Vajdaság
A magyarittabéi Kossuth-szobornál ünnepelt a magyar közösség

A Kárpát-medence legdélebbi Kossuth-szobránál, Magyarittabén tartották meg nemzeti ünnepünk egyik vajdasági központi rendezvényét - a bánátit.

Az ünnepség istentisztelettel kezdődött, amely keretében Halász Béla, református püspök hirdette az Igét. Azt követően az ünneplő közösség kivonult a Kossuth-szoborhoz, ahol elsőként Kerekes József, a falu vezetője köszöntötte az egybegyűlteket.

"Az én nemzedékem már örökségbe kapta a szabadságot, és úgy van vele, mint a legtöbben, akiknek nem kellett az életükkel fizetni érte: fogalma sincs róla, mi az valójában. Hogy mekkora felelősséggel jár. Élni és nem visszaélni ezzel a szabadsággal, ami annyi drága életet követelt. A szabadság kötelesség, mégpedig a család, a haza, az egész emberiség felé. (...) Az ünnepünk akkor lesz igaz, ha átérezzük ezt a felelősséget és adósságunkat, amellyel 1848 hőseinek tartozunk, életünkkel igyekszünk leróni, hogy ne legyen hiábavaló akkori szent áldozatuk" - mondta beszédében Kerekes József.

Ünnepi beszédet mondott Vicsek Annamária, a Szerbiai Oktatási Minisztérium államtitkára, aki hangsúlyozta a helyszín fontosságát, a hányattatott sorsú Kossuth-szobor jelentőségét, amely a jövőben is maga mellé gyűjti a magyarságot.

" A mi nemzedékünknek másfajta nehézségekkel kell szembenézni, mint elődeinknek. A mi március tizenötödikénken, a szabadságért nem idegen erőkkel kell megküzdenünk. Nekünk ma az elvándorlással, a széthúzással és a közömbösséggel kell megküzdenünk! Nekünk ma ezek az ellenségeink. A segítségünk, a reményünk pedig a szülőföldön maradás, az összefogás és a tenni akarás" - mondta Vicsek Annamária, aki beszédét zárva Széchenyit idézte: "Az én politikám biztos volt, de lassú. Kossuth egy kártyára tett mindent, és legalább idáig annyit nyert a hazának, mint amennyit az én politikám 20 év alatt nem bírhatott volna előállítani! Ha reactio nem történik és több lesz bennünk a hazafiság, mint az irigység s több a polgári erény, mint a dicsvágy, én biz' azt hiszem, lesz még a magyarbul valami s pedig sok!" Ezt kívánom önmagunknak, a vajdasági magyar közösségnek ezen az ünnepen: Legyen bennünk több a hazafiság, mint az irigység! Legyen bennünk több a polgári erény, mint a dicsvágy! És én is hiszem, hogy lesz még a vajdasági magyarból is Valami. Legyen sok! Hiszen nekünk is ez a fontos: hogy SOK legyünk, sokan legyünk" - fogalmazott az államtitkár.

Az egybegyűlteket köszöntötte még Rácz Attila, Békés Város Önkormányzati képviselője.

"Emlékezzünk hát Petőfire, Kossuthra és a szabadságharc bátor hőseire, de még inkább gondoljunk a jövőre, az eljövendő idők hőseire, akik szorgalmukkal, munkájukkal és tenni akarásukkal egy új, egy erős, egy gazdag Európát, egy élhető közösséget építenek. És különösen a mai időkben van újra aktualitása az Európát védő magyarságnak, amely szinte történelmi küldetésünk. Felemelkedésünk és jövőnk záloga. Hiszen ma sem akarunk másodlagos polgárok lenni hazánkban és Európában. A magyar nép megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez. A Nemzeti dal gondolatai ma, 2019-ben újra különös tartalommal bírnak. Ez egyesíti a nemzetet határon innen és túl" - mondta a többi között Rácz Attila.

A rendezvény végén az emlékezők, az ünneplő közösség képviselői elhelyezték a kegyelet virágait a Kossuth-szobornál.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiából nem egészen 69 ezer kettős állampolgár iratkozott fel a magyarországi választási névjegyzékre – ismertette Pintér Attila belgrádi nagykövet. Az Újvidéki Rádió Hangadó Szerda című műsorában arra kérte őket, hogy az európai parlamenti választásra a levélszavazatukat időszűke miatt már ne postázzák,...
2019. MÁJUS 23.
[ 6:26 ]
Ma a kora reggeli órákban meghalt egyike annak a négy menekültnek, akiket tegnap eszméletlen állapotban találtak meg Futakon egy tartálykocsiban, tudta meg a 021.rs. A Vajdasági Klinikai Központ Sürgősségi Központjában közölték, hogy az újraélesztési kísérlet és a gyógykezelés ellenére meghalt az egyik fiú. A...
2019. MÁJUS 22.
[ 15:23 ]
Felavatták a temerini Tájház udvarában az első világháborúban elesett temeriniek emlékére állított márványfalat. A táblára olyan külföldi és vidéki személyek nevei is felkerültek, akik a temerini hadikórházban váltak áldozataivá a nemzeteket és országokat értelmetlenül egymással szemben állító...
2019. MÁJUS 22.
[ 0:39 ]
Beolvasás folyamatban