Vajdaság
Ürményháza: Ünnep és emlékezés

Több mint másfél évszázados adósságot törlesztett Ürményháza lakossága tegnap délután. A helyi temetőben lelepleztek és fölszenteltek egy emléktáblát, amellyel az 1848/49-es áldozatoknak állítottak emléket.

A múltban sok nehézséggel, gonddal, bajjal küzdött meg a dél-bánsági település. Az 1817-es telepítése után, az 1848-as események próbára tették a közösséget, mivel a falu fölgyújtása és kifosztása után kétséges volt a megmaradása. Az elűzött lakosság óriási áldozatok árán újjáépítette a falut. Eddig sem a település szétszórattatásának, sem az áldozatainak nem volt emléke.

A helybeliek feladatvállalása a közösség erkölcsi megújulására utal. Az önbecsülés erősödését mutatta meg azzal, hogy nemcsak kapni, de adni is tud. Több ürményházi család anyagi áldozatot vállalt, vagy idejét és munkáját áldozta föl, hogy a Délvidék Kutató Központ által megálmodott emléktábla, amely egész Dél-Bánság eddigi egyetlen 1848/49-es emlékműve, a helyére kerüljön.

Dr. Zakar Péter történész, a Délvidék Kutató Központ vezetőjénekmegemlékező szavai után a kezdeményező Ürményházi Ifjúsági Klub és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete anyanyelvápoló csoportjának tagjai rövid alkalmi műsorral emlékeztek meg az áldozatokról, fölolvasva néhány részletet az ürményháziForray Péter honvéd közvitéz eddig még kiadatlan emlékiratából.

A leleplezés és a koszorúzás után, ft. Erős Mihály plébános megszentelte az emléktáblát, majd a jelenlévők nagy része, az általános iskolások és a fölnőttek is a helyi közösség termébe vonultak, ahol meghallgatták dr. Zakar Péter lendületes előadását a márciusi ifjakról és a Batthyány-kormányról.

A helybeli kezdeményezést fölölelő és támogató anyaországi szervezet, valamint a pályázatokban szerepet vállaló intézmények kárpát-medencei magyarság nemzetépítését szolgálja, erősítve és ittmaradásra bátorítva azokat, akik eddig is kitartottak a szülőföldjükön.

Az elképzelés nem valósulhatott volna meg a Délvidék Kutató Központ, a Nemzeti Civil Alapprogram, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatása nélkül.

Viola Lujza
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiából nem egészen 69 ezer kettős állampolgár iratkozott fel a magyarországi választási névjegyzékre – ismertette Pintér Attila belgrádi nagykövet. Az Újvidéki Rádió Hangadó Szerda című műsorában arra kérte őket, hogy az európai parlamenti választásra a levélszavazatukat időszűke miatt már ne postázzák,...
2019. MÁJUS 23.
[ 6:26 ]
Ma a kora reggeli órákban meghalt egyike annak a négy menekültnek, akiket tegnap eszméletlen állapotban találtak meg Futakon egy tartálykocsiban, tudta meg a 021.rs. A Vajdasági Klinikai Központ Sürgősségi Központjában közölték, hogy az újraélesztési kísérlet és a gyógykezelés ellenére meghalt az egyik fiú. A...
2019. MÁJUS 22.
[ 15:23 ]
Felavatták a temerini Tájház udvarában az első világháborúban elesett temeriniek emlékére állított márványfalat. A táblára olyan külföldi és vidéki személyek nevei is felkerültek, akik a temerini hadikórházban váltak áldozataivá a nemzeteket és országokat értelmetlenül egymással szemben állító...
2019. MÁJUS 22.
[ 0:39 ]
Beolvasás folyamatban