Vajdaság
Vékás János volt a VM4Köz. Klub vendége: „A fennmaradás belső biztosítékait kell megteremteni”

Útközben címmel társadalomtörténeti tényeket és tanulságokat fogalmazott meg a szabadkai VM4Köz. Klub vendégeként Vékás János újságíró, bibliográfus, a MTA Kisebbségkutató Intézetének munkatársa csütörtök este. Elmondta, hogy a vajdasági magyarság legnagyobb mulasztása volt az elmúlt fél évszázadban, hogy a társadalomtörténetével nem foglakozott.

A társadalom négy nagy alrendszerből áll, illetve négy szempontból tekinthetünk rá. A gazdaság a javakról szól, a politika a viszonyokról, a kultúra az intézményekről, a demográfia pedig az emberek szempontjából tekint a társadalomra, ismertette Vékás. Akkor beszélhetünk társadalomról, ha ez a négy alrendszer összefügg, integrálódik. Mind a négy szükséges a társadalom működéséhez, létezéséhez, bár bizonyos ideig egyik a másikkal helyettesíthető, tette hozzá.

Ha a kisebbségek létét csak kultúrára alapozzuk, gazdasági, politikai és kedvező demográfiai feltételek nélkül, akkor az valójában egy kisebbségi eutanázia, figyelmeztetett Vékás János.

- A társadalom alrendszerei között létezik egy sorrendiség. A gazdaságra, a javakat előállító alrendszerre épül rá a társadalmi viszonyokat kialakító politika. A viszonyokat hivatott tartósítani az intézményeket létrehozó és fenntartó kultúra. Az intézmények hozzák létre a társadalom kulturális mintáit és gondoskodnak azok befogadásáról. Így jönnek létre a demográfiai alrendszerében az emberi érdekek és értékek, egyszóval az identitás. Valójában az identitás a társadalmi integrációnak a belső tükröződése - mondta Vékás János és hozzátette: - Az ember csak a környezetéhez való viszonyítás által tudja kialakítani önképét. Ugyanakkor a demográfia alapvető hatást gyakorol a gazdasági alrendszerre, és így tovább. Az integráció tehát nem körkörös, hanem spirális alakú folyamat.

Elmondta: az identitás a társadalomban való létünk észlelése és értékelése. Három alapvető jellemzője van: van mélysége, szélessége és dinamikája. A mélysége azt mutatja, hogy az egyén hány szállal kötődik az adott közösséghez. Az identitás szélessége azt mutatja, hogy az ember hány közösséghez kötődik. A dinamika pedig azt jelenti, hogy a kötődések változhatnak.

A szakirodalom gyakran ír az egyéni és a közösségi identitásról. Vékás szerint közösségi identitás nincs, az identitás egyéni tulajdonság és nem külső körülmény alapján jön létre, hanem az emberben alakul ki. Ha az emberek nem akarják a közösséget, akkor az nem létezik.

Gyakran emlegetik a kettős identitást is, amit politikai eszközként kívánnak felhasználni. Kettős identitásról beszélnek, amikor két államról van szó. Ide is tartozik, oda is tartozik, mondják, mintha az állam lenne az identitás hordozója, kreálója, tulajdonosa. Az ember viszont nagyon is tudja a helyét. Vékás János szerint inkább kettős vagy többes identitásról kellene beszélni.

Egyszóval: egy egyén számos közösség tagja lehet. Több szempont alapján is összetartoznak az emberek, ezek a csomók képezik a társadalom magját. Több ilyen mag is van, amik átfedhetik egymást.

A nemzetállamban a hatalom birtokosa szereti az érezni, hogy „egy akolban van a nyáj”. A világ azonban nem így működik Vékás szerint. Példát is mondott: az ember egyik országban születik, másikban jár iskolában, harmadikban dolgozik… Ebben a folyamatban vagyunk most mi is vajdasági magyarok, mutatott rá.

Véleménye szerint, hogy többet tudjunk meg saját népünkről, vizsgálódni kellene kisebbségi közösségünkben. Azt kellene kutatni, hogy mit kellene tenni a társadalmi alrendszerekben. Ha ezekre a kérdésekre meg tudjuk adni a választ, a közösség életképes lehet. Magyarországon a nemzeti identitásra vonatkozó kutatás során 4 kérdést tettek fel még 2001-ben: Mi az anyanyelve? Milyen nyelven beszél a családban és baráti közösségben? Milyen nemzetiségűnek vallja magát? Milyen a kulturális kötődése? E kérdések alapján meghatározható, hogy milyen folyamat zajlik az adott közösségben.

Vékás János szerint nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a demográfiai statisztikákra. Most azt mondják, nagyon jó a szerb és magyar állam viszonya, ezt ki kellene használni. Vannak, akik azt mondják, hogy ott kell ülnünk, ahol a döntések születnek. Vékás viszont arra figyelmeztet, hogy láttunk már nagyon hirtelen jövő átalakulásokat. A fennmaradás belső biztosítékai, ez kellene, hogy legyen a lényeg, figyelmeztetett. Ha ez megvan, akkor oda lehet ülni és dönteni lehet a többiekkel. A fennmaradás belső biztosítékait kell erősíteni akkor, amikor ez lehetséges és felkészülni a kedvezőtlenebb időszakokra, fejezte be előadását Vékás János.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szüleik munkáltatói igazolásával kell rendelkezniük azoknak a gyerekeknek, akiket óvodába akarnak vinni Szabadkán. Az intézkedés csütörtöktől lép életbe. A járványügyi helyzet romlása miatt utasította erre a Naša radost iskoláskor előtti intézményt a szabadkai városi közigazgatás. A gyermekkel egy háztartásban...
2020. NOVEMBER 25.
[ 11:19 ]
Ma érkezett meg Zentára magyar kormány egészségügyi berendezéseket tartalmazó adománya. Tíz betegkövető monitorból álló adomány érkezett ma Zentai Közkórházba a magyar kormány jóvoltából. Csallóközi Eszter, a szabadkai magyar főkonzulátus főkonzulja a csomagok átadásánál elmondta, hogy a járvány második...
2020. NOVEMBER 25.
[ 11:18 ]
Ahogyan országszerte, úgy Topolyán is romlott a járványügyi helyzet, de egyelőre nem drasztikusan. Hétfőn a jelentés 36 aktív fertőzöttről szólt, ehhez jött még az utóbbi egy napban regisztrált 13 új fertőzött. A válságtörzs Szatmári Adrián parancsnok által aláírt határozata értelmében itt is bevezették az...
2020. NOVEMBER 24.
[ 18:56 ]
Beolvasás folyamatban