Vajdaság
Az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Bácskossuthfalván

Már hagyományosan, a református templomban ökumenikus istentisztelettel, a 90. zsoltár eléneklésével kezdődött az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtti tisztelgés Bácskossuthfalván. A résztvevők ezután Kossuth-szoborhoz vonultak, ahol alkalmi szónoklatok után megkoszorúzták azt.

Az istentiszteleten Móricz Árpád helybeli református lelkész hirdetett igét. Prédikációjában az összetartás fontosságát hangsúlyozva kiemelte, hogy ma is mindannyian őseinkre támaszkodunk, azok vállán állunk, s ezt csak összekapaszkodva tudjuk megtenni. Imát dr. Harmath Károly ferences rendi szerzetes mondott, áldást pedig Paskó Csaba plébános.

A világ hetedik legrégebbi Kossuth-szobránál Veres Péter Én nem mehetek el innen című költeménye elhangzása után Seffer Attila, a helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük dr. Babity Jánost, Magyarország szabadkai főkonzulját, Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét.

„Minden nemzet ereje abban rejlik, hogy vajon hisz-e abban, hogy nem csupán múltja és jelene van, hanem ígéretes jövője is lesz. Hiszünk-e abban, hogy erőinket mozgósítani tudjuk közös céljaink elérésében. Ma nekünk és gyermekeinknek meg kell mutatnunk, hogy hiszünk a nemzet közösségében, az együvé tartozás erejében, és abban, hogy együtt többre visszük, mintha külön-külön, egymástól elszakítva cselekednénk. Csak úgy lehet eredményeket elérni és tetteket véghezvinni, ha a szándék mögé állva összefogunk, és annak véghez vitelében egységesek vagyunk. Mert mi magyarok, Európában egyedül vagyunk, mi egyedül csak Istenre és magunkra számíthatunk”- mondta beszédében.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, a magyar szabadság napja alkalmából írt üzenetét dr. Babity János tolmácsolta. „1848. március 15-e, szabadságunk, nemzeti függetlenségünk és összetartozásunk szimbóluma. Éljünk bárhol is a világon, ezen a napon egy ütemre dobban a szívünk, kokárdát tűzünk a kabátunkra, s együtt ünnepeljük a márciusi ifjakat. Emlékezünk a hősökre, akik bátran vallották, és a szabadságharc csatamezőin is bizonyították, hogy a haza minden előtt. 171 évvel ezelőtt ez a négy rövid szó magyar emberek millióinak sorsát fordította meg, és azóta is arra tanít minket, hogy egyedül akkor győzhetünk, ha büszkén vállaljuk nyelvünket, kultúránkat, és nemzeti jelképeinket. Hiszen akárcsak 1848-ban, úgy ma is igaz, hogy csak a jövőjük érdekében együtt cselekvő, erős és öntudatos nemzetek állhatnak meg a birodalmi fenyegetésekkel szemben”- áll többek között az üzenetben.

Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár szónoklatában kiemelte, a szabadságharc hőseinek bátorsága, tette példa értékű. Merítsünk erőt emlékükből, tartsunk össze, közösen haladjunk a kitűzött célok felé. „Kívánom, hogy nekünk, magyaroknak, legyen erős, megdönthetetlen hitünk, legyen közös akaratunk, és tudjuk azt, hogy milyen jövőt szeretnénk. Merjük elődeink megkezdett, kitaposott útját folytatni, merjük megvédeni, megőrizni múltunkat, nyelvünket, jogainkat, értékeinket. Legyen feladatunk a ránk hagyott örökség megtartása, fejlesztése és továbbadása utódainknak, a jövő nemzedékének. Bízzunk önmagunkban, bízzunk a magyarság erejében és összefogásában”- emelte ki.

Az ünnepség végén a jelenlevők megkoszorúzták a Kossuth-szobrot.

Komáromi Gizella
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kuvaszok kiállítása Kishegyesen - illusztráció
2019. MÁJUS 19.
[ 10:29 ]
A muzslyai Don Bosco Családok Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége közös rendezvényeként került megrendezésre ma az ötödik Családfeszt, különös tekintettel arra, hogy az idei év a külhoni magyar gyerekek éve, itt is nagy hangsúlyt fektettek a gyermekprogramokra. A muzslyai plébániaudvar, az...
2019. MÁJUS 18.
[ 18:57 ]
A fordítástechnikák XXI. századi kihívásai és lehetőségei volt a címe a Magyar Nemzeti Tanács szombati tanácskozásának, amelyen a jogi terminológiáról, mint a modern diszciplínáról volt szó a fordítási és tolmácsolási gyakorlatban, illetve a szakfordítás gondjairól a kétnyelvű közösségekben. A rendezvény...
2019. MÁJUS 18.
[ 18:13 ]
Állásbörzét tartott Topolyán a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézete. Topolyán ez már a tizenötödik ilyen rendezvény volt az utóbbi tíz évben. A Művelődési Ház kiállítótermében 26 munkaadó cég és intézmény mintegy 300 munkahelyet kínált fel az érdeklődők számára. Viszonylag nagyszámú...
2019. MÁJUS 18.
[ 10:03 ]
Beolvasás folyamatban