Vajdaság
Az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Bácskossuthfalván

Már hagyományosan, a református templomban ökumenikus istentisztelettel, a 90. zsoltár eléneklésével kezdődött az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtti tisztelgés Bácskossuthfalván. A résztvevők ezután Kossuth-szoborhoz vonultak, ahol alkalmi szónoklatok után megkoszorúzták azt.

Az istentiszteleten Móricz Árpád helybeli református lelkész hirdetett igét. Prédikációjában az összetartás fontosságát hangsúlyozva kiemelte, hogy ma is mindannyian őseinkre támaszkodunk, azok vállán állunk, s ezt csak összekapaszkodva tudjuk megtenni. Imát dr. Harmath Károly ferences rendi szerzetes mondott, áldást pedig Paskó Csaba plébános.

A világ hetedik legrégebbi Kossuth-szobránál Veres Péter Én nem mehetek el innen című költeménye elhangzása után Seffer Attila, a helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük dr. Babity Jánost, Magyarország szabadkai főkonzulját, Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét.

„Minden nemzet ereje abban rejlik, hogy vajon hisz-e abban, hogy nem csupán múltja és jelene van, hanem ígéretes jövője is lesz. Hiszünk-e abban, hogy erőinket mozgósítani tudjuk közös céljaink elérésében. Ma nekünk és gyermekeinknek meg kell mutatnunk, hogy hiszünk a nemzet közösségében, az együvé tartozás erejében, és abban, hogy együtt többre visszük, mintha külön-külön, egymástól elszakítva cselekednénk. Csak úgy lehet eredményeket elérni és tetteket véghezvinni, ha a szándék mögé állva összefogunk, és annak véghez vitelében egységesek vagyunk. Mert mi magyarok, Európában egyedül vagyunk, mi egyedül csak Istenre és magunkra számíthatunk”- mondta beszédében.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, a magyar szabadság napja alkalmából írt üzenetét dr. Babity János tolmácsolta. „1848. március 15-e, szabadságunk, nemzeti függetlenségünk és összetartozásunk szimbóluma. Éljünk bárhol is a világon, ezen a napon egy ütemre dobban a szívünk, kokárdát tűzünk a kabátunkra, s együtt ünnepeljük a márciusi ifjakat. Emlékezünk a hősökre, akik bátran vallották, és a szabadságharc csatamezőin is bizonyították, hogy a haza minden előtt. 171 évvel ezelőtt ez a négy rövid szó magyar emberek millióinak sorsát fordította meg, és azóta is arra tanít minket, hogy egyedül akkor győzhetünk, ha büszkén vállaljuk nyelvünket, kultúránkat, és nemzeti jelképeinket. Hiszen akárcsak 1848-ban, úgy ma is igaz, hogy csak a jövőjük érdekében együtt cselekvő, erős és öntudatos nemzetek állhatnak meg a birodalmi fenyegetésekkel szemben”- áll többek között az üzenetben.

Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár szónoklatában kiemelte, a szabadságharc hőseinek bátorsága, tette példa értékű. Merítsünk erőt emlékükből, tartsunk össze, közösen haladjunk a kitűzött célok felé. „Kívánom, hogy nekünk, magyaroknak, legyen erős, megdönthetetlen hitünk, legyen közös akaratunk, és tudjuk azt, hogy milyen jövőt szeretnénk. Merjük elődeink megkezdett, kitaposott útját folytatni, merjük megvédeni, megőrizni múltunkat, nyelvünket, jogainkat, értékeinket. Legyen feladatunk a ránk hagyott örökség megtartása, fejlesztése és továbbadása utódainknak, a jövő nemzedékének. Bízzunk önmagunkban, bízzunk a magyarság erejében és összefogásában”- emelte ki.

Az ünnepség végén a jelenlevők megkoszorúzták a Kossuth-szobrot.

Komáromi Gizella
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

In memoriam gróf Batthyány Lajos címmel tartottak megemlékezést ma Zentán, a Városháza oszlopcsarnokában az első felelős magyar kormány miniszterelnöke emléke előtt tisztelegve. A rendezvény kezdetén, a Himnusz dallamainak felcsendülése után dr. Rusz Radován, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja ismertette...
2019. MÁRCIUS 15.
[ 22:04 ]
„Magyarország a birodalom része, de nem alárendeltje!” Batthyány Lajos szavai egy új korban, más körülmények között ugyan, de ma is aktuálisak. A Vajdasági Magyar Szövetség 1848-as, szabadkai központi ünnepségén a szónoklatok a független magyar politika megőrzésének fontosságára vonatkoztak. A rendezvény...
2019. MÁRCIUS 15.
[ 22:03 ]
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából ma délután megemlékezést tartottak a temerini Nyugati temető kopjafájánál. Alkalmi beszédet Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke mondott felidézve a történelmi eseményeket. Mint fogalmazott a forradalom szerb-magyar viszonylatban sok...
2019. MÁRCIUS 15.
[ 18:41 ]
Beolvasás folyamatban