák gyermekeiket.

A Rákóczi Szövetség tevékenységének legmeghatározóbb eleme mindig is az volt, hogy a határon túli magyar régiókban az anyanyelvű oktatást a szülők körében népszerűsítse, mondta a sajtónak nyilatkozva Nagy Domonkos István, a Rákóczi Szövetség szervezetfejlesztési igazgatója:

- Ezek a programok a Felvidéken indultak el a 2000-es évek elején, s immár hatodik éve a Délvidéken is jelen van a Rákóczi Szövetség ezzel a programjával az MNT-vel együttműködve. Tulajdonképpen három lépcsőből áll ez a program. Egyrészt azokat a magyar családokat keressük meg, ahol gyermek születik. A Gólyahír program keretében egy babanaplót ajándékozunk nekik, s ezzel a magyar közösség nevében köszöntjük a gyermeküket. Biztatjuk ugyanakkor őket arra, hogy a későbbiekben a magyar oktatást válasszák a gyermekük legjobb nevelkedése és érvényesülése szempontjait figyelembe véve. A magyar iskolaválasztási program keretében az óvodásokat és szüleiket keressük meg, hogy az iskolai iratkozások előtt egy kis bíztatást tudjunk közvetíteni és átadni, ezért vagyunk ma is itt, egy mesekönyvet hoztunk ezeknek a gyerekeknek. A könyvhöz mellékelt levélben pedig egy ígéretet teszünk a szülőknek, hogy ha őszre gyermekeikkel magyar osztályokban találkozhatunk, akkor ismét visszajövünk és egy 10 ezer forintos ösztöndíj támogatással köszönjük meg a döntésüket.

- Készült-e felmérés, hogy ezeknek a programoknak milyen hatása van? Csökken-e az asszimiláció?

- Az elmúlt 15 év statisztikái alapján legteljesebb adatok a Felvidékről vannak. Hál’ Istennek a tapasztalat az, hogy egy drámai csökkenés után először stagnálásba fordult a magyar iskolaválasztók száma, majd az utóbbi időben egy gyenge növekedést is lehetett tapasztalni, úgyhogy bizakodóak vagyunk, mondta Nagy Domonkos István.

A Rákóczi Szövetség iskolaválasztási programjának köszönhetően minden olyan kisgyermek, aki magyar nyelvű iskoláskor előtti csoportba jár, megkapja az ajándékot a héten, illetve a jövő hét folyamán, mondta Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának az elnöke.

- Mintegy 1400 gyermeket érint ez a program a Vajdaságban és az elkövetkező hónapokban, amikor a szülők magyar nyelvű általános iskolába íratják a kicsiket, akkor egy nagyon jó minőségű iskolatáskát is kapnak ajándékba a Rákóczi Szövetségtől. Ez kiegészül a Magyar Nemzeti Tanács Vackor programjával, hisz mindkettő az anyanyelvi oktatást helyezi előtérbe, s ezen programokon keresztül szeretnénk a szülők figyelmét felhívni arra, hogy mennyire fontos az, hogy a gyermekek magyar nyelvű oktatásban részesüljenek. Szeptemberben majd, amikor ezek a gyerekek már a tanévet kezdik meg magyar nyelven, az MNT beiskolázási csomagját is meg fogják kapni. Ma itt, a Majsai Úti Általános Iskolában egy ajándékkoncerttel is kedveskedünk a Szabadka város területén élő gyerekeknek, hiszen a Juhász zenekar Mulassunk című koncertjén népdalok és gyermekdalok hangzanak el.

Jerasz Anikó felhívja azok figyelmét, akiknek gyermeke magyar óvodába jár és őszre magyar iskolába indul, de most nem kaptak valami oknál fogva meghívót erre az eseményre, vagy nem tudtak a koncertre eljönni, hogy az MNT hivatalában át tudják venni az ajándékot.

A Juhász zenekar tagjai gyorsan megtalálták a közös hangot a gyermekekkel. Ez nem véletlen, hisz nagyon sok hasonló koncertet tartanak, mondta Juhász Gábor, a zenekar vezetője.

- Az év ezen szakaszában farsangi összeállításokkal szoktuk járni a Vajdaságot. Olyan népdalokat szedtünk össze, amelyek révén legjobban megszerethető ez a műfaj. Bemutatjuk a hangszereket is, több mint 10 hangszer kerül bemutatásra ezen a koncerten, olyanok, amiket a Kárpát-medencében használnak.

Szabadkán, az ajándékkoncert végén 150 mesekönyv talált gazdára. Az elkövetkező napokban osztják majd szét a meglepetéscsomagokat Királyhalmon, Hajdújáráson, Noszán, Palicson, Ludason és Bajmokon. A csantavéri gyerekek már decemberben megkapták az ajándékot.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Horgos központjában 2010. óta áll Szent István szobra, Simor Márton szegedi művész alkotása. A helybeliek azóta, minden évben itt hajtanak fejet a nagy király előtt, alkalmi ünnepséget pedig hetedik alkalommal szerveztek. Elsőként Gutási Ákos atya megáldotta az új búzából sütött kenyeret, majd helyi műkedvelők...
2019. AUGUSZTUS 24.
[ 0:07 ]
Hivatalosan is véget ért az Oasis elnevezésű, középiskolásokat megszólító nyolc napos ifjúsági tábor a magyarkanizsai Tisza-parton. A 16 vajdasági középiskolából érkező gyerekek a több mint egy hét alatt különböző sport- és ügyességi játékokban mérhették össze tudásukat, emellett bővíthették ismereteiket...
2019. AUGUSZTUS 23.
[ 10:48 ]
Pásztor István a Tartományi Képviselőház elnöke és Igor Mirović tartományi kormányelnök Topolyán járt. Megtekintették a folyamatban lévő beruházásokat és a jövőbeni tervekről is informálódtak. A házelnök és a kormányfő először az EM Commerce bútorgyárat tekintették meg, ahol a közelmúltban tartományi...
2019. AUGUSZTUS 22.
[ 20:38 ]
Beolvasás folyamatban