Vajdaság
Óbecse: A polgárok elszántan küzdenek a Petőfi iskola bezárása ellen

Egy hét alatt több mint 6.000 óbecsei és környékbeli polgár írta alá a petíciót, amellyel az iskolahálózatokkal foglalkozó munkacsoport döntése, vagyis a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola bezárása ellen tiltakoznak.

Az iskolahálózat kialakításával foglalkozó munkacsoport többségi szavazással döntött úgy, hogy az iskolahálózat kidolgozása szempontjából be kell zárni egy általános iskolát Óbecsén. A munkacsoport a szerb kormány 2018. március 16-án elfogadott döntése alapján járt el.

A kormány rendelete szerint ugyanis általános iskola akkor lehet önálló intézmény, ha legalább 480 tanulóval vagy 16 osztállyal rendelkezik. Működhet 480-nél kevesebb diákkal is az iskola, ha két kilométeres körzetben nem létezik másik általános iskola, illetve ha az intézményben nemzeti kisebbségi nyelven is folyik oktatás. A Petőfi Sándor Általános Iskolába hivatalosan 253 diák jár 20 osztályba, az oktatás pedig két nyelven folyik, az osztályok között pedig vannak kis létszámú kombinált tagozatok is, mindez azonban vajmi keveset jelent a munkacsoport számára. Annál többet jelent viszont Balog Virág Zsolt iskolaigazgató, a diákok és az itt dolgozók számára, akik úgy vélik, hogy az intézményt meg kell őrizni a munkacsoport észszerűtlen döntése ellenére is.

Egyébként az iskola igazgatója is tagja a munkacsoportnak, és azon kevesek közé tartozik a csoporton belül, akik ellenezték az iskola bezárását.

„Amint ez kiderült, a szülők tanácsa aláírásgyűjtésbe kezdett és egy hét alatt 6.000 aláírás gyűlt össze. Elektronikus úton is alá lehet írni a petíciót. A polgárok, az aktivisták és a fiatalok minden követ megmozgattak, és megmutatták, hogy másként gondolkodnak az iskolahálózatról. Az iskolahálózat ugyanis a meglévő iskolák összekapcsolását jelentené, nem pedig azok bezárását. Lehet, hogy nincs meg a kellő számú diákunk, de a törvénnyel összhangban működünk, hiszen a diákok 80 százaléka magyar tannyelvű osztályba jár, az iskola pedig a város szimbóluma‟, hangsúlyozta Balog Virág.

Az igazgató szerint esélyt kellene adni az iskolának a fennmaradásra, de az itt dolgozókra is gondolni kell.

„60 dolgozónk van, ez 60 családot jelent. Ha ők a munkaerőpiacon kötnek ki, kérdéses, hogy lesz-e munka a számukra. A gyerekekre is gondolni kell. Évek óta tanítjuk őket, most pedig a község más iskoláiba kellene őket áthelyeznünk. Ez nagyon rosszul érintené őket. Meg kellene őrizni az iskolát, hogy legyen, aki azt megörökli. Lehet, hogy egy nap megjelenik egy új generáció, új ötletekkel, amelyekkel feléleszthetik az iskolát‟, hangsúlyozta az igazgató.

Az intézmény vezetőségének erőfeszítései ellenére az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában évek óta nem történt komolyabb beruházás. Az iskolának nincs tornaterme, így a testnevelés az ünnepi teremben zajlik. Most pedig, az évek óta tartó elhanyagolás után bezárnák az iskolát, viszont ez nem megoldás, vélik a petíció kezdeményezői.

„Mi, Óbecse község polgárai és a Petőfi Sándor Általános Iskola szimpatizánsai, valamint a Szerb Köztársaság minden jó szándékú, alulírott állampolgárai, akik támogatják a szerb nemzet és minden nemzeti kisebbség identitását, követeljük, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola bezárásának megakadályozását, mely intézmény szavatolja az alkotmányos jogot a magyar nyelvű oktatásra, a kulturális örökség védelmét és a helyi lakosok hagyományainak megőrzését. Ezúttal kérjük Önöket, hogy csatlakozzanak a megmozduláshoz‟, kérik felhívásukban a petíció kezdeményezői.

A munkacsoport javaslata előbb a községi képviselők elé, majd a tartományi oktatási titkárság és a tartományi kormány elé kerül majd, a végső döntést pedig az oktatási minisztérium hozza meg. A petíció kezdeményezői február végén fordulnának segítségért Mladen Šarčević oktatási miniszterhez az összegyűjtött aláírásokkal és kérnék, hogy ne zárják be az iskolát.

A petíció minden munkanap aláírható a tanítás ideje alatt az iskolában, illetve elektronikus úton ide kattintva.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Kocsis
2019. FEBRUÁR 16. [ 16:42 ]

Mert nyílvánvalóan nem polgári érdekképviseletet alkotnak. Ez a jövő.


bodrog
2019. FEBRUÁR 15. [ 17:35 ]

Miért kell a polgároknak küzdeni ott, ahol a legtöbb szavazatot kapott magyar párt megbízható alkotórésze az ország és a tartomány kormányának?


Kocsis
2019. FEBRUÁR 13. [ 9:39 ]

"Magyar összefogás", "Megint 1értelmű", "Biztos pont"... Mese gyermekeknek. Máskor mással kampányoljonak.


Az államalapító Szent István tiszteletére tartott ma este ünnepi megemlékezést Temerinben a TAKT és a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület. Köszöntőt Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke mondott. Beszédében felidézte a történelmi eseményeket, majd a jelenkori társadalmi és politikai...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 2:17 ]
A Muzslai Petőfi Sándor MME karöltve a helyi plébániával mintegy másfél évtizede közösen rendezi meg Szent István napját, és egyben az új kenyér ünnepét. Immár ötödik éve a rendezvény koszorúzással kezdődik a templom melletti parkban, ugyanis ennyi ideje áll Szent István szobra, ahol az emlékezés virágait...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 22:07 ]
Mintegy 250 termelő vett részt a Horgosi Termelők Klubjának Szent István-napi rendezvényén. A Családi- és Sportnapra, amit a helybeli Túrú tanyán rendeztek, nemcsak Vajdaságból, hanem Magyarország több településéről és Szlovákiából is érkeztek vendégek. Az idő egy kicsit megtréfálta a szervezőket. Jóval melegebb...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 22:04 ]
Beolvasás folyamatban