Vajdaság
Ürményháza: Ünnep és emlékezés

Több mint másfél évszázados adósságot törlesztett Ürményháza lakossága tegnap délután. A helyi temetőben lelepleztek és fölszenteltek egy emléktáblát, amellyel az 1848/49-es áldozatoknak állítottak emléket.

A múltban sok nehézséggel, gonddal, bajjal küzdött meg a dél-bánsági település. Az 1817-es telepítése után, az 1848-as események próbára tették a közösséget, mivel a falu fölgyújtása és kifosztása után kétséges volt a megmaradása. Az elűzött lakosság óriási áldozatok árán újjáépítette a falut. Eddig sem a település szétszórattatásának, sem az áldozatainak nem volt emléke.

A helybeliek feladatvállalása a közösség erkölcsi megújulására utal. Az önbecsülés erősödését mutatta meg azzal, hogy nemcsak kapni, de adni is tud. Több ürményházi család anyagi áldozatot vállalt, vagy idejét és munkáját áldozta föl, hogy a Délvidék Kutató Központ által megálmodott emléktábla, amely egész Dél-Bánság eddigi egyetlen 1848/49-es emlékműve, a helyére kerüljön.

Dr. Zakar Péter történész, a Délvidék Kutató Központ vezetőjénekmegemlékező szavai után a kezdeményező Ürményházi Ifjúsági Klub és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete anyanyelvápoló csoportjának tagjai rövid alkalmi műsorral emlékeztek meg az áldozatokról, fölolvasva néhány részletet az ürményháziForray Péter honvéd közvitéz eddig még kiadatlan emlékiratából.

A leleplezés és a koszorúzás után, ft. Erős Mihály plébános megszentelte az emléktáblát, majd a jelenlévők nagy része, az általános iskolások és a fölnőttek is a helyi közösség termébe vonultak, ahol meghallgatták dr. Zakar Péter lendületes előadását a márciusi ifjakról és a Batthyány-kormányról.

A helybeli kezdeményezést fölölelő és támogató anyaországi szervezet, valamint a pályázatokban szerepet vállaló intézmények kárpát-medencei magyarság nemzetépítését szolgálja, erősítve és ittmaradásra bátorítva azokat, akik eddig is kitartottak a szülőföldjükön.

Az elképzelés nem valósulhatott volna meg a Délvidék Kutató Központ, a Nemzeti Civil Alapprogram, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatása nélkül.

Viola Lujza
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Duna apatini szakaszán a horgászok ma egy holttestre bukkantak. A nyomozáshoz közeli forrásokból a Kurir úgy értesült, a 60 éves apatini Mészáros Ferencről van szó. A férfi egy héttel ezelőtt tűnt el. Az erdőgazdaság irodaépületétől nem messze egy arra járó egy kerékpárt talált, amely mellett ott volt egy...
2020. MÁJUS 28.
[ 18:50 ]
Bíró Károlynak, Szabadka egykori polgármesterének, I. Péter szerb királynak és Ivan Antunović püspöknek emel szobrot a város. Az erről szóló határozatokat csütörtöki ülésén fogadta el a városi képviselő-testület. Bíró Károly 1902 és 1918 között irányította Szabadkát, s valójában ő tette várossá Európa...
2020. MÁJUS 28.
[ 15:57 ]
Egy teljesen felújított, a gyerekek számára létrehozott játszóházzal bővült Kispiac. Az épületet Magyarkanizsa önkormányzata és Kispiac helyi közössége biztosította a helyi Ékeszer Nőegyletnek, így a teljes felújítás után pedig ma végre birtokba vehették a gyerekek a számukra kialakított játszóházat, így nagy volt...
2020. MÁJUS 28.
[ 15:54 ]
Beolvasás folyamatban