Vajdaság
Vajdaságban 170-en várnak veseátültetésre

Vajdaságban 100-130 ezer vesebeteg van, közülük körülbelül kétezren a betegség végső stádiumában, 170-en pedig transzplantációra várnak.

Edita Stokić, a Vajdasági Klinikai Központ megbízott igazgatója elmondta, tavaly 680 ezer páciensük volt, 48 ezren voltak kórházi kezelésen, akik közül sokan vesebetegek.

„Sok a hemodialízisre szoruló beteg, tavaly körülbelül 23 ezren voltak” – nyilatkozta dr. Stokić a Dnevnik napilapnak.

A Nefrológiai Klinikán 48 ágy van, a dialízis központban pedig 28 hely, s vasárnap kivételével mindennap három váltásban végeznek dialízist. Jelenleg 170 páciens van dialízisen. Dejan Đelić, a klinika vezetője elmondta, a klinikai központ dialízis központjában egyéb vajdasági kórházakból érkező pácienseket is kezelnek.

„Az elmúlt években nő a betegek száma. Így tavaly 1300 páciensünk volt, ami 150-nel több az előző évhez képest, évente pedig 70-90-nel több páciens kerül dialízisre” – magyarázta dr. Đelić.

Elmondása szerint, mióta 2010-ben megnyílt a Sürgősségi Központ, több, akut veseelégtelenségben szenvedő betegük van, valamint azoknak a száma is megnőtt, akiket másik központokból utalnak be, így jelenleg 12 300 ambuláns betegük és 1700 olyan pácisensük van, akit évente a Nefrológiai Klinikán kezelnek.

Tavaly 13 veseátültetést végeztek a Vajdasági Klinikai Központban, ahol 1986 óta végzik ezt a beavatkozást, s eddig 315 ilyen transzplantáció volt. Évente 15-30 szervátültetést végeznek. (Dnevnik)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiából nem egészen 69 ezer kettős állampolgár iratkozott fel a magyarországi választási névjegyzékre – ismertette Pintér Attila belgrádi nagykövet. Az Újvidéki Rádió Hangadó Szerda című műsorában arra kérte őket, hogy az európai parlamenti választásra a levélszavazatukat időszűke miatt már ne postázzák,...
2019. MÁJUS 23.
[ 6:26 ]
Ma a kora reggeli órákban meghalt egyike annak a négy menekültnek, akiket tegnap eszméletlen állapotban találtak meg Futakon egy tartálykocsiban, tudta meg a 021.rs. A Vajdasági Klinikai Központ Sürgősségi Központjában közölték, hogy az újraélesztési kísérlet és a gyógykezelés ellenére meghalt az egyik fiú. A...
2019. MÁJUS 22.
[ 15:23 ]
Felavatták a temerini Tájház udvarában az első világháborúban elesett temeriniek emlékére állított márványfalat. A táblára olyan külföldi és vidéki személyek nevei is felkerültek, akik a temerini hadikórházban váltak áldozataivá a nemzeteket és országokat értelmetlenül egymással szemben állító...
2019. MÁJUS 22.
[ 0:39 ]
Beolvasás folyamatban