Vajdaság
Pénzvilág: Új segédtankönyv közgazdaságot tanuló középiskolásoknak
A könyveket mind a négy vajdasági tanintézmény tanulói megkapják

A Magyar Nemzeti Tanács és a szabadkai Bosa Miličević Közgazdasági Középiskola kiadásában - a tanintézmény kezdeményezésére és az MNT finanszírozásában – 500 példányban megjelent a Pénzvilág című segédtankönyv. A kézikönyvet, melynek szerzői Loboda Szonya és Lazić Éva, a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola szaktanárai, Tóth Kornél, a segédtankönyv recenzense mutatta be hétfő délben a szabadkai tanintézményben. A könyvet elsősorban a Pénzforgalmi ügyintéző, az Ügyintéző titkár, a Kereskedelmi és szolgáltatási ügynök, a Közgazdasági technikus és az Idegenforgalmi ügyintéző szakirányon tanuló diákok részére irányozták elő.

Hiánypótló kiadványról van szó, amit eljuttatnak mind a négy vajdasági középiskolába, ahol magyar nyelven közgazdaságtant oktatnak: a házigazda iskola mellett megkapják a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola és az Óbecsei Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola diákjai is.

Elsőként a könyv szerzőit Loboda Szonyát és Lazić Évát kérdeztem.

- Magyar nyelvű tankönyvek közgazdaságtanból eddig szinte nem is jelentek meg. Igazából ez sem tankönyv, hanem csak segédkönyv. Arra szántuk, hogy a közgazdásznövedékek a pénzügy világában könnyebben feltalálják magukat, hogy legyen valamibe beleolvasniuk. Ne a vázlatokra, vagy az órán lediktált szövegre kelljen hagyatkozniuk – mondja Lazić Éva.

- Felkérésre írták a könyvet, vagy csak a saját munkájukat akarták könnyebbé tenni?

- Abszolút önszorgalom volt – szögezi le Szloboda Szonya. - Megbeszéltük a kolléganővel, hogy lépnünk kellene. Összeültünk, fordítottunk, kutattunk, könyveket használtunk, utána a Magyar Nemzeti Tanács ezt a dolgot megtámogatta, nekik hála, hogy kijöhetett a nyomdából a könyv.

- Mi került a tankönyve? Milyen tudás?

- A szerbiai pénzügyi rendszerrel akartuk megismertetni a diákokat. Az általános pénzügytől a monetáris közpénzügyig, tehát az államkasszára vonatkozóan a vállalati pénzügy. Aminek kimondottan örülök, hogy a pénzügyi piactéma is belekerült annak ellenére, hogy Szerbiában nem él, de a világban alkalmazzák és a fiataloknak is ezt kell majd alkalmazniuk – véli Lazić Éva.

A kérdésre, hogy esetleg egy újabb tankönyv születik-e majd, azt válaszolják, hogy egyelőre még nem tudják.

- Mitől függ, a feladat hatalmas vagy a pénzügyi háttér a gond? – faggatózok tovább. Lazić Éva szerint folytatni kellene a munkát:

- A szerbiai bankügyvitelről kellene egy könyv. A bankrendszerről foglalnák össze a tudnivalókat. A kézirattal talán már meg is vagyunk, inkább ez is pénzkérdés. Ez is inkább segédkönyv lenne.

- A mostani kiadvány alapján mennyire lehet megismerni a szerbiai mellett a nemzetközi pénzügyi világot?

- Van benne nemzetközi pénzügy fejezet is, amit használni tudnak az órákon, esetleg az egyetemi felkészítőkre, de azok is forgathatják a könyvet, akiket csak érdekel a téma.

Gulyás Oldal Natália, a Szabadkai közgazdasági középiskola harmadikos tanulója is örül a segédkönyvnek.

- Csak magyar és szerb nyelvből vannak tankönyveink. Ami a legjobban hiányzik, hogy a szaktantárgyakból legyen miből felkészülnünk. Ennek a könyvnek a megjelenésével sokkal aktívabban részt tudunk venni az órán, nem kell annyit írnunk, s utána a könyv alapján is tudunk jegyzeteket készíteni, s ezzel felkészülünk az egyetemre is. Eddig a tanárnő fordított a szerb tankönyvből, azt diktálta le, s abból kellett készülnünk.

A könyveket az iskolák képviselőinek Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának az elnöke adta át.

- Ez már a hatodik könyv, ami a középiskolások számára megjelenik. Szeptemberben négy könyvet biztosítottunk a szabadkai Zeneiskola részére, illetve októberben megjelent a szerb mint nem anyanyelv tanítására egy segédtankönyv, most pedig a közgazdaságot tanulók számára jelent meg ez a Pénzvilág című kiadvány. A könyv 500 példányban jelent meg, s a mai napon négy középiskola képviselői veszik át.

- Előkészületben vagy tervben vannak-e további tankönyvek?

- Természetesen. Nagyon fontos, hogy a tanárok vállalják a szerzők szerepét, hogy magyar nyelven íródhassanak tankönyvek, mert ha fordításokról van szó, azokban a könyvekben mindig megjelenik a szerb nyelv struktúrája. Különösen a szakközépiskolák esetében van nagy tankönyvhiány, a most használt könyvek régiek, elavultak. A tanárok magyarországi tankönyvekből készítenek jegyzeteket, illetve szerb nyelvű könyvekből, s ezek alapján próbálják az óráikat felépíteni. Az ilyen kezdeményezéseket örömmel fogadja a Magyar Nemzeti Tanács, s a tanárok segítségére siet. A könyvkiadás során lebonyolítói, koordinátori, finanszírozói szerepet is vállalunk.

Jerasz Anikó azt is elmondta, hogy a középiskolák az elmúlt időszakban különféle eszközfinanszírozásban is részesültek.

- A szakképzés éve kapcsán számítógépes szaktantermeket, szakkonyhákat szereltünk fel itt ebben az intézményben is, illetve az Óbecsei Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskolában, hiszen ott is van szakács szak. Emellett a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskolában és a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskolában számítógépes tantermet szereltünk fel, illetve biztosítottuk mindazt, amit az intézmények kérésként megfogalmaztak, most pedig abban voltunk a s segítségükre, hogy ezt a segédtankönyvet megjelentessük.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Sándor a mozsori
2019. MÁRCIUS 16. [ 14:14 ]

Aki Szerbiában vagy Magyarországon átlépi az ugynevezet bankfiók küszőbét, atol a pilanattol nem babra megy a játék, védekezni lehetetlen. A nyugati világban megszokot pénzkezelés ezekben az országon teljesen ismeretlen. Kereskedelmi lehetöség a nemzetközi tösdéken nem léteznek. Hol vanak akkor a pénzvilág? Ez a kédés nem a hölgyek vagy a Lázár ur könyveire vonatkozik. Az ügyfél gondoljon inkáb a soványab évekre mert az arany a sárban is arany.


Lázár Ernő
2019. MÁRCIUS 14. [ 21:50 ]

Nagyon örülök hogy az MNT végre támogat egy ilyen téma körrel foglalkozó kézikönyvet. Én vagyok az első ilyen magyar könyv szerzője A PÉNZKEZELÉS FORTÉLYAI cimü és HOGYAN KERESSÜK MEG A PÉNZ és MIT KELL TUDNUNK A BANKOKRÓL alcimmel. Az MNT négy évvel ezelőtt eldobta kérésemet s nagyon jó lenne ha most támogatná ennek a könyvnek a kiadását is mert nagy érdeklődést váltott ki. A szerb nyelvü kiadás eddig 2OOO példányban kelt ell


Hat napos hittantábort szervezett a Magyarkanizsa községbeli és környékbeli gyerekek számára a Jó Pásztor Keresztény Ifjúsági Szervezet. A tizedik alkalommal megtartott Veled vagyok – számíthatsz rám! nevet viselő táborban az idei évben 50 általános és középiskolás gyerek vett részt. Az idei tábor témája Az út...
2019. JÚLIUS 20.
[ 16:39 ]
Hamarosan megkezdődik Kishegyesen az Anna Napok rendezvénysorozata, mely változatos és tartalmas időtöltést, jó szórakozást, kikapcsolódást ígér a helyieknek és az ilyenkor nagy számban idelátogatóknak egyaránt. A faluban idén ünneplik az újratelepítés 250. évfordulóját is. Azt szokták mondani, hogy búcsúkor...
2019. JÚLIUS 20.
[ 16:37 ]
Megállapodás született a szerb és a magyar hatóságok között arról, hogy a Királyhalom–Ásotthalom, valamint Horgos 2–Röszke 2 közúti határátkelőhely 2019. július 22-29. között az eredeti 7-19 óra helyett 7-22 óra nyitva tartással üzemel, közölte a Police.hu, a magyar rendőrség hivatalos weboldala. Arról is...
2019. JÚLIUS 20.
[ 16:21 ]
Beolvasás folyamatban