Vajdaság
Mesekönyv és ajándékkoncert szabadkai óvodásoknak
Arra kérik a szülőket, hogy magyar iskolába írassák gyerekeiket

Gyermekkoncertet szervezett a szabadkai Majsai Úti Általános Iskolában a Magyar Nemzeti Tanács és a Rákóczi Szövetség, amelyre meghívót kapott Szabadka város minden iskoláskor előtti korú gyermeke, aki magyar óvodába jár. A talpalávalót a Juhász zenekar húzta, s a kicsiket nem is kellett bíztatni, hogy táncra perdüljenek, vagy a zenekar tagjaival énekeljék az ismerős gyermek- és népdalokat. A legnagyobb meglepetés azonban a koncert után várta a gyerekeket, amikor ajándékba kaptak egy-egy Mátyás királyról szóló mesekönyvet.

A program célja az volt, hogy felhívják a szülők figyelmét, akik a kicsiket a koncertre elkísérték, hogy mennyire fontos az, hogy magyar iskolába írassák gyermekeiket.

A Rákóczi Szövetség tevékenységének legmeghatározóbb eleme mindig is az volt, hogy a határon túli magyar régiókban az anyanyelvű oktatást a szülők körében népszerűsítse, mondta a sajtónak nyilatkozva Nagy Domonkos István, a Rákóczi Szövetség szervezetfejlesztési igazgatója:

- Ezek a programok a Felvidéken indultak el a 2000-es évek elején, s immár hatodik éve a Délvidéken is jelen van a Rákóczi Szövetség ezzel a programjával az MNT-vel együttműködve. Tulajdonképpen három lépcsőből áll ez a program. Egyrészt azokat a magyar családokat keressük meg, ahol gyermek születik. A Gólyahír program keretében egy babanaplót ajándékozunk nekik, s ezzel a magyar közösség nevében köszöntjük a gyermeküket. Biztatjuk ugyanakkor őket arra, hogy a későbbiekben a magyar oktatást válasszák a gyermekük legjobb nevelkedése és érvényesülése szempontjait figyelembe véve. A magyar iskolaválasztási program keretében az óvodásokat és szüleiket keressük meg, hogy az iskolai iratkozások előtt egy kis bíztatást tudjunk közvetíteni és átadni, ezért vagyunk ma is itt, egy mesekönyvet hoztunk ezeknek a gyerekeknek. A könyvhöz mellékelt levélben pedig egy ígéretet teszünk a szülőknek, hogy ha őszre gyermekeikkel magyar osztályokban találkozhatunk, akkor ismét visszajövünk és egy 10 ezer forintos ösztöndíj támogatással köszönjük meg a döntésüket.

- Készült-e felmérés, hogy ezeknek a programoknak milyen hatása van? Csökken-e az asszimiláció?

- Az elmúlt 15 év statisztikái alapján legteljesebb adatok a Felvidékről vannak. Hál’ Istennek a tapasztalat az, hogy egy drámai csökkenés után először stagnálásba fordult a magyar iskolaválasztók száma, majd az utóbbi időben egy gyenge növekedést is lehetett tapasztalni, úgyhogy bizakodóak vagyunk, mondta Nagy Domonkos István.

A Rákóczi Szövetség iskolaválasztási programjának köszönhetően minden olyan kisgyermek, aki magyar nyelvű iskoláskor előtti csoportba jár, megkapja az ajándékot a héten, illetve a jövő hét folyamán, mondta Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának az elnöke.

- Mintegy 1400 gyermeket érint ez a program a Vajdaságban és az elkövetkező hónapokban, amikor a szülők magyar nyelvű általános iskolába íratják a kicsiket, akkor egy nagyon jó minőségű iskolatáskát is kapnak ajándékba a Rákóczi Szövetségtől. Ez kiegészül a Magyar Nemzeti Tanács Vackor programjával, hisz mindkettő az anyanyelvi oktatást helyezi előtérbe, s ezen programokon keresztül szeretnénk a szülők figyelmét felhívni arra, hogy mennyire fontos az, hogy a gyermekek magyar nyelvű oktatásban részesüljenek. Szeptemberben majd, amikor ezek a gyerekek már a tanévet kezdik meg magyar nyelven, az MNT beiskolázási csomagját is meg fogják kapni. Ma itt, a Majsai Úti Általános Iskolában egy ajándékkoncerttel is kedveskedünk a Szabadka város területén élő gyerekeknek, hiszen a Juhász zenekar Mulassunk című koncertjén népdalok és gyermekdalok hangzanak el.

Jerasz Anikó felhívja azok figyelmét, akiknek gyermeke magyar óvodába jár és őszre magyar iskolába indul, de most nem kaptak valami oknál fogva meghívót erre az eseményre, vagy nem tudtak a koncertre eljönni, hogy az MNT hivatalában át tudják venni az ajándékot.

A Juhász zenekar tagjai gyorsan megtalálták a közös hangot a gyermekekkel. Ez nem véletlen, hisz nagyon sok hasonló koncertet tartanak, mondta Juhász Gábor, a zenekar vezetője.

- Az év ezen szakaszában farsangi összeállításokkal szoktuk járni a Vajdaságot. Olyan népdalokat szedtünk össze, amelyek révén legjobban megszerethető ez a műfaj. Bemutatjuk a hangszereket is, több mint 10 hangszer kerül bemutatásra ezen a koncerten, olyanok, amiket a Kárpát-medencében használnak.

Szabadkán, az ajándékkoncert végén 150 mesekönyv talált gazdára. Az elkövetkező napokban osztják majd szét a meglepetéscsomagokat Királyhalmon, Hajdújáráson, Noszán, Palicson, Ludason és Bajmokon. A csantavéri gyerekek már decemberben megkapták az ajándékot.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Halálos kimenetelű közúti szerencsétlenség történt szombat reggel valamivel 6 óra után Szabadkán Szentkút közelében. Egy BMW személygépkocsi lesodródott az útról, majd valószínűleg több perdülés után egy szántón állt meg. Az anyósülésen helyet foglaló D.M. (1998) a helyszínen életét vesztette, a sofőr, L.G....
2019. FEBRUÁR 16.
[ 11:28 ]
Valamennyivel kevesebben tüntettek péntek kora este Szabadkán, mint egy héttel ezelőtt. Most is 18 órakor volt a gyülekező a Jadrannál, és ismét ugyanazon az útvonalon sétáltak, amelyen első alkalommal. A szervezők nevében Szűcs Dávid elmondta, hogy nagyon sokan feltették nekik a kérdést az első tiltakozó séta után,...
2019. FEBRUÁR 15.
[ 19:55 ]
A szerb kormány mai döntése értelmében, amelyet az egészségügyi minisztérium javaslatára hozott, február 18-a és 24-e között a vajdasági iskolákban sem lesz tanítás az influenzajárvány miatt. A diákok február 25-én, hétfőn ülnek újra az iskolapadba, közölte a tartományi kormány. Egy héttel tovább tart a téli...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 18:18 ]
Beolvasás folyamatban