Vajdaság
Kishegyes: A Hegyesi csata emlékművénél koszorúztak

Az 1848/49-es forradalom szabadságharc kitörésének 171. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést Kishegyesen a Nyugati-temetőben, a Hegyesi csata emlékművénél.

A kishegyesiek szerencsések, mert azon a helyen emlékezhetnek, ahol a forradalom és szabadságharc utolsó győztes délvidéki csatája zajlott. A nemzeti himnusz elhangzása után Kovács Károly szólt a forradalom jelentőségéről a szép számban megjelentek előtt. Ezt követően Gombár Szeréna, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja olvasta fel Orbán Viktor levelét, melyet március 15-e alkalmából a határon túli magyarokhoz címzett.

„ …akárcsak 1848-ban, úgy ma is igaz, hogy csak a jövőjük érdekében együtt cselekvő, erős és öntudatos nemzetek állhatnak meg a birodalmi fenyegetésekkel szemben" - írta Orbán Viktor. "Ezért amikor a forradalomra és a szabadságharcra emlékezünk, olyan férfiakat és nőket látunk magunk előtt, akik azzal mutattak példát Európának, hogy számukra a hazájuk volt az első, és közös otthonuk szabadságáért a rájuk törő túlerővel is bátran szembe szálltak. Meggyőződésem, hogy az ő hősies helytállásukból ma is erőt meríthetünk. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!" – áll még többi között a levélben.

A rendezvényen Szügyi István, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke alkalmi beszédében elmondta, az 1848-as események máig útmutatóként szolgálnak. Az alapvető cél pedig ma is ugyanaz, mint egykor: a magyarság fennmaradása.

Közreműködött Erdei Anna Dorka és Kőműves Csenge, szavalók, valamint a Rezeda asszonykórus.

A megemlékezést követően a Hegyesi csata emlékművét elsőként Gombár Szeréna konzul asszony koszorúzta meg. Ezt követően az MNT, a VMSZ, az önkormányzat, a helyi közösség nevében helyezték el a kegyelet virágait.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kuvaszok kiállítása Kishegyesen - illusztráció
2019. MÁJUS 19.
[ 10:29 ]
A muzslyai Don Bosco Családok Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége közös rendezvényeként került megrendezésre ma az ötödik Családfeszt, különös tekintettel arra, hogy az idei év a külhoni magyar gyerekek éve, itt is nagy hangsúlyt fektettek a gyermekprogramokra. A muzslyai plébániaudvar, az...
2019. MÁJUS 18.
[ 18:57 ]
A fordítástechnikák XXI. századi kihívásai és lehetőségei volt a címe a Magyar Nemzeti Tanács szombati tanácskozásának, amelyen a jogi terminológiáról, mint a modern diszciplínáról volt szó a fordítási és tolmácsolási gyakorlatban, illetve a szakfordítás gondjairól a kétnyelvű közösségekben. A rendezvény...
2019. MÁJUS 18.
[ 18:13 ]
Állásbörzét tartott Topolyán a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézete. Topolyán ez már a tizenötödik ilyen rendezvény volt az utóbbi tíz évben. A Művelődési Ház kiállítótermében 26 munkaadó cég és intézmény mintegy 300 munkahelyet kínált fel az érdeklődők számára. Viszonylag nagyszámú...
2019. MÁJUS 18.
[ 10:03 ]
Beolvasás folyamatban