Vajdaság
Közlekedési témákról egyeztetett Palkovics László Pásztor Istvánnal Szabadkán

Főként vasútfejlesztésről, valamint a Magyarország és Szerbia közötti határátkelők helyzetéről tárgyalt csütörtökön Szabadkán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével.

A tárcavezető ezzel a látogatással készítette elő pénteki belgrádi látogatását, amelynek során Zorana Mihajlović szerb infrastruktúraügyi és közlekedési miniszterrel tárgyal. A témák között főként a két ország közlekedési ügyei kerülnek majd előtérbe.

Palkovics László kiemelte, hogy a jó magyar-szerb viszonynak nem felel meg az a mód, ahogyan jelenleg a határátkelők működnek, és ezen segíteni kell. Mint mondta, a VMSZ elnökével az autópályán fekvő határátkelőről, valamint a kisebb határátkelők nyitva tartásáról tárgyalt. Szándéka szerint hamarosan létrejöhet egy munkacsoport, amely a határ menti kérdések áttekintésével foglalkozik majd.

Kiemelte, hogy a hamarosan megtartandó magyar-szerb kormányülésen több gazdaságfejlesztési megállapodást is aláírnak majd, de emellett a kutatásfejlesztéssel, innovációval, technológiai fejlesztéssel kapcsolatos megállapodásokra és több közlekedéssel kapcsolatos megállapodásra is lehet számítani.

Pásztor István rámutatott, hogy régi gyakorlat már, hogy amikor a magyar kormány bármely tagja Belgrádban tárgyal, előtte egyeztet a VMSZ-szel, így most is olyan témákról esett szó, amelyekről Palkovics László pénteken Zorana Mihajlovićtyal egyeztet.

A Budapest- Belgrád vasútvonal mellett kiemelt figyelmet fordítottak a Szeged-Szabadka-Bácsalmás-Baja-vasútvonal felújítására, azon belül is a Szeged-Szabadka szakaszra. Az a szándék - magyarázta a VMSZ elnöke -, hogy még az idei év folyamán aláírják a vonatkozó megállapodást, és szintén még az idén megteremtődjenek a feltételei annak, hogy a felújítás megkezdődjön. Hozzáfűzte, a remények szerint körülbelül két és fél év alatt be is fejeződhet ez a felújítás.

A csütörtöki szabadkai találkozón fontos téma volt a határátkelés is. Nemcsak a határátkelők nyitva tartásáról esett szó, hanem Pásztor István arra is kérte a magyar kormányt, hogy legyen nyitott az autópályán fekvő határátkelő gondjainak kezelését illetően. A határátkelőn folyamatosak a többórás várakozások, és ezt például azzal lehetne kezelni, hogy más, közeli átkelők nyitva tartását, amelyek jelenleg 7 és 19 óra között tartanak nyitva, 24 órásra változtatják, valamint nagyobb kapacitást biztosítanak az autópályán fekvő átkelőn. Ez nem annyira a turistáknak okoz problémát, inkább azoknak, akik mindennap ezeket a határátkelőket használják - magyarázta. Ez nem politikai kérdés, hanem technikai, tehát könnyen kezelhető - mondta Pásztor István.

Hozzátette, hogy a teherautó-forgalomról is tárgyalni kell, mert sem gazdasági, sem áruforgalmi szempontból nem elfogadható, hogy a teherautóknak nagyon hosszú ideig kell várakozniuk a határtákelőkön. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ada: Vigyázzunk egymásra! - illusztráció
2020. JÚLIUS 14.
[ 6:10 ]
A Zombor községben lévő Küllőd (Kolut) faluban nyolc gyerek sérült meg vasárnap este, amikor a vásárban eltört a körhinta fő tartóoszlopa, miközben a gyerekekkel forgott. Három gyerek súlyos sérüléseket szenvedett, de nincsenek életveszélyben, öten pedig könnyebb sérülésekkel megúszták a balesetet, idézi a...
2020. JÚLIUS 13.
[ 11:02 ]
A vámosok 170 ezer eurót találtak egy utasnál a horgosi átkelőn, a pénz nagyobb részét bevarrták egy mellénybe, írja a Telegraf. A tulajdonos szerint, aki magán viselte a ruhadarabot, csupán talizmánról van szó. A pénz egy kisebb részét egy laptop táskába rejtették. A pénzre akkor bukkantak, amikor egy német...
2020. JÚLIUS 13.
[ 9:29 ]
A Vajdasági Klinikai Központban (KCV) jelenleg 219 koronavírus-fertőzöttet kezelnek, s mivel a páciensek száma nő, ki kell bővíteni a kapacitásokat, vagyis megnyitják a negyedik covid-központot. A tartomány területén az elmúlt egy napban 138 új esetet jegyeztek, 55 újvidéki. A betegek közül 17 páciens igényel gépi...
2020. JÚLIUS 12.
[ 13:02 ]
Beolvasás folyamatban