Vajdaság
Kishegyes: A Hegyesi csata emlékművénél koszorúztak

Az 1848/49-es forradalom szabadságharc kitörésének 171. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést Kishegyesen a Nyugati-temetőben, a Hegyesi csata emlékművénél.

A kishegyesiek szerencsések, mert azon a helyen emlékezhetnek, ahol a forradalom és szabadságharc utolsó győztes délvidéki csatája zajlott. A nemzeti himnusz elhangzása után Kovács Károly szólt a forradalom jelentőségéről a szép számban megjelentek előtt. Ezt követően Gombár Szeréna, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja olvasta fel Orbán Viktor levelét, melyet március 15-e alkalmából a határon túli magyarokhoz címzett.

„ …akárcsak 1848-ban, úgy ma is igaz, hogy csak a jövőjük érdekében együtt cselekvő, erős és öntudatos nemzetek állhatnak meg a birodalmi fenyegetésekkel szemben" - írta Orbán Viktor. "Ezért amikor a forradalomra és a szabadságharcra emlékezünk, olyan férfiakat és nőket látunk magunk előtt, akik azzal mutattak példát Európának, hogy számukra a hazájuk volt az első, és közös otthonuk szabadságáért a rájuk törő túlerővel is bátran szembe szálltak. Meggyőződésem, hogy az ő hősies helytállásukból ma is erőt meríthetünk. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!" – áll még többi között a levélben.

A rendezvényen Szügyi István, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke alkalmi beszédében elmondta, az 1848-as események máig útmutatóként szolgálnak. Az alapvető cél pedig ma is ugyanaz, mint egykor: a magyarság fennmaradása.

Közreműködött Erdei Anna Dorka és Kőműves Csenge, szavalók, valamint a Rezeda asszonykórus.

A megemlékezést követően a Hegyesi csata emlékművét elsőként Gombár Szeréna konzul asszony koszorúzta meg. Ezt követően az MNT, a VMSZ, az önkormányzat, a helyi közösség nevében helyezték el a kegyelet virágait.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

In memoriam gróf Batthyány Lajos címmel tartottak megemlékezést ma Zentán, a Városháza oszlopcsarnokában az első felelős magyar kormány miniszterelnöke emléke előtt tisztelegve. A rendezvény kezdetén, a Himnusz dallamainak felcsendülése után dr. Rusz Radován, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja ismertette...
2019. MÁRCIUS 15.
[ 22:04 ]
„Magyarország a birodalom része, de nem alárendeltje!” Batthyány Lajos szavai egy új korban, más körülmények között ugyan, de ma is aktuálisak. A Vajdasági Magyar Szövetség 1848-as, szabadkai központi ünnepségén a szónoklatok a független magyar politika megőrzésének fontosságára vonatkoztak. A rendezvény...
2019. MÁRCIUS 15.
[ 22:03 ]
Már hagyományosan, a református templomban ökumenikus istentisztelettel, a 90. zsoltár eléneklésével kezdődött az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtti tisztelgés Bácskossuthfalván. A résztvevők ezután Kossuth-szoborhoz vonultak, ahol alkalmi szónoklatok után megkoszorúzták azt. Az istentiszteleten Móricz...
2019. MÁRCIUS 15.
[ 19:15 ]
Beolvasás folyamatban