Vajdaság
Topolya: Megemlékezés az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából

Az 1848-as eseményekre és a hősökre emlékeztek Topolyán a Nyugati temetőben. A Vajdasági Magyar Szövetség Topolyai Községi Szervezete és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Topolya-Kishegyes Körzeti Szervezete koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott Topolyán, a Nyugati temetőben a Hősök sírjánál, az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 171. évfordulója alkalmából.
„ Március 15-e jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. Erre az ünnepre méltán lehet büszke minden magyar, hiszen 1848. március 15-én példaértékűen cselekedtek a márciusi ifjak, mikor szabadságukért szembeszálltak az elnyomó hatalommal. A hősök iránti tisztelettel emlékezünk minden év március idusán” – mondta a megemlékezésen Mirić Námesztovszki Kornélia, a helyi közösség tanácselnöke, miután a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ tagjai tolmácsolásában elhangzott a Magyar Himnusz.
Cservenák Csenge, Nagyidei Márk, Antal Bianka és Benei Rebeka, az Aurora beszédművészeti műhely tagjainak szavalataival folytatódott a megemlékezés, majd Tomik Nimród, a Vajdasági Magyar Szövetség Topolyai Helyi Szervezetének elnöke szólt az egybegyűltekhez. A történész a 171 évvel ezelőtti események kevésbé ismert részleteire is kitért, beszéde végén pedig hangsúlyozta, hogy az egység, az összetartás milyen erőt képviselhet, és ez egyik fontos tanúsága az egykori eseményeknek a ma élők szempontjából is.
Kovács László, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Topolya-Kishegyes Körzeti elnöke az Európát fenyegető veszélyről és az aktuális magyar kormány sikeres nemzetpolitikájáról beszélt. Ft. Fazekas Ferenc Tisza-menti főesperessel együtt imádkoztak a jelenlevők ezt követően, majd a koszorúzás következett.
A Szabadkai Magyar Főkonzulátus nevében Debreczeni Sándor konzul, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Kisimre Szerda Anna helyezte el az emlékezés virágait. A Vajdasági Magyar Szövetség nevében Egeresi Sándor és Szilágyi József , a VMSZ Tanácsának tagjai koszorúztak.
A Vajdasági Magyar Demokrata Párt koszorúját Bicskei Tibor, Kovács László és Sipos Piroska helyezte el. A Vajdasági Magyar Szövetség Topolyai Helyi szervezete nevében Ivanics Zoltán és Tomik Nimród koszorúzott, a topolyai önkormányzat koszorúját Kislinder Gábor községi elnök és Mentus Lívia tanácstag helyezte el. A topolyai Helyi Közösség képviseletében Fábrik Anikó és Szatmári Mihály, a Vajdasági Magyar Szövetség Községi Női , Nyugdíjas és Ifjúsági Fórumának nevében Paul Szikora Erzsébet, Márkus Zoltán és Ivanics Brigitta helyezte el a kegyelet virágait.
A Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat koszorúját Curnovity Erzsébet és Délity Laura helyezték el.
A Vox humana Emberbaráti Szervezet nevében Toldi Gizella, a Kárpát-medencei Vitézi Rend nevében Bálint Lajos koszorúzott.
A megemlékezés este a Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnokában folytatódott, ahol topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ és az óbecsei Petőfi Sándor Művelődési Központ: E becses zászlónak, a hazának című ünnepi műsorát tekinthették meg az érdeklődők.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiából nem egészen 69 ezer kettős állampolgár iratkozott fel a magyarországi választási névjegyzékre – ismertette Pintér Attila belgrádi nagykövet. Az Újvidéki Rádió Hangadó Szerda című műsorában arra kérte őket, hogy az európai parlamenti választásra a levélszavazatukat időszűke miatt már ne postázzák,...
2019. MÁJUS 23.
[ 6:26 ]
Ma a kora reggeli órákban meghalt egyike annak a négy menekültnek, akiket tegnap eszméletlen állapotban találtak meg Futakon egy tartálykocsiban, tudta meg a 021.rs. A Vajdasági Klinikai Központ Sürgősségi Központjában közölték, hogy az újraélesztési kísérlet és a gyógykezelés ellenére meghalt az egyik fiú. A...
2019. MÁJUS 22.
[ 15:23 ]
Felavatták a temerini Tájház udvarában az első világháborúban elesett temeriniek emlékére állított márványfalat. A táblára olyan külföldi és vidéki személyek nevei is felkerültek, akik a temerini hadikórházban váltak áldozataivá a nemzeteket és országokat értelmetlenül egymással szemben állító...
2019. MÁJUS 22.
[ 0:39 ]
Beolvasás folyamatban