Vajdaság
Topolya: Megemlékezés az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából

Az 1848-as eseményekre és a hősökre emlékeztek Topolyán a Nyugati temetőben. A Vajdasági Magyar Szövetség Topolyai Községi Szervezete és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Topolya-Kishegyes Körzeti Szervezete koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott Topolyán, a Nyugati temetőben a Hősök sírjánál, az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 171. évfordulója alkalmából.
„ Március 15-e jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. Erre az ünnepre méltán lehet büszke minden magyar, hiszen 1848. március 15-én példaértékűen cselekedtek a márciusi ifjak, mikor szabadságukért szembeszálltak az elnyomó hatalommal. A hősök iránti tisztelettel emlékezünk minden év március idusán” – mondta a megemlékezésen Mirić Námesztovszki Kornélia, a helyi közösség tanácselnöke, miután a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ tagjai tolmácsolásában elhangzott a Magyar Himnusz.
Cservenák Csenge, Nagyidei Márk, Antal Bianka és Benei Rebeka, az Aurora beszédművészeti műhely tagjainak szavalataival folytatódott a megemlékezés, majd Tomik Nimród, a Vajdasági Magyar Szövetség Topolyai Helyi Szervezetének elnöke szólt az egybegyűltekhez. A történész a 171 évvel ezelőtti események kevésbé ismert részleteire is kitért, beszéde végén pedig hangsúlyozta, hogy az egység, az összetartás milyen erőt képviselhet, és ez egyik fontos tanúsága az egykori eseményeknek a ma élők szempontjából is.
Kovács László, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Topolya-Kishegyes Körzeti elnöke az Európát fenyegető veszélyről és az aktuális magyar kormány sikeres nemzetpolitikájáról beszélt. Ft. Fazekas Ferenc Tisza-menti főesperessel együtt imádkoztak a jelenlevők ezt követően, majd a koszorúzás következett.
A Szabadkai Magyar Főkonzulátus nevében Debreczeni Sándor konzul, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Kisimre Szerda Anna helyezte el az emlékezés virágait. A Vajdasági Magyar Szövetség nevében Egeresi Sándor és Szilágyi József , a VMSZ Tanácsának tagjai koszorúztak.
A Vajdasági Magyar Demokrata Párt koszorúját Bicskei Tibor, Kovács László és Sipos Piroska helyezte el. A Vajdasági Magyar Szövetség Topolyai Helyi szervezete nevében Ivanics Zoltán és Tomik Nimród koszorúzott, a topolyai önkormányzat koszorúját Kislinder Gábor községi elnök és Mentus Lívia tanácstag helyezte el. A topolyai Helyi Közösség képviseletében Fábrik Anikó és Szatmári Mihály, a Vajdasági Magyar Szövetség Községi Női , Nyugdíjas és Ifjúsági Fórumának nevében Paul Szikora Erzsébet, Márkus Zoltán és Ivanics Brigitta helyezte el a kegyelet virágait.
A Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat koszorúját Curnovity Erzsébet és Délity Laura helyezték el.
A Vox humana Emberbaráti Szervezet nevében Toldi Gizella, a Kárpát-medencei Vitézi Rend nevében Bálint Lajos koszorúzott.
A megemlékezés este a Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnokában folytatódott, ahol topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ és az óbecsei Petőfi Sándor Művelődési Központ: E becses zászlónak, a hazának című ünnepi műsorát tekinthették meg az érdeklődők.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hat napos hittantábort szervezett a Magyarkanizsa községbeli és környékbeli gyerekek számára a Jó Pásztor Keresztény Ifjúsági Szervezet. A tizedik alkalommal megtartott Veled vagyok – számíthatsz rám! nevet viselő táborban az idei évben 50 általános és középiskolás gyerek vett részt. Az idei tábor témája Az út...
2019. JÚLIUS 20.
[ 16:39 ]
Hamarosan megkezdődik Kishegyesen az Anna Napok rendezvénysorozata, mely változatos és tartalmas időtöltést, jó szórakozást, kikapcsolódást ígér a helyieknek és az ilyenkor nagy számban idelátogatóknak egyaránt. A faluban idén ünneplik az újratelepítés 250. évfordulóját is. Azt szokták mondani, hogy búcsúkor...
2019. JÚLIUS 20.
[ 16:37 ]
Megállapodás született a szerb és a magyar hatóságok között arról, hogy a Királyhalom–Ásotthalom, valamint Horgos 2–Röszke 2 közúti határátkelőhely 2019. július 22-29. között az eredeti 7-19 óra helyett 7-22 óra nyitva tartással üzemel, közölte a Police.hu, a magyar rendőrség hivatalos weboldala. Arról is...
2019. JÚLIUS 20.
[ 16:21 ]
Beolvasás folyamatban