Vajdaság
Topolya: Megemlékezés az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából

Az 1848-as eseményekre és a hősökre emlékeztek Topolyán a Nyugati temetőben. A Vajdasági Magyar Szövetség Topolyai Községi Szervezete és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Topolya-Kishegyes Körzeti Szervezete koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott Topolyán, a Nyugati temetőben a Hősök sírjánál, az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 171. évfordulója alkalmából.
„ Március 15-e jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. Erre az ünnepre méltán lehet büszke minden magyar, hiszen 1848. március 15-én példaértékűen cselekedtek a márciusi ifjak, mikor szabadságukért szembeszálltak az elnyomó hatalommal. A hősök iránti tisztelettel emlékezünk minden év március idusán” – mondta a megemlékezésen Mirić Námesztovszki Kornélia, a helyi közösség tanácselnöke, miután a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ tagjai tolmácsolásában elhangzott a Magyar Himnusz.
Cservenák Csenge, Nagyidei Márk, Antal Bianka és Benei Rebeka, az Aurora beszédművészeti műhely tagjainak szavalataival folytatódott a megemlékezés, majd Tomik Nimród, a Vajdasági Magyar Szövetség Topolyai Helyi Szervezetének elnöke szólt az egybegyűltekhez. A történész a 171 évvel ezelőtti események kevésbé ismert részleteire is kitért, beszéde végén pedig hangsúlyozta, hogy az egység, az összetartás milyen erőt képviselhet, és ez egyik fontos tanúsága az egykori eseményeknek a ma élők szempontjából is.
Kovács László, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Topolya-Kishegyes Körzeti elnöke az Európát fenyegető veszélyről és az aktuális magyar kormány sikeres nemzetpolitikájáról beszélt. Ft. Fazekas Ferenc Tisza-menti főesperessel együtt imádkoztak a jelenlevők ezt követően, majd a koszorúzás következett.
A Szabadkai Magyar Főkonzulátus nevében Debreczeni Sándor konzul, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Kisimre Szerda Anna helyezte el az emlékezés virágait. A Vajdasági Magyar Szövetség nevében Egeresi Sándor és Szilágyi József , a VMSZ Tanácsának tagjai koszorúztak.
A Vajdasági Magyar Demokrata Párt koszorúját Bicskei Tibor, Kovács László és Sipos Piroska helyezte el. A Vajdasági Magyar Szövetség Topolyai Helyi szervezete nevében Ivanics Zoltán és Tomik Nimród koszorúzott, a topolyai önkormányzat koszorúját Kislinder Gábor községi elnök és Mentus Lívia tanácstag helyezte el. A topolyai Helyi Közösség képviseletében Fábrik Anikó és Szatmári Mihály, a Vajdasági Magyar Szövetség Községi Női , Nyugdíjas és Ifjúsági Fórumának nevében Paul Szikora Erzsébet, Márkus Zoltán és Ivanics Brigitta helyezte el a kegyelet virágait.
A Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat koszorúját Curnovity Erzsébet és Délity Laura helyezték el.
A Vox humana Emberbaráti Szervezet nevében Toldi Gizella, a Kárpát-medencei Vitézi Rend nevében Bálint Lajos koszorúzott.
A megemlékezés este a Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnokában folytatódott, ahol topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ és az óbecsei Petőfi Sándor Művelődési Központ: E becses zászlónak, a hazának című ünnepi műsorát tekinthették meg az érdeklődők.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Három új szobrot kap Szabadka - illusztráció
2020. MÁJUS 28.
[ 15:57 ]
Az oktatás korszerűsítését és digitalizációját szolgáló interaktív táblák beszerzésére 70,4 millió dinárt különített el a tartományi kormány. Az Okostábla minden iskolába! akciónak az a célja, hogy minden vajdasági iskolának, kihelyezett tagozatnak és diákotthonnak legyen egy-egy, vetítővel ellátott táblája –...
2020. MÁJUS 28.
[ 13:25 ]
A városi közlekedési vállalat elárusító helyein mától, május 27-étől kezdik a kedvezményes éves bérletek kiadását az arra jogosultak számára. A bérlet ára változatlanul 1650 dinár, míg a kártya kidolgozása 375 dinárba kerül. Arról, hogy kik jogosultak a kedvezményes bérletre, ITT olvasható bővebb...
2020. MÁJUS 27.
[ 10:15 ]
Az online zárókonferenciát követő sajtótájékoztatóval ért véget Pacséron a Helyi ízek – helyi értékek elnevezésű Iterreg – IPA CBC projektum, melynek kedvezményezettjei a magyarországi, Bácsalmási Önkormányzati Közszolgáltatási Közhasznú Nonprofit Kft., és a szerbiai, helybeli Mezőgazdasági Termelők Egyesülete....
2020. MÁJUS 26.
[ 17:37 ]
Beolvasás folyamatban