Vajdaság
A magyarittabéi Kossuth-szobornál ünnepelt a magyar közösség

A Kárpát-medence legdélebbi Kossuth-szobránál, Magyarittabén tartották meg nemzeti ünnepünk egyik vajdasági központi rendezvényét - a bánátit.

Az ünnepség istentisztelettel kezdődött, amely keretében Halász Béla, református püspök hirdette az Igét. Azt követően az ünneplő közösség kivonult a Kossuth-szoborhoz, ahol elsőként Kerekes József, a falu vezetője köszöntötte az egybegyűlteket.

"Az én nemzedékem már örökségbe kapta a szabadságot, és úgy van vele, mint a legtöbben, akiknek nem kellett az életükkel fizetni érte: fogalma sincs róla, mi az valójában. Hogy mekkora felelősséggel jár. Élni és nem visszaélni ezzel a szabadsággal, ami annyi drága életet követelt. A szabadság kötelesség, mégpedig a család, a haza, az egész emberiség felé. (...) Az ünnepünk akkor lesz igaz, ha átérezzük ezt a felelősséget és adósságunkat, amellyel 1848 hőseinek tartozunk, életünkkel igyekszünk leróni, hogy ne legyen hiábavaló akkori szent áldozatuk" - mondta beszédében Kerekes József.

Ünnepi beszédet mondott Vicsek Annamária, a Szerbiai Oktatási Minisztérium államtitkára, aki hangsúlyozta a helyszín fontosságát, a hányattatott sorsú Kossuth-szobor jelentőségét, amely a jövőben is maga mellé gyűjti a magyarságot.

" A mi nemzedékünknek másfajta nehézségekkel kell szembenézni, mint elődeinknek. A mi március tizenötödikénken, a szabadságért nem idegen erőkkel kell megküzdenünk. Nekünk ma az elvándorlással, a széthúzással és a közömbösséggel kell megküzdenünk! Nekünk ma ezek az ellenségeink. A segítségünk, a reményünk pedig a szülőföldön maradás, az összefogás és a tenni akarás" - mondta Vicsek Annamária, aki beszédét zárva Széchenyit idézte: "Az én politikám biztos volt, de lassú. Kossuth egy kártyára tett mindent, és legalább idáig annyit nyert a hazának, mint amennyit az én politikám 20 év alatt nem bírhatott volna előállítani! Ha reactio nem történik és több lesz bennünk a hazafiság, mint az irigység s több a polgári erény, mint a dicsvágy, én biz' azt hiszem, lesz még a magyarbul valami s pedig sok!" Ezt kívánom önmagunknak, a vajdasági magyar közösségnek ezen az ünnepen: Legyen bennünk több a hazafiság, mint az irigység! Legyen bennünk több a polgári erény, mint a dicsvágy! És én is hiszem, hogy lesz még a vajdasági magyarból is Valami. Legyen sok! Hiszen nekünk is ez a fontos: hogy SOK legyünk, sokan legyünk" - fogalmazott az államtitkár.

Az egybegyűlteket köszöntötte még Rácz Attila, Békés Város Önkormányzati képviselője.

"Emlékezzünk hát Petőfire, Kossuthra és a szabadságharc bátor hőseire, de még inkább gondoljunk a jövőre, az eljövendő idők hőseire, akik szorgalmukkal, munkájukkal és tenni akarásukkal egy új, egy erős, egy gazdag Európát, egy élhető közösséget építenek. És különösen a mai időkben van újra aktualitása az Európát védő magyarságnak, amely szinte történelmi küldetésünk. Felemelkedésünk és jövőnk záloga. Hiszen ma sem akarunk másodlagos polgárok lenni hazánkban és Európában. A magyar nép megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez. A Nemzeti dal gondolatai ma, 2019-ben újra különös tartalommal bírnak. Ez egyesíti a nemzetet határon innen és túl" - mondta a többi között Rácz Attila.

A rendezvény végén az emlékezők, az ünneplő közösség képviselői elhelyezték a kegyelet virágait a Kossuth-szobornál.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pecze József Kishegyes díszpolgára - illusztráció
2019. MÁRCIUS 24.
[ 8:20 ]
Kézimunka kiállítással folytatódott a falunapi rendezvénysorozat Kishegyesen, mely ezúttal egyben a falu újratelepítésének 250. évfordulójának a megünneplése is. A most már a parókiához tartozó egykori ifjúsági otthon épületében sok száz kézimunkát állítottak ki. Szügyi István, a községi képviselő-testület...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 10:22 ]
Az 1 az 5 millióból tiltakozás sorozat keretében pénteken este Szerbia több városában, közöttük Újvidéken, Nišben, Užiceben, Valjevóban is tüntettek. Újvidéken a tegnap esti, immár tizedik tüntetés a Szabad sajtó – szabad társadalom címet viselte. Az egybegyűltekhez a Szerb Nemzeti Színház előtti téren Milorad...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 7:51 ]
A topolyai községi képviselő-testület ülésén, napirenden szerepelt a község új statútumának elfogadása is. Ez szavazattöbbséggel meg is történt, ami azt jelenti, hogy a következő önkormányzati választások alkalmával már a jelenlegi 41 képviselői hely helyett 35 mandátumra pályázhatnak majd a jelöltek. Az...
2019. MÁRCIUS 22.
[ 22:08 ]
Beolvasás folyamatban