Vajdaság
Ürményháza: Ünnep és emlékezés

Több mint másfél évszázados adósságot törlesztett Ürményháza lakossága tegnap délután. A helyi temetőben lelepleztek és fölszenteltek egy emléktáblát, amellyel az 1848/49-es áldozatoknak állítottak emléket.

A múltban sok nehézséggel, gonddal, bajjal küzdött meg a dél-bánsági település. Az 1817-es telepítése után, az 1848-as események próbára tették a közösséget, mivel a falu fölgyújtása és kifosztása után kétséges volt a megmaradása. Az elűzött lakosság óriási áldozatok árán újjáépítette a falut. Eddig sem a település szétszórattatásának, sem az áldozatainak nem volt emléke.

A helybeliek feladatvállalása a közösség erkölcsi megújulására utal. Az önbecsülés erősödését mutatta meg azzal, hogy nemcsak kapni, de adni is tud. Több ürményházi család anyagi áldozatot vállalt, vagy idejét és munkáját áldozta föl, hogy a Délvidék Kutató Központ által megálmodott emléktábla, amely egész Dél-Bánság eddigi egyetlen 1848/49-es emlékműve, a helyére kerüljön.

Dr. Zakar Péter történész, a Délvidék Kutató Központ vezetőjénekmegemlékező szavai után a kezdeményező Ürményházi Ifjúsági Klub és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete anyanyelvápoló csoportjának tagjai rövid alkalmi műsorral emlékeztek meg az áldozatokról, fölolvasva néhány részletet az ürményháziForray Péter honvéd közvitéz eddig még kiadatlan emlékiratából.

A leleplezés és a koszorúzás után, ft. Erős Mihály plébános megszentelte az emléktáblát, majd a jelenlévők nagy része, az általános iskolások és a fölnőttek is a helyi közösség termébe vonultak, ahol meghallgatták dr. Zakar Péter lendületes előadását a márciusi ifjakról és a Batthyány-kormányról.

A helybeli kezdeményezést fölölelő és támogató anyaországi szervezet, valamint a pályázatokban szerepet vállaló intézmények kárpát-medencei magyarság nemzetépítését szolgálja, erősítve és ittmaradásra bátorítva azokat, akik eddig is kitartottak a szülőföldjükön.

Az elképzelés nem valósulhatott volna meg a Délvidék Kutató Központ, a Nemzeti Civil Alapprogram, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatása nélkül.

Viola Lujza
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hat napos hittantábort szervezett a Magyarkanizsa községbeli és környékbeli gyerekek számára a Jó Pásztor Keresztény Ifjúsági Szervezet. A tizedik alkalommal megtartott Veled vagyok – számíthatsz rám! nevet viselő táborban az idei évben 50 általános és középiskolás gyerek vett részt. Az idei tábor témája Az út...
2019. JÚLIUS 20.
[ 16:39 ]
Hamarosan megkezdődik Kishegyesen az Anna Napok rendezvénysorozata, mely változatos és tartalmas időtöltést, jó szórakozást, kikapcsolódást ígér a helyieknek és az ilyenkor nagy számban idelátogatóknak egyaránt. A faluban idén ünneplik az újratelepítés 250. évfordulóját is. Azt szokták mondani, hogy búcsúkor...
2019. JÚLIUS 20.
[ 16:37 ]
Megállapodás született a szerb és a magyar hatóságok között arról, hogy a Királyhalom–Ásotthalom, valamint Horgos 2–Röszke 2 közúti határátkelőhely 2019. július 22-29. között az eredeti 7-19 óra helyett 7-22 óra nyitva tartással üzemel, közölte a Police.hu, a magyar rendőrség hivatalos weboldala. Arról is...
2019. JÚLIUS 20.
[ 16:21 ]
Beolvasás folyamatban