Vajdaság
A magyarittabéi Kossuth-szobornál ünnepelt a magyar közösség

A Kárpát-medence legdélebbi Kossuth-szobránál, Magyarittabén tartották meg nemzeti ünnepünk egyik vajdasági központi rendezvényét - a bánátit.

Az ünnepség istentisztelettel kezdődött, amely keretében Halász Béla, református püspök hirdette az Igét. Azt követően az ünneplő közösség kivonult a Kossuth-szoborhoz, ahol elsőként Kerekes József, a falu vezetője köszöntötte az egybegyűlteket.

"Az én nemzedékem már örökségbe kapta a szabadságot, és úgy van vele, mint a legtöbben, akiknek nem kellett az életükkel fizetni érte: fogalma sincs róla, mi az valójában. Hogy mekkora felelősséggel jár. Élni és nem visszaélni ezzel a szabadsággal, ami annyi drága életet követelt. A szabadság kötelesség, mégpedig a család, a haza, az egész emberiség felé. (...) Az ünnepünk akkor lesz igaz, ha átérezzük ezt a felelősséget és adósságunkat, amellyel 1848 hőseinek tartozunk, életünkkel igyekszünk leróni, hogy ne legyen hiábavaló akkori szent áldozatuk" - mondta beszédében Kerekes József.

Ünnepi beszédet mondott Vicsek Annamária, a Szerbiai Oktatási Minisztérium államtitkára, aki hangsúlyozta a helyszín fontosságát, a hányattatott sorsú Kossuth-szobor jelentőségét, amely a jövőben is maga mellé gyűjti a magyarságot.

" A mi nemzedékünknek másfajta nehézségekkel kell szembenézni, mint elődeinknek. A mi március tizenötödikénken, a szabadságért nem idegen erőkkel kell megküzdenünk. Nekünk ma az elvándorlással, a széthúzással és a közömbösséggel kell megküzdenünk! Nekünk ma ezek az ellenségeink. A segítségünk, a reményünk pedig a szülőföldön maradás, az összefogás és a tenni akarás" - mondta Vicsek Annamária, aki beszédét zárva Széchenyit idézte: "Az én politikám biztos volt, de lassú. Kossuth egy kártyára tett mindent, és legalább idáig annyit nyert a hazának, mint amennyit az én politikám 20 év alatt nem bírhatott volna előállítani! Ha reactio nem történik és több lesz bennünk a hazafiság, mint az irigység s több a polgári erény, mint a dicsvágy, én biz' azt hiszem, lesz még a magyarbul valami s pedig sok!" Ezt kívánom önmagunknak, a vajdasági magyar közösségnek ezen az ünnepen: Legyen bennünk több a hazafiság, mint az irigység! Legyen bennünk több a polgári erény, mint a dicsvágy! És én is hiszem, hogy lesz még a vajdasági magyarból is Valami. Legyen sok! Hiszen nekünk is ez a fontos: hogy SOK legyünk, sokan legyünk" - fogalmazott az államtitkár.

Az egybegyűlteket köszöntötte még Rácz Attila, Békés Város Önkormányzati képviselője.

"Emlékezzünk hát Petőfire, Kossuthra és a szabadságharc bátor hőseire, de még inkább gondoljunk a jövőre, az eljövendő idők hőseire, akik szorgalmukkal, munkájukkal és tenni akarásukkal egy új, egy erős, egy gazdag Európát, egy élhető közösséget építenek. És különösen a mai időkben van újra aktualitása az Európát védő magyarságnak, amely szinte történelmi küldetésünk. Felemelkedésünk és jövőnk záloga. Hiszen ma sem akarunk másodlagos polgárok lenni hazánkban és Európában. A magyar nép megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez. A Nemzeti dal gondolatai ma, 2019-ben újra különös tartalommal bírnak. Ez egyesíti a nemzetet határon innen és túl" - mondta a többi között Rácz Attila.

A rendezvény végén az emlékezők, az ünneplő közösség képviselői elhelyezték a kegyelet virágait a Kossuth-szobornál.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Három új szobrot kap Szabadka - illusztráció
2020. MÁJUS 28.
[ 15:57 ]
Az oktatás korszerűsítését és digitalizációját szolgáló interaktív táblák beszerzésére 70,4 millió dinárt különített el a tartományi kormány. Az Okostábla minden iskolába! akciónak az a célja, hogy minden vajdasági iskolának, kihelyezett tagozatnak és diákotthonnak legyen egy-egy, vetítővel ellátott táblája –...
2020. MÁJUS 28.
[ 13:25 ]
A városi közlekedési vállalat elárusító helyein mától, május 27-étől kezdik a kedvezményes éves bérletek kiadását az arra jogosultak számára. A bérlet ára változatlanul 1650 dinár, míg a kártya kidolgozása 375 dinárba kerül. Arról, hogy kik jogosultak a kedvezményes bérletre, ITT olvasható bővebb...
2020. MÁJUS 27.
[ 10:15 ]
Az online zárókonferenciát követő sajtótájékoztatóval ért véget Pacséron a Helyi ízek – helyi értékek elnevezésű Iterreg – IPA CBC projektum, melynek kedvezményezettjei a magyarországi, Bácsalmási Önkormányzati Közszolgáltatási Közhasznú Nonprofit Kft., és a szerbiai, helybeli Mezőgazdasági Termelők Egyesülete....
2020. MÁJUS 26.
[ 17:37 ]
Beolvasás folyamatban