Vajdaság
Ürményháza: Ünnep és emlékezés

Több mint másfél évszázados adósságot törlesztett Ürményháza lakossága tegnap délután. A helyi temetőben lelepleztek és fölszenteltek egy emléktáblát, amellyel az 1848/49-es áldozatoknak állítottak emléket.

A múltban sok nehézséggel, gonddal, bajjal küzdött meg a dél-bánsági település. Az 1817-es telepítése után, az 1848-as események próbára tették a közösséget, mivel a falu fölgyújtása és kifosztása után kétséges volt a megmaradása. Az elűzött lakosság óriási áldozatok árán újjáépítette a falut. Eddig sem a település szétszórattatásának, sem az áldozatainak nem volt emléke.

A helybeliek feladatvállalása a közösség erkölcsi megújulására utal. Az önbecsülés erősödését mutatta meg azzal, hogy nemcsak kapni, de adni is tud. Több ürményházi család anyagi áldozatot vállalt, vagy idejét és munkáját áldozta föl, hogy a Délvidék Kutató Központ által megálmodott emléktábla, amely egész Dél-Bánság eddigi egyetlen 1848/49-es emlékműve, a helyére kerüljön.

Dr. Zakar Péter történész, a Délvidék Kutató Központ vezetőjénekmegemlékező szavai után a kezdeményező Ürményházi Ifjúsági Klub és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete anyanyelvápoló csoportjának tagjai rövid alkalmi műsorral emlékeztek meg az áldozatokról, fölolvasva néhány részletet az ürményháziForray Péter honvéd közvitéz eddig még kiadatlan emlékiratából.

A leleplezés és a koszorúzás után, ft. Erős Mihály plébános megszentelte az emléktáblát, majd a jelenlévők nagy része, az általános iskolások és a fölnőttek is a helyi közösség termébe vonultak, ahol meghallgatták dr. Zakar Péter lendületes előadását a márciusi ifjakról és a Batthyány-kormányról.

A helybeli kezdeményezést fölölelő és támogató anyaországi szervezet, valamint a pályázatokban szerepet vállaló intézmények kárpát-medencei magyarság nemzetépítését szolgálja, erősítve és ittmaradásra bátorítva azokat, akik eddig is kitartottak a szülőföldjükön.

Az elképzelés nem valósulhatott volna meg a Délvidék Kutató Központ, a Nemzeti Civil Alapprogram, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatása nélkül.

Viola Lujza
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pecze József Kishegyes díszpolgára - illusztráció
2019. MÁRCIUS 24.
[ 8:20 ]
Kézimunka kiállítással folytatódott a falunapi rendezvénysorozat Kishegyesen, mely ezúttal egyben a falu újratelepítésének 250. évfordulójának a megünneplése is. A most már a parókiához tartozó egykori ifjúsági otthon épületében sok száz kézimunkát állítottak ki. Szügyi István, a községi képviselő-testület...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 10:22 ]
Az 1 az 5 millióból tiltakozás sorozat keretében pénteken este Szerbia több városában, közöttük Újvidéken, Nišben, Užiceben, Valjevóban is tüntettek. Újvidéken a tegnap esti, immár tizedik tüntetés a Szabad sajtó – szabad társadalom címet viselte. Az egybegyűltekhez a Szerb Nemzeti Színház előtti téren Milorad...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 7:51 ]
A topolyai községi képviselő-testület ülésén, napirenden szerepelt a község új statútumának elfogadása is. Ez szavazattöbbséggel meg is történt, ami azt jelenti, hogy a következő önkormányzati választások alkalmával már a jelenlegi 41 képviselői hely helyett 35 mandátumra pályázhatnak majd a jelöltek. Az...
2019. MÁRCIUS 22.
[ 22:08 ]
Beolvasás folyamatban